Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνέντευξη με τη Ζωή Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι

Συναντήσαμε τη Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στην εταιρεία της, που ήταν απασχολημένη όχι μόνο για τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, αλλά και για την οργάνωση των εκθέσεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 20χρονης επετείου από την ίδρυση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου με την εταιρεία της για το 2017 παρουσιάζει συλλογή μαγιό με έργα των ζωγράφων Αλέκου Φασιανού, Αποστόλη Γιαγιάννου, Ελεάννα Μαρτίνου, που σε άλλη ευκαιρία θα συζητήσουμε. Με την πολύ φιλική Ζωή Μοσχανδρέου συζητήσαμε για τον απολογισμό, το παρών και το μέλλον της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου.

 

- Πώς αισθάνεσθε για τα 20χρονα γενέθλια της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι;

«Από την Στ’ Δημοτικού εγώ και ο αδελφός μου Πάνος Χρ. Μοσχανδρέου από την Γ’ Γυμνασίου, μεγαλώσαμε και είμαστε γεμάτοι πανέμορφες μνήμες ζώντας από την πρώτη μέρα την ιδέα ίδρυσής της, την αναγγελία της το 1996 στην Παλιά Βουλή, που ήταν μια μεγάλη μέρα για τον πολιτισμό, το Μεσολόγγι και την οικογένειά μας. Επίσης, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα επιβλητικά εγκαίνια στο Μεσολόγγι της 30ής Μαρτίου 1997».

 

- Κυρία Μοσχανδρέου, 20 χρόνια επιγραμματικά ένα σύντομο απολογισμό μπορείτε να μας κάνετε;

«Ευχαριστώ για την ερώτησή σας, αλλά θα θέλαμε ένα ολόκληρο βιβλίο να περιγραφεί ο πολιτιστικός απολογισμός της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου. Με χαρά σας αναγγέλω ότι ετοιμάζουμε ένα μεγάλο λεύκωμα που θα περιέχει όλες τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης και τα θεματικά έργα 81 & πλέον καταξιωμένων εικαστικών, που έγιναν ΕΙΔΙΚΑ για τα 20χρονα της Π.Χ.Σ.Μ. Αυτή είναι και η μεγάλη δικαίωση των οραματιστών γονιών μου Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, οι οποίοι έχουν στερηθεί πολλών απολαύσεων από τη ζωή τους για να κάνουν ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ το κολοσιαίο αυτό έργο, δίνονταν πνοή στην ελληνική περιφέρεια και με χαρά σας παραπέμπω στο πανέμορφο site της Πινακοθήκης xms.gr το οποίο και οι αναγνώστες της ΑΞΙΑΣ μπορούν να το απολαύσουν».

Τι κάναμε στα 20 χρόνια;

«Εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 5.000 παιδιά επί μία 12ετία και μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως Αλέκος Φσιανός, Γιώργος Σταθόπουλος, Διονύσης Γερολημάτος, Παν. Γράβαλος, Αλέξης Βερούκας, Σπ. Κρητικός, Μιχάλης Μπουρμπούλης δίδαξαν στα προγράμματα.

Παρουσιάσαμε πολλές συλλογές μας ζωγραφικής, χαρακτικής, λαϊκής ζωγραφικής, φιλελληνικά, ελληνικού χαρτονομίσματος, πιάτων ελληνικών – φιλελληνικών σ’ όλη την Ελλάδα πάνω από 70 εκθέσεις. Επίσης, φιλοξενήσαμε συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, Πινακοθήκης Αβέρωφ, Μουσείου Βορρέ, Alpha Bank κ.ά. Εχουν εκδοθεί περί τους 40 καταλόγους. Και σ’ αυτή την δημιουργική εικοσαετία η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου, εξέδωσε 12 μοναδικές συλλεκτικές εκδόσεις βασισμένες στην παραδοσιακή τυπογραφία και φιλοτεχνημένες με αυθεντικές ξυλογραφίες – χαλκογραφίες δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού, Γεωρ. Βαρλάμου, Μανώλη Χάρου, Γιάννη Γουρζή, Γιάννη Κυριακίδη, Δημ. Τσιρογιάννη κ.ά.

Επίσης, εξεδόθησαν από την Πινακοθήκη μας χαρακτικά με τον αείμνηστο Φώτη Μαστιχιάδη, χαρακτικά με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι» με Μ. Σχοινά «Η έξοδος» ξυλογραφία, με τον αείμνηστο μεγάλο Ελληνα ζωγράφο Πάρη Πρέκα μεταξοτυπία «Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου» όπως και μεταξοτυπία του Σωτ. Σόρογκα «Ο Λόρδος Βύρων» με την Μ. Πωπ συλλεκτικό πιάτο με θέμα την Πινακοθήκη μας».

 

- Κυρία Μοσχανδρέου ποιο είναι το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια της ομώνυμης Πινακοθήκης;

«Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Μαρτίου, δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις έγιναν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Η πρώτη με τα 91 βιβλία του Αλέκου Φασιανού, που έγινε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών από το Νοέμβριο έως 10 Ιανουαρίου 2017 με εκπληκτική επιτυχία και εντός του έτους θα παρουσιασθεί και στην Μασσαλία. Θα πρέπει δημόσια να ευχαριστήσουμε την ιστορικό τέχνης κ. Λουίζα Καραπιδάκη για την μέγιστη συνδρομή της στις παραπάνω εκθέσεις. Στις 5 Απριλίου ε.ε. στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Τρεις Γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής». Στις 7 Απριλίου στο Μεσολόγγι θα γίνει η έκθεση στα πλαίσια του θεσμού που έχει δημιουργήσει η Πινακοθήκη μας, «Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων» με την συνεργασία της ιστορικής αίθουσας Τέχνης Αθηνών «ΑΡΓΩ» και με την μοναδική συνεργασία με την Αλέξια Σερέζη. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι στην τελευταία 4ετία έγινε η αντίστοιχη έκθεση με την συνεργασία των αιθουσών Τέχνης Καπλανών, Τεχνοχώρος Ζουμπουλάκη – Καρτάλος Αγκάθι. Την επομένη, 8 Απριλίου, θα τιμήσουμε την Ναύπακτο, τόπο καταγωγής της οικογένειας Μοσχανδρέου, με μια έκθεση 50 έργων ζωγραφικής – χαρακτικής των συλλογών μας. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω και εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Παν. Λουκόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΠΧΣΜ. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπό δημιουργία Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπακτίας στην μνήμη του παππού μου Πάνου Αν. Μοσχανδρέου, Ανδρέα Π. Μοσχανδρέου, Βασίλη και Θανάση Κων. Μοσχανδρέου».

 

- Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να συντηρείται μια πινακοθήκη ή ένα μουσείο; Έχετε την υποστήριξη της πολιτείας;

«Ο ιδρυτής και οραματιστής της Πινακοθήκης, ο πατέρας μου Χρήστος Μοσχανδρέου, πίστευε και πιστεύει ότι όταν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου, στον πολιτισμό και σ’ όποιον άλλο τομέα, δεν ζητάς “δεκανίκια’’ ή κάνεις με ίδιες δυνάμεις ή δεν κάνεις. Επί 20 χρόνια συντηρείται, δημιουργεί και υπηρετεί τον πολιτισμό η Πινακοθήκη μας μόνο από την οικογένειά μας. Η πολιτεία όχι μόνο δεν στηρίζει, αλλά απαιτεί να καταβάλλουμε και φόρο επιτηδεύματος. Αυτή είναι η συμπεριφορά του ανάλγητου ελληνικού δημοσίου στους ανθρώπους που επί 20 χρόνια αδιάλειπτα προσφέρουν σε οιοδήποτε τομέα. Δεν είναι ντροπή;».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία