Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει η Πολιτική Προστασία τόσο από τη νέα δημοτική αρχή Μεσολογγίου, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο νομός έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από ακραία καιρικά ή φυσικά φαινόμενα.

Από την μια οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ετών στους δήμους Μεσολογγίου, Αγρίνιου, Ναυπακτίας, αλλά και Θέρμου και από την άλλη οι πυρκαγιές, που μπορεί να μην ήταν πολλές αλλά ήταν επικίνδυνες, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού...

 

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ιδρύεται στον δήμο

Στα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν είναι και η καταγραφή των ακαθάριστων οικοπεδικών χώρων με την βοήθεια και των τοπικών προέδρων, θα γίνουν καθαρισμοί από την πλευρά του δήμου, αλλά θα γίνει και καταγραφή των δημοτικών και ιδιωτικών μηχανημάτων, ώστε να...

 

Αργούν τα αντιπλημμυρικά της Ιόνιας

Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού της Π.Ε. συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων αλλά και αρκετοί δήμαρχοι, που κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους...

 

Αναγκαία η ενημέρωση των πολιτών

Ο καθαρισμός των ρεμάτων ήταν βασικό αίτημα και των υπολοίπων δημάρχων και αντιδημάρχων που ήταν παρόντες...

 

Πυροσβεστικά οχήματα χωρίς λάστιχα…

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, εστίασε στην πρόληψη, σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές, που θα επιτευχθεί με...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 12/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο σε εξέλιξη που προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα (αύξηση θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων και της στάθμης της θάλασσας) και πλέον πλήττουν συχνά- ανάλογα με τη σφοδρότητα των φαινομένων- τις υποδομές, το αστικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσφατα, βιώσαμε όλοι τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τη Χαλκιδική, όπως επίσης και την καταστροφική κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία, τα δύο τελευταία χρόνια, τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βροχοπτώσεων προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στους Δήμους Ναυπακτίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας. Περιουσίες και καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ εκτεταμένες ζημίες σημειώθηκαν και στις δημόσιες υποδομές. Η πολιτεία, ως όφειλε, σε κάθε περίπτωση επέδειξε ταχύτητα και κήρυξε τους εν λόγω δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί αποκατάστασης των ζημιών (υποδομές, παροχές ύδατος και ρεύματος, διευθέτηση ρεμάτων κλπ) και να παρασχεθούν διευκολύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει ολιγωρία στο μείζον ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού, καθώς δεν υλοποιήθηκαν τα απαραίτητα έργα κατά μήκος της Ιονίας Οδού, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος υδάτων να καταλήγει στα μικρά ρέματα.

Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλος άξονας της Ιονίας Οδού είναι γνωστό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Άλλωστε, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 μετά τις πρώτες καταστροφικές πλημμύρες, ο τότε Γενικός Γραμματέας εξήγγειλε σε σύσκεψη με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι θα ανατεθεί στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του νέου αυτοκινητοδρόμου, ενώ οι ίδιες εξαγγελίες επαναδιατυπώθηκαν το 2018 σε σύσκεψη στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των Δήμων και της Περιφέρειας.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε χειμώνα, ο οποίος αναμένεται για ακόμη μια χρονιά με έντονα καιρικά φαινόμενα. Η αγωνία που διακατέχει τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας είναι πάλι η ίδια, πως θα θωρακιστούν από τις οξείες βροχοπτώσεις; Και τούτο, διότι οι βασικοί συλλεκτήριοι αγωγοί ομβρίων με την επανεμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πολύ πιθανό να υπερχειλίσουν ξανά θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες αλλά και καταστρέφοντας υποδομές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί έως και σήμερα τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιόνιας οδού και σε ποιον ανήκε η σχετική αρμοδιότητα για την πραγματοποίησή τους; Έχουν αναζητηθεί ευθύνες για τη μη εκτέλεσή τους;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος της Ιονίας Οδού και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
  3. Υπάρχει σήμερα έτοιμος προσωρινός σχεδιασμός από το Υπουργείο ώστε σε περίπτωση που εκδηλωθούν ξανά άμεσα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλος άξονας της Ιονίας Οδού να είναι θωρακισμένοι;

 Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Στην προέγκριση τεσσάρων νέων μελετών προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχει καταθέσει η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να υπάρχουν ώριμα έργα προς υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, πέρασαν την πρώτη φάση εγκρίσεων προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία ένταξής τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μελέτες έργων, τα οποία, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, θα ενταχθούν ως έργα στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 προκειμένου να υλοποιηθούν.

Πρόκειται κυρίως για τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων που είναι:

Μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικά έργα παραλίμνιων εκτάσεων Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ.

Μελέτες Αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτησης ποταμών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο αντικείμενο περιλαμβάνονται 1. «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση πόταμου Αχελώου Π.Ε. Αιτ/νίας από γέφυρα Μάστρου Κατοχής έως τις εκβολές του» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, 2. «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Π.Ε. Ηλείας από το φράγμα Φλόκα έως τις εκβολές του» προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, 3. «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Μόρνου Π.Ε. Αιτ/νιας σε μήκος 7,00 χλμ. ανάντη των εκβολών αυτού» προϋπολογισμού 400.000 και 4. «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Νέδα Π.Ε. Ηλείας σε μήκος 7,00 χλμ. ανάντη των εκβολών αυτού», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων στην παραλιακή ζώνη της Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ.

Μελέτες προστασίας ακτών στην περιοχή Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στους ποταμούς Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα και κλάδων ή όμορων χείμαρρων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019.

Οι εργασίες αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων τεχνικών έργων - αναχωμάτων και στην απομάκρυνση μπαζών, αυτοφυούς βλάστησης, όπως επίσης στην αποκατάσταση των υφιστάμενων σαραζανέτ κατά μήκος των ποταμών, με σκοπό της προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών, οδών και προσβάσεων του ζωικού κεφαλαίου της αγροτικής παραγωγής.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποτελεί υποέργο της συνολικής αντιπλημμυρικής παρέμβασης με τίτλο: «Συντήρηση - αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Π.Ε. Αχαΐας».

Μέσα στο καλοκαίρι δημοπρατούνται ακόμη δέκα έργα συντήρησης - αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ. Αφορούν στους ποταμούς της Αχαΐας Κριό, Κράθη, Κερυνίτη, Βουραϊκό, Γλαύκο και στους παραποτάμους Σουλίου-Ελεκίστρας, Χάραδρου. Επίσης τον ποταμό Πείρο πλησίον του οικισμού Μοιρέικα Αχαΐας, καθώς και τον χείμαρρο Παναγίτσας.

Λειτουργώντας προληπτικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας, προκειμένου αντίστοιχες, ενεργές εργολαβίες, οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς, να υπάρχουν και στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Με έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, έχοντας ήδη ολοκληρώσει αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί συντηρήσεις – αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των όμορων περιοχών σε επιλεγμένες θέσεις στους ποταμούς Σελινούντα, Πείρου και Παραπείρου.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού της Διεύθυνσης Έργων Π.Ε Αχαΐας, συνεχίζεται. Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχουν επιλεγεί προσωρινοί ανάδοχοι σε συνολικά πέντε αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη αφορούν παρεμβάσεις που προβλέπονται μεταξύ άλλων στους ποταμούς Πείρου, Παραπείρου, Λαρισού, Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα και κλάδων ή όμορων χειμάρρων αυτών.

Θα εκτελεστούν στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, για την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των όμορων περιοχών, σε επιλεγμένες θέσεις των παραπάνω ποταμών.

Ακολουθεί το έργο «Καθαρισμός βλάστησης, άρση φερτών υλικών, συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους Π.Ε. Αχαΐας έτους 2019-2020 προϋπολογισμού 5,2 εκατ. ευρώ. Οι πρόσφορες θα ανοίξουν στις 20 Μαρτίου 2019.

Το έργο αφορά εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης στην Π.Ε. Αχαΐας, ενδεικτικά στους ποταμούς Κριό, Λαδοπόταμο, Βοραϊκό, Κράθι, Κερυνίτη, Σελινούντα, Μεγανίτη, Μιλιαγκό, Μανεσέικο, Φοίνικα, Βολιναίο, Ροδινή, Άρτεμη, Λιακατά, Στάχταινα, Χάραδρο, Γλαύκο, Μείλιχο, Παναγίτσα, Πείρο, Παραπείρο, Λαρισσό και λοιπών ποταμών, παραποτάμων και όμορων χειμάρρων αρμοδιότητας Π.Ε. Αχαΐας, στους οποίους απαιτείται παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων εξελίσσεται σε τρεις φάσεις, με ενεργές εργολαβίες, με έργα που είναι υπό δημοπράτηση και άλλα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Με τρεις μεγάλες εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενισχύει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 200 χείμαρροι και ποταμοί.

Ήδη οι τρεις παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα υπό δημοπράτηση βρίσκεται το έργο «Συντήρηση – αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο «Καθαρισμός βλάστησης, άρση φερτών υλικών και συντήρηση υφιστάμενων έργων σε ποταμούς και χειμάρρους Αιτωλοακαρνανίας έτους 2019-2020 με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.

Με τις δύο εργολαβίες προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες για τον καθαρισμό και μόρφωση των κοιτών και πρανών των ποταμών και χειμάρρων προκειμένου η ροή των υδάτων να είναι ομαλή προς τις εκβολές τους προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Ο καθαρισμός θα γίνει από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα των ποταμών και χειμάρρων στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Ακόμα θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων.

Μεταξύ των ποταμών και των χείμαρρων που πρόκειται να καθαρισθούν και να συντηρηθούν είναι και οι: Ερημίτσας Ρέμα Μεγάλης Χώρας και συμβάλλοντες περιοχής Αγρινίου, Ρύακα περιοχής Στράτου, ρέματα περιοχής Μακρυνείας, ποταμός Ίναχος, Ζέρβα, Κρικελιώτη και Σαραντάπορο περιοχής Αμφιλοχίας, Σκα, Βαρειά, Λαγκαδούλα, Τζαβάρα, Πλατανόρεμα, Νερομάνα, Μπιζάκος, Δαφνούλα, Νυφόρεμμα και Ριζόρεμα περιοχής Ναυπάκτου, χείμαρροι Γαλατά Περιθωρίου και Γαυρολίμνης, χείμαρροι περιοχής Αιτωλικού και Μεσολογγίου, χείμαρροι περιοχής Οινιαδών.

Επίσης, σε φάση σύνταξης μελέτης βρίσκονται οι καθαρισμοί και συντήρηση υφιστάμενων έργων στο δευτερεύον υδρογραφικό δίκτυο Αιτωλοακαρνανίας έτους 2019-2020, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ.

Το υποέργο αφορά την συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, εργασίες για τον καθαρισμό και μόρφωση των κοιτών και πρανών των χειμάρρων και των κλάδων του δευτερεύοντος υδρογραφικού δικτύου προκειμένου η ροή των υδάτων να είναι ομαλή προς τους κυριότερους κλάδους ή τις εκβολές τους. Ακόμα θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή απορροή των υδάτων και να μην κινδυνεύσουν από πλημμύρες οι παρόχθιες εκτάσεις καθώς και τεχνικά έργα (γέφυρες κλπ). Το έργο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, και στην εξασφάλιση από πλημμυρικούς κινδύνους των κατοικημένων περιοχών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων εξελίσσεται σε τρεις φάσεις, με ενεργές εργολαβίες, με έργα που είναι υπό δημοπράτηση και άλλα που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία