Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/08/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν μετά την ανάρτηση του SexHarassMap, από την ομώνυμη οργάνωση που έχει ως στόχο την καταγραφή των περιστατικών σεξιστικής και έμφυλης βίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να αναδειχθούν τα καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κλπ, τα οποία σπανίως απασχολούν τον δημόσιο λόγο. Μέσω αυτής της οργάνωσης, οι γυναίκες μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά που τους έχουν συμβεί ή των οποίων έχουν υπάρξει μάρτυρες, καθώς και να βρίσκουν πληροφορίες για το πού μπορούν να στραφούν για νομική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη. Από αυτό τον χάρτη δεν λείπει και η Αιτωλοακαρνανία όπου καταγράφονται αρκετά περιστατικά επιθέσεων, βιασμών, παρενοχλήσεων και άλλου είδους κακοποίησης, σε γυναίκες. Τα περιστατικά που καταγράφονται μέχρι στιγμής είναι τα εξής...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 01/08 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Η υπόθεση που απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη στην Πάτρα αφορά ζεύγος που τελεί σε διάσταση.

Επίμαχο ζήτημα η καταγγελία της μητέρας και συζύγου για νοσηρή συμπεριφορά του άνδρα κατά του παιδιού το οποίο μάλιστα είναι μωρό. Συνεπώς δεν προσφέρεται για εξέταση με οποιονδήποτε τρόπο. Ούτε υπάρχουν συνέπειες ανιχνεύσιμες ιατροδικαστικά. Ο σύζυγος αποκρούει την καταγγελία ως ασύστατη. Η μήνυση από την μητέρα έγινε στις 10 Δεκεμβρίου και οι αρχές εξετάζουν την υπόθεση προανακριτικά. Η γυναίκα συνόδευσε την καταγγελία με αποδεικτικό υλικό, η λήψη του οποίου όμως ήταν παράνομη. Προωθήθηκε όμως στα αστυνομικά όργανα για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Άρα θα πρέπει η δικαιοσύνη να αποφασίσει αν το συγκεριμένο υλικό θα συμπεριληφθεί στην δικογραφία. Ο εναγόμενος ανήκει στον χώρο υγείας. Απομένει η απόφαση των δικαστών!

Πηγή: dete.gr

Της φιλοξενίας και της θαλπωρής ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Καραμανδανείου Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα, τυγχάνει ο 9χρονος αλλοδαπός που την περασμένη εβδομάδα έπεσε θύμα των άγριων διαθέσεων του ίδιου του πατέρα, που δε δίστασε να τον ξυλοκοπήσει στο παλαιό λιμάνι, την ώρα του συσσιτίου του Δήμου.

Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, το παιδάκι θα παραμείνει στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, έως ότου βρεθεί χώρος για να φιλοξενηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες των αρμόδιων υπηρεσίων θα αρχίσουν από σήμερα δευτέρα. 

Το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε από τους ειδικούς για την σχέση του με τον πατέρα του, με τον οποίο διέμενε σε δομή της Πάτρας, είπε: «Τον αγαπάω, όταν δεν είναι κακός».

Το αγοράκι δεν έφερε κακώσεις και σημάδια κακοποίησης, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την εξέταση των γιατρών του Νοσοκομείου. 

Ο πατέρας του οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο μετά τη σύλληψή του για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: tempo24.news

Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.

Οι βασικές αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Ελλάδα επικύρωσε  την σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (Ν.2101/92).

Ο όρος «Κακοποίηση/Παραμέληση του Παιδιού»  είναι η σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακομεταχείριση ή παραμέληση ενός παιδιού ή παιδιών. Ορίζεται ως παιδική κακοποίηση κάθε πράξη ή σειρά πράξεων ή παράλειψη εκ μέρους του ενός γονιού ή και των δύο  ή άλλου ατόμου που φροντίζει το παιδί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη, την εν δυνάμει βλάβη ή την απειλή βλάβης ενός παιδιού. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού ή σε οργανισμούς (σχολεία ή κοινότητες) όπου το παιδί δραστηριοποιείται.

Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες παιδικής κακοποίησης: παραμέληση, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση.

Η παιδική κακοποίηση δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε. 

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, ιδρύθηκε με το άρθρο 12 Ν. 3860/2010, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.). Με το άρθρο 8 του Ν. 3961/2011 προβλέπεται η συνεργασία του Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α. με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και τους Δήμους, για την οργάνωση ενός πλαισίου Παιδικής Προστασίας σε Εθνικό Επίπεδο.

Βάση αυτού του πλαισίου, από τον Μάιο του 2011, συστάθηκε και λειτουργεί  στο Δήμο Αγρινίου η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς της  Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

Σκοπός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης – παραμέλησης των ανηλίκων με συνεχείς επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ή απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται.

Πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν:

Δέχεται σχετική ειδοποίηση από την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας(Ε.Κ.Κ.Α).

Δέχεται καταγγελία έστω και ανώνυμη για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου Αγρινίου.

Λαμβάνει Εισαγγελική Εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας.

Η σιωπή δε βοηθά.

Αν κάποιο παιδί κακοποιείται θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές για προστατευτεί η ζωή του παιδιού:

Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου - Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, 2641363406 (ανώνυμα ή επώνυμα)

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107 ή

Εισαγγελία Ανηλίκων Αγρινίου 

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, θα προβεί σε συμβολική επίσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, αφού υπάρχει άμεση συνεργασία για την πρόληψη  και την αντιμετώπιση της παραμέλησης-κακοποίησης των ανηλίκων.                                         

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Στόχος της δοµής είναι να στηρίξει και να επανεντάξει το θύµα στην κοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/10/2018

 

Μια ιδιαίτερη δοµή, που προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, κυρίως ενδοοικογενειακή, υπάρχει στο δήµο Αγρινίου.

Πρόκειται για τον Ξενώνα Κακοποιηµένων Γυναικών που λειτουργεί από το 2014 µέχρι σήµερα µε πολύ καλά αποτελέσµατα προστασίας και στήριξης γυναικών που βρίσκονται σε τέτοια θέση. Στόχος της δράσης είναι η πρόληψη και καταπολέµηση όλων των µορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, καθώς και η φιλοξενία θυµάτων βίας. Ο ξενώνας δηµιουργήθηκε µε συγχρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ σε ειδικό χώρο, κατάλληλα διαµορφωµένο για τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόµων που πρόκειται να φιλοξενήσει. Λειτουργεί επί 24ωρου βάσης µε απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες µαζί µε τα παιδιά τους να προστατευτούν εν ώρα κρίσης βίας µέσα στην οικογένεια. Συγκεκριµένα παρέχει...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 11/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Πολλοί από εμάς θεωρούν ότι δεν μας αφορά κάτι τέτοιο ως θέμα, είτε επειδή δεν είμαστε γονείς είτε επειδή δεν έχουμε άμεση επαφή με τα παιδιά. είναι όμως ένα τόσο ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα , που τελικά, δεν μπορεί, παρά να μας αφορά ακόμη κι αν δεν έχουμε δικό μας παιδί, ώστε να νιώθουμε απόλυτα υπεύθυνοι γι’αυτό. όλα τα παιδιά του κόσμου μας χρειάζονται κι είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα ώστε να είμαστε στο πλευρό τους αν αυτό χρειαστεί.

Δυστυχώς, σε κάποιες κοινωνίες όπως της χώρας μας πολλά θέματα σε ότι αφορά την παιδική ηλικία είναι παραμελημένα. ένα από αυτά είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση γνωριμία του παιδιού με το ίδιο του το σώμα κι η απενοχοποίηση αυτού από τον ίδιο τον εαυτό του ως κάτι ανεξερεύνητο. στο παραπάνω κεφάλαιο ανήκει κι ένα από τα εγκλήματα εις βάρος πολλών παιδικών ψυχών εκεί έξω. Κάνω λόγο για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. μια μάστιγα όλων των εποχών αλλά με περισσότερη προβολή τον 21ο αιώνα. οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τους ανήκει ενήλικας θα πρέπει να συζητήσει με το παιδί για όσα συμβαίνουν στο σώμα του, να το κάνει να αντιλήφθει ότι κανείς άλλος, χωρίς την άδεια του, δεν έχει το δικαίωμα να το αγγίζει, να το φιλάει ή να το χαϊδεύει και πως έχει το δικαίωμα να λέει «όχι» σε ότι το ενοχλεί και να απευθυνθεί σε δικό του ενήλικο άτομο αν νιώσει έστω και λίγο άβολα άρνηση του αν κάποιος πλησιάσει το παιδί με σκοπό να παραβιάσει τον προσωπικό του χώρο ,θα πρέπει να είναι αποφασιστική , έτσι ώστε αυτός που έχει στο νου του την κακοποίηση να το πάρει στα σοβαρά κι όχι απλά ως γκρίνια.

Ακόμη, τα παιδιά για να γνωρίσουν ένα αποδεκτό κι ένα μη αποδεκτό άγγιγμα, πρέπει οι γονείς, ένας δάσκαλος, ένας κηδεμόνας, να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει πως κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίζει, να βλέπει ή να έχει οποιαδήποτε επαφή με τα απόκρυφα σημεία του σώματος του. ο «κανόνας των εσωρούχων» αποτελεί έναν τρόπο ώστε το παιδί να θυμάται πως το όριο είναι τα εσώρουχα. όταν λεμέ «προσωπικό χώρο» εννοούμε το στόμα, το στήθος, τους γλουτούς και την περιοχή ανάμεσα στα πόδια. Το εξηγούμε έτσι στα παιδιά, ωστόσο επειδή μπορεί να βρεθούν σε σύγχυση με το ποιος πρέπει να τα ακουμπά στις περιοχές αυτές (μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, νταντά κτλ) θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματα τους.

Ιδού κάποια βοηθητικά παραδείγματα : α)ρωτήστε το παιδί πως νιώθει όταν το ακουμπά η μαμά ,όταν το αγκαλιάζει ή το κάνει μπάνιο. σίγουρα θα απαντήσει πως νιώθει άνετα, ασφάλεια και το διασκεδάζει μερικές φορές β)ρωτήστε το πως νιώθει όταν το εξετάζει ο γιατρός. θα σας πει πως νιώθει άνετα γιατί είστε κι εσείς οι γονείς παρόντες γ)ρωτήστε το όμως πως θα νιώσει αν το πλησιάσει ένας άγνωστος κύριος και του πιάσει την κοιλιά ή κάποιο από τα προσωπικά του σημεία. θα νιώσει φόβο, αμηχανία και άβολα. επομένως μέσω της συζήτησης τα ίδια τα παιδιά μέσω των απαντήσεων που θα δώσουν θα καταλάβουν τους κινδύνους, καθώς και ποια άτομα πρέπει να εμπιστεύονται.

Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων. τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να μιλήσουν με τους γονείς. να μη νιώθουν ντροπή για ότι τους συμβαίνει και να είναι δεκτικά στο να μιλήσουν άνετα για θέματα που τα απασχολούν. Εδώ βέβαια τίθεται το θέμα κατά πόσο όλοι οι γονείς είναι συζητήσιμοι και εύκολα προσεγγίσιμοι από τα παιδιά τους. Υπάρχουν γονείς που είναι αυστηροί, από παίρνουν τα παιδιά κι αυτά φοβούνται να τους μιλήσουν. Μέγα λάθος αφού οι ίδιοι αφήνουν τα παιδιά τους αβοήθητα και έρμαια σε μια λαίλαπα αρνητικών και μπερδεμένων συναισθημάτων γονιός οφείλει να είναι καλός «δεκτής» ώστε το παιδί να ξέρει πως θα τρέξει σε αυτόν.

Κάποιοι κανόνες για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι οι εξής:

1) Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν ποιον ή ποιους μπορούν να εμπιστεύονται. Σίγουρα κάποιος από αυτούς πρέπει να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά λένε πως εμπιστεύονται τη μαμά, τον μπαμπά, τη δασκάλα τους. Μια φόρα ρώτησα ένα κοριτσάκι σε ποιον θα έλεγε οτι κινδυνεύει. Αυτό μου απάντησε πως θα το έλεγε στον σκύλο της. όταν όμως της είπα πως ο σκύλος δεν μπορεί να της απαντήσει ή να τη βοηθήσει ,κόμπιασε. άρα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά πως αυτός/η που εμπιστεύεται είναι σε θέση να τα βοηθήσουν και να τα προστατέψουν.

2)Γνωστοί δράστες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, θύτης είναι κάποιος γνωστός ή συγγενής του παιδιού. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για το παιδί να κατανοήσει πως κάποιος ο όποιος γνωρίζει μπορεί να το βλάψει. Έτσι, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλάει με τους γονείς του-ή με κάποιον που εμπιστεύεται- σε περίπτωση που κάποιος γνωστός του κάνει δώρα κρυφά ή του ζητά να κρατήσει μυστικά μια καυτές είναι γνωστές τακτικές των θυτών.

3)Άγνωστοι δράστες

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι δράστες είναι άγνωστοι. Καλό είναι λοιπόν το παιδί να γνωρίζει απλούς και στοιχειώδεις κανόνες για την επαφή με αγνώστους. π.χ. να μη δέχεται δώρα ,γλυκίσματα από κάποιον που δεν γνωρίζει, να μη μπαίνει σε αυτοκίνητο αγνώστου, να μη φεύγει από το σχολειό αν δεν είναι εκεί οι γονείς ή ένας κηδεμόνας.

4)Βοήθεια

Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα με την ύπαρξη ατόμων ικανών και πρόθυμων να τα βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση. τέτοια άτομα είναι δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχολόγοι, συνήγορος του πολίτη κτλ, όπου μπορούν να αποδεδειχθούν σημαντικοί αρωγοί.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ή κάποιο παιδί που έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί σας ,έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης , είναι σημαντικό να το κάνετε να νιώσει πως δεν είστε εκεί για να το κατηγορήσετε, ούτε να ψάξετε το γιατί. νιώθουν φόβο, σιχαμάρα, ψυχική και σωματική βρωμιά ενώ νιώθουν πως αυτά φταίνε για ότι έγινε. Ενδιαφερθείτε για όσα έχει να σας πει. ρωτήστε το πως, ποιος ,πότε αλλά μη γίνετε πανικόβλητα ανακριτικοί. Μην δείξετε την ταραχή σας. θυμηθείτε πως ήδη νιώθει άσχημα κι αν αισθανθεί ένοχη ίσως σα αποκρύψει κάτι.

Τέλος, χωρίς να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, βασιζόμενοι σε μη επαρκή στοιχεία διαβεβαιώστε στο πως θα ασχοληθείτε με το ζήτημα κι απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα και την αποκατάσταση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού. Μην ξεχνάτε πως αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει μέλλον και ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο.

 

Δημόκλεια Μπούρου

Εκπαιδευτικός

 

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία