Αγγελίες    Επικοινωνία

Πάνε 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και των αγώνων που έδωσαν οι φοιτητές για μια χώρα ελεύθερη, για μια χώρα που θα επέστρεφε στις αρετές και στις αξίες της δημοκρατίας. Μια εξέγερση, που έφερνε πρόωρα την άνοιξη στη χώρα μας, αν και ήταν μέσα Νοέμβρη.

Σήμερα, εν έτει 2019, όταν γράψει το ημερολόγιο 17 Νοεμβρίου, ο νους όλων πάει στις “μάχες” του κέντρου και των Εξαρχείων, στις βόμβες μολότοφ, στις σπασμένες τζαμαρίες, στις καταστραμμένες περιουσίες, στο κάψιμο των ελληνικών σημαιών, στην οσμή των δακρυγόνων, και μετά στη ρίψη της πόρτας του Πολυτεχνείου. Σε δεύτερη και τρίτη φάση, ακόμα, έρχεται η ουσιαστική εξέγερση των -τότε- φοιτητών, των κύριων πρωταγωνιστών, για δημοκρατία, ελευθερία, παιδεία. Ζητούμενα που έγιναν δεδομένα και αναφαίρετα δικαιώματα των ημερών μας.

Οι μεταγενέστεροι φοιτητές της γενιάς του ‘73, προτιμούν να εκδηλώσουν διαφορετικά την αντίθεση τους στα σχέδια της εκάστοτε Κυβέρνησης, από τον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι του Πολυτεχνείου. Αν και δηλώνουν συνεχιστές αυτής της γενιάς, έχουν αντικαταστήσει τα διάφορα φυλλάδια, τα συνθήματα στους τοίχους και τις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις, με την παρασκευή μολότοφ στα υπόγεια των Πανεπιστημιακών τους Ιδρυμάτων, με καταλήψεις επί εβδομαδιαίας βάσης, και με συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι φοιτητές αυτοί, αν και αποτελούν μειονότητα, πράττουν τα παραπάνω, χωρίς να δίνουν το δικαίωμα αντίλογου στους συμφοιτητές τους, καταπατώντας το δικαίωμα της δημοκρατίας και της ελεύθερης επιλογής, μιας και κλείνουν τις σχολές τους με δικτατορικό τρόπο. Τρόπο που θα ζήλευε και η Δικτατορία των Συνταγματαρχών.

 Αυτή η μειονότητα λοιπόν, που δηλώνουν συνεχιστές της Γενιάς του ‘73, καπηλεύονται τις μάχες του Πολυτεχνείου, εκμεταλλεύονται τα κέρδη του αγώνα τους και καταπατούν το δικαίωμα της Δημοκρατίας, της Παιδείας και της Ελευθερίας των υπόλοιπων φοιτητών που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τη Δευτέρα είχαμε άλλη μια “μαύρη μέρα”, παραμονές του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Η ιστορία είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή! Η Σύγκλητος της πρώην ΑΣΟΕΕ( νυν ΟΠΑ) αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος έως και τις 17 Νοεμβρίου. Αυτή η απόφαση πάρθηκε, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που είχε πραγματοποιήσει η Αστυνομία και τα ευρήματα της που είχε βρει στο υπόγειο της, δε συνάδουν σε χώρο πανεπιστημίου, αλλά σε γιάφκας. Οι έρευνες σε συνδυασμό με την επικείμενη επέτειο του Πολυτεχνείου είχαν ως αποτέλεσμα το λουκέτο της σχολής.

 Τα προληπτικά μέτρα των αστυνομικών και ακαδημαϊκών αρχών έφεραν την αντίδραση ορισμένων φοιτητών, που <<έσπασαν το λουκέτο>> και διαδραματιστήκαν στιγμές απείρου κάλλους, με τους άνδρες των ΜΑΤ να θυμίζουν τους φοιτητές του τότε, και την ομάδα των φοιτητών-μόνιμων καταληψιών, το μοιραίο τανκς, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία κάνει κύκλους.

Δυστυχώς, η σημερινή “επαναστατική γενιά”, γνωστή κι ως συνεχιστές της Γενιάς του ‘73, ντροπιάζει τους αγώνες του τότε, και “βιάζει” τις αξίες που πρεσβεύει το Πολυτεχνείο. Γίνεται αντιληπτή, λοιπόν, η αξία του Πολυτεχνείου, και γιατί είναι χρέος όλων μας να προασπίζουμε αυτά που κέρδισε, και να τιμάμε τους πεσόντες του. Τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί δεν έχουν χώρο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και γενικά στην κοινωνία. Το Πολυτεχνείο ‘73 σημαίνει δημοκρατία, ελευθερία, παιδεία!

Υ.Γ. Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι επικεφαλής στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Άραγε, θα είναι επικεφαλής σε όλη τη διαδρομή, και απ' έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία θα βροντοφωνάξει “Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικάνοι>>;

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών,
τμήμα Φιλολογίας - Δημοσιογράφος

17 Νοέμβρη! Ημερομηνία σταθμός και σύμβολο! Η Άγια Νύχτα της νεολαίας! 

Τότε που ο λαός αποζητούσε μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία που θα του επέτρεπε να εκδηλώσει έμπρακτα την αντίθεσή του στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών και σε όσους την στήριζαν. Η ευκαιρία δόθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Εκτός των άλλων η εξέγερση της νεολαίας ανέδειξε και τον βαθιά ανατρεπτικό και δημοκρατικό της λόγο.

- Σαράντα έξι χρόνια μετά το "λίπασμα" που άφησαν οι εξεγερμένοι διατηρεί γόνιμο το έδαφος των ονείρων και της ελπίδας.

- Σαράντα έξι χρόνια μετά η κυβερνητική αυθαιρεσία και καταστολή στην ημερήσια διάταξη. 

Στόχος τους η κατασυκοφάντηση της δημόσιας παιδείας και το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οφείλουμε το νόημα του Νοέμβρη να αποτελέσει την σπίθα της νέας συλλογικής αφύπνισης. Στο χέρι μας είναι.

Άλλωστε όπως έγραψε και ο ποιητής "ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 11 ΜΗΝΕΣ"

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με συγκκλονιστικό τρόπο απέδωσε βιωματικά η κόρη του ήρωα Σπύρου Μουστακλή Ναταλία την μετατραυματική ουσιαστικά εμπειρία της από την σκληρή περιπέτεια του ήρωα της αντίστασης κατά της δικτατορίας και πατέρα της Σπύρου Μουστακλή.

Συγκεκριμένα απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου,2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου και Σχολείου Δεύτερου Ευκαιρίας Μεσολογγίου. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε τα συναισθήματά της ως το παιδί ενός ήρωα που όμως δεν μπορούσε να έχει κοντά της όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της αναπηρίας που του είχαν προκαλέσει τα βασανιστήρια της χούντας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρεσβης επι τιμη κ. Χαρης Δημητριου που έκανε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τη θεματική της εκδήλωσης καθώς και η ψυχολόγος Κιτσου Χαρά. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που συγγενής του ήρωα Σπύρου Μουστακλή επισκέπτεται σχολική μονάδα στον τόπο καταγωγής του ήρωα, την Αιτωλοακαρνανία.

Τον συντονισμό είχε ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου Ηλίας (Λίνος) Υφαντής σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου Μυλωνά Παναγώτη και τη Διευθυντρια του ΣΔΕ Γριβοπούλου Αγγελική.

Την εκδήλωση τιμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Πετρονικολού Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γιώργος Σωτηρακόπουλος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Β’ βάθμιας, Εκπαίδευσης Μέμη Γούργαρη, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας και συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μεσολογγίου Τσάμης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου και εκπρόσωπος του ΚΕΣΥ Μπαλτάς Σπύρος.

Mετά το πέρας της συζήτησης απονεμήθηκε πορτρέτο του ήρωα Σπύρου Μουστακλή που φιλοτεχνήθηκε από τη μαθήτρια του σχολείου Κακούρη Μαρία. Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές Πηνελόπη Σύρρου, Ντούμα Νικόλαο και Τσάτσο Γεώργιο για τη συμβολή τους.

Την εκδήλωση-συζήτηση διανθίσαν με μουσικό πρόγραμμα η χορωδία του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, η οποία αποτελείται από τους Αλέξανδρο Χολέβα, Αγγελική Σταθονίκου ( κιθάρα), Γιώργος Χριστοδουλάκος (Μπουζούκι), Μάριος Στατογιάννης, Πρόδρομος Ζαρζάνης, Ιωάννα Τσίρκα, Έλενα Γραμμένου, Παναγιώτα Ρουσοπούλου, Μαρία-Ελένη Ζαρζάνη, Ερασμία Γαβρέλη,Αγγελική Λιναρδάτου, Μαριέτα Δεφεράνου. Την προετοιμασία της χορωδίας θα αναλάβει ο Σπύρος Χολέβας, καθηγητής μουσικής, υπεύθυνος χορωδίας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μεσολογγίου. Ευχαριστούμε επίσης το Νίκο Παπαλέξη για φωτογραφίες.

Εξαιρετική και συνάμα συγκινητική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Μεσολογγίου και το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Προσκεκλημένη ήταν η κόρη του Σπύρου Μουστακλή, Ναταλία, η οποία με χαρά δέχθηκε να είναι παρούσα, καθώς μεγάλο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Μεσολογγίτη ήρωα.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό και διανθίστηκε τόσο  με καλλιτεχνική παρέμβαση από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου όσο και με μουσικό πρόγραμμα η χορωδία του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου, με  τους Αλέξανδρο Χολέβα, Αγγελική Σταθονίκου (κιθάρα), Γιώργο Χριστοδουλάκο (Μπουζούκι), Μάριο Στατογιάννη, Πρόδρομο Ζαρζάνη, Ιωάννα Τσίρκα, Έλενα Γραμμένου, Παναγιώτα Ρουσοπούλου, Μαρία-Ελένη Ζαρζάνη, Ερασμία Γαβρέλη, Αγγελική Λιναρδάτου, Μαριέτα Δεφεράνου. Την προετοιμασία της χορωδίας είχε ο Σπύρος Χολέβας, καθηγητής μουσικής, υπεύθυνος χορωδίας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Μεσολογγίου.

Στην συνέχεια η κα Μουστακλή απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών που είχαν σχέση με τον πατέρα της και τα συναισθήματά της ως το παιδί ενός ήρωα που όμως δεν μπορούσε να έχει κοντά της όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, εξαιτίας της αναπηρίας που του είχαν προκαλέσει οι βασανισμοί της χούντας.

Τέλος τα παιδιά της προσέφεραν ένα πορτραίτο του πατέρα της που φιλοτέχνησαν τα ίδια.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Εκδηλώσεις για την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν και στο Μεσολόγγι με κατάθεση στεφάνων, από μαθητές των σχολείων της πόλης, στον Κήπο των Ηρώων.

Το «παρών» έδωσαν: ο Διοικητής του 2/39 Σ.Ε., Δημ. Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης  Θαν. Μαυρομάτης, εκπρόσωποι του δήμου και αρκετοί πολίτες. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του 1973.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

«Η ισότητα, η ισονομία και η ελευθερία, πηγάζουν από το λαό και παραμένουν αξίες αδιαπραγμάτευτες, βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα επίκαιρη υπενθυμίζοντας σε κάθε γενιά το χρέος της υπεράσπισης του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

 

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία