Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Για το μεγαλύτερο γεγονός του Μεσολογγίου, τις Γιορτές Εξόδου έχω αρθρογραφήσει επανειλημμένα. Πρότασή μου ήταν και είναι να υπάρχει μια μόνιμη επιτροπή αποτελούμενη από γνώστες που θα ασχολείται ολοχρονίς με τις εκδηλώσεις και όχι αποσπασματικά και τσάτρα - πάτρα. Πέρυσι, λίγο μετά την ολοκλήρωση των Γιορτών στήθηκε φιέστα - όπως αποδείχθηκε - από τον δήμαρχο κατά την οποία ενημερωθήκαμε πως την διοργάνωση αναλαμβάνει μια μεγάλη εταιρεία που θα κληθεί να διεθνοποιήσει το γεγονός ώστε να προσελκυστεί περισσότερος κόσμος. Το είχαμε επικροτήσει ως έντυπο που δεν είναι αλλεργικό στις δοκιμές και τις αλλαγές, φτάνει να μην είναι ασκήσεις επί χάρτου από άσχετους. Ωστόσο αποδείχθηκε και αυτό έπεα - πτερόεντα, απ’ αυτά που χρησιμοποιούν οι περισσότερες δημοτικές αρχές για να εντυπωσιάσουν. Μείναμε με τον Αβδελιώδη, τον συντοπίτη μας Φωκά Ευαγγελινό και τα μεγαλεπήβολα, αλλά φέτος επανήλθαμε και πάλι στα συνηθισμένα.

Η στήλη και το έντυπο όμως έχουν επιχειρηματολογήσει και για την ανάγκη οι εκδηλώσεις να είναι λιγότερες και με μεγαλύτερο ιστορικό βάρος και απήχηση. Φέτος όμως αντί να δούμε κάτι τέτοιο με έκπληξη παρατηρήσαμε εμείς - καθώς και άλλοι συνδημότες που έχουν γνώση και γνώμη - ότι οι εκδηλώσεις αυξήθηκαν. Ακόμη και τρεις στο ίδιο απόγευμα κάνοντας τον κόσμο να τρέχει αλαφιασμένος να τις παρακολουθήσει και πολλές απ’ αυτές να γίνονται ενώπιον ενός άδειου Τρικούπειου.

Η προσέλευση και μόνο δεικνύει την αποτυχία. Φαντάστηκαν άραγε οι διοργανωτές τι θα λένε οι προσκεκλημένοι ομιλητές - κ.α. όταν μιλούν ενώπιον άδειων αιθουσών; Καταντήσαμε να ικανοποιείται κάθε αίτημα για εκδήλωση μόνο και μόνο για να είναι όλοι ευχαριστημένοι αδιαφορώντας για την ποιότητα; Φτάσαμε να μπαίνουν ακόμη και οι Γιορτές Εξόδου στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων για να μην χαλάσουμε χατήρι σε συλλόγους και σχολεία;

Τις προάλλες ο δήμαρχος όταν τις παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για αναβάθμιση. Η αναβάθμιση όμως φαίνεται στην πράξη με αξιόλογες εκδηλώσεις, σωστή διαφήμιση και μεγάλη προσέλευση. Λυπούμαστε πολύ ως Μεσολογγίτες που τις ζούμε κάθε χρόνο από τότε που γεννηθήκαμε όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες...

Όπως και να’ χει ελπίζουμε να κλείσουν οι Γιορτές με τον καλύτερο τρόπο το Σαββατοκύριακο. Δούλεψαν άοκνα πολλοί γι’ αυτές, οι άνθρωποι του Π.Κ., ο Τ. Σκαρμούτσος, η Σ. Λαναρά κ.α.. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν ανάχωμα σε μικροπολιτικές σκέψεις. Σίγουρα το Μεσολόγγι, οι δημότες του, αλλά κυρίως οι Εξοδίτες αξίζουν μιας καλύτερης διοργάνωσης, ενός 15μερου που θα φέρνει κόσμο όλες τις μέρες και όχι μόνο στις Πομπές. Ελπίζουμε στο μέλλον σε καλύτερες μέρες. 

 

Υ.Γ. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πάντως, μετά και την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ότι η παρουσία του F-16 και η άκρως εντυπωσιακή επίδειξη έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τις Γιορτές και είναι ένα γεγονός που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη μας. Μακάρι να καθιερωθεί και η ένδοξη παρουσία της ομάδας ΖΕΥΣ να λαμπραίνει τις εκδηλώσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σύντροφοι, χάσαµε ξανά!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/04/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Μόνο οργή προκαλούν οι ανακοινώσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή μας που περιέχονται στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο».

Τα όσα αποφασίστηκαν κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση αποτελούν, αντιθέτως και αυτή η κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη ανάγοντας την Παιδεία σε βορά των πιο ισχυρών, ευνοώντας τους μεγάλους και όσους έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μάταια περιμέναμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να κάνουν πράξη οι κυβερνώντες τις υποσχέσεις τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Εν τέλει ούτε το ΤΕΙ έκαναν ξανά αυτόνομο, ούτε δημιούργησαν αυτόνομο Πανεπιστήμιο σε έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας. Όχι μόνον αυτά, αλλά υποβαθμίζουν κι άλλο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετακινώντας δύο ιστορικά τμήματα του Μεσολογγίου που είχαν και κόσμο (Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων) στην Πάτρα!

Είναι πολλά τα ευτράπελα του πολυνομοσχεδίου. Πρώτον, γίνονται στο πόδι νέα τμήματα που είναι άγνωστο κατά πόσο θα είναι ελκυστικά. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι χτες άλλαζαν τα ονόματα και τα αντικείμενα. Δεύτερον, δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ για να διδάσκουν σε αυτά τα τμήματα. Τρίτον στην ίδια Περιφέρεια και περιοχή ίδρυσαν τρία Γεωπονικά τμήματα (Μεσολόγγι, Αμαλιάδα, Άρτα) και στο τέλος θα ψάχνουν όλα για φοιτητές. Τέταρτον στην (πάντα ευνοημένη) Πάτρα θα υπάρχουν τμήματα δύο διαφορετικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Πατρών και Πελοποννήσου). Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Σε ότι μας αφορά τα πράγματα είναι δραματικά. Ακόμη και το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας που ίδρυσαν και αν μη τι άλλο το δικαιούμασταν, το πήγαν στο Αγρίνιο! Τα λεγόμενα περί ερευνητικού κέντρου αποδείχτηκαν ψέματα. Το campus δεν αξιοποιείται όταν στο Αγρίνιο ψάχνουν κτίρια.

Μας κορόιδεψαν και μας κορόιδεψαν χοντρά. Βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι δεν κατάφεραν για άλλη μια φορά να υπερασπιστούν το νομό και τους κατοίκους του. Σύντομα θα έρθει η ώρα της απάντησης. Άει σιχτίρ, που λέει και ο καθηγητής Κώστας Μπαταργιάς στο εξαιρετικά τεκμηριωμένο άρθρο του...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Αλλάζουν όλα τα δεδοµένα

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/04/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Χρειάστηκε να φτάσουμε ενάμιση μήνα πριν την κάλπη για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Μεσολογγίου.

Οι συμμετέχοντες συνδυασμοί θα είναι τελικά τέσσερις ή πέντε το πολύ εάν καταφέρει και το «Φόρουμ» του Δημ. Κοτσόργιου να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Αριθμός δηλαδή μικρός σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και άλλους δήμους (στη Ναύπακτο είναι 8…) παρ' ότι εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τελικά κατέληξαν σε μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα, αυτή του οικονομολόγου Παντελή Σκαρμούτσου μετά από πολύμηνες παλινωδίες και ατυχείς χειρισμούς. Χειρισμούς που θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν αντικείμενο ενός μικρού βιβλίου με τίτλο «Πως να αυτοκτονήσετε πολιτικά». Παρόλα αυτά αρκετοί εκτιμούν πως ο κ. Σκαρμούτσος θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο και θα καταφέρει να συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τις κομματικές δυνάμεις, που βέβαια δεν είναι και τόσο ευάριθμες στο δήμο Μεσολογγίου.

Ωστόσο η υποψηφιότητα είναι χρήσιμη και επιβεβλημένη. Χρειάζεται να είναι στο δημοτικό συμβούλιο για λόγους πλουραλισμού, πολυφωνίας και ελέγχου της επόμενης διοίκησης. Άλλωστε η συμμετοχή στο συνδυασμό και του Π. Παπαδόπουλου προοιωνίζει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση για τη νέα δημοτική περίοδο.

Πλέον όμως μετά και απ’ αυτή την υποψηφιότητα πάμε και μαθηματικά στο β’  γύρο. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο και αρχίζουν να διαφαίνονται ακόμη πιο καλές προϋποθέσεις για το συνδυασμό Λύρου που αναμένεται να τραβήξει όλο το αντικαραπανικό ρεύμα πάνω του. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο σε ποσοστά όπως αποδεικνύουν και οι μετρήσεις που έχουν γίνει. Η Alco το Δεκέμβρη έδινε 26% σε όσους επιθυμούν να επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος…

Το κυριότερο πλέον είναι να διανύσουμε μια προεκλογική περίοδο με πολιτικό πολιτισμό, προτάσεις, επιχειρήματα, αλλά και ανάδειξη του τρόπου διοίκησης της παρούσας αρχής. Αλλά το κρισιμότερο είναι να ψηφίσει στην κάλπη ο δημότης με μόνο κριτήριο το γενικό καλό που θα φέρει και το προσωπικό. Και να αποβάλλει έμπρακτα όσους σκέπτονται ρουσφετολογικά, μικροπολιτικά και εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Από Μάρτη καλοκαίρι!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/03/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Το εορταστικό τριήμερο που μας πέρασε αποτέλεσε μια ανάσα ελπίδας για τους Μεσολογγίτες.

Μετά από πολύ καιρό είδαν κόσμο στην πόλη τους καθώς το τριήμερο μαζί με τον καλό καιρό αποτέλεσε περίφημο κίνητρο για να εκδράμουν αρκετοί, κυρίως ετεροδημότες, αλλά και λίγοι επισκέπτες. Η πόλη από το Σάββατο και μετά ζωντάνεψε ξανά, γέμισαν τα μαγαζιά και τα άλλα στέκια και άλλαξε η ψυχολογία και των ντόπιων. Όσο δε για το λιμάνι εκεί να δείτε χαμός! Τα αυτοκίνητα δεν έβρισκαν πού να παρκάρουν και οι καφετέριες βούλιαξαν από κόσμο για άλλη μια φορά.

Η εικόνα αυτή βέβαια είναι η εξαίρεση του κανόνα, ο οποίος λέει πως τις καθημερινές δεν κινείται φύλλο και τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μια βόλτα στον πιο κεντρικό δρόμο, την Λ. Βύρωνος, θα σας πείσει με τα άδεια μαγαζιά να είναι δεκάδες. Άνθρωποι που είναι στον τουριστικό τομέα μου έλεγαν πως μετά το ΤΕΙ που συρρικνώθηκε, μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε και το κλείσιμο του στρατοπέδου. Υπήρχαν αρκετές κρατήσεις μηνιαίως από τους φαντάρους και τους συγγενείς τους που έρχονταν να τους δουν, τώρα πάνε κι αυτές. Και επειδή πλησιάζουν και οι εκλογές δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά.

Το τριήμερο έγινε και η αναπαράσταση ενός πολύ μεγάλου ιστορικού γεγονότος, της Μάχης της Κλείσοβας. Οι του "Λιάρου" για άλλη μια χρονιά έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά τέτοια εγχειρήματα χρειάζονται πολύπλευρη στήριξη. Αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο δήμος δεν έκανε καμία διαφήμιση, τότε και αυτός ο λίγος κόσμος που ήρθε, καλός ήταν.

Όπως και να’ χει όμως η επόμενη δημοτική αρχή χρειάζεται να αξιοποιήσει ειδικούς ανθρώπους, αλλά και να διαθέσει κονδύλια για να υπάρχει επαγγελματισμός. Τα πασαλείμματα δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Τώρα σε προεκλογικές περιόδους η μόνη αγωνία του κ. Καραπάνου είναι να διαρρέει σε φιλικά μέσα στοιχεία από δημοσκοπήσεις που θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξουν την ψυχολογία του κόσμου. Η Κλείσοβα και όλα τ’ άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, πρωτεύουν τα ψηφαλάκια και τα μικρορουσφέτια…

Η στήλη εύχεται πάντως να ζούμε συνεχώς τέτοια τριήμερα όπως το περασμένο. Αλλά μόνο με προσευχές και ευχές δεν γίνεται τίποτε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/03/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, είναι χιλιοπαιγμένο απλώς προβάλλουν κάθε περίοδο και ένα ριμέικ.

Ο λόγος για την δύσμοιρη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλ/νία που μέχρι το 2012 είχε αναφορά σε δύο Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο Αρβανιτόπουλος τα κατέστρεψε αμφότερα και περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν ξανά, βάσει των δεσμεύσεών του.

Εν τέλει, σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν θα δούμε αυτόνομα ιδρύματα, αλλά τα πράγματα ίσως να είναι χειρότερα απ’ ότι μέχρι σήμερα. Και εξηγούμαι.

Στο Μεσολόγγι υπάρχουν τρία τμήματα. Τρία θα υπάρχουν και μετά την «μεταρρύθμιση» Γαβρόγλου, το Ιχθυοκομίας - Αλιείας και δύο νέα, ένα Τροφίμων και το άλλο αγνοείται, τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να το βρουν, παρά τις Επιτροπές που έστησαν. Τα τμήματα που έχουν κόσμο, δηλαδή το Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Λογιστικής, ιστορικά και τα δύο, θα είναι μεταβατικά και όταν τελειώσουν οι υπάρχοντες φοιτητές θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν! Δηλαδή χάνουμε κάτι δεδομένο, αυτούς τους λίγους φοιτητές που παρακολουθούν δυο ελκυστικά τμήματα και αρχίζουμε από την αρχή, με δύο νέα που δεν γνωρίζουμε πόσο ελκυστικά θα είναι… Αναλογιστείτε ότι ο κ. Γαβρόγλου έχει εξαγγείλει δεκάδες νέα τμήματα ανά την επικράτεια και είναι εύλογο το ερώτημα που θα βρεθούν για όλα αυτά στο τέλος φοιτητές…

Στο Αγρίνιο υπάρχουν άλλα τρία. Αυτά, λέει θα καταργηθούν ή θα μετονομαστούν και θα γίνουν νέα. Μάλιστα το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων το κάνουν Ιστορίας - Αρχαιολογίας και το μεταφέρουν στην Πάτρα η οποία θα έχει και νέο τμήμα Νομικής! Πάτρα όλα σε ριμέικ!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας βάζουν να τσακωνόμαστε για άλλη μια φορά για τα… ψίχουλα, δηλαδή την έδρα μιας Κοσμητείας. Ενώ στην Πάτρα γεμίζουν και άλλο τις Σχολές και τα ιδρύματα, στην Αιτωλ/νία θα τσακωνόμαστε για το ποιος θα έχει δέκα διοικητικούς υπαλλήλους περισσότερους.

Είναι σαφές πως μας δουλεύουν χοντρά. Και για άλλη μια φορά αδυνατούμε να διεκδικήσουμε σωστά, οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση είναι τόσο υποχωρητικοί που μια ζωή μας αφήνουν στο περιθώριο. Η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι να αφυπνιστούν οι Αιτωλοακαρνάνες. Αλλιώς η θέση μας θα συνεχίσει να είναι εκεί που είναι τόσα χρόνια, στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόµαστε

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/03/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Είμαστε στο περιθώριο των εξελίξεων ως νομός και ως πόλη. Μια χρόνια κατάσταση που δεν άλλαξε ούτε επί της παρούσας, αριστερής, κυβέρνησης με τις ελπίδες να αποδεικνύονται φρούδες και πάλι.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η αποσύνδεση αρκετών νοσοκομείων από τη χώρα. Το νοσοκομείο Καλύμνου αποσυνδέθηκε από της Ρόδου, του Διδυμοτείχου από της Αλεξανδρούπολης, της Πτολεμαϊδας από της Κοζάνης κ.ο.κ. Αποσυνδέθηκαν μικρά, δηλαδή νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν την κίνηση, ούτε τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το νοσοκομείο Μεσολογγίου και το δικό μας παραμένει προσδεμένο στο άρμα του Αγρινίου.

Εξήγηση; Καμία. Δικαιολογίες πολλές που δεν πείθουν κανέναν. Διαβάστε π.χ. τι δήλωσε η επί επτά χρόνια βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου σε άλλη σελίδα της ΑΙΧΜΗΣ. Θα γίνει σε επόμενη φάση, να μαζέψουμε στοιχεία και να ετοιμάσουμε φάκελο, το δικαιούμαστε και το υποστηρίζει και άλλα πολλά. Άρες μάρες κουκουνάρες.

Τόσα χρόνια χορτάσαμε λόγια που δεν γίνονται πράξεις. Θυμόμαστε στο προαύλιο του νοσοκομείου πολλές φορές να συγκεντρώνονται η κα Τριανταφύλλου, άλλα στελέχη του τότε αντιπολιτευόμενου κόμματος, αλλά και η άφωνη τοπική κοινωνία και να εκφέρουν πύρινους λόγους για την υποβάθμιση, τη διασύνδεση με το Αγρίνιο κ.λπ. Και παρότι πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και αλλού γίνονται πράξη, εδώ όλοι μας ξεχνάνε λες και είμαστε παρίες.

ΤΕΙ Μεσολογγίου. Αποσύνδεση νοσοκομείου. Παλιό νοσοκομείο. Κόμβος Χαλαζιά. Καμία εξέλιξη μέχρι στιγμής και δυστυχώς μένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την ώρα του ταμείου. Εάν μπορέσουν να ανατρέψουν τώρα το δυσμενές κλίμα γι' αυτούς, αλλά κυρίως για την πόλη θα είναι πραγματικά άθλος.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 43

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία