Αγγελίες    Επικοινωνία

Χώρα σε ύψιστο εθνικό κίνδυνο

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/10/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Πρέπει να έχει κανείς μεγάλη κομματική τύφλωση ή ιδεοληψία για να μην καταλαβαίνει τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας τους τελευταίους μήνες, ως αποκορύφωμα αυτών που ξεκίνησαν το 2015. Οι ορδές χιλιάδων Μουσουλμάνων, στην πλειοψηφία μεταναστών, αυξάνονται. "Μεταναστών", πλέον, όπως μας ενημέρωσε και επισήμως η νέα κυβέρνηση, όχι βέβαια ότι δεν ήταν γνωστό τόσο καιρό, αλλά η λέξη πρόσφυγας χτυπά κατευθείαν στις ευαίσθητες χορδές όλων μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να είχε πάρει τα μέτρα της όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσει άμεσα ένα πρόβλημα, που πλέον παραδέχονται οι περισσότεροι πως απειλεί την υπόσταση του Έθνους. Ως αντιπολίτευση ήταν όμως σχεδόν συγκαταβατική στο φαινόμενο που αυξήθηκε από το 2015, γεγονός που έκανε πολλούς να υποψιαστούν και για την κυβερνητική της στάση. Στο πρόγραμμά της, όμως, προέβλεπε την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ως ένα μέσο και μέτρο αποτροπής, κάτι που προχτές ο αρμόδιος γ.γ. σε συνέντευξή του απέρριψε. Άρα, παρότι το πρόβλημα φούντωσε, η κυβέρνηση αρνείται να κάνει πράξη μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Αυτούς τους 3 μήνες, λοιπόν, η όποια αντιμετώπιση περιορίζεται στο λεκτικό πεδίο. Μιλούν για αποτροπή, για καλύτερη φύλαξη των συνόρων χωρίς να αναλύουν πως θα γίνει αυτή δεδομένου του ερχομού κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών. Πως αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος γείτονας που επιτίθεται για να ξεκληρίσει τους Κούρδους, στέλνει μαζί με τους μετανάστες και πράκτορες; Τι κάνουν για να διαφυλάξουν την εσωτερική ασφάλεια όταν ανάμεσα στους μετανάστες είναι και τζιχαντιστές; Τι απαντούν στις ενστάσεις της κοινωνίας για τελείως διαφορετική στάση και θεώρηση όσων εμείς ως Ευρωπαίοι θεωρούμε θέσφατα απ' τους Μουσουλμάνους μετανάστες - πρόσφυγες που έχουν φτάσει ήδη τις δεκάδες χιλιάδες;

Η κυβέρνηση πιεζόμενη από την τραγική κατάσταση στις Μόριες που δημιουργήθηκαν και τις αντιδράσεις των νησιωτικών κοινωνιών αποφάσισε να τους διασπείρει σε όλη την επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να αδειάσει θέσεις και για άλλους από τα εκατομμύρια που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Και να διχάσει κι άλλο τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι η συζήτηση έφτασε ξανά στο Μεσολόγγι και φυσικά σε όλη την επικράτεια. Όσοι ξενοδόχοι θέλουν να συμμετάσχουν πληρώνονται πολύ καλά ενώ επειδή δεν φτάνουν οι χώροι αναζητούνται και πρώην Στρατόπεδα! Κάθε μέρα μεταφέρονται και νέοι μετανάστες σε όλη την Ελλάδα καθώς το φαινόμενο έχει πάρει την μορφή χιονοστιβάδας. Το Μεσολόγγι δεν μπορεί να αντέξει νέο βάρος ενώ όσο για το 2/39 Σ.Ε., αυτό την ιστορική δομή άμυνας ούτε να το σκέφτονται. Ετούτος ο τόπος είναι βαμμένος από το αίμα ηρώων που πολέμησαν ενάντια στην Οθωμανική επιβολή. Όλα τα πράγματα έχουν τα όριά τους.

Κλείνω με ένα απόσπασμα άρθρου του έγκριτου Μαν. Κοττάκη από την «Εστία» του Σαββατοκύριακου: Ο Ερντογάν στηριζόμενος στην αγάπη του λαού του και όχι στην λέσχη Μπίλντεμπεργκ και εφαρμόζοντας την πολιτική του ανεξάρτητου μη δεδομένου, χορεύει με άνεση στο ταψί την ψοφοδεή Ευρώπη, την πονηρή Ρωσία και την ανεξήγητη Αμερική. Σε ό,τι αφορά εμάς δεν του χρειάζεται καν η εισβολή. Είναι ήδη εδώ. Στις τηλεοράσεις μας που του κάνουν κάθε μέρα τεμενάδες! Στις ορδές των μεταναστών με δικούς του πράκτορες φυτεμένους που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ανά πάσα στιγμή την χώρα. Στη Θράκη βεβαίως. Παντού. Να το θυμόσαστε! Τα τείχη πέφτουν πάντοτε από μέσα. Από τις κερκόπορτες. Απαιτείται επειγόντως αφύπνιση και εθνική ανασύνταξη. Αλλιώς η μέρα που θα ξυπνήσουμε και θα διερωτώμεθα "πώς συνέβη αυτό", δεν αργεί. 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Οι κρίσιµοι πρώτοι έξι µήνες

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, κατά τον Πλάτωνα ενώ για τον Ιταλό συγγραφέα Τσέζαρε Παβέζε η μόνη χαρά στη ζωή είναι ν’ αρχίζεις...

Στην περίπτωσή μας ο λόγος για το νέο ξεκίνημα του δήμου Μεσολογγίου υπό τα ηνία του μηχανικού - επιχειρηματία Κώστα Λύρου. Κάθε αρχή και κάθε νέα προσπάθεια γεννά μεγάλες προσδοκίες στον κόσμο, δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου. Ο κόσμος υποθέτει ότι αυτοί οι νέοι ξεκινούν με πολλά καύσιμα, με όρεξη και ατσάλινη θέληση να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή της επιτυχίας. Και δεν θα αρχίσει να ψάχνει προφάσεις που θα δικαιολογούν μια νωχελική αρχή γιατί έχει κατά νουν ότι αυτοί που διεκδίκησαν την ψήφο του είχαν κάνει το… κουμάντο τους, προετοιμάστηκαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο.

Η νέα δημοτική μας αρχή λοιπόν κρατά στα χέρια της τις τύχες του τόπου από την προηγούμενη Δευτέρα. Ξεκίνησε έτσι ένα εξάμηνο που είναι καθοριστικό και κρίσιμο. Εκτός από την σκληρή δουλειά που αναμένουμε, τα λίγα λόγια, τις επίσης λίγες δημόσιες σχέσεις και φωτογραφίες είναι η κατάλληλη περίοδος να μπουν οι κατευθυντήριες γραμμές για όλη την τετραετία. Αυτές προϋποθέτουν ρήξεις και έλλειψη συμβιβασμών με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.

Το πρώτο εξάμηνο οι νέοι διοικούντες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την ανοχή της κοινής γνώμης η οποία διάκειται θετικά καταρχήν και δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου για να δει αποτελέσματα. Συν τω χρόνω η πίεση και οι απαιτήσεις θα αυξάνουν και τα ελαφρυντικά θα λιγοστεύουν. Τα δε προβλήματα που είναι γνωστά από πριν απαιτούν άμεσους και επιδέξιους χειρισμούς, χωρίς ατέρμονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Η νέα αυτή αρχή είναι γεγονός πως διαθέτει ελάχιστη εμπειρία. Είναι δικό της θέμα πως θα αντισταθμίσει αυτό το μειονέκτημα, οι δε αιρετοί (με θέσεις ή μη) καλούνται να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώση το συντομότερο και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να κοιτάνε πίσω και να σπαταλάνε δυνάμεις ασχολούμενοι με τους προκατόχους τους, αλλά μόνο μπροστά. Ο τόπος άλλαξε σελίδα την οποία έχουν ήδη αρχίσει να γράφουν. Θέλουμε να ελπίζουμε με… χρυσά γράμματα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Συµπολίτες, το νου σας…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/07/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες μετά από τέσσερα, περίπου χρόνια. Ένα μήνα μετά τις τριπλές κάλπες καλούμαστε να εκλέξουμε τους νέους εθνικούς μας κυβερνήτες για την εποχή… μετά το μνημόνιο.

Όλοι θα σας λένε πως οι εκλογές είναι κρίσιμες και μεγάλο το διακύβευμα. Μπορεί. Θα πράξουν όμως όσοι κυβερνήσουν αναλόγως της κρισιμότητας και του διακυβεύματος; Δεν μπορώ να δώσω μεγάλες πιθανότητες διότι πάντα προεκλογικά τα λόγια είναι παχιά και μεγάλα, οι επισκέψεις συνεχείς και κόβονται μαχαίρι μέχρι τις επόμενες.

Ο Αιτωλοακαρνάνας δίνει εύκολα την ψήφο του χωρίς να ζητά πολλά «ανταλλάγματα». Μάλλον, για να γραφτεί η καθαρή αλήθεια, σε μεγάλο ποσοστό επικρατεί ακόμη η νοοτροπία του προσωπικού ρουσφετιού και έπονται τα υπόλοιπα. Το προσωπικό συμφέρον επικρατεί του συλλογικού, οπότε ένας διορισμός υπερισχύει των πάντων.

Ωστόσο οι διορισμοί τείνουν να εξαλειφθούν και οι πολιτικοί να… χάσουν την δουλειά τους. Σε ότι δε αφορά την Αιτωλ/νία το κύριο μέλημα ημών και υμών ήταν το παραπάνω και ας είναι τελευταίος σε ανάπτυξη ο νομός.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ο τόπος ερημώνει. Οι δουλειές λιγοστεύουν. Η μετανάστευση είναι συνεχής. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι στάθηκαν ανεπαρκείς σε μεγάλο βαθμό και πώς να μην είναι κάποιοι όταν μένουν, ζουν και αναπνέουν εκτός Αιτωλοακαρνανίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η πίεση που αισθάνονται για έργα, παρεμβάσεις κ.λπ. δεν είναι η δέουσα. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας και δεν έχει Πανεπιστήμιο. Ο δρόμος Αμβρακία – Άκτιο καρκινοβατεί εννιά χρόνια. Οι υποδομές στον αγροτικό τομέα είναι σε μαύρα χάλια. Όλα αυτά θα έφερναν ανάπτυξη. Και πολλά άλλα.

Την Κυριακή, λοιπόν, το νου σας. Κρίνετε με βάση όχι μόνο τις εξαγγελίες, αλλά και την πρότερη παρουσία όσων σας ζητούν την ψήφο. Τι έκαναν και που ήταν τόσα χρόνια. Ποιες οι επιτυχίες και ποια η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Για να μην λέμε όταν βρεθούμε ξανά ενώπιον της κάλπης πως χάθηκαν άλλα τέσσερα χρόνια…

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έστειλαν μηνύματα μεγάλης ανανέωσης στις θέσεις ευθύνης ακολουθούν την άλλη Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης μετά από 4,5 χρόνια που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήλη εστιάζει κατά βάση την κριτική της σε θέματα που άπτονται του νομού / περιφέρειας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι το μεγάλο μας πάθος και ο μεγάλος καημός δεδομένου ότι ήταν και παραμένει ουραγός στα πάντα. Αυτή η «πρωτιά» εκπορεύεται αφενός μεν από τη νοοτροπία που κυριαρχεί εντός του νομού, αφετέρου από την μεταχείριση που τυγχάνει από τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Και αυτή την τετραετία τα πράγματα δεν διαφοροποιήθηκαν. Επειδή καλούμαστε να αναδείξουμε κυβέρνηση είναι πρέπον να αξιολογηθεί η παρούσα. Σε αυτή την τετραετία λοιπόν οι επενδύσεις υπήρξαν λέξη κενή περιεχομένου για την Αιτωλ/νία. Το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν η Ιόνια Οδός, ο άλλος μεγάλος αναπτυξιακός άξονας, το Αμβρακία - Άκτιο πηγαίνει πίσω. Σε εκείνο το κομμάτι του νομού προχώρησε η αξιοποίηση του αερολιμένα Ακτίου που περισσότερο προσδίδει οφέλη σε Λευκάδα και Πρέβεζα.

Οι υποδομές στο αρδευτικό δίκτυο και στο οδικό παραμένουν αχαρακτήριστες. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας συνεχίζει να μην έχει αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις. Στο Μεσολόγγι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η Μαρίνα πήρε μια τμηματική άδεια ενώ προηγουμένως μέσα στην τετραετία ουσιαστικά έκλεισε. Όπως έκλεισε και το 2/39 Σ.Ε., μια από τις λίγες πηγές εσόδων. Η λέξη τουριστική ανάπτυξη απλά δεν έχει κανένα νόημα όταν ένεκα των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης η Ελλάδα γίνεται χώρος υποδοχής (και διαμονής;) χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που στο Μεσολόγγι φιλοξενούνται στο καλύτερο σημείο του με πόρους δικούς μας, της Ε.Ε. και των εξωχώριων κέντρων.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Δεν χρειάζεται πολλά επιχειρήματα να πειστεί κανείς αν κυκλοφορήσει σε μια πόλη που τείνει να γίνει φάντασμα. Ούτε έναν κόμβο δεν μπόρεσαν να φτιάξουν, ούτε ένα μεγάλο έργο για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Η Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι αξίζουν τα καλύτερα. Αυτά ακόμη αναμένονται. 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίστηκαν από ειδήσεις που μας κάνουν να αναθαρρήσουμε λίγο αν και είναι πασπαλισμένες από μπόλικη προεκλογική ζάχαρη…

Στο παρά πέντε των εκλογών και μετά από πολλά χρόνια «ανομβρίας» και εγκατάλειψης δόθηκε τμηματική άδεια λειτουργίας στην Μαρίνα Μεσολογγίου. Με την απόφαση αυτή γίνεται ένα πρώτο βήμα για να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις που έχουν γίνει, αρκετά σκάφη ή να έρθουν καινούργια. Πρόκειται για άδεια που επιτρέπει μερικώς την χρήση της Μαρίνας αφού δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορεί άλλο να μένει έτσι.

Οι μέτοχοι κατάφεραν πάλι να πάρουν παράταση ζωής αν και δεν ήταν καθόλου συνεπείς στα συμφωνηθέντα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, έστω και τώρα η τοπική κοινωνία περιμένει να υλοποιηθεί στο σύνολό του το project, να γίνουν οι εγκαταστάσεις όπως προβλέπεται και όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη Μαρίνα και ακολούθως να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των πελατών.

Ένα άλλο νέο των ημερών είναι το ξαναζωντάνεμα του campus που στέγαζε το ΤΕΙ και σήμερα είναι τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος με πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Η επίσκεψη της Πρυτάνεως και οι πρώτες της κινήσεις δείχνουν ότι δεν θα το αφήσουν άλλο να παραπαίει. Δυστυχώς πάρθηκε απόφαση να μεταφερθούν στην Πάτρα τα δύο ελκυστικότερα τμήματα και τα νέα που θα γίνουν δεν είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσουν κόσμο. Οι εκτιμήσεις περί 4.000 φοιτητών είναι μάλλον υπερβολικές καθώς 3.000 προβλέπεται να έχει ορίζοντα πενταετίας και εφόσον παρακολουθούν όλοι, κάτι πολύ αμφίβολο.

Γι’ αυτό η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει στο σύνολό τους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντί να ψάχνει χρήματα για να φτιάξει νέα κτήρια σε άλλες πόλεις. Το Μεσολόγγι μπορεί να είναι μια ιδανική Πανεπιστημιούπολη με ποιοτική και φθηνή ζωή σε απόσταση αναπνοής (μόλις είκοσι λεπτά) από την έδρα του Πανεπιστημίου... 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η Αιτωλοακαρνανία ψηλά;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Το τεράστιο προβάδισμα που χάρισε η Αιτωλοακαρνανία σε ένα «δικό της παιδί», το Νεκτάριο Φαρμάκη, δεν του έδωσε μόνο το καθοριστικό προβάδισμα στη μάχη διεκδίκησης της Περιφέρειας. Αλλά συνάμα ερμηνεύεται και ως ένα εκκωφαντικό μήνυμα για την ανάγκη, επιτέλους, να υπάρξει ενδοπεριφερειακή σύγκλιση και άρση των αδικιών.

Πλέον στα χέρια του Νεκτάριου Φαρμάκη και των συνεργατών του εναποτίθεται η αγωνιώδης φωνή αυτού του νομού, από τους πιο υποβαθμισμένους και φτωχούς της χώρας, για να γίνουν όλα όσα μας έχουν στερήσει τόσα χρόνια. Κατά πως φαίνεται αυτή η αλλαγή στην Περιφέρεια θα συνδυαστεί και με μια γαλάζια κυβέρνηση, οπότε ο κ. Φαρμάκης έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και κινήσεων.

Έχει, επομένως, ο Νεκτάριος Φαρμάκης πολλή δουλειά. Κατ' αρχάς να εστιάσει στις άθλιες υποδομές του νομού, τους δρόμους και τα αγροτικά δίκτυα. Η ανάγκη αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων, π.χ. στον κάμπο των Οινιαδών, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ούτε οι δρόμοι. Ύστερα, οι ευκαιρίες που διανοίχτηκαν με την Ιόνια Οδό απαιτείται να ενισχυθούν με την κατασκευή μικρών έργων σε κόστος, αλλά άκρως απαραίτητων για να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα. Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης έδωσε 6,5 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί το λιμάνι Αιγίου με την Ολυμπία Οδό. Δεν έκανε το ίδιο για να γίνει κόμβος στου Χαλαζιά με πολύ μικρότερο κόστος. Έριξε πολλά, πάμπολλα εκατομμύρια για να γίνουν υποδομές στο Κατάκολο. Την ίδια στιγμή το λιμάνι Μεσολογγίου έχει μείνει στο 1970.

Η ΟΧΕ Μεσολογγίου παρά το μεγάλο διάστημα προγραμματισμού, σχεδιασμού και μελετών χρήζει αναθεώρησης. Το έργο - σημαία της Τουρλίδας δεν δημοπρατήθηκε ακόμη και καλό είναι να γίνει κάτι πρωτοποριακό, όχι μόνο κυβόλιθοι, παγκάκια και φώτα.

Τέλος, είναι γνωστό πως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, το κομμάτι της Πλώσταινας πεθαίνει.

Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν μπορούν να περιμένουν. Οι αδικημένες περιοχές της Περιφέρειας πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Ο κ. Φαρμάκης κρατάει τις τύχες του νομού μας στα χέρια του. Είναι καιρός να δούμε την Αιτωλοακαρνανία ψηλά...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 45

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία