Αγγελίες    Επικοινωνία

Το πρόγραμμα του συνδυασμού "Συμμαχία για το μέλλον"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Όλοι γνωρίζεται την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία πενταετία να δίνει την χαριστική βολή, βυθίζοντας το Δήμο στον μαρασμό, την απαξίωση, την αποεπένδυση, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια.

Χρειάζεται λοιπόν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά όλων μας, ώστε μέσα από ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να δώσουμε την μεγάλη μάχη της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και θα δώσει οικονομική ώθηση στον τόπο μας και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας για μας και τα παιδιά μας.

Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, χρειάζεται συστράτευση όλων των πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους και κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου που θα δίνει το στίγμα για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε. Μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και του οποίου η βιωσιμότητα δεν θα εξαρτάται από τις προθέσεις εξωτοπικών παραγόντων.

Μέχρι τώρα είχαμε σαν Δήμος μια στρεβλή εικόνα περί ανάπτυξης, νομίζοντας ότι οι υπηρεσίες μπορούν να δημιουργήσουν αναπτυξιακή δυναμική. Τις υπηρεσίες βεβαίως και τις θέλουμε, γιατί και κάποιες σταθερές θέσεις εργασίας, και κάποιο μικρό εισόδημα δημιουργούν, αλλά η λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμάς. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι και η πόλη μένει μετέωρη. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι από εμάς για εμάς και για να είναι βιώσιμη, πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, που είναι η πρωτογενής παραγωγή, και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Στο πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει περιλαμβάνονται τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του Δήμου, θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή δυναμική και θα τον καταστήσουν τουριστικό προορισμό.

Μετά την δημοσιοποίηση των άμεσων μέτρων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη, σας παρουσιάζουμε τα μέτρα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που βασίζονται στο παραπάνω δίπτυχο και τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:

Τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης του Μεσολογγίου, του Λιμανιού, του πολύπαθου δρόμου και του νησιού της Τουρλίδας καθώς και της Συρμής. Τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, δίνουν στον επισκέπτη εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η ανακαίνιση της πατρογονικής οικία Παλαμά και του Μουσείου Κατράκη που θα μπορούσαν να είναι σημεία προσέλκυσης τουριστών, ρημάζουν από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Η μετατροπή του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού σε σύγχρονο πολυχώρο, με την ανάδειξη των σημείων που βρίσκονταν οι ντάπιες και τα σημεία από τα οποία έγινε η έξοδος. Θα διεκδικήσουμε την απόκτηση από τον Δήμο, όλων των κτισμάτων που βρίσκονται στον χώρο ώστε να μπορέσουμε μελλοντικά να δημιουργήσουμε Συνεδριακό κέντρο και Μουσείο εικονικής πραγματικότητας με αναφορά στην ιστορία και το περιβάλλον του τόπου.

Η Μαρίνα μετά από δέκα και πλέον χρόνια εξακολουθεί να καρκινοβατεί. Ένα έργο αναπτυξιακής πνοής που θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος στην πόλη, εξασφαλίζοντας εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας, έχει καταδικαστεί στην απαξίωση και την αφάνεια. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων και θα είμαστε αμείλικτοι σε καθυστερήσεις, σε αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων των μετόχων της εταιρίας και σε οποιαδήποτε αδιαφορία του Λιμενικού Ταμείου. Θα πρέπει η εταιρία «Μαρίνα ΑΕ» να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με την ανάπτυξη της πόλης, θα πρέπει να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, και να σταματήσει τις κωλυσιεργίες, διαφορετικά θα επιδιώξουμε την έκπτωσή της και την διενέργεια νέας δημοπράτησης του έργου. Η υπομονή μας τελείωσε.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι, το μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα υγείας είναι η μετά-νοσοκομειακή περίθαλψη. Αρπάζουμε λοιπόν την ευκαιρία και προτείνουμε την ένταξη του παλαιού Νοσοκομείου, στο πρόγραμμα μετανοσοκομειακής περίθαλψης του Υπουργείου που παράλληλα με την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Αγ. Τριάδας θα αποτελέσει το ιδανικό κέντρο αποκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό θα διασωθεί ένα θαυμάσιο κτήριο και θα του δοθεί χρήση συμβατή με το καταστατικό του. Θα αποτελέσει δε ένα κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας που θα φέρει ζωή, εισόδημα και θέσεις εργασίας στην πόλη.

Είμαστε από θέση αρχής υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν έχουμε για παράδειγμα κανένα θέμα με τα φωτοβολταϊκά, είμαστε όμως εναντίον της εγκατάστασης των μονάδων βιορευστών στο Ευηνοχώρι και εναντίον κάθε ρυπαίνουσας βιομηχανίας. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τέτοιου είδους επενδύσεις που δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας όπως ορισμένοι νομίζουν, αλλά ρυπαίνουν ένα από τα καλύτερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε, κάποιοι κατ΄ ευφημισμόν επιχειρηματίες, να παίρνουν άδειες για βιοαέριο και μέσω συνεχών μετατροπών των αδειών τους, με τρόπους αδιαφανείς και με τεράστιες ευθύνες του πολιτικού προσωπικού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ιδιαίτερα, η οποία κρυπτόμενη πίσω από το προσωπείο της ανεξάρτητης αρχής, δεν υπολογίζει ούτε το Υπουργείο ούτε κανένα και παίζει παιγνίδια πίσω από την πλάτη μας, επιτρέποντας να κερδοσκοπούν κάποιοι, εις βάρος της ζωής μας. Ο σχεδιασμός που στηρίζουμε για τον τόπο μας είναι, η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και η ανάπτυξη του Τουρισμού. Σε αυτό το πλάνο δεν χωράνε ούτε Βιορευστά, ούτε οποιαδήποτε άλλη ρυπαίνουσα βιομηχανία. Οι άδειες των τεσσάρων μονάδων του Ευηνοχωρίου πρέπει να ανακληθούν άμεσα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν. Διαφορετικά θα μας βρουν αντιμέτωπους στα δικαστήρια και τους κοινωνικούς αγώνες.

Ως γνωστόν η ανακύκλωση στον Δήμο Μεσολογγίου δεν λειτουργεί, ο ΧΥΤΑ είναι κορεσμένος και σε άθλια κατάσταση και οι πολίτες χωρίς καμία ενημέρωση. Η εμπειρία της Ευρώπης που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει κατασταλάξει και έχει καθιερώσει τη “Διαλογή στην Πηγή” ως απαραίτητο στοιχείο για αποδοτική ανακύκλωση των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ανανέωση της βασικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η διαλογή στην πηγή καθορίζεται πλέον ως απαραίτητη νομική υποχρέωση των κρατών μελών τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο.

Θα ξεκινήσουμε με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως των σχολείων για την αξία της ανακύκλωσης και θα προμηθευτούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διαλογή στην πηγή. Σε δεύτερη φάση θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για ίδρυση μονάδας ανακύκλωσης σε συνεργασία με ιδιώτες και με τρόπο που θα επιλεγεί.

Έργα υποδομής στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού που θα περιλαμβάνουν την άρση των αναχωμάτων της λιμνοθάλασσας για την ελεύθερη ροή των υδάτων και την επίλυση του προβλήματος του ευτροφισμού στο Αιτωλικό. Το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή της Πλώσταινας και η ενδεχόμενη μερική επαναχωροθέτηση των Αλυκών, είναι προβλήματα που πρέπει να μελετηθούν σοβαρά και να επιλυθούν. Θα ληφθούν μέτρα και θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για μια ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη που δεν θα θίγει το περιβάλλον και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επαναλειτουργία της ιχθυόσκαλας στο λιμάνι Μεσολογγίου.

Θα ασκήσουμε πιέσεις τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο, για την δημιουργία κόμβου επί της Ιόνιας Οδού, στην θέση Χαλαζιά. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος για να υπάρχει άμεση σύνδεση, τόσο με την πόλη, όσο και με το λιμάνι Μεσολογγίου. Αν δε, δρομολογηθούν και πλοία προς τα Ιόνια νησιά η ύπαρξη του κρίνεται άκρως απαραίτητη.

Το Αιτωλικό θα πρέπει επιτέλους να πιεί καθαρό νερό. Το να δαπανώνται συνεχώς κεφάλαια για την λύση του προβλήματος και λύση να μην βλέπουμε είναι γεγονός απαράδεκτο και δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Δήμος να εμπαίζει τους κατοίκους. Για όσο καιρό δεν υπάρχει καθαρό νερό, το τιμολόγιο στο Αιτωλικό θα έπρεπε να είναι μειωμένο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους συνήθεις τρόπους, θα επιδιωχθεί η επίλυσή του με νομοθετική τροπολογία.

Η μελέτη αποκατάστασης των ιστορικών γεφυριών του Αιτωλικού τα οποία απειλούνται άμεσα με καταβύθιση και εμποδίζουν την ομαλή διακίνηση των υδάτων και την διέλευση των ψαράδων. Θα επιδιωχθεί η εξεύρεση εναλλακτικής διαδρομής των βαρέων οχημάτων, η διέλευση των οποίων επιβαρύνει το πρόβλημα.

Έργα υποδομής στην περιοχή Οινιαδών με ανακατασκευή των δρόμων προς Λούρο, Παλιοπόταμο, Διώνη και Αρχαίο θέατρο. Μελέτη επικινδυνότητας και ανακατασκευής της γέφυρας του Αχελώου που συνδέει το Νιοχώρι με την Κατοχή. Ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της παραποτάμιας ζώνης του Αχελώου Ποταμού σε όλες τις κοινότητες από τις οποίες διέρχεται.

Υπάρχει γενικά μεγάλο πρόβλημα με το οδικό δίκτυο του Δήμου. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με τους αγροτικούς δρόμους σε σημείο που πολλές φορές να είναι αδιάβατοι και να αδυνατούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να φθάσουν στις εγκαταστάσεις τους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αξιοποιώντας κάθε δυνατή βοήθεια ακόμα και του Στρατού αν χρειασθεί.

Ένας Δήμος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να σέβεται και τους πολίτες με κάποια αναπηρία. Είναι φορολογούμενοι πολίτες και αγωνιστές της ζωής κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έχουμε υποχρέωση να τους εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κίνησή τους στην πόλη και το μπάνιο τους στη θάλασσα. Έχουμε την υποχρέωση σαν Δήμος να βρισκόμαστε δίπλα τους, παντού και πάντα, με κάθε μέσο. Θα επιδιώξουμε σε αγαστή συνεργασία με άτομα και συλλόγους να επιλύσουμε τα προβλήματά τους.

Η αειφόρος ανάπτυξη, η πράσινες πόλεις, η καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες είναι στόχοι που πρέπει να επιδιώξουμε πάση θυσία. Είναι το μέλλον που πρέπει να κερδίσουμε δημιουργώντας έναν πρότυπο Δήμο. Η υιοθέτησή τους θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και θέσεις εργασίας. Θα επιφέρει μείωση του κόστους λειτουργίας του Δήμου προστατεύοντας παράλληλα το ευαίσθητο οικοσύστημά μας. Θα στηρίξουμε πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης των λαμπτήρων παλαιού τύπου με Led στον δημοτικό φωτισμό, την τροφοδοσία τους μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και την ενεργειακή αυτονομία όλων των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, μέσω Ευρωπαϊκών και περιφερειακών προγραμμάτων.

Τα προβλήματα πολεοδομικού σχεδιασμού που υπάρχουν στις περιοχές εκτός της Πύλης, με την χρόνια ταλαιπωρία εκατοντάδων συμπολιτών μας και η επέκταση του σχεδίου πόλης, είναι προβλήματα των οποίων η επίλυση πρέπει να είναι άμεση.

Κύριο χαρακτηριστικό του Δήμου μας είναι η πρωτογενής παραγωγή. Η πλειονότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του Δήμου μας είναι μικρού μεγέθους, με αποτέλεσμα αν και τα παραγόμενα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας, να έχουν αφενός μεν υψηλό κόστος παραγωγής, αφετέρου δε η μικρή παραγωγή να μην μπορεί να ικανοποιήσει την ζήτηση.

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων, για την δημιουργία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, μέσω των οποίων θα επιτευχθούν, οικονομίες κλίμακας, μείωση του κόστους παραγωγής, χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, εξασφάλιση καλλίτερων τιμών πώλησης και αύξηση των εξαγωγών. Η ύπαρξη των συνεταιρισμών θα δώσει την δυνατότητα νέων επενδύσεων στους κλάδους της τυποποίησης, της συσκευασίας, της εμπορίας χωρίς μεσάζοντες και της προβολής των αγροτικών προϊόντων, με άμεση καθετοποίηση της παραγωγής από τους ίδιους τους αγρότες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμένων αγροτών σε 10%.

Ο Δήμος θα μπορούσε σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή με την ίδρυση γραφείου ενημέρωσης των αγροτών που θα τους βοηθά σε τεχνικά, γεωπονικά, φορολογικά , λογιστικά και εξαγωγικά θέματα και θα τους κατευθύνει σχετικά, με το είδος της καλλιέργειας σε σχέση με την σύσταση του εδάφους, με τα είδη που προβλέπεται να έχουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον, άρα και καλύτερες τιμές πώλησης, με τα είδη καλλιέργειας εξαγωγικού προσανατολισμού, εισάγοντας παράλληλα την Βιολογική και ηλεκτρονική γεωργία και κτηνοτροφία. Η υπό ίδρυση Γεωπονική σχολή, σε συνεργασία με τον Δήμο και την ΕΑΣ θα πρέπει να στηρίξουν την εξυγίανση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Η εξυγίανση της ΔΕΥΑΜ με τα υπερβολικά ελλείμματα που έχει συσσωρεύσει, είναι άμεσης προτεραιότητας πριν να είναι πολύ αργά, για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Το πεπαλαιωμένο δίκτυο μεταφοράς νερού, αποτελούμενο σε μεγάλο μέρος από καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου, πρέπει να αντικατασταθεί και η μόλυνση από τα σκουπίδια που υπάρχουν στην περιοχή των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο Δήμος θα μπει δυναμικά στον τομέα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και των επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑλΟ). Μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ημερίδων θα ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Για τις επιχειρήσεις αυτού του τύπου υπάρχει ειδική γραμματεία στο Υπουργείο Εργασίας που θα βοηθήσει αποφασιστικά το έργο μας. Υπάρχουν επίσης πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία επίσης πρέπει να γνωστοποιηθούν. Το πεδίο δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτών αφορά, εμπορικές δραστηριότητες, παροχή υπηρεσιών, άτομα με αναπηρίες, νέες τεχνολογίες και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι:

Η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας

Η καταπολέμηση της ανεργίας, με νέες ευκαιρίες

Η αναβάθμιση εγκαταλειμμένων περιοχών και, υποβαθμισμένων γειτονιών.

Η δημιουργία άμεσων και έμμεσων εσόδων

Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου

Η αντιμετώπιση παρασιτικών κοινωνικών φαινομένων

Η επανένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων, ευπαθών ομάδων και απεξαρτημένων

Και η κοινωνική διέξοδος σε ψυχικά ασθενείς

Η Απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον Δήμο μας είναι μηδενική. Θα συστήσουμε ειδικό γραφείο που θα παρακολουθεί τα προγράμματα και θα ετοιμάζει χρηματοδοτήσιμες μελέτες ώστε να μην χαθεί πλέον ούτε ένα ευρώ. Η δε διαχείρισή τους θα γίνεται με διαφάνεια και άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα προβλήματα του Δήμου μετά από χρόνια εγκατάλειψης είναι πολλά και δύσκολο ακόμα και να τα απαριθμήσεις, τα έργα που πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, τόσα που μια, ακόμα και δύο θητείες, δεν φτάνουν για να επιλυθούν. Η επιλογή των προτεραιοτήτων θα γίνει από κοινού με τους Δημότες. Θα επιδιωχθεί η εξωστρεφής λειτουργία του Δήμου και η αρμονική συνεργασία με δημότες, φορείς και τοπικές κοινότητες.

Οι μελέτες για τα έργα τα οποία πρόκειται να εκτελέσουμε, θα επιδιωχθεί να γίνουν με τα αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Χώρας και ομάδες τοπικών επιστημόνων που αποδεδειγμένα αγαπούν και βοηθούν αφιλοκερδώς τον τόπο τους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει:

Με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Σταματάμε την σπατάλη, τα έργα βιτρίνας, τις συνεχείς αναθέσεις με υπερβολικό τίμημα και την αδιαφάνεια στον τρόπο δημοπράτησης των έργων.

Από Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα

Από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Από τα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε μηδενική απορρόφηση.

Εμπιστευθείτε μας και δώστε μια ευκαιρία στην ελπίδα,

γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία