Αγγελίες    Επικοινωνία

Όταν η Πολιτεία µεροληπτεί προκλητικά

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/09/2017

 

Του Σωκράτη Στέλλιου

Δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν η πόλη μας βίωνε τον δικό της μύθο ο γράφων, νεαρός συντάκτης τότε, προέτρεπε την δημοτική αρχή να συστήσει Γραφείο Εξυπηρέτησης Φοιτητών ώστε να διευκολύνει τους χιλιάδες νεολαίους που σπούδαζαν στο ΤΕΙ να βρουν στέγη κ.λπ. Η σχετική αναφορά υπάρχει στην στήλη «15 χρόνια πριν» που διαβάζετε πιο κάτω, μια χρήσιμη γωνιά που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η σημερινή κατάσταση είναι γνωστή. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει υποβαθμιστεί όσο δεν πάει άλλο με υπαιτιότητα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που το διέλυσε με το σχέδιο «Αθηνά». Τόσο που μετά βίας σήμερα φιλοξενεί μόνιμα 1.000 φοιτητές στην πόλη, ίσως και αρκετά λιγότερους. Ωστόσο στόχος του σημερινού σημειώματος δεν είναι να επαναφέρει τα παλιά και χιλιοειπωμένα, αλλά να αναδείξει μια τραγική αντίφαση. Αρκετοί θα είδαν ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων από φοιτητουπόλεις της χώρας. Στα Χανιά π.χ. με πρωτοσέλιδα αποτυπωνόνταν το πρόβλημα αδυναμίας εύρεσης κατοικίας από τους φοιτητές. Μεσολογγίτης γονιός περιέγραφε σε παρέα τις προάλλες το δράμα του. Η κόρη του πέρασε στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, σε μια πόλη που έχει πολλές χιλιάδες φοιτητές, ίσως και 10.000 μέσα σε πληθυσμό 30.000 κατοίκων. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πέρασα», έλεγε. «Μας έλεγαν ότι το σπίτι έπρεπε να ξενοικιαστεί για το καλοκαίρι ώστε μετά να δοθεί σε τουρίστες. Άλλοι μας ζητούσαν απίστευτα ψηλά ποσά για σπίτια σαφώς δεύτερης κατηγορίας. Ιδιοκτήτης μας ζήτησε 350 ευρώ ενοίκιο με την απαίτηση να μας δίνει μόνο 50 ευρώ απόδειξη και το καλοκαίρι να φεύγει το παιδί. Τελικά βρήκα σπίτι από σπόντα με γνωστό να μεσολαβεί... Μόλις υπογράψαμε το συμφωνητικό, έβαλα τα κλάματα. Περάσαμε μια Οδύσσεια....», ανέφερε με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του την αγανάκτηση.

Ε, λοιπόν σε αυτές τις πόλεις, σε πλούσιες περιοχές όπου υπάρχουν τεράστια εισοδήματα από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, επιλέγει η Πολιτεία να στείλει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές. Για να πληρώνουν πανάκριβα τις φοιτητικές σπουδές. Για να μην μπορούν να βρουν σπίτια της προκοπής. Για να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τα καφέ, τα εστιατόρια, τα σούπερ – μάρκετ. Κακά τα ψέματα, τα Πανεπιστήμια είναι πηγή εσόδων και πηγή ζωής. Και μην μου πείτε για ακαδημαϊκά κριτήρια. Που θα υστερούσε ένα οργανωμένο ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, στην Καστοριά, την Φλώρινα, την Άρτα, πόλεις τέλος πάντων που είναι πιο φτωχές και πιο «πίσω»; Εάν υποστηρίζονταν με καθηγητές και με σοβαρές εγκαταστάσεις, πουθενά.

Στο Μεσολόγγι τα σπίτια είναι άπειρα και πάρα πολλά θα μείνουν και φέτος άδεια. Οι επιπλωμένες γκαρσονιέρες νοικιάζονται με 120 ευρώ το μήνα... Δεν είναι ντροπή, δεν είναι αναλγησία η Πολιτεία να κάνει τον μεγάλο μεγαλύτερο, τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό να τον πετάει στον Καιάδα; Για ποια αποκέντρωση της Παιδείας μιλάμε; Για ποια ισόρροπη ανάπτυξη επαίρεται το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα; Απτόητο θα συνεχίσει να μας κοροϊδεύει όσο καθόμαστε στους καναπέδες και το facebook και κάνουμε ανέξοδη κριτική.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία