Αγγελίες    Επικοινωνία

Μεσολόγγι 2021. Η ευκαιρία που δεν πρέπει να απεµπολήσουµε

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

 

Γράφει ο Κώστας Λύρος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

 

Κοινός προβληματισμός, θεωρώ όλων των Μεσολογγιτών, είναι πως θα αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία ανάπτυξης στον τόπο μας, η οποία έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.

H πόλη μας αλλά και o Δήμος μας ολόκληρος δέχθηκαν, πλην της γενικότερης κρίσης, μια σειρά από αλλεπάλληλα χτυπήματα χάνοντας σοβαρές πηγές εισοδήματος, οι οποίες παραμένουν αναπλήρωτες. Όλοι γνωρίζουμε το θέμα του ΤΕΙ, του στρατοπέδου αλλά και των δημοσίων υπηρεσιών που χάθηκαν μερικώς ή ολικώς τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις που συντέλεσαν στο αρνητικό «οικονομικό» κλίμα όπως η περίπτωση της παρηκμασμένης σήμερα Μαρίνας (ελπίζουμε να ακούσουμε καλά νέα σύντομα) αλλά και η έλλειψη στρατηγικών κινήσεων από το Δήμο σε θέματα, που θα έπρεπε να προχωρήσουν από χρόνια πολλά. Θα έλεγα όμως, ότι ίσως είναι μάταιο κα στρεβλό να στηρίζουμε την οικονομία μας έμμεσα ή άμεσα στο κρατικό χρήμα, την στιγμή, μάλιστα που το κράτος μας είναι φτωχό!

Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες, μεμονωμένα ο καθένας και συλλογικά ως διοίκηση.

 

Είναι βέβαια μόνο θέμα του Δήμου η ανάπτυξη; Φυσικά και όχι.

Ο δήμος όμως οφείλει να επενδύσει και να δημιουργήσει υποδομές, να λύσει πολεοδομικά θέματα ετών. Να προβάλει και να αναδείξει τον τόπο μας και να στρώσει το έδαφος για μακροχρόνιες και υγιείς ιδιωτικές επενδύσεις. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί μόνο όταν υπάρχει σταθερό, αξιόπιστο περιβάλλον και προοπτική. Και ο τόπος μας με τις προσβάσεις που απέκτησε πλέον μέσω και της Ιονίας οδού, προικισμένος με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ναι, έχει προοπτική!

Άρα, πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν οι εκείνες οι δράσεις, που θα προκαλέσουν την αύξηση της επισκεψιμότητας και ταυτόχρονα θα εξελίξουν το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αυξηθεί σταδιακά και η ροή χρήματος με όλα τα επακόλουθα σε αυτό, όπως νέες θέσεις εργασίας κλπ.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ευκαιρίες που θα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των ετών και οι οποίες θα μας δώσουν την δυνατότητα να εκτινάξουμε την αναγνωρισιμότητα και την επισκεψιμότητα της πόλης μας.

Μία από αυτές είναι η χρονιά ορόσημο το 2021, που θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ήδη το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται. Κάποιοι επίσης θα πουν ότι υπάρχει και το 2026 (200 χρόνια από την Έξοδο). Θα συμφωνήσω, λέγοντας όμως ότι το 2021 προηγείται και επειδή αφορά όλη την Ελλάδα έχει και μεγαλύτερη σημασία το να έχουμε οργανωμένο σχέδιο. Το 2026 αφορά εμάς και μόνο, το Μεσολόγγι.

Είναι βέβαιο ότι η όποια δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να οργανώσει λαμπρές γιορτές εξόδου. Φτάνει όμως απλά να διοργανωθούν καλές γιορτές Εξόδου; Ή υπάρχουν περιθώρια και σε πολλά άλλα επίπεδα; Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει μία σειρά κινήσεων στοχευμένων προς το εσωτερικό και εξωτερικό της Ελλάδος ώστε η πόλη μας να εκτιναχθεί τουριστικά. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους. Ποιοι θα είναι οι στόχοι; Αύξηση της επισκεψιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έστω και στο επίπεδο επισκέψεων λίγων ωρών αλλά και της αναγνωρισιμότητας. Τι κάνουμε λοιπόν;

 

Ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστάρης σε αυτό. Τα πρώτα απαραίτητα βήματα κατά τη γνώμη μου είναι:

  1. Δημιουργία επιτροπής (πέρα από δημοτικά), που θα λειτουργήσει συμβουλευτικά αλλά και με παροχή τεχνογνωσίας για το εγχείρημα προς την Δημοτική αρχή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις και προτάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα μετά τις δημοτικές εκλογές από την νέα δημοτική αρχή.
  2. Άμεση επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα. Η πόλη μας δικαιούται και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής στις εορταστικές εκδηλώσεις του 2021. Θα τολμούσα να προτείνω να χαρακτηριστεί τιμητικά Πρωτεύουσα πόλη για το Ελληνικό κράτος για αυτή τη χρονιά. Το υπουργείο θα βοηθήσει και σε μια σειρά άλλων πραγμάτων, όπως επικοινωνιακά, σε σχέση με τα σχολεία, με διοργάνωση πανελλαδικών διαγωνισμών π.χ. ποίησης, ζωγραφικής, κινηματογράφου κ.λπ. για το θέμα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις ή σχεδιασμοί στους οποίους όμως οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε.
  3. Άμεση επαφή με το δίκτυο Ιστορικών πόλεων, που σχετίζονται με την επανάσταση του 2021 για κατάστρωση σχεδίου δράσης εν όψει του 2021 με συγκεκριμένο καλεντάρι και κοινό στόχο την γνωστοποίηση στο Ελληνικό αλλά και στο Ευρωπαϊκό κοινό της Ελληνικής Επανάστασης και των σημαντικών γεγονότων αυτής.
  4. Άμεση επαφή και ενεργοποίηση και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το θέμα αλλά και της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος
  5. Κινητοποίηση των χωρών των Ευρωπαίων Φιλελλήνων αλλά και των αδελφοποιημένων Δήμων στο εξωτερικό με στόχο τη γνωστοποίηση στο Ευρωπαϊκό κοινό των ιστορικών γεγονότων και ειδικά της εξόδου και επιδίωξη έκδοσης ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα και όσον αφορά στην πόλη μας σε σχέση με τη θυσία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων.

Είναι βέβαιο, ότι πρέπει να μελετήσουμε ένα πλέγμα δράσεων που θα πρέπει να γίνουν για το θέμα, αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη. Επίσης ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για το θέμα, διαφορετικές ή συμπληρωματικές στις παραπάνω.

Το σίγουρο είναι όμως ότι για να πετύχουμε χρειάζεται συνεργασία και συστράτευση όλων των δυνάμεων και δεν περισσεύει κανείς. Για μας την επόμενη μέρα δεν υπάρχει το εμείς και οι άλλοι αλλά μόνο το ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ με όλους τους Δημότες του Δήμου, χωρίς διακρίσεις, ως μία ομάδα δυνατή, έτοιμη να διεκδικήσει. Αν όλα αυτά συνοδευτούν με την κατάλληλη οργάνωση για το θέμα, τότε τα οφέλη πέραν από τις λαμπρές γιορτές, μπορεί να είναι διαχρονικά και μόνιμα για το Μεσολόγγι και να ανοίξουν διαύλους και για το 2026, όπου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Έξοδο.

Η πόλη μας, όπως και ολόκληρος ο Δήμος έχει προοπτική! Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας χρειάζεται σκληρή και επίπονη δουλειά, πίστη και πείσμα σε αυτό που κάθε φορά επιχειρούμε, κάτι για το οποίο εμείς στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ είμαστε έτοιμοι, εφόσον οι Δημότες μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία