Αγγελίες    Επικοινωνία

Χρόνιες και ανίατες ασθένειες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/11/2017

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

...Παράλληλα, στο δρόμο της άγνοιας, της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας, περπατάνε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας εξαιτίας της άρνησης του Κράτους να δημιουργήσει πραγματικές αναπτυξιακές συνθήκες.

Αυτό ήταν για μια ακόμη φορά το συμπέρασμα από την εμπειρία που βίωσε ο γράφων το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Βοιωτίας που παλεύει και αυτή, όπως εμείς, να μπει στον τουριστικό χάρτη. Στην καρδιά του τεράστιου και εύφορου κάμπου της Βοιωτίας βρίσκεται ο δήμος Αλιάρτου. Στην επικράτειά του υπήρχε η λίμνη Κωπαϊδα που αποξηράνθηκε τα έτη 1880 - 1930 και αποτέλεσε πηγή πλούτου και θέσεων εργασίας για εκατοντάδες ανθρώπους. Εκεί χτυπούσε η καρδιά της παραγωγής και η Αγγλική εταιρεία που απομακρύνθηκε για να αντικατασταθεί από το δημόσιο στη διαχείριση, άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη καθώς είχε δημιουργήσει πρότυπες εγκαταστάσεις παραγωγής, διαμονής, μέχρι και Κήπους - Πάρκα για τα στελέχη και το προσωπικό. Στην καρδιά της κωμόπολης βρίσκεται μια έκταση 122 στρεμμάτων, οι λεγόμενοι «Κήποι Κωπαϊδας» των οποίων η τύχη αγνοείται. Είναι παραδομένοι στη φθορά του χρόνου καθώς η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να επέμβει. «Έχουμε ζητήσει την χρήση και την διαχείριση. Κατά καιρούς οι ηγεσίες των υπουργείων, είτε Οικονομικών, είτε Γεωργίας, μας δίνουν υποσχέσεις. Μάλλον όμως ούτε και αυτές γνωρίζουν το πραγματικό ιδιοκτησιακό της έκτασης με αποτέλεσμα να μας απαγορεύεται κάθε παρέμβαση, κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την πλουτοπαραγωγική μας πηγή», μου έλεγε ο δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης, επανεκλεγείς για 2η τετραετία που φαίνεται να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να αναδείξει τον τόπο του.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν άπειρα στην Ελλάδα, μηδέ εξαιρουμένου του Μεσολογγίου. Τεράστιες δημόσιες εκτάσεις περιβάλλουν την πόλη και θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων, όμως τίποτε δεν κινείται, όλα είναι στάσιμα σαν τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Η χώρα μας πέρασε μια τεράστια κρίση, την μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δείχνει να μην κατάλαβε τίποτε ακόμη. Παρά τις διακηρύξεις όλων των κυβερνήσεων κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το ιδιοκτησιακό, κανείς δεν προβαίνει σε αποτελεσματικές δράσεις. Σε αυτό τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν φυσικά οι εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο. Πάρτε παράδειγμα το Μεσολόγγι. Από εποχής Πεπονή έχει να παραχωρηθεί μεγάλη δημόσια έκταση ή πλουτοπαραγωγική πηγή στο δήμο. Και επειδή ίσως λόγω ηλικίας να μου διαφεύγει κάτι, προκαλώ τον οποιονδήποτε γνώστη, πρώην δήμαρχο ή άνθρωπο που πάλεψε για τις δημόσιες εκτάσεις να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Όπως και να’ χει πάντως αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολιορκημένο μόνο το Μεσολόγγι από το Δημόσιο, αλλά και ολόκληρη η χώρα. Ίσως βέβαια τα πράγματα να είναι κάπως καλύτερα αλλού γιατί οι βουλευτές έχουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία