Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

«Το Μάη θα αλλάξετε δήμαρχο». Αυτή ήταν η απάντηση ενός από τους γνωστότερους δημοσκόπους στον γράφοντα λίγους μήνες πριν με αφορμή τα ευρήματα μεγάλης έρευνας.

Τα ποιοτικά στοιχεία έδειχναν κατρακύλα της δημόσιας εικόνας του κ. Καραπάνου, απότοκος της γενικότερης στάσης του όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και της αντίληψής του περί το διοικείν. Είναι γνωστά πλέον και δεν χρειάζεται να καταγραφούν ξανά, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έδειξε μεγάλες ικανότητες στην διεξαγωγή εκλογών. Δεν έφταναν όμως, η φθορά ήταν μεγάλη και ο πέλεκυς έπεσε βαρύς.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών σε ένα Μεσολόγγι που αμφιταλαντεύεται και στο β΄ γύρο οι διαφορές είναι μικρές. Αλλά η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων του κ. Καραπάνου στο νέο δήμαρχο στο β΄ γύρο ήταν θεαματική με πολλούς να το ερμηνεύουν αυτό είτε γιατί οι ψηφοφόροι «έβγαλαν την υποχρέωση» και επέλεξαν δήμαρχο στο β΄ γύρο, είτε γιατί πολλοί απελευθερώθηκαν από τις πιέσεις βλέποντας πώς πάει το πράγμα και εγκατέλειψαν το πλοίο.

Παρακολουθώντας πολύ στενά τις τοπικές εκλογές από το 1998 έχω την αίσθηση πως αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν η πιο πολωτική και φανατισμένη. Εάν κάποιος διέθετε χρόνο να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα καταλάβαινε το λόγο, με την κριτική και τις εκφράσεις να ξεπερνούν τα όρια. Υπήρξαν πολλά fake news, δημοσκοπήσεις που έδιναν δυσθεώρητες διαφορές και μας τις πάσαραν δήθεν διάφορα σαιτ για να αναπαράγονται μετά και σε τοπικές εφημερίδες, προπαγάνδα άσκησαν ακόμη και ανώνυμα έντυπα που στρατεύτηκαν για να υποστηρίξουν απροκάλυπτα έναν υποψήφιο. Όλα αυτά τιμωρήθηκαν στην κάλπη, αλλά η συκοφαντία και η διασπορά ψευδών ειδήσεων πρέπει να απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Αλλιώς όσοι μπήκαν σε αυτό το παιχνίδι θα αποθρασυνθούν και θα επιστρέψουν με νέα «σοδειά» στις επόμενες εκλογές για να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους.

Γι’ αυτό να ρίξουμε άπλετο φως παντού και να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα για να γίνει πιο καθαρή η επόμενη μέρα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Πέντε χαµένα χρόνια

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Δύο και σήμερα. Για να εκφραστούμε και να αφουγκραστούμε την κοινωνία. Για να μας πει ο κόσμος τι θέλει για την επόμενη τετραετία.

Εάν επιδοκιμάζει την παρούσα κατάσταση και τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο κ. Καραπάνος ή εάν θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο.

Η κοινωνία έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Τους Καραπανικούς και τους... αντικαραπανικούς. Στον πρώτο γύρο οι πρώτοι αποτελούσαν το 43% και οι δεύτεροι το 57%. Ο διαχωρισμός είναι κακός, αχρείαστος και το κλίμα έχει πολωθεί επικίνδυνα. Αντί των επιχειρημάτων έχουμε μπει σε εκατέρωθεν επιθέσεις και υπονοούμενα. Μακάρι από την Δευτέρα να υπάρξει κλίμα συμφιλίωσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια μίση και πάθη.

Τούτος ο διαχωρισμός προήλθε ένεκα του εκρηκτικού χαρακτήρα, της εκδικητικότητας και της πολιτικής παρουσίας του νυν δημάρχου. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας. Όποιος δεν κάθεται καλά κόβεται από το δημοτικό «μαγαζί», έτσι το εξέλαβαν καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας τους. Όποιος μας αμφισβητεί να... σταλεί στο πυρ το εξώτερον! Μοιραία αυτό οδήγησε πολύ κόσμο να βγει φανατικά απέναντι. Να μην ανέχεται την επιβολή, τον ρεβανσισμό, την εκδικητικότητα. Να σηκώσει κεφάλι και να θέλει να αναπνεύσει.

Ωστόσο, ευρισκόμενοι τρία εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη καλούμαστε να ψηφίσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα. Εάν μας αρέσει η εικόνα του τόπου μας, εάν μας ικανοποιεί η μιζέρια, η υποβάθμιση, να κοιτάμε τους άλλους με τα κυάλια και να τους ζηλεύουμε, ας συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Εάν στόχος είναι ένα πεντάμηνο, ένα δίμηνο, μια ανάθεση, μια μείωση λογαριασμού, υπάρχει απάντηση. Εάν θέλουμε, όμως, να μην φύγουν και άλλα παιδιά και να δημιουργηθούν δουλειές, πρέπει να επιλέξουμε άλλον δρόμο. Ο υπάρχων δοκιμάστηκε. Είχε όλα τα φόντα και τα μέσα και απέτυχε. Παταγωδώς. Εις βάρος όλων όσων ζούμε εδώ, εδώ έχουμε τα συμφέροντά μας και τις οικογένειές μας μόνιμα.

Έχω την εντύπωση πως ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί η τοξικότητα και η αναξιοκρατία. Να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες για όλους. Να εξασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση και να δημιουργηθούν άλλες προοπτικές. Να ανασάνουμε επιτέλους!

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

 

Τρεις μόνο μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών μας αρχόντων. Των ανθρώπων που καθορίζουν τις τύχες μας, μας εξουσιάζουν και πρέπει να μας αφουγκράζονται και να φροντίζουν για το κοινό καλό.

Απ’ αυτή την στήλη είναι άπειρα τα όσα έχουν γραφτεί, για την πόλη, τον δήμο, το νομό. Δεν παίρνουμε ούτε λέξη πίσω στο βωμό της προεκλογικής... διαφήμισης, δεν θα αλλάξουμε θέση στο ένα, δύο ή τρία τελευταία φύλλα μας, η στάση και ο λόγος μας θα είναι για ακόμη μια φορά ξεκάθαρος και αιχμηρός.

Όσοι μας παρακολουθούν χρόνια, θα γνωρίζουν τις αντιλήψεις και την αιχμηρή μας γραφή. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς για όποιον έχει συναίσθηση της κατρακύλας του τόπου. Ωστόσο, λίγο πριν την Κυριακή θα συνοψίσουμε εστιάζοντας στην ουσία. Για τούτη τη δημοτική αρχή, αλλά και την περιφερειακή, τα πράγματα ήταν πιο απλά από τις προηγούμενες και είχαν την τύχη να διαχειριστούν περισσότερο δημόσιο χρήμα, είχαν άπλετο χρόνο, αλλά και κάποιες έτοιμες υποδομές (ο Καλλικράτης ξεκίνησε το 2011...).

Οι προϋποθέσεις δηλαδή ήταν ευοίωνες. Χρόνο, χρήμα, εμπειρία, καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες. Θα περίμενε κανείς να απογειωθούμε. Ωστόσο, πέντε χρόνια πριν το Μεσολόγγι ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Το ΤΕΙ του, ναρκοθετούμενο από τον Αρβανιτόπουλο, αλλά με τρία τμήματα και αρκετούς φοιτητές. Σήμερα μας πήραν τα δύο καλύτερα και ιστορικά τμήματα και το μέλλον θα δείξει τι είναι αυτά που μας φέρνουν. Το Στρατόπεδο ανοιχτό και με ΕΣΣΟ κάθε δίμηνο. Η Μαρίνα με εκατοντάδες σκάφη παρά την εγκληματική διαχείριση όσων είχαν τις ευθύνες της. Περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, περισσότεροι νέοι στην πόλη, περισσότερα μαγαζιά.

Μάιος του 2019. Το Μεσολόγγι στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 40 ετών, απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Με εγκατάλειψη, ερήμωση, μιζέρια και πισωγυρίσματα. Με πολλές υπόνοιες και ενδείξεις για κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Με διαχωρισμό σε αρεστούς και μη, σε παιδιά δικά μας και ξένα. Με κακές επιλογές και επιπολαιότητα.

Τα πράγματα είναι απλά. Όποιος ζει εδώ τα βιώνει. Όποιος βάζει το συλλογικό πάνω από το (πρόσκαιρο) προσωπικό συμφέρον μπορεί να καταλάβει. Ραντεβού στην κάλπη.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Η αρθρογραφία των ημερών έχει εστιαστεί έως τώρα στα πεπραγμένα ή μη της δημοτικής αρχής και παραβλέπεται, κακώς, η δράση της Περιφερειακής Αρχής σε κάθε δήμο της Δυτικής Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια οι Περιφέρειες είναι μικρές κυβερνήσεις και οι Περιφερειάρχες τοπικοί υπουργοί με ευρύ πεδίο δράσης. Έχουν πάρει πολλές αρμοδιότητες και μαζί με αυτές άπειρα κονδύλια, από τα ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ κ.λπ. με τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε δήμο.

Καθημερινά η Περιφέρεια πολιορκεί την κοινή γνώμη με δελτία Τύπου, ανακοινώσεις για την κατανομή των κονδυλίων κ.λπ. Είναι το μοίρασμα του κομματιού που της αναλογεί για έργα σε κάθε δήμο για τα οποία δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα εάν κατευθύνονται αναλογικά και πώς.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία περί ανεργίας, ΑΕΠ και βιοτικού επιπέδου κάθε άλλο παρά μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι στην Δυτική Ελλάδα. Γιατί η Περιφέρειά μας παραμένει ουραγός και οι δύο εκ των τριών νομών, Αιτωλ/νία και Ηλεία στις τελευταίες θέσεις του ΑΕΠ! Η φτώχεια και η υπανάπτυξη μαστίζει αυτούς τους δύο νομούς ενώ τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Αχαΐα με την κρατικοδίαιτη Πάτρα να έχει εξασφαλίσει εισοδήματα μόνιμα και αυξανόμενα, από ένα σωρό πηγές, Πανεπιστήμια, Στρατός, δημόσιες υπηρεσίες, λιμάνια, νοσοκομεία κ.λπ.

Εάν εστιάσουμε στο δήμο Μεσολογγίου τα πράγματα είναι πιο ζοφερά. Εκλιπαρούσαμε για ένα κόμβο στου Χαλαζιά για να μην είμαστε απομονωμένοι και η Περιφέρεια έκλεισε τα αυτιά. Αντιθέτως στο Αίγιο έδωσε 6,5 εκατ. ευρώ!!! Ζητήσαμε να φτιαχτεί το λιμάνι μας, αλλά ακούμε κάτι ψιθύρους περί μη ύπαρξης μελετών. Το Χρυσογελέικο είναι έτοιμο, αλλά κλειστό και έρημο. Και σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ ο Περιφερειάρχης δεν το είχε καθόλου στην ατζέντα του.

Αντίθετα το όλο αφήγημα στηρίχθηκε στην ΟΧΕ, αποτελέσματα της οποίας δεν έχουμε δει. Τώρα ξεκίνησαν κάποια έργα με την Τουρλίδα να είναι ακόμη στην αναμονή και να μην έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να γίνει κάτι πρωτοποριακό. Ενώ, την ίδια στιγμή που η λιμνοθάλασσα αργοπεθαίνει και τα έργα Λαφαζάνη είναι ακόμη στα λόγια ο συντοπίτης μας αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ή θα μας λέει ξανά και ξανά για το μεγάλο επίτευγμα της τοποθέτησης μετρητών ενέργειας ή θα ασχολείται με άλλα πράγματα... Το ίδιο και άλλοι εξαφανισμένοι τοπικοί Περιφερειακοί σύμβουλοι... 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Δεν πέρασε η παραπολιτική

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 09/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

 

Εισήλθαμε πλέον στην τελική ευθεία της αναμέτρησης η οποία θα αναδείξει όσους θα μας διοικήσουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είναι καινοφανής η κρισιμότητα των αναμετρήσεων τόσο σε δημοτικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο καθώς ο δήμος και ο νομός βρίσκονται σε κατιούσα πορεία και το χάσμα με τις άλλες περιοχές διευρύνεται. Όλα κινούνται στο σύνηθες πλαίσιο της προπαγάνδας, των ύβρεων, της διαχείρισης των όποιων εικόνων για τον προσεταιρισμό της κοινής γνώμης. Τα περισσότερα εκπορεύονται από λόγους εντυπώσεων και όχι παραγωγής πολιτικής. Στην κριτική κάποιοι φανατισμένοι απαντούν με ύβρεις, ειρωνείες και υπονοούμενα μην έχοντας επιχειρήματα στο οπλοστάσιό τους. Υποστηρίζουν φανατικά γιατί έχουν ιδιοτελή συμφέροντα ή έχουν παγιδευτεί στην εικόνα που τους μεταφέρεται χωρίς να την φιλτράρουν. Τις τελευταίες μέρες είδαμε κάποια τέτοια κρούσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γίνεται της… ανακρίβειας το κάγκελο.

Σε αυτές τις εναπομείνασες δύο εβδομάδες πρέπει να πρυτανεύσει η πολιτική. Να ακούσουμε από τους διεκδικούντες τις θέσεις εξουσίας το πρόγραμμά τους και να μας πουν όσο πιο πειστικά γίνεται πως θα το υλοποιήσουν. Αυτοί πλέον έχουν τον λόγο διότι οι νυν διοικούντες, είτε σε επίπεδο δήμου είτε περιφέρειας λογικά έχουν κριθεί, ο κόσμος μπορεί εύκολα να βγάλει συμπεράσματα ζώντας τα έργα και τις ημέρες τους για μια πενταετία. Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν μια επίπλαστη εικόνα, δεν τα καταφέρνουν.

Τέλος, έπεσε στο κενό και η απόπειρα κάποιων να ρίξουν χτυπήματα κάτω από την μέση στους αντιπάλους τους. Είτε ψάχνοντας τις επιχειρήσεις τους για τυχόν «μελανά» σημεία, είτε την προσωπική τους ζωή διαδίδοντας ανυπόστατες φήμες. Η κοινωνία δεν εξαπατάται εύκολα και έχει αλάθητο αισθητήριο. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 02/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Με τις κάλπες να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής ύστερα από μια πενταετία διαμορφώνεται αυτές τις μέρες και το τελευταίο κομμάτι της κοινής γνώμης που δεν είχε πάρει ακόμη την απόφασή του.

Σε αυτό συνετέλεσε και η διαμόρφωση των τελικών σχηματισμών που θα διεκδικήσουν την δημαρχία με το δήμο Μεσολογγίου να πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά. Οι συνδυασμοί θα είναι μόλις πέντε σε εποχές απλής αναλογικής όταν με πολύ δυσκολότερες συνθήκες το 2014 ήταν οκτώ! Είναι και αυτό ένα από τα άκρως περίεργα, να μην υπάρχουν δηλαδή σε ένα δήμο 35.000 κατοίκων υποψήφιοι που θα μπορούσαν να χτίσουν ένα ψηφοδέλτιο αξιώσεων, κάτι που δηλώνει ότι τα πρόσωπα κοινής αποδοχής, οι ηγέτες, είναι είδος εν ανεπαρκεία. Η λειψανδρία πλήττει τον τόπο και είναι μια από τις γενεσιουργούς αιτίες της κατρακύλας που βιώνουμε.

Και αυτή την φορά πάντως το μεγάλο αστικό κέντρο του δήμου, η πρωτεύουσα του είναι αυτή που θα «δείξει» τον επόμενο δήμαρχο. Με περίπου 60% των ψήφων να προέρχονται από τον Καποδιστριακό δήμο και πολλούς ακόμη να μένουν ή να εργάζονται στην πόλη, άρα να επηρεάζονται από διαφορετικά κριτήρια, το Μεσολόγγι θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή του ανθρώπου που θα αναλάβει τις τύχες του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν πως στο αστικό κέντρο του Μεσολογγίου τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Τα «σόγια», οι κουμπαριές, οι εξαρτήσεις και οι κομματάρχες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Και αντίθετα υπερισχύουν πιο ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή το έργο του καθενός, η δημόσια εικόνα του, η συμπεριφορά και η στάση που ακολουθεί. Για τους Μεσολογγίτες κυρίαρχο κριτήριο θα είναι η κατάσταση της πόλης, το μέλλον της, το τι έγινε ή όχι μέσα σε μια ολόκληρη πενταετία.

Η κατάσταση είναι λίγο - πολύ γνωστή. Η ιστορική πόλη βιώνει έναν εφιάλτη, μια οικονομική καταστροφή, μια παντελή απουσία αναπτυξιακών προοπτικών και αντίστοιχων έργων. Μια ερήμωση και μια απώλεια όλων των δομών που την κρατούσαν ζωντανή (ΤΕΙ, Στρατόπεδο, Δημόσιες Υπηρεσίες). Αυτή η πόλη δεν έτυχε της προσοχής και της μεταχείρισης που έπρεπε με αποτέλεσμα σήμερα να αργοπεθαίνει. Κανείς νομίζω δεν μπορεί να διαφωνήσει σ’ αυτό αν κάνει μια βόλτα στους δρόμους της. Και ήρθε η ώρα για τον ευγενή και ήπιο, λόγω της ιδιοσυγκρασίας, Μεσολογγίτη να μιλήσει μέσω της ψήφου του. Να βάλει στην άκρη τα μικροπολιτικά κριτήρια, να αγνοήσει τα μικρορουσφέτια που είναι στάχτη στα μάτια και μόνο και να επιλέξει με ποιον θα πορευτεί στο μέλλον. Ήρθε η ώρα να δώσει την δική του απάντηση σε όσα βίωσε 5 χρόνια τώρα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 44

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία