Αγγελίες    Επικοινωνία

Το διαδίκτυο είναι εργαλείο αλλά και μάστιγα…

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο πρόγραμμα «θεματικό πάρκο» για τους κινδύνους και τον εθισμό στο διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε και στο Μεσολόγγι, συμμετείχαν και δυο επιστήμονες που ανέλυσαν ο καθένας από τη δική του πλευρά διάφορες πτυχές του προβλήματος, δίνοντας παράλληλα στοιχεία που αφορούν στην περιοχή.

Ο Γιώργος Λυγερός, Αστυνόμος Β', που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών στο τμήμα Δημόσια Ασφάλειας, με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό έγκλημα και πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών, ενημερώνει τους πολίτες ότι λειτουργεί και στην Πάτρα Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου μπορούν να απευθύνονται όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή θέλουν συμβουλές για σχετικά θέματα.

 

Πώς μεταδίδετε στα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας για το τι πρέπει να προσέχουν και πως μπορούν να προφυλαχθούν από τους διαδικτυακούς κινδύνους;

Αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα για τους κινδύνους, αναφερόμαστε κυρίως στο σχολικό εκφοβισμό, τις μορφές που μπορεί να λάβει, και τους τρόπους αντιμετώπισης, πως μπορούν δηλαδή τα παιδιά να κινηθούν για να προστατευτούν, αν τύχουν μιας τέτοιας συμπεριφοράς από κάποιον συμμαθητή τους, ή από κάποιον άλλο που δεν γνωρίζουν. Μιλάμε για όλες τις μορφές που μπορεί να λάβουν οι διάφοροι κίνδυνοι και πως κάποιος άγνωστος μπορεί να τους προσεγγίσει.

 

Πώς αντιδρούν τα παιδιά σε όλες αυτές τις πληροφορίες; Πώς τις δέχονται;

Τα παιδιά έχουν ακούσει αρκετά από το σχολείο και τους γονείς. Εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε την οπτική και την συμβουλή της αστυνομίας, ώστε να μπορέσουν να ομαδοποιήσουν όλες αυτές τις πληροφορίες και να έχουν την γνώση να δράσουν καλύτερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Στην Πάτρα λειτουργεί τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε εσάς, όταν αντιμετωπίσει κάποιο τέτοιο θέμα;

Ακριβώς. Είμαστε σύνδεσμοι από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που το κεντρικό βρίσκεται στην Αθήνα. Στο γραφείο μας μπορεί να έρθει κάποιος για συμβουλές, να υποβάλλει κάποια μήνυση για απάτη, μπούλινγκ και οπουδήποτε μορφή μπορεί να λάβει κάποια απειλή στο διαδίκτυο.

 

Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα παίρνει μεγαλύτερη διάσταση ο διαδικτυακός κίνδυνος, μετά και τα συμβάντα που παρατηρήσαμε. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς;

Μπορεί να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή είναι και στο DNA του Έλληνα να μεγαλοποιεί τα πράγματα περισσότερο από ότι πρέπει. Ένα από τα κομμάτια της δουλειάς μας είναι και η πρόληψη, εκτός από την καταστολή. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κυρίως στα σχολεία, ώστε να μεταφέρουμε στα παιδιά τους κινδύνους για να προστατευτούν. Φυσικά αναφερόμαστε και στους ενήλικες, σχετικά με τις απάτες που συμβαίνουν, πολλές φορές μέσω διαδικτύου, καθώς και στο κομμάτι της παιδικής πορνογραφίας, όπου ως υπηρεσία έχουμε αρκετές επιτυχίες.

 

Και στην Δυτική Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα;

Έχουν σχηματιστεί αρκετές δικογραφίες και έχουν οδηγηθεί άνθρωποι στην Εισαγγελία.

 

Γενικά απευθύνονται στην υπηρεσία σας πολίτες για προβλήματα που προκύπτουν από το διαδίκτυο;

Ναι έχουμε καθημερινά ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μας και φυσικά είναι χαρά μας να έρχονται για συμβουλές και να τους δίνουμε ασφαλή τρόπο καθοδήγησης για να διαχειριστούν ένα θέμα που μπορεί να έχει προκύψει και όχι ο καθένας να το αντιμετωπίζει όπως θεωρεί ότι είναι ο σωστός.

 

Είναι σημαντικό οι πολίτες να απευθύνονται στο γραφείο σας και να ζητούν την βοήθειά σας…

Φυσικά. Αυτός είναι ο ρόλος μας και δεν υπάρχει ωράριο στην δική μας υπηρεσία. Είμαστε διαθέσιμοι επί 24ώρου βάσεως. Έχουμε αστυνομικούς που βοηθούν σε αυτό το κομμάτι. Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σίγουρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και στο γραφείο μας στην Πάτρα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2610695150.

 

 

Ο Μανώλης Σουρής, Ψυχολόγος Κοινωνικός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής, μιλάει κυρίως για το εθισμό, δίνοντας στοιχεία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο για την πρόληψη του εθισμού και την απεξάρτηση από το διαδίκτυο.

Πώς παρουσιάζετε εσείς από την πλευρά της δικής σας επιστήμης τους εθισμούς από το διαδίκτυο στα παιδιά;

Παράλληλα με τους κινδύνους, έχουμε και τον εθισμό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανοδική τάση, ώστε τα παιδιά να εθίζονται περισσότερο στα διαδικτυακά παιχνίδια και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με την δημόσια υγεία σε ότι αφορά στην παχυσαρκία και την παιδική κατάθλιψη. Ήδη εκπονούνται έρευνες στην Δυτική Ελλάδα για να καταρτίσουμε

 

Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν τους επισημαίνετε τα προβλήματα;

Τα παιδιά είναι υποψιασμένα με το διαδίκτυο, παρόλα αυτά οι κίνδυνοι είναι ανεξέλεγκτοι και χρειάζεται ενημέρωση. Οι καταγγελίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων και να μην εκθέτουν τα στοιχεία τους.

 

Οι γονείς προφανώς είναι οι πρώτοι που θα αντιληφθούν το εθισμό και υποθέτω ότι πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στους ειδικούς.

Προς τα εκεί προσπαθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να στοχεύσει, ώστε να δημιουργήσει ένα κέντρο που θα λειτουργεί προληπτικά και όχι μόνο για απεξάρτηση. Ήδη λειτουργεί ένα τέτοιο κέντρο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το θέμα είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που πρέπει να το χρησιμοποιούν σωστά, για να είναι ωφέλιμο και όχι να είναι ένα αντικείμενο εξάρτησης που χωρίς αυτό δεν θα μπορούν να ζήσουν στην πραγματική τους ζωή.

 

Στην δική μας περιοχή υπάρχει εξάρτηση παιδιών σε μεγάλο βαθμό;

Σε μια μελέτη που έκανε η Περιφέρεια στο νομό Αχαΐας και συνεχίζει και στους άλλους δυο, βγήκαν στοιχεία εθισμού όχι σε σημείο που χρειάζεται παρέμβαση αλλά παρουσιάζεται ανοδική τάση. Το ανησυχητικό είναι ότι αφορά σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες και έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία θα παρέμβουμε με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός.

 

Επιγραμματικά τι θα λέγατε στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους ώστε να μην εθιστούν;

Το ένα κομμάτι είναι ο χρόνος ενασχόλησης και το άλλο να μην παραμελούν τις υποχρεώσεις τους και φυσικά να μην δημιουργούν προβλήματα υγείας στον εαυτό τους όταν απομονώνονται. Γενικά το διαδίκτυο δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός απομόνωσης από τα υπόλοιπα παιδιά.

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία