Αγγελίες    Επικοινωνία

Περσ. Πιστιόλη: "Δεν µπορούµε να περιµένουµε µαγικές λύσεις από τα γραφεία της Αθήνας..."
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης µε την Μεσολογγίτισσα υποψήφια βουλευτή / Η απόφαση ενασχόλησης στην πρώτη γραµµή, η αφαίµαξη του τόπου µας και οι προτεραιότητες που θέτει

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/01/2019

 

Γέννημα - θρέμμα της περιοχής μας η 39χρονη Περσεφόνη Πιστιόλη αποφάσισε να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του τόπου διεκδικώντας μια θέση στα βουλευτικά έδρα για λογαριασμό του ΚΙΝ.ΑΛ.

Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, από αγροτική οικογένεια του Ευηνοχωρίου με διαδρομή στα κοινά περιγράφει το όραμά της γι' αυτόν τον αδικημένο νομό, τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, αφήνει αιχμές για όσους πέρασαν τόσα χρόνια από την περιοχή και περιορίζονταν να κινούνται στα γραφεία των Αθηνών και τέλος περιγράφει τις τρεις προτεραιότητς που βάζει στην στόχευσή της για αναστροφή της κατρακύλας του τόπου.

Κα Πιστιόλη πείτε μας αρχικά δύο λόγια για εσάς και για την απόφασή σας να κατεβείτε υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ.

Σας ευχαριστώ πολύ καταρχήν για τη συνέντευξη αυτή, γιατί δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν για μένα λίγα πράγματα οι συντοπίτες μου Αιτωλοακαρνάνες μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου από το Κίνημα Αλλαγής.

Είμαι 39 ετών, γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια του καθημερινού μόχθου στο Ευηνοχώρι. Σπούδασα Φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών και μετά από κάποια χρόνια παραμονής και εργασίας στην Αθήνα ζω μόνιμα πια από το 2010 με την οικογένειά μου. Είμαι μητέρα δυο μικρών παιδιών. Εργάζομαι στον ιδιωτικό χώρο της εκπαίδευσης πάνω από 15 χρόνια. Όσον αφορά τώρα την απόφαση μου να πολιτευτώ σαφώς και δεν είναι τυχαία, αφού προέρχομαι από μια οικογένεια ξεκάθαρα δημοκρατική και πολύ έντονα πολιτικοποιημένη. Ειδικότερα ο πατέρας μου πέρα απ' τον πολιτικό στίβο υπήρξε επί πολλά έτη πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Ευηνοχωρίου αγωνιζόμενος πάντα σκληρά για τους αγρότες. Όλα αυτά τα καθημερινά και έντονα βιώματα δημιούργησαν και σε εμένα το μικρόβιο, να το πω έτσι, ενασχόλησης με τα κοινά αρχικά με τη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ. Το 2010 υπήρξα υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής με έφερε η έντονη αίσθηση του καθήκοντος για όσα δραματικά διαδραματίζονται στη χώρα μας και έχουν οδηγήσει σε οριακά σημεία σ' όλους τους ζωτικούς τομείς. Νιώθω υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου, στον Ιερό Τόπο που με γέννησε και στους συμπολίτες μου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, ώστε να έρθει ξανά η ελπίδα και η αλλαγή κατεύθυνσης στην πορεία της χώρας και του αδικημένου νομού μας.

 

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να διεκδικήσει βουλευτική θέση στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα όταν προέρχεται από μια μικρή περιοχή; Το ρωτώ αυτό διότι όπως βλέπουμε οι περισσότεροι βουλευτές στο νομό μας έχουν πολλές θητείες.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες διεκδίκησης μιας βουλευτικής θέσης και ειδικά για ένα νέο υποψήφιο στην Αιτωλ/νια είναι δύσκολες. Θεωρώ όμως, από τα μηνύματα που λαμβάνω, ότι οι συμπολίτες μου θέλουν πια σήμερα και νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά επειδή αυτοί γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όπως η ανεργία και κατ' επέκταση η οικονομική δυσπραγία, απουσία επενδύσεων που φέρνει το μαρασμό του τόπου μας, η ουσιαστική έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους αν και μορφωμένους επιστήμονες να μεταναστεύουν. Οι νέοι που ασχολούμαστε με την πολιτική βιώνοντας και οι ίδιοι όχι καλές εποχές για τη χώρα μας, αλλά δίνοντας σαν τους συμπολίτες μας τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης έχουμε να δώσουμε πολλά και είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες εκείνες μάχες που θ' αλλάξουν το Σήμερα και μαζί με τους συμπολίτες μας θα μπορέσουμε να πάμε ισότιμα και όλοι μαζί πιο αισιόδοξοι με νέα πνοή, νέα ήθη και νέες ιδέες.

 

Αιτωλοακαρνανία, τόπος αδικημένος και πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αναμφισβήτητα γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους. Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;

Τα τελευταία χρόνια το επίσημο κράτος δεν φέρθηκε καθόλου καλά στον ευλογημένο τόπο της Αιτ/νιας και μάλιστα με την οικονομική κρίση τα προβλήματα διογκώθηκαν δραματικά. Βέβαια υπήρξαν εποχές ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας όπου έγιναν βήματα κυρίως σε άλλες περιοχές όμως με σπουδαία αποτελέσματα, αλλά στο νομό μας ίσως υπήρξε και πρόβλημα μη σωστής πολιτικής διεκδίκησης αυτών που δικαιούμαστε ως νόμος. Όλοι βλέπουμε καθημερινά γύρω μας τον τόπο μας να ερημώνει, τους νέους να αγωνιούν και να αναγκάζονται να ζουν με επιδόματα πολιτικής ομηρίας, που βαφτίζονται ως αλληλεγγύη. Έτσι όμως δεν πρόκειται να έρθει καμιά απολύτως εξέλιξη. Εδώ ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι θέλουμε τους συμπολίτες μας ενεργούς μέσα στην παραγωγική διαδικασία και όχι μίζερους. Απαιτείται όμως αλλαγή νοοτροπίας, θέληση και πίστη για επιτυχία μέσα από την εργατικότητα και φυσικά αναδιάρθρωση του τρόπου παραγωγής μας με ταυτόχρονη σωστά προγραμματισμένη χρήση πολυτίμων εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, οι κοινοτικές επιδοτήσεις, οι ιδιωτικές κυρίως επενδύσεις που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που κινούνται με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν. Γιατί εμείς δε μπορούμε να το κάνουμε; Άρα δεν πρέπει να στηριζόμαστε πια σε παλιά μοντέλα πολιτικής με κάλπικες υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα. Όλα αυτά πέθαναν και δυστυχώς αφαίμαξαν τον τόπο μας, αφήνοντάς μας πάντα τελευταίους. Η Αιτωλοακαρνανία ΤΩΡΑ απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις με πλήρες σχέδιο, συγκεκριμένα προγράμματα με συγκεκριμένο χρόνο που δεν έχει μάλιστα για χάσιμο. Εμείς ως ο μοναδικός προοδευτικός χώρος με το πλήρες σχέδιο «ΕΛΛΑΔΑ» και Μαζί με τους επιστήμονες συντοπίτες μου που θέλουν επιτέλους να αλλάξουν τη ρότα και την τύχη του ευλογημένου τόπου μας είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Είστε γέννημα – θρέμμα του τόπου μας, εδώ ζείτε και δραστηριοποιείστε. Δεν θα πρέπει αυτό να συνυπολογιστεί θετικά στην απόφαση των Αιτωλοακαρνάνων;

Αυτό ακριβώς ενίσχυσε δραστικά και την απόφασή μου να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Είναι πεποίθησή μου πως ένας υποψήφιος βουλευτής θα πρέπει να είναι ΕΝΑ με τον τόπο που εκπροσωπεί. Μονό έτσι έρχεται καθημερινά ο ίδιος σε προσωπική επαφή με τα προβλήματα του τόπου και των συμπολιτών του και δίνει επιπλέον ώθηση για την επίλυσή τους. Κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα κερδίζουμε σιγά σιγά ένα ένα τα στοιχήματα και προχωράμε για τα πιο μεγάλα και σπουδαία. Είναι σαφές ότι από τα γραφεία της Αθήνας μαγικές λύσεις με μεγάλες υποσχέσεις δε μπορούν να αποδώσουν διαιωνίζοντας τα προβλήματα και από ανθρώπους που πολλές φορές δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τον τόπο τούτο. Είμαι εδώ κάθε μέρα ως ένας από τους συμπολίτες μου με την οικογένειά μου και θα εξακολουθήσω να είμαι δίπλα τους από εδώ και στο εξής δίνοντας από τυχούσα μελλοντική θέση παλεύοντας μαζί τους και δίπλα τους μη ξεχνώντας τις ευθύνες που έχω αναλάβει απέναντί τους. Γι' αυτό τους διαβεβαιώ γιατί λατρεύω τον τόπο μου και θέλω να τον δω να προοδεύει γεμάτος από λαμπρούς νέους που θα φέρουν την αληθινή Αλλαγή.

 

Εάν εκλεγείτε, ποιες είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες που θα βάλετε;

Είναι αυτές που χρειάζονται σήμερα και την περισσότερη δουλειά για να αλλάξει το κακό κλίμα στη χώρα μας. Πρώτα απ' όλα όπως προανέφερα το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας αποτελεί μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας. Έχουν φύγει από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης περισσότεροι από 500.000 νέοι και σύμφωνα με έρευνες αναλογικά είναι περισσότεροι απ' αυτούς που μετανάστευσαν τη δεκαετία του '60. Είναι πραγματικό σοκ ο αριθμός. Η χώρα μας γερνά δραματικά και οι πολίτες, ειδικότερα οι νέοι, αγωνιούν και ζητούν θέσεις εργασίας για να μπορούν να ελπίζουν. Θέλουμε τους νέους στη χώρα μας, να προσφέρουν εδώ και εδώ να δημιουργούν οικογένεια. Μιλώ ως νέος άνθρωπος με οικογένεια που υπερφορολογούμαι και δεν απολαμβάνω καμιά κοινωνική παροχή, όπως για παράδειγμα η υγεία που αποτελεί βασικό αγαθό. Πόσοι συμπολίτες μας μένουν χωρίς καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή κάλυψη ως επακόλουθο της ανεργίας; Δυστυχώς πάρα πολλοί. Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με επενδύσεις, π.χ. στο νομό μας είναι ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματά μας στον αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία. Έχουν αρχίσει κάποιες προσπάθειες μεταποίησης βασισμένες σε κοινοτικά προγράμματα, αλλά θα πρέπει στο μέλλον να είναι πιο έντονες. Τα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων θα είναι σίγουρα πιο προστατευμένα μέσω πιο εξελιγμένων αγροτικών συνεταιρισμών που θα αναλάβουν να φέρουν και την τεχνογνωσία νέων καλλιεργειών. Επίσης αναγκαίο είναι να δώσουμε κίνητρα και στήριξη στη μικρομεσαία τοπική επιχείρηση και να αποκτήσει η μικρομεσαία τάξη τη δύναμη που είχε.

Έρχομαι στο ζήτημα του τουρισμού που αποτελεί τη δεύτερη βασική προτεραιότητά μου γιατί ζούμε σ' έναν νομό με 3 ποτάμια, 5 λίμνες, τεράστια ακτοπλοϊκή γραμμή, απαράμιλλη φυσική ομορφιά, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους με μοναδικά ευρήματα, αλλά με ελάχιστη έως μηδενική τουριστική ανάπτυξη. Άλλες πόλεις έχουν εκμεταλλευτεί ό,τι μπορούν και εμείς αφήνουμε το χρόνο να μας προσπερνά. Θα παλέψω να υπάρξει έντονη κινητικότητα με κίνητρα σ' αυτόν τον τομέα, όπως η ελάφρυνση φορολογίας για νέους επιχειρηματίες. Η αναγκαία βελτίωση και του οδικού μας δικτύου θα φέρει νέα πνοή στα χωριά του ορεινού μας όγκου που έχουν στην αλήθεια ερημώσει.

Άφησα τελευταία την εκπαίδευση-παιδεία γιατί αποτελεί ένα ιδιαίτερο και έντονα συναισθηματικό κομμάτι για μένα λόγω του επαγγέλματός μου. Τα τελευταία χρόνια μόνο λαμπρά δεν είναι για την εκπαίδευση μας. Η κρίση έδωσε και το τελευταίο χαριστικό χτύπημα. Σχολεία χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, μαθητές μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας, μαθητές από ορεινούς όγκους του νομού να μένουν με την ελπίδα της μάθησης άσβεστη αλλά χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο η στην καλύτερη σε καρότσες αγροτικών μέσα στο χειμώνα, ήρωες διδάσκοντες, ΤΕΙ Μεσολογγίου σε πλήρη αποδομή. Πλήρης απαξίωση της Παιδείας. Επειδή όμως αποτελεί δικαίωμα εγώ θα παλέψω να γίνει ανοικτή προς όλους, γιατί έτσι θα ανοίξουν και νέοι δρόμοι για τους νέους μας.

 

Είστε αισιόδοξη ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταγράψει καλή παρουσία, θα μπορέσει να επανακτήσει τους ψηφοφόρους που απώλεσε;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε στην καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και αισιόδοξα. Οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες έχουν την ανάγκη να γυρίσουν στο δημοκρατικό τους χώρο, εκεί δηλαδή που ανήκουν πραγματικά αναγνωρίζοντας ότι οι βαθιές τομές στην Ελληνική κοινωνία και η εξέλιξη στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομία συντελέστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε τους ψηφοφόρους μας πίσω στο πολιτικό τους σπίτι, εκεί που πραγματικά ανήκουν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν και από δικά μας βεβαίως λάθη να πιστέψουν τα κραυγαλέα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας την ελπίδα, αλλά διαψεύστηκαν οικτρά. Γι’ αυτό λοιπόν τους καλούμε πίσω και είμαστε εδώ να τους ακούσουμε, να δώσουμε αμοιβαίες εξηγήσεις λαμβάνοντας έτσι ισχυρή εντολή για τη Νέα Αλλαγή.    

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία