Αγγελίες    Επικοινωνία

Προς 

 • Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Λύρο Κώστα
 • Πρόεδρο και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου
 • Πρόεδρο και μέλη Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μεσολογγίου

  

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ορθώς έθεσε ως βασική της προτεραιότητα τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης. Πιστεύω πως κάθε κυβέρνηση αναλόγως θα έπραττε. Όσον αφορά το περιεχόμενο που επιδιώκει να προσδώσει σε αυτό τον εορτασμό, θα αναφερθώ διεξοδικά σε επόμενο κείμενο μου.

Με την παρούσα επιστολή μου επιδιώκω να συμβάλλω στην καλύτερη δυνατή οργάνωση των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο.

Θεωρώ πως όλοι μας θα συμφωνήσουμε, πως το Μεσολόγγι - η μοναδική πόλη παγκοσμίως η οποία έχει λάβει τον ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρα της "Ιεράς Πόλεως" όχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά ένεκα της θυσίας των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" στην επανάσταση του 1821 - δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει επιφανειακό και δευτερεύοντα ρόλο σε αυτόν τον διεθνούς εμβέλειας εορτασμό.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με λιγοστές εκδηλώσεις που έτσι κι αλλιώς θα προγραμματιστούν κεντρικά και στο δήμο μας. Ούτε φυσικά να νιώσουμε ικανοποίηση με τα "παχιά λόγια" που εύκολα κάθε φορά ακούγονται και θα ακουστούν προσεχώς στις Γιορτές Εξόδου από τους εκάστοτε εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας.

Οφείλουμε ΕΜΕΙΣ πρωτίστως και εγκαίρως να σχεδιάσουμε, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε ένα συνεκτικό δίχρονο σχέδιο συνολικών δράσεων, εκδηλώσεων και έργων υποδομής, μέσω των οποίων να αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της "μήτρας" του νεοελληνικού έθνους.

Δεν είναι η ώρα να εκφράσω κάποιες πρώτες σκέψεις για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το δίχρονο σχέδιο δράσης στο οποίο προαναφέρθηκα.

Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής εκκίνησης δήμου, φορέων και πολιτών. Γιατί "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" και ήδη "δίπλα" μας και πέραν του κεντρικού σχεδιασμού ξεκίνησαν πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημαρχείο της Τρίπολης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τριπόλεως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων Τρίπολης, Πύλου, Καλαμάτας, Καλαβρύτων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εκπόνηση "κοινού σχεδίου" για την "προβολή του ιστορικού ρόλου των τεσσάρων πόλεων στην επανάσταση του 1821" και τη διαμόρφωση ενός "ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού".

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, προτείνω:

 1. Με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, να συγκροτηθεί "δίκτυο εορτασμού" στο επίπεδο της Περιφέρειας μας. Σε αυτό το δίκτυο θα μπορούσαν να συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιστορικοί δήμοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Καλαβρύτων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε όμορες με την περιφέρεια μας πόλεις - περιοχές, με τις οποίες διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις (Ευρυτανία, Λευκάδα).
 2. Να εξεταστεί η αναγκαιότητα της συμμετοχής του δήμου μας στο δίκτυο της Πελοποννήσου, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.
 3. Να αξιοποιηθεί το διεθνούς εμβέλειας δίκτυο των αδελφοποιημένων με εμάς πόλεων.
 4. Ο δήμος μας εκτός της ιστορικής και πολιτισμικής του κληρονομιάς, διαθέτει σήμερα και ένα σημαντικό "πνευματικό κεφάλαιο" συμπατριωτών, οι οποίοι εκτιμώ πως πρέπει να καλεστούν και να αξιοποιηθούν στον κοινό σκοπό.

 Σε μεγάλα γεγονότα, όπως αυτό για παράδειγμα του εορτασμού των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, είναι χρήσιμο και αναγκαίο οι εκάστοτε αιρετοί του δήμου να έχουν δίπλα τους ανθρώπους ικανούς να βοηθήσουν τη συλλογική επιδίωξη. Ανθρώπους οι οποίοι να θέλουν και να μπορούν να "βάλουν πλάτη" για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης.

 

Κύριε Δήμαρχε

Κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι 

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή και ανάδειξη του ιστορικού ρόλου του Δήμου μας.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του.

 

Μεσολόγγι 24 Σεπτεμβρίου 2019

Με εκτίμηση

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκπαιδευτικός

Πρώην Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 05/09/2019

 

Αναβλήθηκε για τρίτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, ο οποίος μηνύθηκε από τον Νίκο Καραπάνο, για υπεξαίρεση.

Πιο συγκεκριμένα το 2014 όταν ο κ. Καραπάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Μεσολογγίου, κατέθεσε μήνυση κατά του προκατόχου του, κατηγορώντας τον ότι πήρε χρήματα από την Κοινωφελή Επιχείρηση χωρίς παραστατικά. Από τότε μέχρι σήμερα η υπόθεση έχει προσδιοριστεί τρεις φορές αλλά συνεχώς αναβάλλεται επειδή...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 05/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στην efsyn (3/8/2019), ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκερτσος γράφει:

"Στο ερώτημα, λοιπόν, τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό στον 21ο αιώνα, μια απάντηση μπορεί να δοθεί: η άποψη ότι οι παθολογίες είναι πεπρωμένο είναι βαθιά συντηρητική. Γι' αυτό οφείλουμε να τολμήσουμε μια πιο δημοκρατική αλλά πιο ορθολογική οργάνωση του κράτους".

Ορθή η παραπάνω θέση του κ. Σκερτσου, μόνο που αντιφάσκει πλήρως με την αντίληψη του νομοσχεδίου περί "κυβερνησιμοτητας των Ο.Τ.Α.", αφού:

 1. Νομοθετείται το "πεπρωμένο της παθολογίας" της μη συνεργασίας των αιρετών και των παρατάξεων τους σε τοπικό επίπεδο στην "ενός ανδρός αρχή". 

Αν η συγκεκριμένη κυβερνητική πρακτική δεν αποτελεί μια βαθειά αντιδημοκρατική και συντηρητική στάση στον 21ο αιώνα, τότε πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί; Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που αυτοχαρακτηρίζεται ως "φιλελεύθερη", να νομοθετεί πως για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα (ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, χρηστή οικονομική λειτουργία, φωτισμός, έργα ΕΣΠΑ), οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν και επιβάλλεται ο νόμος του "απόλυτου μονάρχη" ( Δημάρχου, Περιφερειάρχη), για να λειτουργήσουν οι Ο.Τ.Α., ανεξαρτήτως δε του ποσοστού που έλαβε ο συνδυασμός αυτού στο Α γύρο των εκλογών;

Επιπλέον πως μπορεί να γίνει αυτό πιστευτό, όταν στο δεκαετή κύκλο της κρίσης δοκιμάστηκε κάθε σχεδόν μορφή κυβερνητικής συνεργασίας στο επίπεδο της κεντρικής εξουσίας, αλλά οι συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο είναι αδύνατες!

Δυστυχώς εν έτει 2019, η κεντρική εξουσία αδυνατεί για μια ακόμη φορά να κατανοήσει πως η εγχώρια παθογένεια της δημόσιας διοίκησης οφείλεται στον "εκρηκτικό" συνδυασμό υπερσυγκεντρωτισμου και γραφειοκρατίας, αντίληψη την οποία υιοθετεί στον υπερθετικο βαθμό το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

 1. Αποκλείεται ουσιαστικά η συμφωνία των δημοτικών παρατάξεων, αφού στο νέο νόμο αναφέρεται ρητά πως "οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία Παράταξη, που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος".

Επομένως, ακόμη και η προ ολίγων μηνών λαϊκή ετυμηγορία δεν έχει την παραμικρή αξία. Μπορεί οι πολίτες να ψήφισαν την Α παράταξη και όχι εκείνη του δημάρχου, αλλά αν αυτή συνεργαστεί καθίσταται "παράταξη του Δημάρχου"! Όλα βορά στο βωμό της "κυβερνησιμοτητας".

Εύγε. "Η δημοκρατία στο απόσπασμα" και δίχως ίχνος αντισυνταγματικότητας....

Επιπλέον, προβλέπεται πως μια δημοτική παράταξη για να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις "εναλλακτικές σε αυτές του δημάρχου", τότε αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες εισηγήσεις των υπηρεσιών. Δηλαδή οι υπηρεσίες θα εισηγούνται επί δύο η τριών διαφορετικών προτάσεων! Τραγελαφος και στην πράξη οι προτάσεις της αντιπολίτευσης θα απορρίπτονται "ως μη επαρκώς αιτιολογημένες".

 1. Ενισχύεται η απολυταρχία του ΕΝΟΣ και ταυτόχρονα αποδυναμώνεται η οποία αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αφού ακόμη και στο εξάμηνο μπορεί να αλλάζουν οι συνεργάτες εκείνου που τους όρισε. 

Η ορθολογική διοίκηση στο απόγειο της!

 1. Καθίσταται δευτερεύουσα η λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων, ότι πιο ριζοσπαστικό κυοφορούσε ο προηγούμενος νόμος. 

Η μοναδική αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητα που τους παρείχε ο "Κλεισθένης" αρεται, αυτή τη φορά μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ (Πατούλης και "δημοκρατικές δυνάμεις"), στο όνομα της "αντισυνταγματικότητας", παρ' όλο που ουδείς μέχρι σήμερα προσέφυγε κατά αυτής. 

Τι και αν στήθηκαν κάλπες και μάλιστα με τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων και ανεξάρτητων συνδυασμών; Τι και αν οι πολίτες με τη ψήφο τους εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους σε αυτούς; 

Ανακαλύφθηκε "συνταγματική ερμηνεία" περί "τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης" και ο ρόλος των κοινοτήτων πήγε στο καλάθι των αχρήστων. 

Είναι προφανές ότι πολλοί εντός και εκτός της αυτοδιοίκησης παθαίνουν "αλλεργία" όταν η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προωθείται και κινδυνεύουν με απώλεια της εξουσίας τους. 

Ο προηγούμενος νόμος της απλής αναλογικής που συγκέντρωσε την οργή όλων εκείνων που δεν ξέρουν από "συναλλαγές" και "φοβόντουσαν πως θα εισαχθούν αυτές στο ασπιλο σώμα της αυτοδιοίκησης", είχε την ανάγκη πολλών βελτιωτικών προτάσεων. 

Αντί αυτών επιλέγεται η κατεδάφιση και η προώθηση ρυθμίσεων βαθύτατα αντιδημοκρατικών και υπερσυγκεντρωτικων. 

Βαδίζουμε προς τον αντεστραμμένο 21ο αιώνα. Τον 12ο!!!

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σε μια τελευταία παρέμβαση μου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, επισημαίνω μια κυβερνητική εξαγγελία η οποία αν εφαρμοστεί θα αποβεί καθοριστική για τη μελλοντική λειτουργία των Ο.Τ.Α. της χώρας και θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα μας.

Η νέα κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικακου, επιβεβαίωσε στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις τη "μεταφορά της είσπραξης όσο και του καθορισμού του ΕΝΦΙΑ στους δήμους εντός της τετραετίας".

Ένα χρόνο πριν στη ΔΕΘ, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί λέγοντας πως "ο ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί και θα καθορίζεται από τους δημάρχους".

Η εν λόγω πρόταση διατυπώθηκε το 2014 από τον επικεφαλής της νεοφιλελεύθερης "Δράσης" Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος σήμερα ειναι Υφυπουργός Οικονομικών - αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, κάτι που προκαλεί τουλάχιστον ανησυχία...

Η τωρινή κυβερνητική εξαγγελία δεν συνοδεύτηκε βέβαια απ' όσα ανέφερε τότε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης: "Ταυτόχρονα θα κοπούν οι ΚΑΠ, που σήμερα είναι περίπου 2 δις. €, όσα υπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε από τον ΕΝΦΙΑ", είπε.

Ορισμένα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί, αν η εξαγγελία υλοποιηθεί το 2021.

Α) Τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ προ της μείωσης του κατά 22% ήταν 2,7 δις. € ετησίως. Με τη μείωση θα φθάσουν στα 2,1 δις. €. Η κρατική χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. (ΚΑΠ), ανέρχεται στα 3,5 δις. €. Άρα τα τωρινά έσοδα του ΕΝΦΙΑ δεν καλύπτουν τους ΚΑΠ. Αν μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ, όπως η κυβέρνηση υποσχέθηκε, τότε τα ελλείμματα της πλειοψηφίας των δήμων θα διευρυνθούν.

Β) Σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα των ΚΑΠ ανέρχονται στα 1.517 €/κάτοικο, όταν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα στα 179 €/ κάτοικο

Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ανισότητες που θα προκληθούν ανάμεσα στους δήμους και για ολόκληρες περιοχές της χώρας, αφού ο ΕΝΦΙΑ καθορίζεται με βάση την αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ - 2017), που εκπονήθηκε για την ΚΕΔΕ, αν ο ΕΝΦΙΑ μεταφερθεί στους δήμους, τότε για παράδειγμα οι δήμοι των βορείων και νοτίων  προαστίων της Αττικής θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδα τους, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους περισσότερους δήμους της περιφέρειας.

Για παράδειγμα, ο δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού θα έχει αύξηση εσόδων κατά 431%. Αντίστοιχα τεράστιες αυξήσεις θα εμφανίσουν οι δήμοι Κηφισιάς, Βουλιαγμένης, Μυκόνου κ.α.

Στον αντίποδα και εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην περιοχή μας, ο δήμος Μεσολογγίου θα έχει μείωση στο 65% των τωρινών του εσόδων από τους ΚΑΠ, ο δήμος Αγρινίου στο 58%, ο δήμος Ναυπακτίας στο 61%, ο δήμος Αμφιλοχίας στο 40% και ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας στο 82%.

Σημειώνω για τους μη γνώστες των οικονομικών των Ο.Τ.Α., πως με την εφαρμογή του "Κλεισθένη" και την κατηγοριοποίηση των δήμων, μειώθηκαν οι αποκλίσεις - ανισότητες στην κατανομή των ΚΑΠ.

Αν εφαρμοστεί η κυβερνητική εξαγγελία, τότε τα έσοδα των δήμων με χαμηλή αξία ακινήτων θα καταποντιστούν. Τότε οι δήμαρχοι "που θα καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ", θα φορτώσουν το έλλειμμα στους δημότες τους.

Η διαπίστωση αυτή οδήγησε πέρυσι τους επιτελείς της ΝΔ, να κάνουν λόγο για "μηχανισμό εξομάλυνσης", ο οποίος θα αποτρέπει τις ανισότητες ανάμεσα στους δήμους, έτσι ώστε  να μην φορτώνονται τα χαμένα έσοδα στις πλάτες των δημοτών.

Όμως πως να υπάρξει "μηχανισμός εξομάλυνσης", όταν "οι δήμαρχοι θα καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ"; 

Η μία επιλογή αντιβαίνει την άλλη.

Επιπλέον, τι θα συμβεί αν σε μια περιοχή που βιώνει συνθήκες οικονομικής καχεξίας, οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ; θα προβούν οι δήμαρχοι σε κατασχέσεις;

Είναι προφανές πως το κράτος και η κεντρική πολιτική εξουσία  αποποιείται του πολιτικού κόστους των αποφάσεων της, μεταφέροντας αυτό στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια.

Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής πέρυσι στη ΔΕΘ. "Θα μπορεί, αν θέλει, ένας δήμαρχος να αυξήσει η να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα λογοδοτεί στους δημότες του".

Τέλος ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα, αφορά το τι θα γίνει με τους ΚΑΠ της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα μείνουν ως έχουν; Προβλέπονται αντίστοιχες αλλαγές και στη χρηματοδότηση των Περιφερειών;

Οριστικές κυβερνητικές απαντήσεις δεν υφίστανται σήμερα και αυτό είναι θετικό. 

Υπάρχει χρόνος. Η οποία ρύθμιση θα έχει χρονικό ορίζοντα το 2021, γιατί εκτός των άλλων δεν υφίσταται ο μηχανισμός είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ), τα κομματα και οι φορείς κάθε τοπικής κοινωνίας, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για να αποκρούσουμε επιλογές και αποφάσεις που θα μετατρέπουν τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς σε βάρος των πολιτών.

24 Ιουλίου 2019

Κατσούλης Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Δήμαρχος
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Εφόσον κριτήριο “στήριξης” - σύμφωνα με την καταγγελία του συναδέλφου δημοτικού συμβούλου - είναι η παράταση της κήρυξης του δήμου Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μέχρι τις 2 Ιουλίου, τότε όντως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας “στηρίζει” τον νυν δήμαρχο Μεσολογγίου.

Επειδή όμως η μισή αλήθεια είναι το μεγαλύτερο ψέμα, σας ενημερώνω για όλα εκείνα τα σημαντικά που δυστυχώς “ξέχασε” να αναφέρει ο συνάδελφος, όπως:
1. Ο Περιφερειάρχης”στηρίζει” εξ ίσου και τους δημάρχους ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, ΘΕΡΜΟΥ και ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ, αφού την ίδια μέρα (11/4/2019), εξουσιοδοτήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γ.Γ.Π.Π. 29/03/2916), να υπογράψει συνολικά 5 αποφάσεις γι’ αυτούς τους δήμους του Νομού μας!
Ευτυχώς που οι δημοτικοί συνδυασμοί που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στους υπόλοιπους 4 δήμους δεν κατήγγειλαν τον Περιφερειάρχη, όπως έπραξε ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου...
2. Ουσιαστικά όμως - και αυτό το γνωρίζει ο συγγραφέας της καταγγελίας - ο Κατσιφάρας δεν στηρίζει τους 5 δημάρχους της περιοχής μας. Τους πολίτες αυτών των 5 δήμων στηρίζει. Εκείνους που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου του 2017 - και όχι του 2016 που αναφέρει στην καταγγελία του - για τους οποίους δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της κρατικής βοήθειας, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε αυτές τις περιοχές. Όπως επίσης γνωρίζει πως η παράταση δεν συνοδεύεται από νέα χρηματοδότηση και ούτε αναστέλλει το νομό 4412 περί δημοσίων συμβάσεων.
3. Αν η παράταση είναι λάθος και υποκρύπτει δόλιες μεθοδεύσεις, τότε κακώς δόθηκε από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης και ο συνάδελφος δεν έχει παρά να προσφύγει κατά των εξουσιοδοτήσεων που παρείχε και να ζητήσει να αρθούν αυτές. Τότε πράγματι θα μας αποδείξει αν πιστεύει όσα γράφει και δεν είναι όλα προς δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.
Αντί επιλόγου μια παράκληση.

Ας προσπαθήσουμε κάποιοι μέσα στο τοξικό κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μιλήσουμε με επιχειρήματα και απόψεις. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι κουβέντες καφενείου δεν τιμούν τις πολιτικές παραδόσεις αυτής της πόλης.

Μόνο τότε δεν θα είμαστε όλοι ίδιοι...

Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Δημοτικός Σύμβουλος - π. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/04/2019

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Παντελής Σκαρμούτσος και παρόλο που ο χρόνος είναι πιεστικός μέχρι την ημέρα της μεγάλης αναμέτρησης, η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή.

Την περασμένη Κυριακή, έκανε την πρώτη του συγκέντρωση έχοντας στο πλευρό του τους Π. Παπαδόπουλο, Π. Κατσούλη και Β. Μπρούμα. Η αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου του Μεσολογγίου γέμισε ασφυκτικά. Εκτός από τα οργανωτικά θέματα που συζητήθηκαν ο κ. Σκαρμούτσος, παρουσίασε και το πλαίσιο του σχεδιασμού του, ενώ αποφασίστηκε και το όνομα του συνδυασμού που θα είναι: «Συμμαχία για το μέλλον», που σηματοδοτεί την ενότητα των δυνάμεων, για ένα καλύτερο αύριο. Επιπλέον τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτής της παράταξης που, ουσιαστικά προέρχεται από την κεντροαριστερά και την οποία επέβαλλε η κοινωνία. «Δεν ήταν δυνατόν οι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι να διαγκωνίζονται για την εξουσία και εμείς να απουσιάζουμε. Είμαστε εδώ, παρόντες και αλλάζουμε το δημοτικό σκηνικό. Οι αντιδράσεις τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των αντιπάλων μας, δείχνουν ότι πράξαμε το σωστό. Αν δεν το είχαμε κάνει, θα έπρεπε να λογοδοτήσουμε στην κοινωνία και η απουσία μας, θα ήταν ένα μελανό σημείο στην ιστορία του τόπου μας». Η νέα παράταξη, κατά τον υποψήφιο δήμαρχο, πρέπει:

 1. Να είναι ανεξάρτητη, χωρίς ομφάλιους λώρους με πολιτικά κόμματα και κατεστημένα συμφέροντα. Όλοι μας στηρίζουμε κάποιο πολιτικό χώρο στις Εθνικές εκλογές. Στις δημοτικές όμως, οι κομματικές ταυτότητες οφείλουν να μένουν στην άκρη και ενωμένοι να αγωνιζόμαστε προς όφελος του τόπου μας. Δεν θέλουμε ούτε χρίσματα, ούτε εξαρτήσεις από κανένα. Οι μεγάλες μάχες δίνονται με ψυχή, με όραμα, με σθένος και σημαία τις ιδέες μας και τα ιδανικά μας για ένα καλύτερο κόσμο.
 2. Το 2014 ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης παρουσιάστηκε διασπασμένος με 4 ψηφοδέλτια και παρά το ότι το συνολικό της ποσοστό υπερέβαινε το 42%, εκλέχθηκε δήμαρχος με ποσοστό 24%, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, που τα πλήρωσε το Μεσολόγγι και οι κοινότητες του δήμου. Αυτές οι τακτικές είναι αυτοκαταστροφικές και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Με χαρά διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας. Είμαστε όλοι εδώ, κάτω από ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο και δίνουμε τη μεγάλη μάχη για να μπούμε στο δεύτερο γύρο.

«Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ένα αίτημα δεκαετιών για τον προοδευτικό χώρο, μας υποχρεώνει όλους σε συνεργασίες. Οι μετεκλογικές όμως συνεργασίες, θα πρέπει να στηρίζονται, σε συμφωνίες με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σκοπό θα έχει να βγάλει το δήμο από την μιζέρια, την απαξίωση και την υπανάπτυξη, που δεν θα βλέπει μονίμως στο παρελθόν αλλά θα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι όποιες συμφωνίες γίνουν, θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές. Στο ήθος, στην αλήθεια, στην τιμιότητα, στην διαφάνεια, στην αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι διαχρονικές αξίες του προοδευτικού, δημοκρατικού κόσμου και θα τις τηρήσουμε απαρέγκλιτα και έναντι παντός τιμήματος», τόνισε ο κ. Σκαρμούτσος.

Ως προτεραιότητες βάζει την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε προσπάθεια αλλοίωσής του, για να εξυπηρετηθούν κερδοσκοπικά συμφέροντα, την παραγωγική ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, που αφορά, την αλιεία, την γεωργία και την κτηνοτροφία, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με βάση τον περιβαλλοντικό, ιστορικό, θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό, την συνέχιση των έργων που καρκινοβατούν επί χρόνια όπως η Μαρίνα Μεσολογγίου, ο δρόμος της Τουρλίδας, η ύδρευση και ο ευτροφισμός της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, την επιτυχή ολοκλήρωση της ίδρυσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με την έδρα της Κοσμητείας στο Μεσολόγγι, την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ υπόσχεται λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία των ιχθυοτροφείων, στο καθεστώς των πελάδων, με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την επέκταση του σχεδίου πόλης, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, από κοινού, με τους αρμόδιους φορείς, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους,.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης σε όλους, ώστε το μειονέκτημα της αργοπορημένης καθόδου στον εκλογικό στίβο να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Όπως και να ‘χει πάντως, το ψηφοδέλτιο που θα δημιουργηθεί και η ενότητα του κεντροαριστερού χώρου που παρατηρείται, αλλάζουν εντελώς το εκλογικό σκηνικό και τα πράγματα δυσκολεύουν για τους δυο υποψηφίους του κεντροδεξιού χώρου. Δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στην μάχη ρίχνεται και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς και το «Forum Ενεργών Πολιτών», που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα ποσότητα, δεδομένου ότι αποτελούν μια άλλη πρόταση για τα προβλήματα του δήμου που στηρίζεται από μερίδα δημοτών.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Σελίδα 1 από 46

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία