Αγγελίες    Επικοινωνία

Συµπολίτες, το νου σας…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/07/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες μετά από τέσσερα, περίπου χρόνια. Ένα μήνα μετά τις τριπλές κάλπες καλούμαστε να εκλέξουμε τους νέους εθνικούς μας κυβερνήτες για την εποχή… μετά το μνημόνιο.

Όλοι θα σας λένε πως οι εκλογές είναι κρίσιμες και μεγάλο το διακύβευμα. Μπορεί. Θα πράξουν όμως όσοι κυβερνήσουν αναλόγως της κρισιμότητας και του διακυβεύματος; Δεν μπορώ να δώσω μεγάλες πιθανότητες διότι πάντα προεκλογικά τα λόγια είναι παχιά και μεγάλα, οι επισκέψεις συνεχείς και κόβονται μαχαίρι μέχρι τις επόμενες.

Ο Αιτωλοακαρνάνας δίνει εύκολα την ψήφο του χωρίς να ζητά πολλά «ανταλλάγματα». Μάλλον, για να γραφτεί η καθαρή αλήθεια, σε μεγάλο ποσοστό επικρατεί ακόμη η νοοτροπία του προσωπικού ρουσφετιού και έπονται τα υπόλοιπα. Το προσωπικό συμφέρον επικρατεί του συλλογικού, οπότε ένας διορισμός υπερισχύει των πάντων.

Ωστόσο οι διορισμοί τείνουν να εξαλειφθούν και οι πολιτικοί να… χάσουν την δουλειά τους. Σε ότι δε αφορά την Αιτωλ/νία το κύριο μέλημα ημών και υμών ήταν το παραπάνω και ας είναι τελευταίος σε ανάπτυξη ο νομός.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ο τόπος ερημώνει. Οι δουλειές λιγοστεύουν. Η μετανάστευση είναι συνεχής. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι στάθηκαν ανεπαρκείς σε μεγάλο βαθμό και πώς να μην είναι κάποιοι όταν μένουν, ζουν και αναπνέουν εκτός Αιτωλοακαρνανίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η πίεση που αισθάνονται για έργα, παρεμβάσεις κ.λπ. δεν είναι η δέουσα. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας και δεν έχει Πανεπιστήμιο. Ο δρόμος Αμβρακία – Άκτιο καρκινοβατεί εννιά χρόνια. Οι υποδομές στον αγροτικό τομέα είναι σε μαύρα χάλια. Όλα αυτά θα έφερναν ανάπτυξη. Και πολλά άλλα.

Την Κυριακή, λοιπόν, το νου σας. Κρίνετε με βάση όχι μόνο τις εξαγγελίες, αλλά και την πρότερη παρουσία όσων σας ζητούν την ψήφο. Τι έκαναν και που ήταν τόσα χρόνια. Ποιες οι επιτυχίες και ποια η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Για να μην λέμε όταν βρεθούμε ξανά ενώπιον της κάλπης πως χάθηκαν άλλα τέσσερα χρόνια…

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έστειλαν μηνύματα μεγάλης ανανέωσης στις θέσεις ευθύνης ακολουθούν την άλλη Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης μετά από 4,5 χρόνια που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήλη εστιάζει κατά βάση την κριτική της σε θέματα που άπτονται του νομού / περιφέρειας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι το μεγάλο μας πάθος και ο μεγάλος καημός δεδομένου ότι ήταν και παραμένει ουραγός στα πάντα. Αυτή η «πρωτιά» εκπορεύεται αφενός μεν από τη νοοτροπία που κυριαρχεί εντός του νομού, αφετέρου από την μεταχείριση που τυγχάνει από τους πολιτικούς της εκπροσώπους.

Και αυτή την τετραετία τα πράγματα δεν διαφοροποιήθηκαν. Επειδή καλούμαστε να αναδείξουμε κυβέρνηση είναι πρέπον να αξιολογηθεί η παρούσα. Σε αυτή την τετραετία λοιπόν οι επενδύσεις υπήρξαν λέξη κενή περιεχομένου για την Αιτωλ/νία. Το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν η Ιόνια Οδός, ο άλλος μεγάλος αναπτυξιακός άξονας, το Αμβρακία - Άκτιο πηγαίνει πίσω. Σε εκείνο το κομμάτι του νομού προχώρησε η αξιοποίηση του αερολιμένα Ακτίου που περισσότερο προσδίδει οφέλη σε Λευκάδα και Πρέβεζα.

Οι υποδομές στο αρδευτικό δίκτυο και στο οδικό παραμένουν αχαρακτήριστες. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας συνεχίζει να μην έχει αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις. Στο Μεσολόγγι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η Μαρίνα πήρε μια τμηματική άδεια ενώ προηγουμένως μέσα στην τετραετία ουσιαστικά έκλεισε. Όπως έκλεισε και το 2/39 Σ.Ε., μια από τις λίγες πηγές εσόδων. Η λέξη τουριστική ανάπτυξη απλά δεν έχει κανένα νόημα όταν ένεκα των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης η Ελλάδα γίνεται χώρος υποδοχής (και διαμονής;) χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που στο Μεσολόγγι φιλοξενούνται στο καλύτερο σημείο του με πόρους δικούς μας, της Ε.Ε. και των εξωχώριων κέντρων.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Δεν χρειάζεται πολλά επιχειρήματα να πειστεί κανείς αν κυκλοφορήσει σε μια πόλη που τείνει να γίνει φάντασμα. Ούτε έναν κόμβο δεν μπόρεσαν να φτιάξουν, ούτε ένα μεγάλο έργο για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Η Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι αξίζουν τα καλύτερα. Αυτά ακόμη αναμένονται. 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίστηκαν από ειδήσεις που μας κάνουν να αναθαρρήσουμε λίγο αν και είναι πασπαλισμένες από μπόλικη προεκλογική ζάχαρη…

Στο παρά πέντε των εκλογών και μετά από πολλά χρόνια «ανομβρίας» και εγκατάλειψης δόθηκε τμηματική άδεια λειτουργίας στην Μαρίνα Μεσολογγίου. Με την απόφαση αυτή γίνεται ένα πρώτο βήμα για να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις που έχουν γίνει, αρκετά σκάφη ή να έρθουν καινούργια. Πρόκειται για άδεια που επιτρέπει μερικώς την χρήση της Μαρίνας αφού δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορεί άλλο να μένει έτσι.

Οι μέτοχοι κατάφεραν πάλι να πάρουν παράταση ζωής αν και δεν ήταν καθόλου συνεπείς στα συμφωνηθέντα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, έστω και τώρα η τοπική κοινωνία περιμένει να υλοποιηθεί στο σύνολό του το project, να γίνουν οι εγκαταστάσεις όπως προβλέπεται και όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη Μαρίνα και ακολούθως να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των πελατών.

Ένα άλλο νέο των ημερών είναι το ξαναζωντάνεμα του campus που στέγαζε το ΤΕΙ και σήμερα είναι τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος με πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Η επίσκεψη της Πρυτάνεως και οι πρώτες της κινήσεις δείχνουν ότι δεν θα το αφήσουν άλλο να παραπαίει. Δυστυχώς πάρθηκε απόφαση να μεταφερθούν στην Πάτρα τα δύο ελκυστικότερα τμήματα και τα νέα που θα γίνουν δεν είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσουν κόσμο. Οι εκτιμήσεις περί 4.000 φοιτητών είναι μάλλον υπερβολικές καθώς 3.000 προβλέπεται να έχει ορίζοντα πενταετίας και εφόσον παρακολουθούν όλοι, κάτι πολύ αμφίβολο.

Γι’ αυτό η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει στο σύνολό τους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντί να ψάχνει χρήματα για να φτιάξει νέα κτήρια σε άλλες πόλεις. Το Μεσολόγγι μπορεί να είναι μια ιδανική Πανεπιστημιούπολη με ποιοτική και φθηνή ζωή σε απόσταση αναπνοής (μόλις είκοσι λεπτά) από την έδρα του Πανεπιστημίου... 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η Αιτωλοακαρνανία ψηλά;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Το τεράστιο προβάδισμα που χάρισε η Αιτωλοακαρνανία σε ένα «δικό της παιδί», το Νεκτάριο Φαρμάκη, δεν του έδωσε μόνο το καθοριστικό προβάδισμα στη μάχη διεκδίκησης της Περιφέρειας. Αλλά συνάμα ερμηνεύεται και ως ένα εκκωφαντικό μήνυμα για την ανάγκη, επιτέλους, να υπάρξει ενδοπεριφερειακή σύγκλιση και άρση των αδικιών.

Πλέον στα χέρια του Νεκτάριου Φαρμάκη και των συνεργατών του εναποτίθεται η αγωνιώδης φωνή αυτού του νομού, από τους πιο υποβαθμισμένους και φτωχούς της χώρας, για να γίνουν όλα όσα μας έχουν στερήσει τόσα χρόνια. Κατά πως φαίνεται αυτή η αλλαγή στην Περιφέρεια θα συνδυαστεί και με μια γαλάζια κυβέρνηση, οπότε ο κ. Φαρμάκης έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και κινήσεων.

Έχει, επομένως, ο Νεκτάριος Φαρμάκης πολλή δουλειά. Κατ' αρχάς να εστιάσει στις άθλιες υποδομές του νομού, τους δρόμους και τα αγροτικά δίκτυα. Η ανάγκη αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων, π.χ. στον κάμπο των Οινιαδών, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ούτε οι δρόμοι. Ύστερα, οι ευκαιρίες που διανοίχτηκαν με την Ιόνια Οδό απαιτείται να ενισχυθούν με την κατασκευή μικρών έργων σε κόστος, αλλά άκρως απαραίτητων για να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα. Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης έδωσε 6,5 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί το λιμάνι Αιγίου με την Ολυμπία Οδό. Δεν έκανε το ίδιο για να γίνει κόμβος στου Χαλαζιά με πολύ μικρότερο κόστος. Έριξε πολλά, πάμπολλα εκατομμύρια για να γίνουν υποδομές στο Κατάκολο. Την ίδια στιγμή το λιμάνι Μεσολογγίου έχει μείνει στο 1970.

Η ΟΧΕ Μεσολογγίου παρά το μεγάλο διάστημα προγραμματισμού, σχεδιασμού και μελετών χρήζει αναθεώρησης. Το έργο - σημαία της Τουρλίδας δεν δημοπρατήθηκε ακόμη και καλό είναι να γίνει κάτι πρωτοποριακό, όχι μόνο κυβόλιθοι, παγκάκια και φώτα.

Τέλος, είναι γνωστό πως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου χρήζει άμεσων παρεμβάσεων, το κομμάτι της Πλώσταινας πεθαίνει.

Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν μπορούν να περιμένουν. Οι αδικημένες περιοχές της Περιφέρειας πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Ο κ. Φαρμάκης κρατάει τις τύχες του νομού μας στα χέρια του. Είναι καιρός να δούμε την Αιτωλοακαρνανία ψηλά...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Οι δηµότες έδωσαν την απάντηση

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/06/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

«Το Μάη θα αλλάξετε δήμαρχο». Αυτή ήταν η απάντηση ενός από τους γνωστότερους δημοσκόπους στον γράφοντα λίγους μήνες πριν με αφορμή τα ευρήματα μεγάλης έρευνας.

Τα ποιοτικά στοιχεία έδειχναν κατρακύλα της δημόσιας εικόνας του κ. Καραπάνου, απότοκος της γενικότερης στάσης του όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και της αντίληψής του περί το διοικείν. Είναι γνωστά πλέον και δεν χρειάζεται να καταγραφούν ξανά, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έδειξε μεγάλες ικανότητες στην διεξαγωγή εκλογών. Δεν έφταναν όμως, η φθορά ήταν μεγάλη και ο πέλεκυς έπεσε βαρύς.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών σε ένα Μεσολόγγι που αμφιταλαντεύεται και στο β΄ γύρο οι διαφορές είναι μικρές. Αλλά η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων του κ. Καραπάνου στο νέο δήμαρχο στο β΄ γύρο ήταν θεαματική με πολλούς να το ερμηνεύουν αυτό είτε γιατί οι ψηφοφόροι «έβγαλαν την υποχρέωση» και επέλεξαν δήμαρχο στο β΄ γύρο, είτε γιατί πολλοί απελευθερώθηκαν από τις πιέσεις βλέποντας πώς πάει το πράγμα και εγκατέλειψαν το πλοίο.

Παρακολουθώντας πολύ στενά τις τοπικές εκλογές από το 1998 έχω την αίσθηση πως αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν η πιο πολωτική και φανατισμένη. Εάν κάποιος διέθετε χρόνο να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα καταλάβαινε το λόγο, με την κριτική και τις εκφράσεις να ξεπερνούν τα όρια. Υπήρξαν πολλά fake news, δημοσκοπήσεις που έδιναν δυσθεώρητες διαφορές και μας τις πάσαραν δήθεν διάφορα σαιτ για να αναπαράγονται μετά και σε τοπικές εφημερίδες, προπαγάνδα άσκησαν ακόμη και ανώνυμα έντυπα που στρατεύτηκαν για να υποστηρίξουν απροκάλυπτα έναν υποψήφιο. Όλα αυτά τιμωρήθηκαν στην κάλπη, αλλά η συκοφαντία και η διασπορά ψευδών ειδήσεων πρέπει να απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Αλλιώς όσοι μπήκαν σε αυτό το παιχνίδι θα αποθρασυνθούν και θα επιστρέψουν με νέα «σοδειά» στις επόμενες εκλογές για να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους.

Γι’ αυτό να ρίξουμε άπλετο φως παντού και να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα για να γίνει πιο καθαρή η επόμενη μέρα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Πέντε χαµένα χρόνια

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/05/2019

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Δύο και σήμερα. Για να εκφραστούμε και να αφουγκραστούμε την κοινωνία. Για να μας πει ο κόσμος τι θέλει για την επόμενη τετραετία.

Εάν επιδοκιμάζει την παρούσα κατάσταση και τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο κ. Καραπάνος ή εάν θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο.

Η κοινωνία έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Τους Καραπανικούς και τους... αντικαραπανικούς. Στον πρώτο γύρο οι πρώτοι αποτελούσαν το 43% και οι δεύτεροι το 57%. Ο διαχωρισμός είναι κακός, αχρείαστος και το κλίμα έχει πολωθεί επικίνδυνα. Αντί των επιχειρημάτων έχουμε μπει σε εκατέρωθεν επιθέσεις και υπονοούμενα. Μακάρι από την Δευτέρα να υπάρξει κλίμα συμφιλίωσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια μίση και πάθη.

Τούτος ο διαχωρισμός προήλθε ένεκα του εκρηκτικού χαρακτήρα, της εκδικητικότητας και της πολιτικής παρουσίας του νυν δημάρχου. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας. Όποιος δεν κάθεται καλά κόβεται από το δημοτικό «μαγαζί», έτσι το εξέλαβαν καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας τους. Όποιος μας αμφισβητεί να... σταλεί στο πυρ το εξώτερον! Μοιραία αυτό οδήγησε πολύ κόσμο να βγει φανατικά απέναντι. Να μην ανέχεται την επιβολή, τον ρεβανσισμό, την εκδικητικότητα. Να σηκώσει κεφάλι και να θέλει να αναπνεύσει.

Ωστόσο, ευρισκόμενοι τρία εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη καλούμαστε να ψηφίσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα. Εάν μας αρέσει η εικόνα του τόπου μας, εάν μας ικανοποιεί η μιζέρια, η υποβάθμιση, να κοιτάμε τους άλλους με τα κυάλια και να τους ζηλεύουμε, ας συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Εάν στόχος είναι ένα πεντάμηνο, ένα δίμηνο, μια ανάθεση, μια μείωση λογαριασμού, υπάρχει απάντηση. Εάν θέλουμε, όμως, να μην φύγουν και άλλα παιδιά και να δημιουργηθούν δουλειές, πρέπει να επιλέξουμε άλλον δρόμο. Ο υπάρχων δοκιμάστηκε. Είχε όλα τα φόντα και τα μέσα και απέτυχε. Παταγωδώς. Εις βάρος όλων όσων ζούμε εδώ, εδώ έχουμε τα συμφέροντά μας και τις οικογένειές μας μόνιμα.

Έχω την εντύπωση πως ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί η τοξικότητα και η αναξιοκρατία. Να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες για όλους. Να εξασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση και να δημιουργηθούν άλλες προοπτικές. Να ανασάνουμε επιτέλους!

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 45

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία