Αγγελίες    Επικοινωνία

Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά.

Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)

Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας,  με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.

Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους.

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας
Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων

Είναι γνωστό πλέον, ότι στην παραλία του Λούρου, διαπιστώθηκε φέτος από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων η παρουσία χελώνας Caretta caretta, μέσω της ανεύρεσης ιχνών και φωλιών της. Το προσωπικό του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. με καθημερινές περιπολίες, κατέγραφε τυχόν ίχνη και φωλιές από χελώνες, σηματοδοτούσε τις φωλιές τους και παρακολουθούσε τακτικά την κατάσταση διατήρησής τους, ενώ φρόντιζε για την προστασία τους.

Τα πρώτα χελωνάκια έκαναν την εμφάνιση τους από τις φωλιές των αμμωδών παραλιών του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου Αιτωλικού περί τα μέσα Αυγούστου, και πάντα πρωινές ώρες, εγκαταλείποντας τη φωλιά τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Πυξίδα για τα χελωνάκια αποτελεί ο φωτεινός ορίζοντας που αντανακλάται στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι γεγονός πως τα μικρά αυτά χελωνάκια αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας από όπου προέρχονται έτσι ώστε, όταν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία να επιστρέψουν και να γεννήσουν στην ίδια ακριβώς παραλία.

Από τα πρώτα λεπτά της ζωής τους στην επιφάνεια της άμμου μέχρι και να καταφέρουν να φτάσουν στην θάλασσα, τα χελωνάκια αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους όπως το ότι γίνονται εύκολα λεία θηρευτών όπως αλεπούδες, κουνάβια, πτηνά κτλ.

Στα πλαίσια πρωινής παρακολούθησης και καταγραφής (monitoring) στις παραλίες του Λούρου και του Παλαιοποτάμου, το προσωπικό του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.0, με τη συμβολή του Διονύση Μαμάση, περιβαλλοντολόγο ειδικό σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών πραγματοποίησαν εκσκαφές φωλιών καταγράφοντας το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Η διαδικασία υλοποιείται μετά από 10 ημέρες από το τελευταίο χελωνάκι που έχει εγκαταλείψει την φωλιά του.

Ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία για την εκσκαφή των φωλιών και καταγράφηκε το ποσοστό της αναπαραγωγικής επιτυχίας, δηλαδή, το πόσα χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν στην θάλασσα και να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι αλλά και το πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για ποιους λόγους. Είναι πιθανό να υπάρχουν χελωνάκια αργοπορημένα εντός της φωλιάς (αυγοθάλαμος) τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά και οδεύουν προς τη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φωλιά που υπήρχε στον Παλαιοπόταμο, από τα 116 αυγά που υπήρχαν μέσα, τα 54 μόνο χελωνάκια κατάφεραν να βγουν από αυτή και να τραβήξουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα και άρα πρόκειται για μία αναπαραγωγική επιτυχία της τάξης του 48%, ενώ στη φωλιά της παραλίας του Λούρου επιβίωσαν 32 χελωνάκια από τα 64 αυγά.

Είναι αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός πως η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta πραγματοποιείται και στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, παρά το γεγονός ότι το είδος αυτό δέχεται καθημερινές απειλές από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Πράγματι, για το έτος 2019, εντοπίσθηκαν αρκετές νεκρές χελώνες στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου και αυτό αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που πρέπει να αφυπνίσει όλους μας. Ευχόμαστε τα μικρά μας χελωνάκια να έχουν ένα καλό ταξίδι!

Κι άλλη νεκρή θαλάσσια χελώνα βρέθηκε στο λιμάνι του Μεσολογγίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες μια ακόμα είχε ξεβραστεί στην περιοχή κοντά στο Δασάκι, όπου βρέθηκε και η συγκεκριμένη.

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην ανάσυρσή της λένε ότι δεν έφερε τραύματα πράγμα που σημαίνει ότι μπλέχτηκε σε δίχτυα, όπως άλλωστε εκτιμούν και Λιμενικοί που έσπευσαν στο σημείο.

Το γεγονός ότι συχνά παρατηρούνται θάνατοι χελωνών προκαλεί ερωτηματικά και μάλλον απαιτείται διερεύνηση του θέματος προκειμένου να βρεθούν τα αίτια.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι του Μεσολογγίου προς την πλευρά που βρίσκεται το Δασάκι.

Την νεκρή χελώνα εντόπισαν λουόμενοι οι οποίοι την έβγαλαν από το νερό και ειδοποίησαν τις αρχές προκειμένου να την απομακρύνουν από το χώρο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες βρισκόταν εκεί αρκετές ημέρες αλλά φαίνεται ότι κάνεις δεν είχε κάνει νωρίτερα κάποιες ενέργειες με αποτέλεσμα η δυσοσμία πλέον να είναι αφόρητη.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται θαλάσσια χελώνα νεκρή στο Μεσολόγγι που ενδεχομένως πέφτουν θύματα τραυματισμού από σκάφη.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σε συνδυασμό με τη δράση παρακολούθησης (monitoring) φωλιών θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην αμμολουρίδα του Λούρου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Ακαρνανικών Ορέων προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Λούρου – περιοχή ωοτοκίας της χελώνας - ενώ περιοδικός καθαρισμός της θα συνεχίσει να γίνεται από τα στελέχη του Φορέα σε τακτά διαστήματα κατά την διάρκεια των 2 μηνών που θα διαρκέσουν οι εργασίες πεδίου για την παρακολούθηση των φωλιών.

Στο τέλος της δράσης συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 30 σακούλες με σκουπίδια, απορρίμματα των οποίων η τελική κατάληξη θα ήταν η θάλασσα. Η απόρριψη σκουπιδιών στις ακτές δεν προκαλεί μόνο οπτική και περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και προβλήματα στην βιοποικιλότητα που υπάρχει σε αυτές, ιδιαίτερα στην βιοποικιλότητα ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως αυτό της αμμολουρίδας του Λούρου.

Επιπλέον, ύστερα και από την επιτυχή εύρεση και δεύτερης φωλιάς θαλάσσιας χελώνας κατά την πεζή παρακολούθηση της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Φορέα, ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Διονύση Μαμάση, περιβαλλοντολόγο ειδικό σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών του Φορέα για την θαλάσσια χελώνα και τους τρόπους προστασίας της. Αρχικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη έρευνας πεδίου, πρωινή καταγραφή στην παραλιακή ζώνη του Λούρου. Ακολούθησαν ενημερωτικές παρουσιάσεις και εποικοδομητικός διάλογος-συζήτηση για διαχειριστικές δράσεις προστασίας του απειλούμενου είδους και καταγραφή φωλιών. Ειδική επισήμανση έγινε στους τρόπους επίτευξης αρμονικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία και την αλιευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ενημερώνει ότι εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta για το 2019 την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η φωλιά εντοπίστηκε από Στελέχη του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. στα πλαίσια πεζής παρακολούθησης (monitoring) εργασίας πεδίου στην αμμώδη παραλία του Λούρου. Αρχικά εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά ίχνη του απειλούμενου είδους τα οποία και υπέδειξαν το σημείο της φωλιάς και στην συνέχεια ακολούθησε η οριοθέτηση της φωλιάς και η σήμανσή της.

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας (92/43) και θεωρείται απειλούμενο σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα µε τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN, µε ιδιαίτερη οικολογική αξία και σημασία για το Εθνικό Πάρκο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συμμετείχε, με ακόμα πέντε εταίρους, σε ένα σημαντικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας με διακριτικό τίτλο PRO. ACT. NATURA 2000 “Δράσεις προστασίας για διασυνοριακή και κοινή διαχείριση των θαλάσσιων τόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος (NATURA 2000)”. Το έργο που υλοποιήθηκε επιτυχώς από τους Οργανισμούς Διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και τόπων κοινοτικής σημασίας, στόχευε στην ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής των δύο χωρών, για κοινές ενέργειες εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών της C. caretta, ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση της διαχείρισης, η συντήρηση της βιοποικιλότητας και τέλος η διατήρηση του πληθυσμού του είδους.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγινε μεταξύ άλλων δράσεων και καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας φωλιών Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο. Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2013, ερευνητές επισκέφτηκαν και κατέγραψαν τις παραλίες του μετώπου της Λιμνοθάλασσας και κατόπιν αξιολόγησης, επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση όσες κρίθηκαν περισσότερο κατάλληλες για φωλεοποίηση του είδους, ώστε να σημειώσουν πιθανές εξόδους χελωνών, απόπειρες ωοτοκίας και δημιουργία φωλιών. Στην παραλία του Λούρου κατάφεραν να καταγράψουν δύο φωλιές, οι οποίες προστατεύτηκαν κατάλληλα και κατόπιν του απαραίτητου χρόνου επώασης των αυγών μελετήθηκαν και εξήχθη το συμπέρασμα της επιτυχούς εκκόλαψης των νεοσσών σε υψηλό ποσοστό (89-91%). Βάσει του θερμοκρασιακού προφίλ των φωλιών και της παραλίας, οι νεοσσοί που παρήχθησαν ήταν θηλυκού γένους. Οι παραλίες που βάση του προγράμματος είχαν κριθεί τότε κατάλληλες για πιθανή μελλοντική φωλεοποίηση ήταν: Δυτικός Λούρος, Μπούκα Αχελώου, Ιβάρι Θολής, Προκοπάνιστος, Παλαιοπόταμος – Γουρνοπούλες, Παλαιοπόταμος – Σκρόφα, Σκρόφα- Σκροφοπούλα και Λούρος.

Η θαλάσσια χελώνα έχει αναπαραγωγική μνήμη και τα θηλυκά επιστρέφουν στις παραλίες που γεννήθηκαν για φωλεοποίηση. Η περίοδος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta είναι από το Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου κοντά στις παραλίες ωοτοκίας ή στη μεταναστευτική διαδρομή τους προς αυτές. Η δημιουργία των φωλιών γίνεται από τα θηλυκά του είδους, καθότι τα αρσενικά δεν βγαίνουν στη στεριά (σπάνια σημειώνονται έξοδοι αρσενικών) από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Αυγούστου τις νυχτερινές ώρες. Συνήθως μια χελώνα μπορεί να κατασκευάσει 1 έως 4 φωλιές, στην παραλία που γεννήθηκε και η ίδια, οι οποίες θα περιέχουν στο σύνολο έως 120 αυγά, κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Η χελώνα αφού επιλέξει το χώρο ωοτοκίας σκάβει στην άμμο έναν αυγοθάλαμο (σχήματος μπουκαλιού) και αποθέτει τα αυγά της εκκρίνοντας συνεχώς δάκρυα τα οποία την βοηθούν να απομακρύνει τυχόν άλατα και άμμο από τα μάτια της, στη συνέχεια σκεπάζει τη φωλιά με άμμο και επιστρέφει στο νερό. Στην περίπτωση όχλησης (λόγω φωτισμού ή θορύβου) εγκαταλείπει την προσπάθεια επιστρέφοντας στην θάλασσα. Κατόπιν της ωαπόθεσης και αναλόγως της θερμοκρασίας τα αυγά εκκολάπτονται σε εφτά έως δέκα εβδομάδες. Οι νεοσσοί αναρριχώνται προς την επιφάνεια της άμμου μέσα σε δύο έως τέσσερις ημέρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Σε περίπτωση που εξέλθουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, η υψηλή θερμοκρασία τους αδρανοποιεί και περιμένουν κάτω από την επιφάνεια της άμμου έως ότου δροσίσει. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αυγών οι φωλιές εκκολάπτονται σε δόσεις. Κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία της άμμου έχει πέσει, οι νεοσσοί ξεκινούν κατά ομάδες να εκκενώνουν την φωλιά, αναρριχόμενοι στην επιφάνεια. Τα χελωνάκια με οδηγό την αντανάκλαση του φωτός των αστεριών στην επιφάνεια του νερού, κινούνται προς την θάλασσα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της παραλίας ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν μετά από χρόνια για να δημιουργήσουν τις δικές τους φωλιές.

Για το 2019 οι δράσεις προστασίας του είδους ξεκίνησαν με επισκέψεις στελεχών του Φορέα Διαχείρισης σε σχολικές μονάδες του Νομού. Με αφορμή και τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας στις 23 Μαΐου κάθε χρόνου, τον μήνα Μάιο έγινε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών λουόμενων για τη θαλάσσια χελώνα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Στην συνέχεια, τον Ιούνιο ξεκίνησε η διαδικασία ανεύρεσης και προστασίας φωλιών θαλάσσιας χελώνας από στελέχη του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και η παρακολούθηση της παραλίας του Λούρου µε στόχο την αειφορική διαχείριση και προστασία του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας.

Η ανεύρεση της πρώτης φωλιάς στη παραλία του Λούρου, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Πάρκου., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί επίσης, ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων εντός της αμμώδης παραλίας, καθώς μπορεί να καταστραφούν οι φωλιές και να αλλοιωθούν τα ίχνη-χνάρια εξόδου θηλυκών ενήλικων χελωνών.

Καθώς είναι ανησυχητικός ο αριθμός των νεκρών και τραυματισμένων χελωνών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο Εθνικό Πάρκο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Τουρλίδας, συνιστούμε στους πολίτες, σε περίπτωση εύρεσης ιχνών θαλάσσιας χελώνας καθώς και σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης ή και νεκρής χελώνας που την έχει ξεβράσει το νερό, να επικοινωνήσουν άμεσα µε το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου στο τηλέφωνο 2631051211 και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο 2632055094.

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία