Αγγελίες    Επικοινωνία

Μ. Τριανταφύλλου: Κάναµε προσπάθεια για να βγει το Μεσολόγγι από την υπανάπτυξη

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/07/2019

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για μια καλή εικόνα της χώρας, που βγήκε πλέον από τα μνημόνια, μιλάει η Μεσολογγίτισσα υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας,  Μαρία Τριανταφύλλου σε συνέντευξη στην ΑΙΧΜΗ. Όπως υποστηρίζει η ίδια από δω και πέρα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, που θα φθάσει φυσικά μέχρι την Αιτ/νία που ναι μεν, βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές, ωστόσο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει πολλά βήματα στην εκπαίδευση, την υγειά, τον πρωτογενή τομέα, τις υποδομές  και άλλα.

 

Ζητάτε και πάλι την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων. Γιατί θεωρείτε ότι πρέπει να σας την δώσουν;

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα το 2015, όλοι εμείς, οι βουλευτές, αλλά και ο ελληνικός λαός, βάλαμε πλάτη, αναλάβαμε την ευθύνη προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που είχαμε θέσει: Να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αυτός ο εθνικός στόχος, παρ’ όλες τις παραλείψεις και ίσως κάποια λάθη, επετεύχθη και σήμερα είμαστε περήφανοι για αυτή την κατάκτηση. Δεν είναι προσωπικό αυτό. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι χαρούμενοι που επιτέλους έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της βαθιάς κρίσης και σήμερα ο πολιτικός διάλογος εν όψει εκλογών διεξάγεται με αφετηρία το πώς θα γίνει η ανάπτυξη και όχι πώς θα διαχειριστούμε τα μνημόνια. Αυτό δε θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε όχι μόνο οικονομική ανάκαμψη, αλλά και δημοσιονομική ασφάλεια και θωράκιση. Για πρώτη φορά έχουμε απόθεμα ρευστότητας και μπορούμε με περισσότερη ασφάλεια να σχεδιάζουμε αναπτυξιακές προοπτικές και φοροελαφρύνσεις.

Ταυτόχρονα, θέλαμε να ασκήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας προβάλλοντας ένα άλλο ήθος, μια διαφορετική πολιτική πρόταση, αλλά και μια ποιοτικά καλύτερη πολιτιστική στάση και αντίληψη. Δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική ως πεδίο κερδοφορίας και τον πολίτη ως πελάτη. Από την πρώτη στιγμή στάθηκα δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Στα μικρά και στα μεγάλα. Από τις πλημμύρες και τις καταστροφές μέχρι τα καθημερινά ζητήματα. Προωθήσαμε λύσεις και επιδιώξαμε την ανακούφιση των πιο ευάλωτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι σήμερα στη θέση να ζητήσω και πάλι την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων. Μπορούμε να σχεδιάσουμε και πάλι μαζί το αύριο της Αιτωλ/νίας και μάλιστα σε πιο εύκολες συνθήκες.

 

Ποια από τα μεγάλα θέματα του νομού λύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ;

Στο νομό Αιτωλ/νίας αποτυπώθηκε και σε τοπικό επίπεδο αυτή η γενικότερη προσπάθεια σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης. Αντιμετωπίστηκαν χρόνια προβλήματα, παραδόθηκαν μεγάλα έργα και θεραπεύθηκαν κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά, πλέον μπορούμε να ισχυριστούμε, πως έχουν τεθεί οι βάσεις για να περάσει η Αιτωλοακαρνανία στην επόμενη μέρα.

Ολοκληρώσαμε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Ιόνια Οδός. Εμβληματικό έργο που σηματοδοτεί την έξοδο από την συγκοινωνιακή απομόνωση. Προωθήσαμε μέσω σειράς συναντήσεων και ερωτήσεων την ένταξη της ελιάς Καλαμών Αιτωλ/νίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλίας Καλαμάτας. Ικανοποιήσαμε έτσι ένα αίτημα χρόνων, που συμβάλει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αύξηση του εισοδήματος. Με επιμονή και άμεση υπουργική παρέμβαση σταματήσαμε την Εκτροπή του Αχελώου. Ας θυμηθούμε, πως η εκτροπή του Αχελώου ήταν πάνω στο τραπέζι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Προωθήσαμε με σειρά ερωτήσεων και συναντήσεων την επίλυση του χρόνιου προβλήματος απαξίωσης της Μαρίνας Μεσολογγίου και επιμείναμε στην αναπτυξιακή αξιοποίησή της, προς όφελος της πόλης και της περιοχής. Yπεγράφη η νέα σύμβαση παραχώρησης και εξεδόθη τμηματική άδεια ελλιμενισμού. Επιμένουμε στην τήρηση της νομιμότητας και στην ανάγκη ολοκλήρωσης κάθε επένδυσης στα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται απ’ τις συμβάσεις. Προωθήσαμε με σειρά επαφών και ερωτήσεων την Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο νομό. Ψηφίσαμε το νόμο 4610/2019 που εγκαθιδρύει το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη στην Αιτωλοακαρνανία. Αφήσαμε πίσω μας το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος. Χτίσαμε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί του νομού μας. Δημιουργήσαμε βιώσιμες σχολές που συνάδουν με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

 

Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια στο Μεσολόγγι για το οποίο μπορεί η κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη;

Για το Μεσολόγγι, την πόλη μας, σίγουρα μπορούμε να ισχυριστούμε, πως κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βγει από την απομόνωση και την υπανάπτυξη έπειτα και από τους χειρισμούς της Νέας Δημοκρατίας με το σχέδιο «Αθηνά» Ας μην ξεχνάμε ότι, εν μια νυκτί, ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ της χώρας μας οδηγήθηκε βίαια στην υποβάθμιση και την απαξίωση.

Άρα, λοιπόν, πρωταρχική σημασία για εμένα έχει η ίδρυση Πανεπιστημιακής Γεωπονικής σχολής στο νομό και το Μεσολόγγι, στο οποίο θα υπάγονται 3 τμήματα και η έδρα της σχολής. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και νιώθω ξεχωριστή χαρά που επετεύχθη.

Ακόμη, στα θετικά συγκαταλέγεται η λειτουργική αναβάθμιση του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Το 2015 το νοσοκομείο Μεσολογγίου ήταν στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης, ενώ, σήμερα οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν ικανοποιητικά και οι πολίτες απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Η αξιοποίηση της Μαρίνας και η έκδοση άδειας για άμεσο ελλιμενισμό πλοίων είναι εξέλιξη που μας δικαιώνει. Εδώ και χρόνια προσπαθούσαμε να ξεδιαλύνουμε το καθεστώς γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Επίσης, συνεργαστήκαμε και προωθήσαμε την αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και τη μετατροπή του από σχολικό κτήριο σε αρχαιολογικό μουσείο, αποκαταστήσαμε το χρόνιο ζήτημα της μεταστέγασης της Α.Δ. Αιτωλίας και προωθήσαμε την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου και Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μεσολόγγι.

Επιπρόσθετα, προωθήσαμε την αναβάθμιση του ΔΑΚ και ασκήσαμε ενδελεχή έλεγχo γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις μονάδων βιορευστών στον Δήμο Μεσολογγίου.

 

Πιστεύετε ότι στηρίχθηκε επαρκώς ο πρωτογενής τομέας στο νομό; Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση αν γίνει και πάλι κυβέρνηση;

Για τον πρωτογενή τομέα, σίγουρα, ό, τι και να κάνεις δεν είναι αρκετό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη, που προσπάθησε να κάνει βήματα στον νευραλγικό αυτόν τομέα, έπειτα από χρόνια. Η ένταξη της ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας στον εθνικό κατάλογο ποικιλίας Καλαμάτας ικανοποίησε ένα αίτημα χρόνων, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αύξηση του εισοδήματος. Δουλέψαμε, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για τους νέους αγρότες. Σήμερα πάνω από 1700 νέοι αγρότες του νομού μας είναι δικαιούχοι δημόσιας δαπάνης 33 εκατ. € από το υπομέτρο 6.1 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενισχύσαμε τη βιολογική κτηνοτροφία και εργαστήκαμε ,ώστε το σύνολο των κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών να ενταχθεί στις ενισχύσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Τέλος, θεσπίσαμε αφορολόγητο 9.500 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για το σύνολο του εισοδήματός τους, περιλαμβανομένης και της βασικής ενίσχυσης που παίρνουν από την Ε.Ε., μια ρύθμιση που ανακουφίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών.

Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε έμπρακτα την παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο. Ήδη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση της φορολογίας για το αγροτικό πετρέλαιο και τη μείωση του κόστους των γεωργικών φαρμάκων. Εμείς θέλουμε από την μεριά μας ο νομός μας να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να γίνει κόμβος οικολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Στον τομέα του τουρισμού, θα λέγαμε ότι ακόμα η Αιτ/νία είναι πολύ πίσω. Τι φταίει;

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η Αιτωλ/νία δεν είναι ακόμη τουριστικός προορισμός. Αν και έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα, λείπει εκείνο το συνεκτικό σχέδιο, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα τα αξιοποιεί με γνώμονα το τουριστικό όφελος. Δυστυχώς, η έλλειψη υποδομών και η έλλειψη κουλτούρας γύρω από την τουριστική ανάπτυξη έχουν συμβάλει σε μια κατάσταση που χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αλλάξει. Από τη μεριά μας, όπως προείπαμε, παλέψαμε για την ανάπτυξη της μαρίνας Μεσολογγίου. Προωθήσαμε τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα του νομού μας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίστηκαν ως φυσικοί ιαματικοί πόροι οι περιοχές Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, Κρεμαστών, Λυσιμαχείας, «Κόκκινο Στεφάνι» Μυρτιάς. Εργαστήκαμε για την δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, όπως η απόδοση του Καπνικού σταθμού Αγρινίου για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού, αλλά και η μετατροπή του Ξενία Ναυπάκτου σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Ο τουρισμός είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να αξιοποιήσει με βιώσιμο τρόπο τα πλεονεκτήματά της και να επικεντρωθεί στις εναλλακτικές και ήπιες μορφές τουρισμού, όπου υπάρχουν τα εχέγγυα να διαπρέψει.

 

Μεγάλο θέμα είναι και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό, αλλά και η υγεία. Τι θα λέγατε στους Αιτωλ/νες για αυτά τα δυο θέματα;

Η ίδρυση Γεωπονικής σχολής είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για το νομό μας. Οι Αιτωλοακαρνάνες θα πρέπει να στηρίξουμε τη νέα σχολή και να βασιστούμε σε αυτή αν θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Η Γεωπονική δεν έγινε για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά έρχεται για να τονώσει και να ενισχύσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Πρέπει και μπορεί η Γεωπονική Αιτωλ/νίας να αποκτήσει ισχυρό «brand name» και να γίνει μια εμβληματική σχολή. Υπάρχουν όλα τα εφόδια από πλευράς υποδομών, αλλά και αντικειμενικών συνθηκών για να γίνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά την Υγεία έγιναν βήματα την τετραετία αυτή. Πρέπει ακόμη περισσότερο να στηρίξουμε τη δημόσια Υγεία και τα Νοσοκομεία της περιοχής μας με εξοπλισμό και προσωπικό και περισσότερο εξορθολογισμό. Υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετούνται τα περισσότερα περιστατικά εντός νομού και αυτό είναι δείκτης πολιτισμού και ανάπτυξης για την περιοχή μας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία