Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση ταρτάν Στίβου στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κυρία Υπουργέ,

Από την 10η Αυγούστου 2019 βρίσκεται στο γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού υπογεγραμμένη από τον Ανάδοχο η Σύμβαση του έργου επίστρωσης νέου Ελαστικού Τάπητα Στίβου (ταρτάν) στις εγκαταστάσεις του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018.

Κι ενώ εκκρεμεί η τελική υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η υλοποίηση της σύμβασης, παρατηρούνται καθυστερήσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν πλείστα προβλήματα στην εκτέλεση του έργου.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, διότι βάσει των προδιαγραφών της IAAF (όπως σαφώς αναφέρεται και στη σχετική μελέτη) η κατασκευή τέτοιων αθλητικών υποδομών πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με υψηλές θερμοκρασίες και καθόλου υγρασία, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες εφαρμογής.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ:

Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση για την επίστρωση του στίβου με Ελαστικό Τάπητα (ταρτάν) στις εγκαταστάσεις του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου και πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης;

Έχει λάβει το Υπουργείο υπ' όψιν τις προδιαγραφές της IAAF για τις συνθήκες επίστρωσης του ταρτάν και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν στην εκτέλεση της σύμβασης λόγω των παρατηρούμενων καθυστερήσεων και συνακόλουθα λόγω των καιρικών συνθηκών;
 

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο σε εξέλιξη που προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα (αύξηση θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων και της στάθμης της θάλασσας) και πλέον πλήττουν συχνά- ανάλογα με τη σφοδρότητα των φαινομένων- τις υποδομές, το αστικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσφατα, βιώσαμε όλοι τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τη Χαλκιδική, όπως επίσης και την καταστροφική κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία, τα δύο τελευταία χρόνια, τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βροχοπτώσεων προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στους Δήμους Ναυπακτίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας. Περιουσίες και καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ εκτεταμένες ζημίες σημειώθηκαν και στις δημόσιες υποδομές. Η πολιτεία, ως όφειλε, σε κάθε περίπτωση επέδειξε ταχύτητα και κήρυξε τους εν λόγω δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί αποκατάστασης των ζημιών (υποδομές, παροχές ύδατος και ρεύματος, διευθέτηση ρεμάτων κλπ) και να παρασχεθούν διευκολύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει ολιγωρία στο μείζον ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού, καθώς δεν υλοποιήθηκαν τα απαραίτητα έργα κατά μήκος της Ιονίας Οδού, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος υδάτων να καταλήγει στα μικρά ρέματα.

Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλος άξονας της Ιονίας Οδού είναι γνωστό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Άλλωστε, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 μετά τις πρώτες καταστροφικές πλημμύρες, ο τότε Γενικός Γραμματέας εξήγγειλε σε σύσκεψη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι θα ανατεθεί στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του νέου αυτοκινητοδρόμου, ενώ οι ίδιες εξαγγελίες επαναδιατυπώθηκαν το 2018 σε σύσκεψη στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των Δήμων και της Περιφέρειας.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε χειμώνα, ο οποίος αναμένεται για ακόμη μια χρονιά με έντονα καιρικά φαινόμενα. Η αγωνία που διακατέχει τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας είναι πάλι η ίδια, πως θα θωρακιστούν από τις οξείες βροχοπτώσεις; Και τούτο, διότι οι βασικοί συλλεκτήριοι αγωγοί ομβρίων με την επανεμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πολύ πιθανό να υπερχειλίσουν ξανά θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες αλλά και καταστρέφοντας υποδομές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί έως και σήμερα τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιόνιας οδού και σε ποιον ανήκε η σχετική αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή τους; Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για τη μη εκτέλεσή τους;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Ιονίας Οδού και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
  3. Υπάρχει σήμερα έτοιμος προσωρινός σχεδιασμός από το Υπουργείο ώστε σε περίπτωση που εκδηλωθούν ξανά άμεσα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλος άξονας της Ιονίας Οδού να είναι θωρακισμένοι;

 Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ερώτηση κατέθεσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για τον άξονα Μπράλλος – Αντίρριο.

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόταση:

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια, η Φωκίδα βιώνει έναν ιδιότυπο για τον αποκλεισμό σε έργα δημόσιων υποδομών – οδικών αξόνων.

Στα μεγάλα οδικά έργα του Αναθεωρημένου ΕΣΠΑ 2014-2020, Απρίλιος 2019, δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά σε πρόβλεψη για υλοποίηση τμήματος επί του άξονα Μπράλλος-Αντίρριο και μόλις ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε την ένταξη, μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων επί του άξονα. 

Στην ομιλία σας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, δεν έγινε σαφές, καθώς δεν υπήρξε αναφορά, αν υπάρχει σχεδιασμός της Κυβέρνησης επί του άξονα Μπράλλος – Αντίρριο, άξονα που συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.
Τους πολίτες της Φωκίδας προβληματίζει ιδιαίτερα, πως σε ένα έργο που τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν: ωριμότητα μελετών, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ακόμη και πίνακες απαλλοτριώσεων για το τμήμα Τριταία – Αγ. Σπυρίδωνα, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική κίνηση για χρηματοδότηση τμημάτων του έργου, όπως το τμήμα Ιτέα – Γαλαξίδι, ακόμη και από τις εκπτώσεις δημοπρατήσεων που προέκυψαν και προκύπτουν από άλλα έργα.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να θέσει απαγορευτικό πλαίσιο ανάπτυξης και ανάσχεσης της επιχειρηματικότητας σε Νομούς και ευρύτερες περιοχές, μην επενδύοντας σε υποδομές σε αυτές, ενισχύοντας στην περιφερειακή ανισότητα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο;

Θα εξασφαλίσει το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών τους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς πόρους, για την τμηματική υλοποίηση του άξονα Μπράλλος-Αντίρριο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα τμήματα, όπως το Ιτέα – Γαλαξίδι;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ερώτηση κατέθεσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για τη δυνατότητα αδειοδότησης κτηνοτροφικών επιχειρήσεων γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ,

Με τον νόμο 4056/2012 ΦΕΚ Α-52/12.03.2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» δόθηκε η δυνατότητα, σύμφωνα και με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 του νόμου, για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ανάλογα με τη θέση, την ελάχιστη έκταση και τις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων από οικισμούς, όχθες φυσικών και τεχνητών λιμνών, ταμιευτήρων πόσιμου νερού και ποταμών.

Οι ρυθμίσεις και προβλέψεις του Ν. 4056/2012, σύμφωνα με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 , έδιναν την δυνατότητα σε κτηνοτρόφους και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο νομό Φωκίδας, γύρω από τον Ταμιευτήρα της Λίμνης Μόρνου, να μπορούν να αδειοδοτηθούν.

Αυτές οι ρυθμίσεις και προβλέψεις σταμάτησαν να ισχύουν, με νέα νομοθετική ρύθμιση από το 2014, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, λύση, ρύθμιση νομοθετική, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ή τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας (υγειονομική διάταξη Α5), Περιβάλλοντος και Υποδομών, που εποπτεύουν ζητήματα περιβάλλοντος χώρου και ποιότητας υδάτων στους Ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ.

Για την Φωκίδα και την συγκεκριμένη περιοχή, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, κεντρική στρατηγική προτεραιότητα είναι η στήριξη του Πρωτογενή Τομέα – της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων και της πρώτης μεταποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Διαφορετικά, ή μη παρέμβαση για την επίλυση του θέματος αδειοδότησης τους, με σαφείς περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και αποστάσεις από την όχθη του Ταμιευτήρα, σύμφωνα με την δυναμικότητα τους, κατατάσσει τους έχοντες την ευθύνη, σε άβουλους παρατηρητές της οικονομικής ασφυξίας του κλάδου και της περιοχής.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

Ποιες θα είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με ρυθμίσεις αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, με τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας, που θα επέτρεπαν και την δυνατότητα αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, σε αποστάσεις και κριτήρια ανάλογα με την δυναμικότητα τους;

Σε ποιο χρονοδιάγραμμα πιστεύει το Υπουργείο ότι θα είναι έτοιμο να επιλύσει το θέμα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και των μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εν λόγω περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης που πρωταγωνίστησε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης χτυπάει ακόμα δυνατά.

Οι πρόσφατες εκλογές, εθνικές αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πυρήνας και η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανή. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αφήσουμε τα όσα μας κληροδότησε ο εμβληματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου στα χέρια των πολιτικών μας αντιπάλων, που στην πολιτική τους διαδρομή προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την πολιτική αξία και το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι τις βασικές αρχές και αξίες της Παράταξης του ριζοσπαστισμού, της ανατροπής και της Αλλαγής να τις μετατρέψουμε σε καθημερινή πολιτική πράξη.
Η αντιμετώπιση τελικά της κρίσης, των οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της Παράταξης έγινε μέσα από τη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Τη στρατηγική που λοιδόρησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην οποία, όμως, τελικά προσχώρησαν για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Κι όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει τα ιδεολογικοπολιτικά του όρια, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά των πολλών συνιστωσών και των πολλών αφηγημάτων. Κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να θεωρήσουν το ΠΑΣΟΚ νεκρό πολιτικό κύτταρο, τους διέψευσε ο χρόνος. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο, ωστόσο, μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εκείνο που οριοθετεί τη σοσιαλδημοκρατία από τα υπόλοιπα ιδεολογικά ρεύματα.
Οι κοινωνικές δομές και σχέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας. Η διάλυση της μεσαίας τάξης, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η εμφάνιση του “brain drain”, η παραγωγική συρρίκνωση είναι ορισμένες από τις διαστάσεις της κρίσης. Την ίδια στιγμή στον κόσμο γίνονται τεκτονικές αλλαγές, πέρα από το συνηθισμένο τρίπτυχο τεχνολογία- αυτοματοποίηση- παγκοσμιοποίηση. Ρομποτική, προηγμένες βιοεπιστήμες, κωδικοποίηση του χρήματος, αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη. Πεδία τα οποία πυροδοτούν μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, αλλάζουν όμως τις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις σχέσεις εργασίας και βεβαίως τη βάση και την ουσία της κοινωνικής εκπροσώπησης.
Επομένως, οικονομία, κοινωνία και πολιτική πρέπει να βρουν τους κατάλληλους τρόπους προσαρμογής και αναπαραγωγής. Ιδίως, η πολιτική που είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να βρει τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα θα προκόβουν και θα ευημερούν. Υπό αυτή τη διάσταση, οι στόχοι της 3ης του Σεπτέμβρη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση επανέρχονται στο προσκήνιο φέροντας ένα προοδευτικό πρόσημο. Υπαγορεύουν πολιτικές για την αυτοδύναμη και ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που συνδυάζεται με την πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Υπαγορεύουν σαφείς θέσεις έναντι του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που υπηρετεί την οικονομία χωρίς φραγμούς στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων, τη «συσσώρευση μέσω της αποστέρησης», όπως εύστοχα έχει αποκαλέσει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ αυτή την τάση του καπιταλισμού. Υπαγορεύουν πολιτική δράση που θα δίνει έμφαση στο πολιτικό πλαίσιο και όχι στην εκλογική στόχευση.
Όπως το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την ενσωμάτωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι κι εμείς σήμερα οφείλουμε με τις προτάσεις μας να ανταποκριθούμε στην αντίστοιχη σύγχρονη πρόκληση.
Η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 45 χρόνων ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και έχει στόχο να αναδείξει τη συνεισφορά της Παράταξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της στήριξης του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται επίσης και για μια συμβολική επιλογή για να τονίσουμε τη σημασία που έχει στη μετα-μνημονιακή περίοδο πλέον να θέσουμε ως πυρήνα της εθνικής στρατηγικής την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, έχει αξία να αναλογιστούμε ότι οι πολλαπλοί μετασχηματισμοί, οι συνεχείς αλλαγές στα ονόματα και τα σύμβολα βλάπτουν αντί να συνεισφέρουν. Βλάπτουν γιατί στέλνουν ένα λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουν σπιλωθεί. Ένα τεράστιο μύθευμα που διαμόρφωσαν ορισμένοι με υψηλά κομματικά αξιώματα που σήμερα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, απλώς και μόνο για να αποκρύψουν δικές τους ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, τα προοδευτικά πολιτικά αφηγήματα της ενσωμάτωσης των μη προνομιούχων και του εκσυγχρονισμού, το πράσινο και ο ήλιος του.
Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική παρακαταθήκη του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που εξέφρασε το όραμα όλων των Ελλήνων για Δημοκρατία -Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Υπερηφάνεια! Και μπορεί, είμαι βέβαιος, να αποτελέσει και πάλι πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης.

Ξεκίνησαν καλά

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

 

Λιβανός και Κωνσταντόπουλος έκαναν δύο καίριες παρεµβάσεις τις τελευταίες µέρες σε Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο.

Ο πρώτος υιοθέτησε αµέσως τις εισηγήσεις Μεσολογγιτών και ζήτησε από κυβερνητικά στελέχη να εκπαιδευτούν στο 2/39 Σ.Ε. οι Ειδικοί Φρουροί που πρόκειται να προσληφθούν άµεσα.

Ο δεύτερος πιέζει...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 34

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία