Αγγελίες    Επικοινωνία

Πάγωμα της διάταξης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) που βάζει «κόφτη» 60% στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα προβλέπουν και τα τρία σενάρια, που κατά πληροφορίες, επεξεργάζονται οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται η 6ετής μεταβατική περίοδος που έχει προβλεφθεί από τον νόμο για τις εισφορές της κύριας σύνταξης (τότε φτάνουν οι αγρότες στο 20% που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους από 1/1/2017).

- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» μέχρι το 2025, μεσούσης δηλαδή της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις (λήγει στις 31/12/2030). Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού.

Το 2025 είναι η χρονιά κατά την οποία το τμήμα που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού ξεπερνά για πρώτη φορά σε μερίδιο τον παλαιό τρόπο. Δηλαδή όσοι βγουν το 2025 στη σύνταξη θα πάρουν κατά 59,80% το άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής και κατά 40,2% την παλαιά σύνταξη όπως θα έβγαινε. 

- Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να «παγώσει» για 1-2 χρόνια.

Δεν έχει κοπεί καμιά σύνταξη

Ο «κόφτης», που ψαλιδίζει τη σύνταξη κατά 60% σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, προβλέπονταν βάσει του 4387/2016 να ενεργοποιηθεί πρώτη φορά για όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017, ωστόσο όπως έχει γράψει η Agrenda, στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί καμιά περικοπή.

Η ρύθμιση, όπως έχει γράψει η Agrenda, αναμένεται να αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους.

Πηγή: agronews.gr

Επιταχύνεται η εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς μας.

Οι δράσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου κύκλου συναντήσεων που είχε στην Πάτρα και στον Κόροιβο Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.

Συζητήθηκε η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ Περιφέρειας και Οργανισμού, οι οποίες και αφορούν στην επίλυση προβλημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προστασία της υγείας των παραγωγών και καταναλωτών.

Επιπλέον, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τις δύο πλευρές και για τα οποία αποφασίστηκαν οι από κοινού άμεσες ενέργειες για τη διευθέτησή τους, αφορούν, κυρίως:

  1. τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας RIS3 στην αγροδιατροφή, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών κατά την παραγωγική διαδικασία,
  2. την υποστήριξη διαπίστευσης αλλά και τη στήριξη της λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας,
  3. την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των αγροκτημάτων των ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, για τη δημιουργία πειραματικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων με σκοπό τη διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή και
  4. την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Νέων Γεωργών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους και την αποπληρωμή τους.

Στις συζητήσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ενώ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Χρήστος Τσαντήλας, καθώς και στελέχη του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Ιωάννη Μανουσόπουλο.

Στον απόηχο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κόροιβο Ηλείας, συνολικής έκτασης αγροκτήματος 400 στρεμμάτων και εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 2.500 τ.μ. και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων 4 στρεμμάτων.

«Η ανασύσταση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά μας, με επαρκή στελέχωση, αναβάθμιση των κτιριακών, ερευνητικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση των μεγάλων αγροκτημάτων τους, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κύριο και αυτόνομο κέντρο αγροτικής έρευνας καινοτομίας για ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Επίσης η συμμετοχή του Οργανισμού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά, μέσω του υπομέτρου 16.1 του ΠΑΑ, στη δημιουργία συνεργασιών για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και καλλιεργητικών προβλημάτων όπως ο Διαλευρώδης και η Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή και το παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και κατέληξε:

«Η διαπίστευση του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας, η στήριξη στην πιστοποίηση των ποιοτικών μας αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή του προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων και την προστασία του σημαντικότερου συντελεστή παραγωγής που είναι το έδαφος, αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας σειράς δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη στενή συνεργασία που έχουμε με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ευχαριστώντας παράλληλα, όλους όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας τους Γ. Καρέτσο, Β. Μιχαλόπουλο και Χ. Τσαντήλα.

 

 

Ενημερωτική συζήτηση διοργανώνει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου Ναυπακτίας «Η Ένωση», στο Νεοχώρι στις 7 το απόγευμα.

Η  εκδήλωση θα γίνει στο πρώην δημαρχείο Νεοχωρίου, με στόχο την προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής ως και 10% και ταυτόχρονα την εκμετάλλευση των σύγχρονων χρηματοοικονομικών, αναπτυξιακών και γεωτεχνικών εργαλείων βελτιστοποιώντας την ανταποδοτικότητα της καλλιέργειας. 

Προκειμένου να είναι όλοι οι αγρότες ενήμεροι και να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, καλούνται να συμμετέχουν στην συζήτηση καταθέτοντας τις απόψεις τους.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

 

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τη γη και την κτηνοτροφία, για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στον αγροτικό τομέα την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υιοθετώντας και υλοποιώντας σειρά εξοντωτικών μέτρων που τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και της ΚΑΠ για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι γνωστό ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των μεγαλοαγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται νέες μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που μέχρι το 2019 θα φθάσουν στο 60% ενώ με εργαλείο το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών αποκλείονται από τις επιδοτήσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες.

 Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων λένε ότι τάχα οι αγρότες δεν έχουν θιχτεί από τα μνημόνια, όπως τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί άγρια, άρα αδίκως διαμαρτύρονται βγαίνοντας στους δρόμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκτός των άλλων, θέλουν να υποκινήσουν και τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

 Η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι απλώς θίγονται, αλλά έχουν σφαγιαστεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, πολιτική που είναι συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

 Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά των αγροτών καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης κι ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι’ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας γιατί :

Αφορά την εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Δείχνει τη διέξοδο που δεν είναι άλλη από μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, που σκοπό της δεν θα έχει το κέρδος αλλά την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και η μεγάλη, τεχνολογικά προηγμένη, μηχανοποιημένη κι αυτοματοποιημένη παραγωγή θα υπηρετεί αυτό και μόνο το σκοπό.

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιώργος Καραμητσόπουλος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μίλτος Λιάπης

 

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκαλεί η ανταπόκριση του αγροτικού κόσμου και ιδιωτών καλλιεργητών, είτε πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς είτε για συλλογικούς αγροτικούς φορείς και επιχειρήσεις, στην αξιοποίηση του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό αποτελεί δικαίωση των ανθρώπων που πίστεψαν στην χρησιμότητα και την βιωσιμότητα του εργαστηρίου και που στήριξαν με επιμονή την όλη προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας που στήριξε και πίστεψε την εν λόγω προσπάθεια, ο Πρόεδρος κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του εργαστηρίου για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αισθάνονται δικαιωμένοι για την πρωτοβουλία τους να μεταφερθεί το εργαστήριο στον Δήμο Ήλιδας με την έμπρακτη στήριξη του Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας κ. Παντελή Μπαρούχα.

Το υπερσύγχρονο εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί αναλύσεις σε έδαφος, φύλλα και νερό άρδευσης. Οι δράσεις αυτές που συνεχίζουν να υλοποιούνται ακόμα και σήμερα προσδίδουν υπεραξία στα αγροτικά προϊόντα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και με ιδιαίτερη φροντίδα για το περιβάλλον.

Η λειτουργία του εργαστηρίου αποτελεί κεντρικό στόχο των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα.

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Τρύφωνας Φωτόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος

Την απόφαση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 14/2, αλλά και διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, όπου συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια, σήμερα το μεσημέρι.

Οι αγρότες στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την Παρασκευή 10/2, τονίζοντας πως σκοπό έχουν να κατατεθούν τα αιτήματα τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Στη κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου πως λένε ψέματα, όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».

Ο κ. Μπούτας επεσήμαινε πως ότι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες το πέτυχαν με αγώνες, ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν τους αγώνες, είπε πως όλους αυτούς «τους πονάει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».

Σε σχέση με τα αιτήματα τους από τους ομιλητές, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που ζητούν οι αγρότες, στο ζήτημα του φορολογικού και το αίτημα τους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αλλά και το αίτημα για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σελίδα 1 από 68

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία