Αγγελίες    Επικοινωνία

Στο ίδιο έργο θεατές ...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/02/2018

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Ακαδημαϊκά κριτήρια στην χωροθέτηση των τμημάτων. Οι εκάστοτε υπουργοί πάντα τα επικαλούνται και πάντα τα αγνοούν στο τέλος υποκύπτοντας στις πιέσεις του πιο δυνατού.

Τι ακαδημαϊκά κριτήρια υπαγορεύουν την ύπαρξη Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην καρδιά της Αθήνας; Ποιο ακαδημαϊκό κριτήριο συνιστά να γίνει και 4η Νομική Σχολή στη χώρα με τέτοια ανεργία στους δικηγόρους, με υπερ-πληθυσμό τέτοιων επιστημόνων και με φυγή πολλών στο εξωτερικό; Και πώς εντάσσονται στα ακαδημαϊκά κριτήρια μόνο οι μεγαλουπόλεις, η επαρχία πρέπει να ερημώσει και να μαραζώσει ή μόνο τα επαρχιωτόπουλα να ξενιτεύονται; Και γιατί όχι το αντίθετο για να στηριχθεί και η αποκέντρωση; Γιατί κακά τα ψέματα, ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει Νομική Σχολή ποιο ακαδημαϊκό κριτήριο υπαγορεύει να γίνει στην Πάτρα; Επειδή έχει Εφετείο; Και το Αγρίνιο, η Λαμία, το Ναύπλιο δεν έχουν; Ή μήπως θα κάνουν πρακτική οι αποφοιτήσαντες Νομικοί σε κάποιο απ’ αυτά;

Εν προκειμένω στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό κατά τον γράφοντα όλα είναι μαύρα και άραχλα. Εάν διαψευστώ από τους ικανοποιημένους αυτών των εξαγγελιών (που κάποτε έβγαζαν πύρινους λόγους για την ανάγκη αυτονομίας του ΤΕΙ και δεσμεύονταν κιόλας) και στο άμεσο μέλλον τα πράγματα είναι καλύτερα για τον τόπο, απ’ ό,τι είναι από το 2012 έως το 2018, τότε θα ανακαλέσω. Θα θελήσω πολύ να το κάνω. Ωστόσο υπάρχουν δύο κυρίαρχα συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι ενέπαιξαν ένα μεγάλο νομό που και δικαιούται βάσει μεγέθους (μέχρι να τον συρρικνώσουν τελείως βέβαια) και συγκριτικών πλεονεκτημάτων ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο και μέχρι χτες το παραδέχονταν και το έταζαν.

Δεύτερον, ότι από εδώ και στο εξής η Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών όχι μόνο είναι άγνωστο εάν θα προσελκύσει περισσότερους σπουδαστές στην Αιτωλοακαρνανία απ’ ό,τι είναι σήμερα, αλλά θα άγεται και θα φέρεται από την Πάτρα. Ναι, από αυτή που πήρε κάποτε το Οικονομικό Τμήμα, από αυτή που "ρούφηξε" το ΤΕΙ Μεσολογγίου και μέχρι και σήμερα θέλει να απορροφήσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου.

Η αλήθεια είναι πικρή και το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Όσο αυτή η περιοχή, όσο αυτός ο νομός δεν έχει αιρετούς που θα βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου που εκπροσωπούν, τόσο τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα.

Όσο για την τακτική του συμπαθούς, κατά τα άλλα, υπουργού; Στο ίδιο έργο θεατές με τους προηγούμενους...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία