Αγγελίες    Επικοινωνία

Και ο Θεός βοηθός...

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/02/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

 

Σιγά - σιγά το παζλ συμπληρώνεται, η εικόνα αποκρυσταλλώνεται και οι αντίπαλοι παίρνουν θέσεις μάχης.

Εν τέλει στο δήμο Μεσολογγίου θα έχουμε λιγότερους, από το 2014, υποψηφίους και αυτό καταρχήν είναι καλό. Καλό διότι δεν θα υπάρξει αυτή η διάσπαση δυνάμεων σε έναν μικρό τόπο που τον μαστίζει η λειψανδρία, η έλλειψη οράματος και η αδιαφορία ενασχόλησης με τα κοινά. Ωστόσο πολλές υγιείς δυνάμεις εξακολουθούν να κάθονται στην άκρη τους, γιατί δεν εμπνεύστηκαν, δεν είδαν κάτι το συνταρακτικό που θα τους έπειθε να εμπλακούν.

Παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα μια σύμπτυξη εντελώς παράταιρων και ετερόκλητων δυνάμεων που τους ένωνε όμως ένα άκρως καθοριστικό στοιχείο: το προσωπικό συμφέρον. Έβαλαν στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές, διέγραψαν μονοκοντυλιά την σκληρή κριτική του παρελθόντος και συμπορεύτηκαν σε μια ανίερη συμμαχία που μόνο προβληματισμό και φόβο προκαλεί.

Από την άλλη μπήκαν στην μάχη δυνάμεις που δεν είχαν καμία σχέση με το Μεσολόγγι εκτός από μια διακηρυγμένη αγάπη για τον τόπο που ποτέ στο παρελθόν και από υπεύθυνες θέσεις δεν φρόντισαν να την αποδείξουν. Ξύπνησαν μια ωραία πρωία έτοιμοι, όπως διακήρυξαν, να πάρουν τις τύχες μας στα χέρια τους, είναι στο χέρι μας εάν θα τις παραχωρήσουμε όμως κληθέντες να σταθμίσουμε όλο τον πρότερο βίο...

Με βάση λοιπόν τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις έχουμε πέντε συνδυασμούς που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές του Μαΐου. Οι τρεις θεωρούνται δεδομένοι και οι δύο εξ αυτών σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με έτοιμο ψηφοδέλτιο σαν να βρισκόμαστε προ της κατάθεσης στο Πρωτοδικείο. Άλλοι δύο συνδυασμοί δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα, ωστόσο χρόνος υπάρχει.

Και, τέλος, ο πρώην δήμαρχος Π. Κατσούλης και ο στενός του συνεργάτης Π. Καρατσόλης που εδώ και καιρό (πού το πάνε, πού το φέρνουν) μια δείχνουν πρόθεση να διεκδικήσουν ψήφο για πολλοστή φορά, μια φαίνεται να ανακρούουν πρύμναν. Ίσως μετρούν την δυναμική και δεν την βρίσκουν ικανοποιητική, αν και δηλώνουν ξανά και ξανά αόριστα αποφασισμένοι. Μας έχουν μπερδέψει πολύ όταν από τη μια μας μεταφέρουν ότι ανακοινώνουν τον Γενάρη, απ’ την άλλη κάνουν συγκεντρώσεις και δεν καταλήγουν πουθενά. Ο δε Π. Κατσούλης έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την σκληρή κριτική που έκανε όλη την πενταετία, αν και πολύπειρος γαρ, μεταφέρει σε συνομιλητές του πως υπάρχει κενό και πεδίο για δραστηριοποίηση... Μύλος...

Με τα δεδομένα αυτά η επικαιρότητα αναγκαστικά στρέφεται σε όσους κινούνται. Δύο είναι αυτοί, με τους υπόλοιπους να έχουν βάλει πρώτη ή δευτέρα. Αλλά το τρίμηνο θεωρείται πολύς καιρός για εκλογές... Ίδωμεν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Έργα να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/02/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Το διάστημα αυτό ξεκινούν στο Μεσολόγγι τα πολυδιαφημισμένα έργα της Ο.Χ.Ε. στα οποία εδώ και καιρό η δημοτική αρχή στήριξε το αφήγημά της για παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη. Είναι έργα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, φυσικά όμως, για να μην γελιόμαστε, δεν είναι τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι παίρνουν όλοι οι δήμοι ανά την επικράτεια για έργα, υποψιαζόμαστε ότι και εδώ μας αδίκησαν αν λάβουμε υπόψη ότι π.χ. το Αίγιο πήρε 6,5 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί το λιμάνι του με την Ολυμπία Οδό.

Πάμε όμως στην χρησιμότητα και την καινοτομία των παρεμβάσεων. Σε αυτά τα πεδία θα κριθεί η δημοτική αρχή. Όλοι θα έχουμε δει ότι ξεκίνησε η ανάπλαση της οδού Κύπρου και στο πρόγραμμα είναι και ο Δίαυλος. Κατά την άποψη του γράφοντος η Κύπρου είναι λάθος επιλογή για τους παρακάτω λόγους: Πρώτον, είναι δρόμος που έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, υπάρχει όμορφη διαχωριστική νησίδα και άρα ασφάλεια ενώ η μετατροπή του ενός ρεύματος σε πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο και η κατάργηση της νησίδας θα περιορίσει τις θέσεις πάρκινγκ. Συν τοις άλλοις είναι ένας δρόμος που δεν έχει την κίνηση που έχει η δυτική περιμετρική που κάποτε πρέπει να οδηγήσει από την Ιόνια Οδό στο λιμάνι μέσω κόμβου στου Χαλαζιά.

Κατά την γνώμη μας οι παρεμβάσεις έπρεπε να εστιάσουν στο Δίαυλο (συρμή) απ’ άκρη σ’ άκρη σε συνδυασμό με την ριζική ανάπλαση της δυτικής περιμετρικής. Πρώτον, διότι ο Δίαυλος με μια σωστή ανάπλαση μπορεί να γίνει μοναδικό αξιοθέατο και πνεύμονας χαλάρωσης και ομορφιάς. Δεύτερον, διότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα άξονας που οδηγεί στο λιμάνι και έχει μεγάλη κίνηση. Τρίτον, γιατί τα πεζοδρόμια είναι άθλια όπως και ο φωτισμός και οι πολλοί περιπατητές υποχρεούνται να περπατούν στο οδόστρωμα. Τέταρτον, γιατί το φυσικό τοπίο και τα ηλιοβασιλέματα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με την δημιουργία χώρων για να κάθονται οι επισκέπτες, να περπατούν και να ποδηλατούν ανενόχλητοι από τα τροχοφόρα.

Η Κύπρου με έσοδα του δήμου μπορούσε να υποστεί μια μικρή ανάπλαση κυρίως στην ενίσχυση του φωτισμού της νησίδας που είναι επίσης άθλιος. Τίποτε άλλο.

Πάμε στο λιμάνι όπου θα ξοδευτούν 900.000 ευρώ για Κολυμβητήριο με άγνωστες ακόμη τις μετέπειτα δαπάνες που θα χρειάζονται για την συντήρησή του. Αν και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι χρειάζεται μια πρωτεύουσα νομού ένα κολυμβητήριο, εντούτοις είναι χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων. Γιατί με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να αναπλαστεί το λιμάνι, ο μοναδικός χώρος που φέρνει χρήμα στην πόλη. Γιατί στο λιμάνι κινούνται και το χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι χειμώνα - καλοκαίρι. Γιατί τα λιμάνια είναι κράχτες. Γιατί το Κολυμβητήριο θα το χρησιμοποιούν λίγοι σε αντίθεση με το λιμάνι.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν έχει όραμα, ούτε σχέδιο. Αποφασίζει στα κουτουρού καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα πρόσωπα. Η πόλη χάνει εκατομμύρια ευρώ σε άσκοπες παρεμβάσεις που δεν θα δώσουν προστιθέμενη αξία. Ό,τι να’ ναι, όπου να’ ναι και για όποιους να’ ναι με σκοπό να λέμε ότι κάνουμε έργα. Χωρίς αυτά να αποδίδουν ανάλογα με τον μεγάλο προϋπολογισμό τους, χωρίς οι δημότες να τα απολαμβάνουν.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Να τρέξουµε και να πιέσουµε...

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 31/01/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Επανέρχομαι από τούτη την στήλη στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης καθώς κατά πως φαίνεται υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ευοδωθεί.

Η στήλη, όπως έχετε καταλάβει, δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα αναπτυξιακά θέματα του τόπου αν και όλα τούτα τα χρόνια τέτοιο δεν υπήρξε στην πραγματικότητα, παρά τα όνειρά μας. Ωστόσο εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έρχονται στ’ αυτιά μας και το καράβι σφυρίξει το Μάη (και όχι μόνο τον προεκλογικό Μάη ή τον... κόκκινο Μάη) τότε μιλάμε για την πρώτη σοβαρή κίνηση ερχομού νέου κόσμου στην πόλη.

Οι πληροφορίες μιλούν για πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, άνθρωποι του ναυτιλιακού χώρου που ίσως διείδαν τις σοβαρές προοπτικές της σύνδεσης που έχει μια πόλη δίπλα στην Ιόνια Οδό με τρία νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος). Για να έχει λοιπόν επιτυχία το εγχείρημα πρέπει να υπάρχει καθολική στήριξη από την κοινωνία του νομού και υποστήριξη από την Πολιτεία. Δηλαδή ο δήμος να φροντίσει άμεσα για τις υποδομές στο λιμάνι που θα διευκολύνουν τον επιβάτη και την προσάραξη του πλοίου (ή των πλοίων...), το υπουργείο Υποδομών να φροντίσει άμεσα για να κατασκευαστεί ο κόμβος στη θέση Χαλαζιά και η ταχεία σύνδεση με το λιμάνι και η Περιφέρεια όχι μόνο να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να χρηματοδοτήσει η ίδια το έργο σε περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να κάνει τον Κινέζο. Έχει υποχρέωση και η Περιφέρεια που τις προάλλες διαφήμιζε την σύνδεση του λιμανιού στο Αίγιο με την Ολυμπία Οδό, κόστους 6,5 εκατ. ευρώ παρακαλώ...

Οι ενέργειες του δήμου είναι εξίσου καθοριστικές. Στο επόμενο δίμηνο πρέπει να λυθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα, αλλά και να διευκολυνθεί η πλοιοκτήτρια σε ότι ζητήσει. Τώρα που διαφαίνεται μια ευκαιρία πρέπει να την πιάσουμε από τα μαλλιά, αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό εάν δεν ανασκουμπωθούμε. Όλοι μας, δήμος και κοινωνία. Με αφόρητη πίεση σε Περιφέρεια, Πολιτεία, βουλευτές.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Αφήστε τα show και κοιτάξτε την ουσία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 24/01/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

 

Την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών μονοπώλησε η παραχώρηση χώρων μνημείων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών της πόλης μας στο λεγόμενο «Υπερταμείο» που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η νυν φρόντισε να το διατηρήσει και να το εμπλουτίσει με δημόσιες εκτάσεις - φιλέτα.

Για τους Μεσολογγίτες αποτέλεσε casus belli η μεταβίβαση στο Υπερταμείο του κορυφαίου συμβόλου αυτής της πόλης, του Κήπου των Ηρώων. Υπήρξε ειδησεογραφία και ανακοινώσεις που φυσικά αντιμάχονταν σε κάτι τέτοιο, αλίμονο, είναι σα να παίρνεις από κάθε Μεσολογγίτη την καρδιά του.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση και η δημοτική αρχή για να αντιταχθεί «σθεναρά» με επαναστατικούς χαρακτηρισμούς. Μάλιστα ο κ. Καραπάνος που οσμίστηκε ότι το θέμα «πουλάει» ακουμπώντας σε όσια και ιερά έκανε live video μέσω του Facebook για να εκφράσει την αντίθεσή του. Με το γνωστό ύφος του, που μας θυμίζει έντονα τις υποκριτικές ικανότητες του Κώστα Πρέκα, κήρυξε πόλεμο, κάλεσε τους πάντες και τα πάντα να αντιταχθούν και ανακάτεψε μέχρι και τον Πατριάρχη ζητώντας του να αναλάβει δράση!

Ενδιαφέρον όμως έχει εάν προηγουμένως ο κ. Καραπάνος έψαξε να βρει πού ανήκει ο Κήπος των Ηρώων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ΑΙΧΜΗ, η έκταση των 37 στρεμμ. που περιβάλλουν τον Κήπο είναι δημοτική και έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο επί δημαρχίας Παλκογιάννη. Σε ό,τι αφορά τα ΚΑΕΚ που εξαίρεσε προχτές το υπουργείο και αναφέρουν «Κήπος Ηρώων» οι ίδιες πηγές μας λένε πως πρόκειται για τους περιβάλλοντες χώρους του Κήπου (έμπροσθεν και προς το Λίμπερτυ, Στρατόπεδο Καψάλη κ.λπ). Κατά συνέπεια είναι απορίας άξιον γιατί έγινε όλη αυτή η φασαρία ενώ ο Κήπος είναι δημοτική έκταση και πώς μπορούσε να μην είναι άλλωστε...

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Π. Παπαδόπουλος στην σελίδα 13 της ΑΙΧΜΗΣ ο δήμος έχασε το τρένο για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης του δημοτικού οδοφωτισμού με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση. Ήδη 50 δήμοι μπήκαν και 5 εξ αυτών ολοκλήρωσαν παρεμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δίνοντας φως στους δήμους τους. Στο Μεσολόγγι τι κάναμε; Μικροαναθέσεις γα να γίνονται κουτσουλιές από φώτα, λίγο από εδώ και λίγο από κει; Με τι έκπτωση; Και με τι όφελος για το δήμο όταν δεν αντιμετωπίζεται ένα θέμα συνολικά;

Γι’ αυτό λοιπόν κύριοι αφήστε τα κακοστημένα σόου και τα κροκοδείλια δάκρυα και όσο σας απομένει ακόμη κοιτάξτε την ουσία και το μέλλον μας. Η υποκρισία και η προεκλογική «παπάτζα» δεν έχει προηγούμενο, αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος. Μακάρι να έχει άδικο...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/01/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

 

Να λοιπόν που η πολυπόθητη ακτοπλοϊκή σύνδεση Μεσολογγίου με τα Ιόνια Νησιά έρχεται πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα με συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Αυτή την φορά το «παιχνίδι» πήρε πάνω της μια γνωστή, στην περιοχή, ακτοπλοϊκή εταιρεία καθώς δραστηριοποιείται στον Αστακό συνδέοντάς τον με τα Ιόνια Νησιά.

Οι ανακοινώσεις είναι συγκεκριμένες με συγκεκριμένο πλοίο και χρονοδιάγραμμα που εγγίζει τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου. Πως συνέπεσε η δρομολόγηση του καραβιού με τις εκλογές θα το δείξει ο χρόνος. Ίσως μια εξήγηση να είναι ότι μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει η εκβάθυνση του διαύλου, αν βέβαια το πλοίο είχε πρόβλημα προσέγγισης και το βύθισμά του το απέτρεπε.

Ο γράφων δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει καλοπροαίρετες προθέσεις που απέχουν πολύ από μικροπολιτικά οφέλη. Ωστόσο επειδή ζήσαμε από πρώτο χέρι άλλη μια απόπειρα σύνδεσης εδώ και μερικά χρόνια είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όταν είχαμε στηθεί στο λιμάνι περιμένοντας να σφυρίξει το καράβι, αλλά αντ’ αυτού οι Ζακυνθινοί φίλοι μας με επικεφαλής τον δήμαρχο ήρθαν με λεωφορείο μέσω Ρίου - Αντιρρίου. Όταν είχε βρεθεί καράβι, είχε εμπλακεί πανελληνίως γνωστή ακτοπλοϊκή εταιρεία, είχε δοθεί άδεια από το ΥΕΝ, αλλά αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν φούμαρα.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των επιδιώξεων του Μεσολογγίου και σίγουρα θα είναι βιώσιμη όταν είναι από τον Αστακό που το καλοκαίρι έβαλε και τρίτο δρομολόγιο… Μια τέτοια εξέλιξη θα μας χαροποιήσει όλους και όποιοι έχουν κριτήριο την υπεραξία που θα πάρει ο τόπος, δεν μπορούν παρά να επιδοκιμάσουν όταν και άμα υλοποιηθεί. Μακάρι και όσοι κρατούν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους να σκέφτονται το ίδιο. Να το βλέπουν δηλαδή ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην πόλη και όχι ως πεδίο απόκτησης οφελημάτων στην κάλπη από μια πρόσκαιρη σύνδεση,

Για τους λόγους αυτούς όταν και αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο θα είμαστε οι πρώτοι που θα χειροκροτήσουμε. Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς όταν ως μόνιμοι κάτοικοι είμαστε οι πρώτοι που γευόμαστε ή… «λουζόμαστε» κάθε καλή ή κακή εξέλιξη. Κάθε ευγενές κίνητρο, αλλά και κάθε «παπάτζα». Μακάρι να μην είναι το τελευταίο γιατί η κοινωνία δεν συγχωρεί, είναι υποψιασμένη πλέον.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η θεωρία του ώριµου φρούτου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 10/01/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Η θεωρία ή η τακτική του ώριμου φρούτου είναι πολύ διαδεδομένη και στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, είτε αφορά κυβερνήσεις και κόμματα, είτε δήμους και δημοτικούς συνδυασμούς.

Εδράζεται κατά κύριο λόγο σε μια στρατηγική που δεν έχει σαν κύριο στόχο την αποδόμηση του αντιπάλου μέσω των λαθών, των μειονεκτημάτων ή ακόμη και πολιτικών που είναι μακριά από κάθε ηθική, αξιοκρατία και καλώς νοούμενη Πολιτεία. Αλλά η στρατηγική αυτή παραπέμπει σε μια light προεκλογική εκστρατεία όπου η αντιμετώπιση του αντιπάλου είναι εξίσου light και προτιμάται να κατατίθενται προτάσεις, να ακούγονται ωραία λόγια και οράματα, να βγαίνουν φωτογραφίες, ευχές και ελαφρά κριτική του τύπου «χάθηκε η θητεία, εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα, θα, θα, θα».

Τι γίνεται όμως όταν ο αντίπαλος είναι ικανός για όλα και χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό ή αθέμιτο όπλο για να μπορέσει να επιβιώσει και να επικρατήσει; Τι γίνεται όταν χρησιμοποιεί χρήμα όχι από την τσέπη του αλλά από κρατικούς και δημοτικούς κορβανάδες για να προσεταιριστεί κόσμο που μπορεί να έχει ανάγκη ή απληστία για το χρήμα; Πώς θα αντιμετωπιστεί όποιος δεν διστάζει να εξαγοράσει τους πάντες και τα πάντα για να ικανοποιήσει τον σκοπό του;

Αναμφίβολα με τέτοιους αντιπάλους παίρνονται και τα αντίστοιχα μέτρα. Το θέμα είναι όμως ποιος έχει στομάχι και ψυχικές αντοχές να αναδείξει αυτές τις τακτικές, να τις καυτηριάσει, να κάνει την κοινή γνώμη να καταλάβει πως όλα αυτό το παιχνίδι έχουν τελικό και μοναδικό χαμένο την ίδια. Γιατί αυτή θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος τα χουβαρνταλίκια, γιατί δεν δίνει καμία προοπτική ένα προσωρινό βόλεμα και η παροχή 1.500 ευρώ υπό τύπον ελεημοσύνης για να υφαρπαγεί η ψήφος της.

Κρίσιμο είναι επίσης να αποδειχτεί εάν αυτός που στοχεύει σε μια θέση έχει τις ικανότητες, την γνώση και την εμπειρία να αναδείξει τα προαναφερόμενα στοιχεία. Γιατί κάθε θέση, κάθε αξίωμα έχει και τις απαραίτητες προδιαγραφές. Δεν φτάνουν μόνο η εντιμότητα και οι αγαθές προθέσεις. Προαπαιτούμενα είναι και ο πολιτικός λόγος, η πυγμή και η διάθεση σύγκρουσης. Κοινώς έχουν μερικοί στομάχια και τσαγανό να τα βάλουν με τα θεριά;

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 41

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία