Αγγελίες    Επικοινωνία

Θέαμα, ένταση και ένα πολύ συναρπαστικό φινάλε είχε το 1ο Μαθητικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5 της ΚΝΕ στο Μεσολόγγι, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής (20/5) στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο.

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μπάλα, μουσική, αλλά κυρίως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί μια άλλη προσέγγιση στον μαζικό αθλητισμό, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι και μακριά από χορηγικά συμφέροντα ή οπαδικές αντιπαλότητες.

Η τελική φάση του τουρνουά για τις ομάδες παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου υπογράμμισε ένα ακόμα γεγονός: ότι η ομορφιά του παιχνιδιού και οι έντονες συγκινήσεις που μπορεί να προκαλέσει, δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων διοργανώσεων και των φημισμένων επαγγελματιών αθλητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό υπήρξε ο τελικός μεταξύ των ομάδων Γυμνασίου, ο οποίος έληξε ισόπαλος έπειτα από την κανονική διάρκεια και την παράταση και τελικά κρίθηκε στα πέναλτι έπειτα από πάνω από 20 εκτελέσεις!

Ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί για τους νικητές, ωστόσο την ίδια ώρα όλοι έσπευσαν να δώσουν το χέρι στους ηττημένους για τη μεγάλη προσπάθειά τους και να τους παρηγορήσουν.

Στο τέλος της ημέρας όλα τα παιδιά πήραν αναμνηστικά μετάλλια ανάλογα με τη θέση που τερμάτισαν οι ομάδες τους και έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία κάτω από το μεγάλο πανό της ΚΝΕ με το μήνυμα, "Μη μένεις στην κερκίδα θεατής, έλα στον αγώνα για την ανατροπή", ανανεώνοντας το ραντεβού για τις επόμενες πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η ΚΝΕ, διοργανώνοντας αντίστοιχες δωρεάν αθλητικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του διημέρου τα παιδιά έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ, δηλαδή τον αγώνα της νεολαίας κατά του πολέμου, του ρατσισμού και όλων των ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν συζητήσεις με τα μέλη της ΚΝΕ, τα οποία βρέθηκαν στο πλευρό των μαθητών και τους εξήγησαν πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος οργάνωσης της κοινωνίας, αντίθετος με το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα που ευθύνεται για τα προβλήματα στον αθλητισμό, τη μόρφωση, την παιδεία, αλλά και για όσα προβλήματα θα βρουν μπροστά τους αργότερα στα πανεπιστήμια, τις τεχνικές σχολές και στους χώρους δουλειάς.

Τι είναι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με το κεντρικό σύνθημα, "Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία... Είναι δικαιοσύνη!", από στίχους του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει και φέτος Φεστιβάλ για τους Μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή της, "Στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ενώνουμε τη φωνή μας γιατί οι ανάγκες, η ευτυχία των νέων όλου του κόσμου δεν χωράνε στο σημερινό άδικο σύστημα που μετατρέπει την Παιδεία σε εμπόρευμα, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, φασισμό. Έλα στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου. Έλα να μάθεις από πρώτο χέρι για τι παλεύει η ΚΝΕ. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ τα χτίζουμε με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση. Τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο".

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 10/05/2015

Οι πυλώνες ανάπτυξης που είχε η ιστορική μας πόλη τα χρόνια που πέρασαν ήταν η Διοίκηση και ο Τουρισμός διαφόρων μορφών.

1. Στην πόλη μας με την δικιά μου οπτική θα έπρεπε πρώτιστα να φροντίζουμε να έχουμε πληθυσμιακή αύξηση με γηγενή πληθυσμό. Τότε θα είχαμε «φυτώρια» νεολαίας και όχι μόνο «γερασμένο» πληθυσμό συνταξιούχων. Δεν θα είχαμε φόβους μήπως γεμίσουμε ξαφνικά με ξενόφερτα μετακινούμενα πληθυσμιακά φύλλα.

Οι λόγοι και οι «αγκυλώσεις» που το Μεσολόγγι παρέμεινε μόνο στα όρια του ιστορικού "φράχτη" όπως ελέχθη επί τουρκοκρατίας είναι εμφανείς σε όσους επιθυμούν να κάνουν χωρίς παρωπίδες ή ωφελιμιστικά κίνητρα ενδοσκόπηση των κρατούντων νοοτροπιών στο βάθος των χρόνων που πέρασαν. Οφείλεται όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται στη νοοτροπία μιας κλειστής κοινωνίας μεμονωμένων παλιών οικογενειών και των φορέων της για την ανάπτυξη της πόλης μόνο μέσα από τα τείχη.

Έτσι η επέκταση της πόλης έξω από τα τείχη άρχισε πριν 30 χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε. Το τμήμα της εγκεκριμένης επέκτασης, όπου οι διαδικασίες ένταξης κράτησαν περίπου 10 χρόνια, εντάχθηκε προ εικοσαετίας αλλά στερείται παντελώς έργων υποδομής. Η συνολική επέκταση όποτε επιτευχθεί και ολοκληρωθεί η έγκριση του μισοτελειωμένου σχεδιασμού της, αποτελεί σε έκταση τα 2/3 της παλιάς πόλης και είναι και πυκνοδομημένη.

Απόρροια των παραπάνω είναι η μη ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης μας. Τις ανθηρές εποχές που ήμασταν διοικητική πρωτεύουσα με γεμάτες πληθυσμιακά Υπηρεσίες οι εργαζόμενοι σε αυτές και γνωρίζουμε ότι υπήρξαν πολλοί, μη βρίσκοντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις φτηνής γης και υποδομών, αγόραζαν οικόπεδα στο γειτονικό Αγρίνιο.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι: Η πόλη του Αγρινίου στα 30 χρόνια που πέρασαν άπρακτα για την πόλη του Μεσολογγίου, ενέκρινε τρεις φορές σχέδιο επεκτάσεων και γραφειοκρατικά τέλειωσε πολύ νωρίς τις διαδικασίες. Κατασκεύασε ταχύτατα όλα τα έργα για τις απαιτούμενες υποδομές στην επέκταση, αξιοποιώντας ως απαιτείται τους πόρους που δίνει γι’ αυτές ο Ν. 1337/83 (άρθρα 9 και 12). Έτσι από 30.000 κατοίκους που είχε περίπου το 1990 απέκτησε γύρω στις 60.000 γιατί έγινε «χωνευτήρι» των γύρω χωριών.

Τουναντίον το Μεσολόγγι παρέμεινε στις 15.000 κατοίκους απεμπόλησε την αγορά γης από τα γύρω χωριά του και τους υπηρετούντες στο Δημόσιο με τις οικογένειές τους. Με την νοοτροπία για ανάπτυξη της πόλης μόνο εντός των τειχών δεν έγιναν έργα υποδομής στη επέκταση και δεν επεκτάθηκε η εμπορική αγορά πέρα από το κέντρο της παλιάς πόλης. Με την έλλειψη υποδομών και την μη διαμόρφωση των κοινόχρηστων δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων ποιοτικών περιοχών κατοικίας και την ανάπτυξη μικρών εμπορικών κέντρων γειτονιάς στην επέκταση του σχεδίου πόλης.

Αν οι αυτοδιοικητικοί, οι φορείς και οι πολίτες είχαμε πριν τριάντα χρόνια την ευρύτητα σκέψης να βλέπουμε λίγο μακριά, για την δημιουργία των προϋποθέσεων της πληθυσμιακής αύξησης με φτηνή αγοραστικά γη στο σχέδιο της επέκτασης δεν θα ήμασταν σήμερα στάσιμοι πληθυσμιακά. Θα είχαμε αποκτήσει μόνιμους κατοίκους εδώ και τριάντα χρόνια. Η γηγενής πληθυσμιακή ανάπτυξη που θα είχαμε αποκτήσει θα ενίσχυε μόνιμα την ντόπια οικονομία.

 

Παράλληλες πληθυσμιακές ροές

Στην πόλη μας επίσης λειτούργησαν παράλληλες - παρελκόμενες πληθυσμιακές ροές παροδικού χαρακτήρα. Υπήρξαν και ακόμη υποτυπωδώς σήμερα υπάρχουν στην πόλη μας οι παρακάτω:

α. Ο μορφωτικός τουρισμός των ΤΕΙ

β. Η στρατιωτική παροδική ροή και

γ. Η παροδική τουριστική ροή της μαρίνας.

Με αυτές δεν αποκτήσαμε ποτέ μόνιμη πληθυσμιακή αύξηση αλλά είχαμε μόνο παροδικά οφέλη. Δηλαδή έσοδα σε γκαρσονιέρες, εμπόριο και εστίαση.

Αποτέλεσαν παρελκόμενους και συνοδούς πόλους μιας υποτιθέμενης μονοδιάστατης ανάπτυξης και έδωσαν παροδικά οφέλη σε ολίγους. Απεδείχθη εκ του αποτελέσματος ότι δεν αποτέλεσαν μέρος των κύριων πόλων ανάπτυξης για την πόλη μας αλλά λειτουργούσαν υποστηρικτικά .

 

Προτάσεις

Η παραπάνω παρελκόμενη υποστηρικτική ανάπτυξη και οι πόλοι τους σήμερα χρήζουν ανασύνταξης και αποτελούν ένα δύσκολο κομμάτι για προτάσεις – λύσεις.

Απαιτούν αρχικά αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης μέσω τοπογραφικής σχεδίασης των χώρων με τα κτίρια και τους όγκους τους για να υπάρχει εποπτική εικόνα. Να ονοματισθούν οι νέες χρήση για κάθε ένα κτίριο τόσο για τον χώρο του ΤΕΙ όσο και για τον χώρο του Στρατοπέδου αν όντως τελικά καταργηθεί η χρήση του.

Για τις αποτιμήσεις αυτές εφόσον οι υπηρεσίες αποψιλώθηκαν χρειάζεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων μελέτης με συμμετοχή μελών που θα προκύψουν μέσα από συνέργειες - συνεργασίες.

Αποτίμηση επίσης της υπάρχουσας κατάστασης και συγκρότηση ομάδας εργασίας χρειάζεται να γίνει για κάθε ένα από παρακάτω κτίρια. Για το παλιό Νοσοκομείο, τα κτίρια του στρατώνα δίπλα στην πύλη, το κτίριο Κυριαζή, την Παλαμαϊκή Σχολή καθώς και για όλα τα παραδοσιακά κτίρια της πόλης. Αφού επιλεχθεί και ονοματιστεί εκ των προτέρων η χρήση για κάθε ένα από αυτά απαιτείται να το πάρει στην "πλάτη" της μια ομάδα μελέτης και να το "τρέξει" σχεδιαστικά για σύνταξη «ώριμης» μελέτης και για την εξεύρεση πόρων και την ένταξή του σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Έτσι κατά την οπτική μου οφείλομε να πορευθούμε αν θέλουμε να έχουμε παρόν και μέλλον στην πόλη μας. Σήμερα ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ένταξη των μελετών απαιτείται η «ώριμη» μελέτη. Τότε θα δούμε να ζωντανέψει η πόλη μας και να λειτουργήσει ως ανοιχτό εργοτάξιο εργασιών με τις εργολαβίες που θα εξελίσσονται δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργασιακούς κλάδους.

Αλλά για όλα αυτά απαραίτητος είναι ένας ολιστικός σχεδιασμός με όραμα για ένα ευοίωνο μέλλον. Γι αυτό χρειάζονται οι συνέργειες - συνεργασίες μεταξύ των αυτοδιοικητικών των εν ενεργεία και των εν δυνάμει, μεταξύ μας εμάς είτε ως πολιτών, είτε ως φορέα ΤΕΕ, είτε ως επί μέρους Τεχνικών κλαδικών συλλόγων (που σήμερα χρειάζονται ανασύνταξη). Τότε θα ξεφύγουμε από τις στενές νοοτροπίες, τα "κουκιά" και τις παλιομοδίτικες ωφελιμιστικές τακτικές. 

Για αυτό χρειάζεται (με την δικιά μου οπτική και την καταγραφική εκτενή ανάλυση στα πονήματά μου) ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο εθελοντικών συνεργασιών - λειτουργιών – δράσεων, το οποίο πρότεινα μέχρι σήμερα σε όλους τους αρμόδιους. Η αποκτηθείσα εμπειρία μου μέσα από την εργασία μου στο χώρο της Πολεοδομίας και της Νομαρχίας καθώς και η ερμηνεία των μηνυμάτων του σήμερα αυτό μου έδειξε ότι λείπει.

Πρόταση για το Χρυσογελεϊκο.

Μπορεί εν όψει των γιορτών εξόδου να προταθεί - ζητηθεί από τους αρμόδιους και τους πολίτες, το κεντρικό συντονιστικό όργανο εθελοντικών συνεργασιών - λειτουργιών - δράσεων να έχει ως έδρα το Χρυσογελεϊκο για το Νομό. Ο νομός μας αποτελείται από επτά διευρυμένους Δήμους που θέλουν ανασύνταξη - ανασυγκρότηση για να πάει μπροστά. Θα πρέπει κατά την ανάλυση που κάνω στα πονήματά μου να αναδειχθεί - χωροτακτηθεί όλο το Δυτικό θαλάσσιο από το Αντίρριο έως την Πάλαιρο με μεγάλο λιμάνι (ανάλογο της Πάτρας) στο Πλατυγιάλι και αεροδρόμιο στο Άκτιο. 

Επίσης για την ανάπτυξη της πόλης μας και του Νομού μας θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα με κατάθεση πρότασης μελέτης ο κόμβος σύνδεσης της Ιόνιας οδού με το λιμάνι στο Πλατυγιάλι Αστακού και ο κόμβος του Χαλαζιά για το Μεσολόγγι.

Το δικό μας λιμάνι λόγω των συνεχών προσχώσεων από τα ποτάμια μας και λόγω του σχήματος του είναι άριστο μόνο για μαρίνα. Ως εμπορικό λιμάνι μπορεί να εξυπηρετεί μόνο το τοπικό μας εμπόριο και να μας φέρνει και την τουριστική ροή από τα Ιόνια νησιά μέσω του κεντρικού λιμανιού για το Νομό μας στο Πλατυγιάλι. 

 

Επίλογος

Ο δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη για την πόλη μας είναι πολύ μακρύς και δύσκολος. Θέλει συνέργειες - συνεργασίες και πολλούς συνοδοιπόρους που να κατέχουν τα διάφορα αντικείμενα. Να έχουν κοινό αναπτυξιακό όραμα να λειτουργήσουν οργανωμένα και συγκροτημένα για την πόλη μας. Που θα έχουν όρεξη να προσφέρουν σε τοπικές επιστημονικές ομάδες που θα εργασθούν για αποτίμηση -λύση- ρεαλιστική πρόταση για την πόλη μας σε κάθε ένα πόλο από τους προαναφερθέντες.

Τότε μόνο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεφύγουμε από τις συνήθεις τακτικές της έμμισθης θέσης, της συγκέντρωσης πολιτικής προίκας με διοργάνωση μόνο γιορτών και θεαμάτων για ανέβασμα της ψυχολογίας των δημοτών, το μοίρασμα των θέσεων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια για την διατήρηση και διαιώνιση μόνο της «βαθιάς τσέπης»..

 

Σημείωση: Ο φορέας για το κεντρικό συντονιστικό όργανο εθελοντικών συνεργασιών - λειτουργιών – δράσεων αναλύεται και σε εμπεριστατωμένη περίληψη που κατατέθηκε στην Δημοτική μας Αρχή στις 29-01-2016 με αρ. πρ. 1735. Επίσης το ίδιο έγγραφο κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Αντιπεριφέρεια, Περιφέρεια και το ΤΕΕ Αιτ/νίας την ίδια χρονική στιγμή μετά το δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου στο ένθετο «νησίδες» στη στήλη «πρόσωπα και ιδέες».

Με εκτίμηση 

Σταυρούλα Τσακμακλή
 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  tsakmakli.wordpress.com

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Η 11η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία θα γίνει την Κυριακή 13 Μαΐου στην οποία συμμετέχουν 30 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και το Μεσολόγγι.

Η εκδήλωση στηρίζεται από διάφορους συλλόγους και φορείς. Στόχος είναι ο συνολικός στρατηγικός συμμετοχικός σχεδιασμός για τις μετακινήσεις, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και η προσβασιμότητα και όχι τα αυτοκίνητα.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 6:30 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία.

Με την συμμετοχή και υποστήριξη των Δήμων Λέσβου, Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και Γεωργίου Καραϊσκάκη και τη συνδιοργάνωση της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη διήμερο φεστιβάλ ιστορικού περιεχομένου, με θέμα «Τόποι Αυτοθυσίας: Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη».

Τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστάσιος Σκαρμούτσος, ενώ συμμετείχαν με προβολή οπτικοακουστικού υλικού αφιερωμένου στην Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τα δημοτικά σχολεία Μπούκας Αμφιλοχίας (με την επιμέλεια της προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολίου Άννας Τζαβίκα) και Χαλκιόπουλου (με την επιμέλεια της Εκπαιδευτικού κυρίας Νεκταρίας Στούκα).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επίσης ημερίδα με ομιλίες, συμμετοχή χορευτικών παραδοσιακών τμημάτων και χορωδιών. Εκ μέρους του Δήμου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναστάσιος Σκαρμούτσος.

Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Τόποι Αυτοθυσίας: Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη» είναι τριετούς διάρκειας. Αντίστοιχη εκδήλωση έχει πραγματοποιηθεί στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2019 στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια των Εορτών Εξόδου, με την συμμετοχή των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

Βαριά κληρονοµιά & ευθύνη

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/04/2018

Του Γιώργου Γεωργόπουλου

 

Βαρύ πράµα να γεννηθείς Μεσολογγίτης κι ακόµα πιο βαρύ να ’σαι υποχρεωµένος, στη συνέχεια, να σέρνεις σ’ όλη σου τη ζωή, σαν ευλογιά και κατάρα, την τιµή να ’σαι απόγονος εκείνων των χιλιάδων που πέθαναν για να ζούµε, εµείς οι Έλληνες, σήµερα ελεύθεροι. Ευλογιά, επειδή η µοίρα µάς έταξε να φυτρώσουµε σ’ έναν τόπο που ποτίστηκε µε αίµα, δάκρυα κι ιδρώτα, δοξασµένο σ’ ολόκληρη την οικουµένη. Κατάρα, επειδή η Ελλάδα, που ξέρει πως να πληγώνει τα παιδιά της, πληγώνει τώρα κι εµάς, τους Μεσολογγίτες, ρίχνοντάς µας στα βάθη της ιστορικής λήθης, απ’ όπου µια φορά το χρόνο θεωρεί υποχρέωσή της να µας τραβάει, για τυπικούς λόγους, στην επιφάνεια.

Βαρύ λοιπόν το τίµηµα του να είσαι Μεσολογγίτης, γι’ αυτό, µακάρι να µπορούσαµε να αποτινάξουµε από πάνω µας αυτό το βάρος ώστε να ζήσουµε κι εµείς, όπως τόσοι άλλοι σ’ αυτή τη χώρα, ανέµελοι, ξαγκιστρωµένοι από το ιερό παρελθόν που µόνο υποχρεώσεις και ευθύνες µας φορτώνει και µας φανερώνει το πόσο ανήµποροι έχουµε καταντήσει για να προστατέψουµε τις ιερές µας µνήµες.

Είναι αληθινή χαρά αλλά κι ανατριχίλα να βλέπεις γύρω σου τα βουνά και µπροστά σου την άπλα της λιµνοθάλασσας και να σκέφτεσαι πως αυτά που βλέπεις σήµερα είναι τα ίδια που έβλεπαν και οι ηρωικοί πρόγονοί σου και να ανατριχιάζεις στη σκέψη πως εδώ µέσα, κάποτε, παίχτηκε η µοίρα της Ελλάδας. Και είναι απέραντη η λύπη που σου σπαράζει την καρδιά, όταν σκέφτεσαι πόσο άκαρδα έχει ξεχαστεί από όλους «ετούτο το αλωνάκι της λευτεριάς», όπως ονόµασε το Μεσολόγγι ο Σολωµός.

«Ω κολυµβήθρα ιερά του γένους Μεσολόγγι !

 Τις εκ της τέφρας σε γεννά;

Όλα σου λάµπουν τα βουνά

κι οι ρεµατιές κι οι λόγγοι»………

Αθάνατοι στίχοι του Γ. Ζαλοκώστα, άρρηκτα δεµένοι µε τις γιορτές των Βαΐων, χωρίς ωστόσο να συγκινούν αυτούς που θα έπρεπε, για να αποδώσουν τον πρέποντα σεβασµό και την πρέπουσα αξία στο Μεσολόγγι.

Εµείς οι Μεσολογγίτες ξέρουµε ότι ο τόπος µας έχει µια µυστηριώδη και ακατάλυτη δύναµη που τη νοιώθει ο καθένας που θα πατήσει τα χώµατά µας. Είναι µια δύναµη που, όπως λέει ο Καζαντζάκης για την Κρήτη του, στην «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι µια δύναµη ζεστή, αγαθή που διακλαδίζεται στις φλέβες και την ψυχή του ανθρώπου. Είναι πρωτάκουστο αυτό; Καθόλου! Τόσοι και τόσοι που πέρασαν από εδώ, αγάπησαν αυτή την µικρή και ταπεινή πόλη και φεύγοντας, της άφησαν αµανάτι των αισθηµάτων τους ένα κοµµάτι απ’ την ψυχή τους.

Μια ασήµαντη φλούδα γης είµαστε, αλλά παρόλα αυτά ετούτος ο τόπος καταφέρνει συνεχώς, µέχρι τις µέρες µας, να προσφέρει στην πατρίδα. Γεννοβολάει άριστους όλων των ειδών, από πολιτικούς και επιστήµονες, µέχρι καλλιτέχνες και λόγιους, όλοι τους άνθρωποι που έχουν καταφέρει να ξεχωρίζουν και να διαπρέπουν ακόµα και στη διεθνή σκηνή. Γιατί όµως δεν βρέθηκε µέχρι τώρα, έστω και ένας, να εκτιµήσει ετούτη την πόλη και να πράξει αυτό που της πρέπει; Γιατί συνεχώς µας χορταίνουν µε τα ανούσια και πολυειπωµένα πατριωτικά τους λόγια σα να θέλουν επίτηδες να αποκοιµίσουν τις ελπίδες και τα οράµατά µας;

Αν ζούσε ο Τρικούπης, άλλη µια φορά θα ξαναρωτούσε, ενώνοντας τη φωνή του µε τη δική µας: «Τις πταίει»; Φταίµε εµείς οι πολίτες; Φταίνε οι δήµαρχοί µας; Φταίνε οι βουλευτές και οι υπουργοί µας; Ή µήπως σε όλους αναλογεί ένα κοµµάτι ευθύνης, σε άλλους πιο µικρό και σ’ άλλους πιο µεγάλο;

Κάποτε, όλοι όσοι καµώνονται ότι ενδιαφέρονται για την ιερή πόλη, θα πρέπει επιτέλους να κοιταχτούν στον καθρέφτη για να ανιχνεύσουν έντιµα την αλήθεια, απαντώντας στο ερώτηµα: Της πρέπει άραγε αυτής της πόλης αυτό που εμείς οι Μεσολογγίτες βροντοφωνάζουμε ότι της αξίζει ή με μια απλή αναφορά σε ένα ξεθωριασμένο ιστορικό παρελθόν εξαντλείται ό,τι της χρωστάει ολόκληρο το ελληνικό έθνος;

Ωστόσο, για να μην είμαστε αγνώμονες και επιλήσμονες, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο πέρασμα του χρόνου, κάποιοι κάτι έκαναν. Όμως αργότερα, ήρθαν κάποιοι άλλοι και επιδεικνύοντας ανοίκειο ήθος προς την ιερή ιστορία του Μεσολογγίου ακύρωσαν ό,τι καλό είχε δημιουργηθεί με κόπους και μεγάλη προσπάθεια. Δεν είχαν μυαλό; Το έκαναν επίτηδες; Εξυπηρετούσαν αλλότρια συμφέροντα; Τι απ’ όλα συνέβη;

Να μερικά παραδείγματα:

Κάποτε, κάποιοι φρόντισαν να ιδρυθεί ένα υπέροχο Νοσοκομείο, όμως αργότερα κάποιοι άλλοι φρόντισαν να το αποδυναμώσουν. Κάποτε, κάποιοι κόπιασαν για να ψηφισθεί ομόφωνα από τη Βουλή η ίδρυση της περίφημης Ακαδημίας Ελευθερίας, αλλά πρόσφατα, κάποιοι άλλοι, ψήφισαν άλλον Νόμο για την κατάργησή της. Επίσης, κάποτε κάποιοι κατάφεραν να ιδρύσουν Σχολές Τεχνικής Εκπαίδευσης, τα περίφημα ΤΕΙ και κάποιοι άλλοι, χωρίς να λογαριάσουν ότι αυτές οι Σχολές ήταν από τις καλλίτερες της Ελλάδας, τις αποδυνάμωσαν σημαντικά με την κατάργηση και μεταφορά τμημάτων τους σε άλλες περιοχές.

Όπου να ’ναι, τούτο τον χρόνο ή τον επόμενο, οι Μεσολογγίτες θα κληθούν, για άλλη μια φορά, να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων και τους δημοτικούς τους άρχοντες. Με άλλα λόγια, όπου να ΄ναι φθάνει η ώρα της ευθύνης του κάθε Μεσολογγίτη, η ώρα που θα σκεφθεί αν θα πρέπει να εκπροσωπηθεί με γνώμονα το πολιτικό του συμφέρον ή με εκείνο που του επιτάσσει η βαριά ιστορική του κληρονομιά.

Τον τελευταίο καιρό, διαβάζομε στον τοπικό Τύπο, τις προθέσεις ορισμένων συμπολιτών μας να διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Φαντάζομαι πως κάποιος από αυτούς, θα επιδιώξει να εκλεγεί με την στήριξη κάποιου πολιτικού κόμματος, όπως εξάλλου συμβαίνει στις περισσότερες φορές. Κάποιος άλλος, που για διάφορους λόγους δεν θα καταφέρει να δικτυωθεί πολιτικά, θα μπει στη μάχη ως ανεξάρτητος, στηριζόμενος προφανώς στις προσωπικές του γνωριμίες και τις δυνατότητές του που θεωρεί ότι εκτιμούν οι συμπολίτες του. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, οι Μεσολογγίτες θα ακούσουν λόγια χιλιοειπωμένα και υποσχέσεις χωρίς καμιά εγγύηση, αφού ξέρουν πως «όποιος τάζει δεν φτωχαίνει». Και μπορεί αυτοί που τάζουν να μη φτωχαίνουν, στο τέλος όμως αυτό που φτωχαίνει είναι το Μεσολόγγι.

Εκ πείρας, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι καλοί διαχειριστές των κοινών, που κάτι τέτοιους πρέπει να ψάξουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας, είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείποντας κάποτε τον θώκο τους να έχουν αφήσει πίσω τους το ίχνος της παρουσίας τους, το ίχνος των έργων και των πράξεών τους. Για πόσους από τους τελευταίους δημάρχους μας μπορούμε να πούμε ότι «εκείνο το έργο έγινε επί δημαρχίας του τάδε δημάρχου»; Εκτός από τον αείμνηστο Ευαγγελάτο και αργότερα τον Λυκούδη, τον «γιατρό των φτωχών», μπορούμε να βρούμε κάποιον ισάξιό τους;

Βαρύ πράμα λοιπόν να είσαι Μεσολογγίτης και ακόμα πιο βαρύ να διατηρήσεις αυτή την ιδιότητα στη σωστή της θέση. Κάπου εδώ, στη διατήρηση δηλαδή του «Μεσολογγιτισμού» μας, βρίσκεται και το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί για την εξύψωση ή την παραπέρα απαξίωση της ιερής μας πόλης.  

23/4/2018

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο αγνώστων δραστών για θανάτωση ζώων συντροφιάς, διότι χθες και προχθές, στο Μεσολόγγι, εντοπίστηκαν από μέλος Φιλοζωικού Συλλόγου, δύο νεκρά σκυλιά, που παρείχαν ενδείξεις κατανάλωσης δηλητηριασμένης τροφής.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλάδας

Σελίδα 1 από 79

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία