Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει η Πολιτική Προστασία τόσο από τη νέα δημοτική αρχή Μεσολογγίου, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο νομός έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από ακραία καιρικά ή φυσικά φαινόμενα.

Από την μια οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ετών στους δήμους Μεσολογγίου, Αγρίνιου, Ναυπακτίας, αλλά και Θέρμου και από την άλλη οι πυρκαγιές, που μπορεί να μην ήταν πολλές αλλά ήταν επικίνδυνες, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού...

 

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ιδρύεται στον δήμο

Στα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν είναι και η καταγραφή των ακαθάριστων οικοπεδικών χώρων με την βοήθεια και των τοπικών προέδρων, θα γίνουν καθαρισμοί από την πλευρά του δήμου, αλλά θα γίνει και καταγραφή των δημοτικών και ιδιωτικών μηχανημάτων, ώστε να...

 

Αργούν τα αντιπλημμυρικά της Ιόνιας

Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού της Π.Ε. συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων αλλά και αρκετοί δήμαρχοι, που κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους...

 

Αναγκαία η ενημέρωση των πολιτών

Ο καθαρισμός των ρεμάτων ήταν βασικό αίτημα και των υπολοίπων δημάρχων και αντιδημάρχων που ήταν παρόντες...

 

Πυροσβεστικά οχήματα χωρίς λάστιχα…

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, εστίασε στην πρόληψη, σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές, που θα επιτευχθεί με...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 12/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές, βρέθηκε σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της χαρτογράφησης κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και ευπαθών περιοχών με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών. Ακόμη έγινε εκτενής αναφορά στην πρόοδο των εργασιών που έχουν γίνει στον τομέα των δράσεων πρόληψης και πυροπροστασίας, στην ενεργοποίηση του δικτύου ενημέρωσης σε έκτακτα περιστατικά και σε ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, καθώς και στη λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, εξαιτίας εκτέλεσης γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη συνεργασίας για τον συντονισμό και την κινητοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την επιτήρηση ευπαθών περιοχών, την πραγματοποίηση μεικτών περιπολιών και ασκήσεων επικοινωνίας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, θα είναι  παρούσα σε όλα τα συμβάντα, παρέχοντας όλα τα αναγκαία μέσα για την υποβοήθηση του έργου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, και σε αυτό θα συμβάλει και η βοήθεια των Δήμων, οι οποίοι ανταποκρίνονται  άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο όταν χρειάζεται», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, η οποία συνεχάρη τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιοι και τα στελέχη τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά  και συμμετείχαν: οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου και οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Θέρμου, Ακτίου-Βόνιτσας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμφιλοχίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών, ο Δασάρχης Μεσολογγίου, ο Δασάρχης Ναύπακτου, ο Δασάρχης Αγρινίου, Εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και της 131 Σμηναρχίας Μάχης.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου Ν. Καραπάνου, η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση κινδύνων πυρκαγιάς.

 Η σύσκεψη -προληπτικού χαρακτήρα- είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται με αντίστοιχο αντικείμενο συζήτησης τους τελευταίους μήνες και σκοπό είχε τόσο την επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων πυρκαγιάς, όσο και τον συντονισμό των υπηρεσιών. Παράλληλα, έγινε καθορισμός ενεργειών και δράσεων για την μέγιστη ετοιμότητα σε περίπτωση εκδήλωσης φαινομένων πυρκαγιάς.

 Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γ. Καραπαπάς και Π. Σταράμος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας Χριστόφορος Μπόκας, ο Υποδιεθυντής Δ/νσης Αστυνομίας Αιτωλίας Κ. Κακούσης, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜ Θ. Κουφός, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Κιρκινέζος εκπρόσωποι των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας Ιωάννης Τέγας. Κλήθηκε επίσης το Δασαρχείο Μεσολογγίου, χωρίς όμως να συμμετέχει εκπρόσωπός του.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής καθώς επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Tη Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 12:00 θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, επί της οδού Αναστασιάδη 1, με θέμα: «Ο Σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών-λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας».

 

Ο  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΡΙΖΗΣ

 

Την κήρυξη του τοπικού διαμερίσματος Λεπρέου του δήμου Ζαχάρως Ηλείας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με έγγραφο που απέστειλε προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε ως αποτέλεσμα κατολισθητικό φαινόμενο που προκάλεσε ζημιές και καταστροφές σε μία οικία.

Κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλο βρέθηκε στην περιοχή του Λεπρέου, του δήμου Ζαχάρως, αμέσως μετά από την πτώση βράχων σε κατοικία του χωριού, αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Θολού - Νέας Φιγαλείας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών με τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Στην συνέχεια και σε συνεργασία με το Δήμο Ζαχάρως ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας απέστειλε το έγγραφο προς την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές κυριάρχησαν κατά τη σημερινή (14.11.2017) συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο). Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.

«Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017  είχε  εξαιρετικά αποτελέσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες και αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους είτε αφορά στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  Χριστίνα Σταρακά, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που επανειλημμένα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και ιδιαίτερα τις εθελοντικές ομάδες για τη συνεισφορά τους. Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε, παρά την έλλειψη πόρων η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει εργαστεί με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε υδατορέματα και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΔΕ μετά και τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και  για πρώτη φορά εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Όσον αφορά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια δημοπράτησης έργα ύψους 3.200.000 € στα μεγάλα ποτάμια και έργα ύψους 3.400.000 € σε  ρέματα και χείμαρρους. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα μεγαλύτερους πόρους ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις υποδομές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις φυσικές καταστροφές», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης. 

Τέλος μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και γενικώς έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.    

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν:  οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, η ΔΕΔΔΗΕ  Μεσολογγίου η  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο  Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ,  ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Δασάρχες  Αγρινίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας, εκπρόσωποι από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού και την 131 Σμηναρχία Μάχης, καθώς και  εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων. 

 

 

                                                                                                                                                   

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία