Αγγελίες    Επικοινωνία

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Σπήλιος Λιβανός επισημαίνοντας ότι «αυτού του είδους η φτιαχτή ένταση, την οποία φέρνει πάλι στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στην πολιτική μας ζωή, είναι αυτή ακριβώς την οποία απέρριψε ο Ελληνικός λαός με μια μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς και την αναβάθμιση του πολιτικού λόγου.
Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει νομοσχέδια και να παίρνει πρωτοβουλίες, οι οποίες να διευκολύνουν την ζωή του συνόλου των Ελλήνων. «Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ειλικρινής και δεν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνηση έφερε μια φωτογραφική διάταξη για την καθαίρεση της κα.Θάνου από την επιτροπή ανταγωνισμού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι «φωτογραφική διάταξη θα ήταν, αν η διάταξη ήθελε να βγάλει την κ. Θάνου και τέρμα. Εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Έρχεται μια διάταξη που αυτοπεριορίζει την Κυβέρνηση. Δεν θα ισχύσει για την κ. Θάνου αλλά για όλες τις υπόλοιπες επιλογές».
Όσον αφορά την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «ευτυχώς οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν βάζουν στο ρινγκ των διαφωνιών τα εθνικά μας θέματα. Η στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία είναι σωστή. Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης. Δεν θα απεμπολήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προβλήματα περαιτέρω κορύφωσης μέσα στην τουριστική περίοδο πλην όμως, η χώρα μας είναι πανέτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει προκλήσεις που φεύγουν από το μέτρο».
Τέλος για το ζήτημα που έχει προκύψει με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ εξήγησε ότι «οποτεδήποτε προσπαθείς με προοδευτικό πρόσημο να αλλάξεις τα πράγματα και να πειράξεις συντεχνίες, προφανώς οι συντεχνίες θα αντιδρούν. Το να δούμε κάποια γκρουπ ή γρουπούσκουλα να στέκονται απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων αυτά προφανώς δεν μας ανησυχούν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τα πανεπιστήμιά μας σε αυτούς που τους ανήκουν. Να μην φοβούνται να πάνε στο πανεπιστήμιο τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Αιτωλοακαρνανία που δεν υλοποιήθηκαν υπενθυμίζει στους πολίτες και καυτηριάζει, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός στο προεκλογικό του σποτ.

Ο κ. Λιβανός έχει αναρτήσει βίντεο όπου ο κ. Τσίπρας λέει ότι: «…θα αξιοποιήσουμε την ναυτιλιακή – βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι…», «…δεσμευόμαστε ότι ο υπό διάλυση Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Αχελώου θα ανασυγκροτηθεί και θα επαναλειτουργήσει…», «…δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε ζωή στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού…», «… θα αξιοποιήσουμε την ιχθυόσκαλα ώστε να αναβαθμιστεί η εμπορική αξία των αλιευμάτων…». Όλα αυτά κατά τον κ. Λιβανό δεν ήταν παρά «ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις…». Και καταλήγει με την ανάγκη να υπάρξουν λίγα λόγια, αληθινά και σταράτα.

Δείτε το βίντεο.

 

Του Δημήτρη Στεργίου

Και εκπλήσσεται κανείς που η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει το μείζον θέμα αυτό προεκλογικό «φλάμπουρο» με συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς είναι σίγουρο ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ μετά το 1989, επί κυβερνήσεως Μητσοστάκη (1991-1993), θα διαλαλεί και θα οδύρεται ότι για την αύξηση του χρέους θα φταίει ο … Κυριάκος και όχι τα … «βερεσέδια» του!!!

Η πιθανότητα να επαναληφθεί μετά τις 8 Ιουλίου 2019 η ιστορία του 1991, του 1992 και του1993, ως τραγωδία, είναι μεγάλη, με τη διαφορά ότι ο Μαρξ, στον οποίο ανήκει αυτή η διαπίστωση , δεν είχε προβλέψει πως «πρωταγωνιστές» της θα ήταν «σύντροφοί» του («σοσιαλιστές», «μαρξιστές») και θύμα … συγγενικά πρόσωπα του ίδιου κόμματος! Πρόκειται για τα περιβόητα «βερεσέδια», όπως είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989 τα «κρυφά χρέη» του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, μετά τις 8 Ιουλίου 2009, κατά πάσα πιθανότητα θα παραλάβει ο γιός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, για να τα αγάγει εκεί όπου είναι θέση τους, δηλαδή στο εφιαλτικό δημόσιο χρέος. Διότι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (επί τριάμισι περίπου χρόνια) και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Διάφοροι (στη συνέχεια) στην προσπάθειά της να ωραιοποιήσει μερικά βασικά οικονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα το, κατ΄επίφασιν, «πρωτογενές πλεόνασμα» - τέρας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές έχει σχεδόν κηρύξει «στάση πληρωμών», πλην εκείνων ή μέρους του που δίνει με τις δόσεις του το ΕΣΜ για την εξόφληση χρέους της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες. Από την άλλη μεριά, περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι εργαζόμενοι να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησής τους, ενώ το εγγυημένο ανεξόφλητο χρέος παραμένει σταθερά πάνω από 10 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,6% του ΑΕΠ. Όλα αυτά θυμίζουν τακτική ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989) και τη «δημιουργική Λογιστική» Σημίτη (1996-2003).

Αλλά, επειδή ουδέν κρυφόν υπό τον ήλιον της Eurostat, όλα αυτά τα εκκρεμή (ανεξόφλητα, ληξιπρόθεσμα κλπ) και δαπάνες – σπατάλες (αναλήψεις χρεών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κλπ) που ενώ δεν επηρεάζουν το έλλειμμα (πρωτογενές αποτέλεσμα!), επιβαρύνουν όμως το χρέος, είναι σίγουρο ότι θα αχθούν σε αύξηση του ήδη σε ιλιγγιώδη επίπεδα –ρεκόρ δημόσιου χρέους. Και εκπλήσσεται κανείς που η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάνει το μείζον θέμα αυτό προεκλογικό «φλάμπουρο», καθώς είναι σίγουρο ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ μετά το 1989 και ιδιαίτερα επί κυβερνήσεως Μητοστάκη στη συνέχεια (1991-1993), όταν τα «βερεσέδιά» του αύξησαν τρομακτικά το χρέος, θα διαλαλεί και θα οδύρεται ότι για την επερχόμενη αύξηση του χρέους θα φταίει ο … Κυριάκος!!!

Καθώς, λοιπόν, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και του σημερινού ολέθριου, με τις γνωστές κομματικές, κύκλου, έκρινα ότι θα έπρεπε να παραθέσω ένα μικρό χρονικό της δυναμικής του ελληνικού δημόσιου χρέους , τον οποίο προικοδοτούσαν συνεχώς , κυρίως, τα υψηλά ετήσια δημόσια ελλείμματα, οι αναλήψεις χρεών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και τα απίστευτα «βερεσέδια» που δημιουργούσαν όλες οι κυβερνήσεις για να συνεχίζεται η σπατάλη στη διαχείριση του δημόσιου τομέα και που «ξεχνούσαν», όπως καταδεικνύεται από τις εκάστοτε παρεμβάσεις της Eurostat (π.χ. του 2004 και το 2009), να τα εντάξουν στο δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Αυτά τα «κρυφά» χρέη, τα οποία είχαν γίνει χιονοστιβάδα κυρίως μετά το 1981, τα εντόπισε για πρώτη φορά το 1989 ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «βερεσέδια». Σε δήλωσή του στις 21 Φεβρουαρίου του 1989 («Καθημερινή») τόνισε: «Τα βερεσέδια του ΠΑΣΟΚ δεν θα πληρώσει η Νέα Δημοκρατία, διότι δεν μπορεί». Μάλιστα τότε είχε εκτιμήσει ότι τα «βερεσέδια» αυτά ανέρχονταν σε 3 τρισεκατομμύρια δραχμές ή 8,8 δις. ευρώ. Πράγματι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται σε όλα τα βιβλία μου, το ανεξόφλητο ποσό χρεών κυρίων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών το 1989, μαζί με τις εγγυήσεις και τις καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων ξεπερνούσε το ποσό 10,5 δις. ευρώ (αναγωγή των ποσών από δραχμές σε ευρώ) ή περίπου 26% του αντίστοιχου τότε ΑΕΠ!

Από την πρώτη στιγμή της θητείας του ως πρωθυπουργού, κύριο μέλημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν να συγκεντρώσει όλα αυτά τα «βερεσέδια του ΠΑΣΟΚ», όπως τα χαρακτήριζε, και μερικά των κυβερνήσεων Τζαννετάκη και Ζολώτα, και να τα προσθέσει στο δημόσιο χρέος, όπου ήταν η θέση τους, σύμφωνα και με την Eurostat, η οποία, ας σημειωθεί, είχε «πονηρευτεί» για την τακτική αυτή να μην άγονται τα χρέη αυτά στο δημόσιο χρέος.

Τότε, λοιπόν, με την έκδοση «Δανείων Οικονομικής Εξυγίανσης» μόνο το 1990, 1991 και 1992 ανελήφθησαν «βερεσέδια» ποσού 2, 1 τρις. δραχμών, τα οποία με την κεφαλαιοποίηση τόκων και την προσθήκη κι άλλων «κρυφών» ξεπέρασαν τα 3 τρισεκατομμύρια δραχμές! Η πρώτη αποτύπωση της ανάληψης «κρυφών» χρεών από το κράτος και την προσθήκη τους στο δημόσιο χρέος έγινε στον κρατικό προϋπολογισμό του 1992 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά για τα έτη 1990, 1991 και 1992. (βλέπε πίνακα 1).

Από την ανάληψη κυρίως αυτών των «κρυφών» χρεών το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 1991 κατά 2,6 εκατοστιαίες μονάδες, το 1992 κατά 5,7 εκατοστιαίες μονάδες και το 1993 κατά 22,6 εκατ. μονάδες και σωρευτικά το 1991, το 1992 και το 1993 κατά 30,9 εκατοστιαίες μονάδες, αφού από 80,7% του ΑΕΠ το 1990 διαμορφώθηκε στο 111,6 του 1993, όταν και ανετράπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι τότε η θεαματική αυτή αύξηση του δημόσιου χρέους αποδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην … κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μόλις είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας!

Επισημάνσεις Κων. Μητσοτάκη το 2002

Στο θέμα των «κρυφών» χρεών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του κατά την παρουσίαση το 2002 στη Στοά του Βιβλίου του βιβλίου μου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Φούσκα της Οικονομίας, 1981 – 2001», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Το βιβλίο παρουσίασαν, κατά σειράν, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με συντονιστή τον δημοσιογράφο – βουλευτή τότε της Νέας Δημοκρατίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε για το θέμα αυτό τα εξής:

«Παρουσιαζόμαστε έτοιμοι να λύσουμε όλα τα προβλήματα; Να λύσουμε την κοινωνική ασφάλιση, να λύσουμε το φορολογικό, να λύσουμε το ενιαίο μισθολόγιο; Και να τα λύσουμε πώς και πότε; Την ώρα που η ελληνική οικονομία καταρρέει, την ώρα που έχουμε τρομακτικό πρόβλημα; Δεν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός μας. Ο προϋπολογισμός μας είναι ψεύτικος. Αυτά ανασύρει από τα αρχεία του ο φίλος μας ο Στεργίου. Θα μπορούσα να σας αναφέρω μια ατέλειωτη σειρά προβλημάτων, τα οποία μένουν άλυτα, χρεών τα οποία σωρεύονται. Το κρυφό χρέος, το κρυφό έλλειμμα, για το οποίο χρόνια μιλούσα, τώρα μόνο γίνεται κατανοητό το πρόβλημα στην Ελλάδα ότι περνούμε ελλείμματα χωρίς να τα περνούμε από τον προϋπολογισμό.

Έκανα μια έρευνα και είδα ότι περίπου το μισό του δημοσίου χρέους δεν έχει περάσει από τον προϋπολογισμό. Γίνεται κρυφός ή καμιά φορά φανερός δανεισμός, πολλές φορές καταπίπτουν εγγυήσεις. Έρχεται μία κυβέρνηση λογική και τα μαζεύει. Αυτό κάναμε ως Νέα Δημοκρατία. Μάζεψα τα ασυμμάζευτα, και τότε λέγανε ότι «πέταξε ο Μητσοτάκης το δημόσιο χρέος τα ύψη»! Επειδή το μάζεψα και το παρουσίασα. Και τώρα τα κρυφά αυτά χρέη θα μαζέψει ξανά η Νέα Δημοκρατία, και κάποιος θα βγει και θα πει ότι η Νέα Δημοκρατία ανέβασε το δημόσιο χρέος. Η Νέα Δημοκρατία απλούστατα θα κάνει και τώρα αυτό που έκανε και τότε. Θα πει ποιο είναι το πραγματικό χρέος και θα κοιτάξει να αναμαζέψει την οικονομία, διότι έτσι όπως πάμε πηγαίνουμε κατά κρημνόν χωρίς καμιά αμφιβολία….»

Σημειώνεται ότι τα «βερεσέδια» αυτά, τα «κρυφά» αυτά χρέη προέρχονται κυρίως από δάνεια που καλύφθηκαν κατά 100% ή με μικρότερα ποσοστά με την εγγύηση του Δημοσίου για:

Την πραγματοποίηση επενδύσεων από τις κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΕΑΒ, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ).             

Την αντιμετώπιση ταμειακών αναγκών κυρίως των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από προηγούμενα δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Την αποκατάσταση ζημιών στην περιουσία των αγροτών και των κατοίκων αστικών περιοχών από διάφορες θεομηνίες (σεισμοί, πλημμύρες κλπ) καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω καταστροφής της παραγωγής αγροτών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

 Τη ρύθμιση οφειλών από προηγούμενα δάνεια επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα και άλλες σοβαρές οικονομικές διαταραχές.   

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 104Β της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τον Κανονισμό του Συμβουλίου 3603/1993, που αφορά στην υλοποίηση των παραπάνω άρθρων, απαγορεύθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 1994 η νομισματική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Έτσι, καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 1994 η παροχή προκαταβολών ή οποιωνδήποτε άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Δημόσιο, ρυθμίσθηκαν τα υπόλοιπα της 31ης Δεκεμβρίου του 1993, των Λογαριασμών του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 3.019 δις. δραχμών ή 8,9 δις. ευρώ, όπως προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα 1. Διευκρινίζεται ότι μέρος του Λογαριασμού αυτού, ο οποίος, όπως προκύπτει από τον ίδιο πίνακα, βαίνει συνεχώς αυξανόμενος έως το 2000, αφορούσε τον τρεχούμενο Λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, το σωρευτικό χρεωστικό υπόλοιπο του οποίου την 31η Ιανουαρίου του 1993 ανερχόταν σε 826, 5 δις. δραχμές ή 2,4 δις. ευρώ. Μέσω του Λογαριασμού αυτού η Τράπεζα της Ελλάδος έδιδε προκαταβολές προς το ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, ρυθμίσθηκε και το χρεωστικό υπόλοιπο του Λογαριασμού Πετρελαιοειδών ύψους 150 δις. δραχμών ή 440,2 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτές υποχρεώσεις μετατράπηκαν σε δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Δημόσιο ύψους 976,5 δις. ευρώ ή 2,9 δις. ευρώ. Το δάνειο αυτό έχει τριακονταετή διάρκεια, επιτόκιο 3,5%, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανά τριετία ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, και πενταετή περίοδο χάριτος για την καταβολή χρεολυσίων.

Περιττό να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις, τις οποίες … «πρόλαβε» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπάγονταν σημαντική αύξηση του χρέους.

Απογοητευτικές διαπιστώσεις

Από την εξέταση των στοιχείων των παρατιθέμενων πινάκων προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις , οι οποίες, συνεχίζονται και επί περιόδου … Μνημονίων:

  1. Ο «Χορός» της χορήγησης εγγυήσεων για δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίες πάντοτε σχεδόν κατέπιπταν και τις οποίες πάντοτε πλήρωνε το Δημόσιο ως «πρωτοφειλέτης», άρχισε κυρίως από το 1988 και κορυφώθηκε το 1989, το μοιραίο αυτό εκλογικό έτος, κατά το οποίο ακούσθηκε η γνωστή αιχή «Τσοβόλα δώστ΄ όλα»! Τότε, το 1989, οι εγγυήσεις αυτές αντιστοιχούσαν στο 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν 69,9% του ΑΕΠ.
  2. Με τις διάφορες καταπτώσεις των εγγυήσεων και τις αναλήψεις χρεών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο χρεών κυρίως δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών άρχισε πάλι κυρίως το 1988 και κορυφώθηκε το 2009 και ο 2010, όταν έφθασε σε 25,6 δις. ευρώ και 22,4 δις. ευρώ αντίστοιχα ή σε 11% περίπου του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το ανεξόφλητο ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το μοιραίο έτος 1989 (στο 25,9% του ΑΕΠ, όταν το δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 69,9% του ΑΕΠ!).
  3. Σχετικά με τη συμφορά των ανεξόφλητων χρεών, επισημαίνεται ότι τη σκυτάλη των «κρυφών» χρεών, που ανελήφθησαν το 1991, το 1992 και το 1993, με την έκδοση δανείων «Οικονομικής Εξυγίανσης» πήραν όλοι οι ζημιογόνοι και προβληματικοί δημόσιοι φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, η αμυντική βιομηχανία, οι συγκοινωνιακοί φορείς, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ο Οργανισμός «Ανασυγκρότησης» Επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό βαίνει εφιαλτικά αυξανόμενο , ενώ, μαζί με εκείνα τα ποσά που αφορούν σε συμμετοχή του Δημοσίου αυξήσεις κεφαλαίων και ειδικά δάνεια (νοσοκομεία, ρυθμίσεις χρεών συνεταιριστικών οργανώσεων και, στη συνέχεια, εισφορά του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία), κορυφώθηκε στη συνέχεια λαο προικοδοτούσε το χρέος με δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, χωρίς τα «βερεσέδια αυτά, το χρέος, όπως ήδη έχω επισημάνει σε άλλο άρθρο μου, θα ήταν σήμερα κάτω από το 80% του ΑΕΠ!
  4. Το 2010, δεύτερος έτος δεινής κρίσης και πρώτο έτος λεηλασίας των ελληνικών νοικοκυριών, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 53,9 δις. ευρώ, αλλά οι δαπάνες σε 76,7 δις. ευρώ. Το ίδιο και το 2011. Τα έσοδα ανήλθαν σε 51,9 δις. ευρώ, αλλά τα έξοδα σε 67,6 δις. ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία είναι αμείλικτα και καταδεικνύουν πώς δημιουργούνται και ενισχύονται οι κρατικές δαπάνες ακόμα και σε περίοδο εφιαλτικής οικονομικής κρίσης και εισοδηματικής και φορολογικής σκληρότητας, εξαιτίας του πανάκριβου «θερμοκηπίου» του δημόσιου τομέα. Ακόμα και την ασφάλιση των υπαλλήλων του ΟΤΕ επιχορηγούν οι Έλληνες φορολογούμενοι!

Πίνακας 1: Η πρώτη ανάληψη «κρυφών» χρεών και προσθήκη στο δημόσιο χρέος με «Δάνεια Οικονομικής Εξυγίανσης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (1991-1993)

(σε εκατ. ευρώ)

Δάνεια και διάρκεια

Δημ. Επιχειρ.

Ασφαλ. οργανισμοί

Λοιποί

Σύνολο

Α΄ 1990 (4-10 έτη)

702,9

817,0

316,7

1.836,6

Β΄ 1991 (6-10 έτη)

491,9

890,7

160,8

1.543,4

Γ΄ 1992 (6-10 έτη)

0

0

353,9

353,9

Δ΄ 1992 (4 έτη)

0

0

39,6

39,6

Ε΄ 1992 (5 έτη

0

0

284,7

284,7

ΣΤ΄ 1992*

290,8

746,0

198,4

1.235,2

Ζ΄ 1992*

0

0

769,5

769,5

Σύνολο

1.485,8

2.453,5

2.123,6

6.062,9


 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/06/2019

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, δίνει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία στη πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «η Αιτωλοακαρνανία είναι πάντοτε το βαρόμετρο για τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».

Έτσι, μετά από απόφαση του προέδρου του κόμματος, κ. Αλέξη Τσίπρα, κατεβαίνει στην Αιτωλοακαρνανία ο στενός προσωπικός φίλος του, κ. Σταύρος Καραγκούνης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές πολιτεύτηκε σε εκλογική περιφέρεια της...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 13/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σήμερα η προκήρυξη των εκλογών

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 18:30, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία αναμένεται να εξαγγείλει το νέο πακέτο παροχών στις 20:00 στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Δηλαδή, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρίξει το βάρος του στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, με γνώμονα την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μετά την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την έξοδο από την κρίση και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών» συνέχισε.

«Η τελική ετυμηγορία ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια από τη μάχη να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Σελίδα 1 από 30

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία