Αγγελίες    Επικοινωνία

Της Μαρίας Καλπουζάνη*

Τα τελευταία πενήντα χρόνια, Ελλάδα και Τουρκία έχουν βρεθεί σε περιόδους σοβαρής κρίσης ή/και στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης. Υπάρχει έντονος και κλιμακούμενος ανταγωνισμός στρατιωτικών εξοπλισμών και low intensity conflict ανάμεσα στις δύο χώρες με μικρά διαλείμματα ύφεσης. Τo τελευταίο εξάμηνο οι σχέσεις των δυο χωρών θυμίζουν πολύ εκείνες του εξαμήνου που προηγήθηκε της κρίσης των Ιμίων.

Η κλιμακούμενη ένταση ξεκίνησε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Και συνεχίστηκε το Φεβρουάριο με το θερμό επεισόδιο με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου «Γαύδος». Αποκορύφωμα υπήρξε το περιστατικό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις αρχές Μαρτίου. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένες περιοχές της χώρας. Και, φυσικά, η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευρύτερη ένταση που αναπτύσσει η Τουρκία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τόσο εντός της κυπριακής ΑΟΖ όσο και σε σχέση με το Ισραήλ και την Συρία.

Αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την συμπεριφορά της Τουρκίας, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο εσωτερικό της και να καταλάβουμε την πόλωση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που τις υποχρεώνει σε καθημερινές μάχες εντυπώσεων αλλά και ουσίας. Η άσκηση πίεσης, από τους εθνικιστές στον Ερντογάν τον αποπροσανατολίζει και τον κάνει να λειτουργεί προβληματικά και να παρασύρεται σε παράτολμες ενέργειες. Οι εκλογές του 2019, οι οποίες πιθανολογείται πως θα διεξαχθούν νωρίτερα, ακόμη και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αποτελούν προσωπικό στοίχημα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς αποτελούν την πρώτη κάλπη νομιμοποίησης του καθεστώτος του μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος και τις μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων που ακολούθησαν αυτού.

Από την άλλη, η αποτυχία του να διαχειριστεί το θέμα των Κούρδων και η απρόβλεπτη στρατιωτική εμπλοκή του στη Συρία όπως, και το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο από όπου διεκδικεί μερίδιο, τον κάνουν να εξαντλεί όλη του την ένταση στο Αιγαίο, την Ελλάδα και την Κύπρο και παράλληλα να επιτίθεται και άλλους περιφερειακούς ηγέτες, όπως το Ισραήλ. Προσπαθώντας να μεταμορφώσει την Τουρκία σε μια σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία-προστάτη των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, δεν διστάζει να μιλήσει για κατάληψη εδαφών, διπλασιασμό επικράτειας, αλύτρωτους αδελφούς και εδάφη σκλαβωμένα από ξένους λαούς που μέχρι χθες υπήρξαν υπόδουλοι στον τουρκικό ζυγό.

Πάνω και πέρα απο όλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας, την πραγματικότητα που μας έχει διδάξει η Ιστορία έως και σήμερα: Βασική ιδεολογία της γείτονος χώρας είναι η κυριαρχία. Κυριαρχία σε όλους τους τομείς. Είναι αυτοσκοπός, σε βάρος των πάντων. Ακόμη και του εαυτού τους. Κυριαρχία που μεταφράζεται σε επεκτατισμό, εδαφικό και πολιτικό. Επεκτατισμό που είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε κατάληψη ξένων εδαφών αδύναμων κρατών, όπως της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ. Η απειλή, όμως, αφορά και την Ελλάδα.

Είναι επιτακτικής σημασίας να αλλάξουμε την στραγηγική μας και να αποκτήσουμε ενιαία εθνική πολιτική γραμμή εστιάζοντας σε στρατηγικές ειρήνης, συνεργασίας και φιλικής γειτνίασης, σε πρώτο χρόνο. Σε δεύτερο χρόνο, η χώρα μας θα πρέπει να επαναφέρει τη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο και να προβάλλει την ισχύ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει να κάνουμε συμμαχίες με χώρες που αντιλαμβάνονται την επιθετικότητα της Τουρκίας γιατί πολύ απλά μόνοι μας δεν μπορούμε, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών. Περιφερειακοί παίκτες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Γαλλία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι της χώρας μας στην προσπάθεια διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ΝΑ Μεσόγειο. Η κάθε μορφής στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία με αυτές τις χώρες διευκολύνεται άλλωστε από τις κάκιστες σχέσεις του Ερντογάν τόσο με την Γαλλία όσο και με το Ισραήλ, σχέσεις που δηλητηριάζονται ακόμη περισσότερο κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει ενώπιον των οπαδών του να επιτίθεται στον δυτικό κόσμο και όσα αυτός πρεσβεύει.

Η χώρα μας πρέπει να γίνει ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης που θα είναι το αντίβαρο στις τουρκικές επιδιώξεις. Δεν βρισκόμαστε σίγουρα στο σημείο μηδέν. Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες προσπάθειες και κυρίως διπλωματικές και γεωστρατηγικές πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσουμε σταθερές και ισχυρές συμμαχίες με δυνατούς παίκτες του διεθνούς συστήματος ισχύος.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ενιαία εθνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η χάραξη ενός νέους στρατιωτικού δόγματος που να συμπεριλαμβάνει τις παραπάνω προτεραιότητες και η δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα χαράσσει στρατηγική και θα λειτουργεί ως επιτελικό όργανο της Κυβέρνησης και στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ο κίνδυνος είναι προ των πυλών. Τουλάχιστον έχουμε το περιθώριο του χρόνου για να δράσουμε αναλόγως.

*Η Μαρία Καλπουζάνη ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

Το ΕΚ ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές).


Συζήτηση στην Ολομέλεια

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα αυτό την Τρίτη το βράδυ στην Ολομέλεια με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη όπου και επέκριναν έντονα την Τουρκία για το μη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομιλητές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και ζήτησαν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Πηγή: protothema.gr

Η Άγκυρα κατόρθωσε να ενισχύσει το φοβικό σύνδρομο της Ελλάδας με την σοκαριστική εικόνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να καλύπτουν τα πρόσωπά τους σαν κοινοί εγκληματίες, λέει στο Liberal ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London.

Και εξηγεί ότι η Τουρκία του Erdogan έχει ξεκινήσει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ελλάδας, όπου ο εμβολισμός του πλοίου στα Ίμια εμφανίζεται ως «ατύχημα», η παραλίγο σύγκρουση με το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ «οφείλεται στην κακοκαιρία» και η σύλληψη των στρατιωτικών στο γεγονός ότι «εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος».

Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να συγκροτήσουμε άμεσα μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική, που να ξεκινά από ένα πιο επιθετικό στρατιωτικό δόγμα και να φτάνει μέχρι τη σύναψη συμμαχιών με χώρες της Αν. Μεσογείου που μοιράζονται την ίδια ανησυχία με εμάς για την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, καθώς και τον προσεταιρισμό τμήματος της τουρκικής κοινωνίας, που αντιδρά στον αυταρχισμό του Erdogan. «Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη γειτονική χώρα! Η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά όχι γιατί νιώθει αδυναμία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αισθάνεται για διάφορους λόγους μεγάλη αυτοπεποίθηση. Στα μάτια του Erdogan η Ελλάδα δεν είναι παρά μια μικρή χρεοκοπημένη χώρα που έχει απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ισχύος της», τονίζει με νόημα ο κ. Καραγιάννης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Συμμερίζεστε την άποψη ότι η Τουρκία ασκεί πλέον εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο, έναν «υβριδικό πόλεμο;

Ναι είμαι από αυτούς που το υποστηρίζουν. Η Τουρκία του Erdogan έχει ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Ο υβριδικός πόλεμος είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει όχι τόσο συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παραπληροφόρηση, κυβερνοπόλεμο, υποδαύλιση εθνοτικών εντάσεων και χρησιμοποίηση του διεθνούς δικαίου ως πολιτικού όπλου (Lawfare).

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη Δύση μια δημόσια συζήτηση για τις νέες μορφές πολέμου που δυστυχώς φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στην Ελλάδα. Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να έχει εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα από τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα επεισόδια που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα επιτρέπουν στην Άγκυρα να προβεί, όπως ορίζει το δόγμα του υβριδικού πολέμου, σε αληθοφανή άρνηση (plausible deniability): Ο εμβολισμός του πλοίου στα Ίμια ήταν «ατύχημα», η παραλίγο σύγκρουση με το ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ «οφείλεται στην κακοκαιρία», οι Έλληνες στρατιωτικοί «εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος». Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα ασκεί μεγάλη πίεση χωρίς να διακινδυνεύει έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

- Πόσο έτοιμοι είμαστε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό υβριδικό πόλεμο;

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να έχει την πρωτοβουλία κινήσεων και να αιφνιδιάζει συνεχώς την ελληνική πλευρά. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη γειτονική χώρα! Η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά όχι γιατί νιώθει αδυναμία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η τουρκική ηγεσία αισθάνεται, για διάφορους λόγους, μεγάλη αυτοπεποίθηση. Για αυτό τον λόγο ανοίγει μέτωπα ταυτόχρονα στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Συρία. Στα μάτια του Erdogan η Ελλάδα είναι μια μικρή χρεοκοπημένη χώρα που έχει απολέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ισχύος της. Στον τουρκικό υβριδικό πόλεμο η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική.

- Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η νέα στρατηγική που προτείνετε;

Καταρχήν πρέπει να επικαιροποιηθεί το στρατιωτικό μας δόγμα και να γίνει πιο επιθετικό. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να περάσουν στην εποχή του δικτυοκεντρικού πολέμου (Network-Centric Warfare) για να αποκτήσουν επιχειρησιακή υπεροχή έναντι του αντιπάλου. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες οικονομικές θυσίες. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με χώρες που μοιράζονται την ίδια ανησυχία με εμάς για την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες με ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που αντιστέκεται στον αυταρχισμό του Erdogan. Η σύγκρουση με την Τουρκία δεν είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη, εφόσον αντιδράσουμε εγκαίρως και έξυπνα!

- Φοβάστε ότι η Τουρκία μπορεί να καθυστερήσει με διάφορα προσχήματα (π.χ. τις φωτογραφίες που βρέθηκαν πάνω τους) την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο ελλήνων στρατιωτών; Το ρωτώ γιατί στο παρελθόν, παρόμοια περιστατικά είχαν επιλυθεί από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές…

Οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι αισιόδοξος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πρέπει να μας προβληματίσει πολύ! Υπάρχουν μερικά σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε στρατηγικό επίπεδο. Ποιο είναι τελικά το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητικότητα των ενόπλων δυνάμεων;

- Υπάρχει περίπτωση να επιχειρήσει η Τουρκία να συνδέσει το γεγονός με την επιστροφή από την Ελλάδα των 8 τούρκων στρατιωτικών;

Στη φάση αυτή είναι όλα πιθανά. Πιστεύω ότι ο Erdogan νιώθει βαθύτατα προσβεβλημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ασκήσει πίεση στην ελληνική πλευρά να τους παραδώσει. Κάτι τέτοιο βέβαια θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της Ελλάδας και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα το βίωνε ως εθνική ταπείνωση.

- Διανύουμε περίοδο όπου η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρία να κλιμακώσει την ένταση. Υπό αυτή την έννοια, η δίκη των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα;

Ναι επιβαρύνει το κλίμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κατόρθωσε η Άγκυρα να ενισχύσει το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει την Ελλάδα. Ασχέτως το τι πραγματικά συνέβη, η όλη διαχείριση της υπόθεσης από την τουρκική πλευρά υποδηλώνει πρόθεση να ταπεινωθεί ο ελληνικός στρατός. Η εικόνα των δύο στρατιωτικών να καλύπτουν τα πρόσωπα τους σαν κοινοί εγκληματίες είναι πραγματικά σοκαριστική. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καλή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Ακόμα και το γεγονός ότι έχουν πάει οι γονείς των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία περνάει λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά! Δεν θέλω όμως να επεκταθώ σε αυτό το θέμα γιατί αντιλαμβάνομαι την αγωνία των οικογενειών.

- Όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι θερμοί. Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τις ξένες εταιρείες, όπως κι αν αυτές λέγονται, να κάνουν έρευνες στη Κύπρο, παρά μόνο αν η Λευκωσία δεχθεί τη συνεκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επομένως;

Όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας γιατί το ζήτημα έχει αποκτήσει και στρατιωτική διάσταση. Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι θα κάνουνε πίσω όταν οι αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες ξεκινήσουν τις έρευνες. Εξάλλου, η Άγκυρα έχει περάσει ήδη επιτυχημένα το μήνυμα ότι ένα κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αστείο να μιλάμε για επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αλλάξει και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε! Η εθνική ασφάλεια και άμυνα δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Ας παραδειγματιστούμε επιτέλους από άλλες χώρες. Το διακύβευμα είναι τεράστιο και αφορά την επιβίωση του Ελληνισμού.

Πηγή: liberal.gr

«Οπλίζομαι με υπομονή, με διακατέχει περηφάνια»: Τα λόγια του πατέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη εκπέμπουν αξιοπρέπεια και θάρρος, τα δύο συστατικά με τα οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει την περιπέτεια του παιδιού του, που από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται κρατούμενο των Τούρκων στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

Ο κύριος Νίκος Κούκλατζης συνάντησε τον 25χρονο γιο του την περασμένη Δευτέρα, επί μία ώρα, στο επισκεπτήριο της φυλακής και όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, γέμισε περηφάνια: «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας, τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σ' εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου», λέει προσπαθώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι αρχικά η αγωνία για την τύχη του παιδιού του τον κυρίευσε. Ειδικά μετά την επίσκεψη στις φυλακές της Αδριανούπολης όμως, τονίζει, «ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».

Ο κύριος Κούκλατζης προσθέτει πως η εικόνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «ήταν καλή, τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, νιώσαμε ότι έχουν το ηθικό που πρέπει και καλή ψυχολογία. Διακατέχονται από το αίσθημα της ελπίδας». Επισημαίνει ακόμα πως βάσει όσων του είπε το παιδί του και όσων είδε ο ίδιος, δεν τους ασκήθηκε από τους Τούρκους κανενός είδους βία, ούτε σωματική, ούτε ψυχολογική. Οι δύο Έλληνες μένουν μαζί στο ίδιο κελί, χωριστά από τους υπόλοιπους, έχουν ζεστό νερό και τουαλέτα, συνεννοούνται στα αγγλικά, σιτίζονται τρεις φορές την ημέρα και έχουν στην διάθεσή τους ανεξάρτητο προαύλιο χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας.  Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, «αναλόγως πότε θα κλείσει την άδεια η πρόξενος», όπως λέει, θα έχει διάρκεια μία ώρα και θα γίνει και πάλι πίσω από το διαχωριστικό τζάμι. Όπως λέει ο κύριος Νίκος Κούκλατζης, αφού είδε πως το παιδί του ήταν καλά, «όλος ο χρόνος καταναλώθηκε στο να λέμε τα οικογενειακά μας, του μετέφερα τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων».

«Αυτό εισπράττουμε, την απερίγραπτη συμπαράσταση του κόσμου, τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι το κάτι άλλο, νιώθουμε ότι ενώσαμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς, αλλά ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού. 

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε υπομονή και να βάλουμε λίγο στην άκρη την αγωνία για να μεταδίδουμε την ηρεμία αυτή και στα παιδιά», είπε, χωρίς πάντως να αναφέρει πως εντός της οικογένειας με την περιπέτεια αυτή, «έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας στιγμές». «Η πρώτη εντύπωση ήταν η στεναχώρια και η αγωνία για το παιδί», παραδέχεται και όσον αφορά όσα νιώθει τώρα, λέει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία, ξέρω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε, εισπράττω από αυτά που ακούω, ότι θα χρειαστεί χρόνος». Με το παιδί του, όπως λέει, δεν μίλησαν καθόλου για όσα έγιναν στο επίμαχο περιστατικό, «δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιο θέμα». «Σπάνια μιλούσε για τις υπηρεσίες του, για τη δουλειά τους δεν μιλούν παραέξω», συμπληρώνει.

«Οι Τούρκοι τους περιέφεραν ως λάφυρα»

Η είδηση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι το καθημερινό θέμα συζήτησης μεταξύ των φίλων τους, οι οποίοι αγωνιούν με τη σειρά τους για την τύχη τους. Πολύ καλός φίλος του Δημήτρη Κόυκλατζη μιλάει στο protothema.gr και δεν κρύβει την αγωνία του για το φίλο του αλλά και τη δυσαρέσκειά του, όταν είδε, όπως ο ίδιος λέει, τους Τούρκους «να περιφέρουν τους Έλληνες στρατιωτικούς σαν λάφυρα».

«Όταν έμαθα ότι συνελήφθησαν δυο στρατιωτικοί ήθελα αμέσως να μάθω ποια είναι αυτά τα παιδιά. Μόλις έμαθα ότι ο ένας είναι ο Δημήτρης, στενοχωρήθηκα πολύ γιατί τον γνώριζα σε προσωπικό επίπεδο. Αρχικά πίστεψα, όπως οι περισσότεροι, ότι θα τους αφήσουν να φύγουν κι ότι θα λήξει το θέμα γρήγορα. Δυστυχώς, ένιωσα ότι οι Τούρκοι τους περιέφεραν σαν λάφυρα κι ότι δεν υπήρχε κανένας σεβασμός προς τη στολή. Ο Δημήτρης γνώριζε πολύ καλά την περιπολία και το μονοπάτι, ωστόσο είναι πολύ εύκολο κάποιος να χαθεί όταν στο σημείο επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, είχε τύχει στο παρελθόν, να κάνουμε μαζί με τον Δημήτρη αυτή την υπηρεσία και δεν ήταν κάτι που ήταν πρωτόγνωρο για αυτόν, αλλά σίγουρα με τόσο χιόνι είναι εύκολο να χαθείς» λέει στο protothema.gr και συνεχίζει:

«Είναι πολύ εύκολο να περάσουν από εκείνο το σημείο και οι Τούρκοι προς την Ελλάδα και οι Έλληνες προς την Τουρκία, γιατί υπάρχει ένα φυσικό χώρισμα με πεσμένα δέντρα και μπορείς να περάσεις απέναντι. Πάντως όσο καιρό ήμουν εγώ εκεί, δεν είχε γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Να ελπίσουμε το καλύτερο για τον Δημήτρη και τον Άγγελο».

Πηγή: protothema.gr

Σε συμφωνία για επέκταση της ελληνογερμανικής συνεργασίας μέσω της τελικής υπογραφής για την εδραίωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, προχώρησαν χθες στο Βερολίνο η γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, Katarina Barley και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Η συζήτηση, η οποία είχε αρχίσει το 2014 με μια κοινή δήλωση πρόθεσης των προέδρων των δύο χωρών για τη δημιουργία κοινού Ιδρύματος Νεολαίας, ολοκληρώθηκε πλέον επίσημα και η συμφωνία επισφραγίστηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

«Η νεολαία στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις κοινωνικές κατηγορίες που βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν με τον πιο συνταρακτικό τρόπο τις συνέπειες της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης: επισφαλείς σχέσεις εργασίας, δυσκολίες στην απόκτηση στοιχειώδους προσωπικής αυτονομίας, υποβάθμιση της καθημερινότητας, brain drain. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα εφαρμόζονται αποσπασματικά πολιτικές για τη νεολαία, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους. Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την αναβίωση των φορέων πολιτικής και των εργαλείων υλοποίησης προγραμμάτων για τη νεολαία. Παράλληλα, βάζει σε ράγες τη σύσταση της Εθνικής Στρατηγικής/ Πολιτικών για τη Νεολαία, για να καλύψει το υφιστάμενο κενό. Όμως αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να χτιστεί παρά μόνο στη βάση εκτεταμένων συνεργασιών και συμπράξεων, εμπλέκοντας το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερόμενων μερών και, πρωτίστως, τους ίδιους τους νέους», τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, κατά την ομιλία του.

«Η Συμφωνία αυτή θα θεσμοθετήσει τα επόμενα βήματα για την Ίδρυση του Ιδρύματος Νεολαίας για τους νέους των δύο χωρών», τόνισε η γερμανίδα υπουργός. «Με αυτή υπογραμμίζουμε τη διάθεση των δύο κρατών να ‘εμπλέξουν’ τους νέους στο διάλογο. Κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα και η ειρηνική συμβίωση χρειάζεται πάντα επικαιροποίηση. Η ΕΕ είναι ένα καταπληκτικό οικοδόμημα, αλλά αρκετά εύθραυστο. Ωστόσο, μας δείχνει ότι στις δυσκολίες πρέπει να πιαστούμε χέρι-χέρι. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας στέλνουμε μηνύματα για διάλογο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν σπουδαστές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής, τονίστηκε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το μέλλον –συνεπώς, οι επαφές και οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να γίνονται σε ενεργή ηλικία, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζονται μεταξύ τους και να οικοδομείται εμπιστοσύνη.

Όπως, άλλωστε, τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, «Έχουν υπάρξει και καλύτερες εποχές για τις ελληνογερμανικές σχέσεις... Έχουν υπάρξει, όμως, και εξαιρετικά χειρότερες! Ακόμα και οι εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα ή οι θηριωδίες των ταγμάτων των SS, δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών. Σήμερα δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι πολιτικές, ιδεολογικές ή οικονομικές διαφορές και απαιτήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, δεν θα επιτραπεί να σταθούν εμπόδιο στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των νέων των δυο χωρών».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, η Γερμανία θα συμμετάσχει με €3 εκ. που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό –κονδύλια που κινδύνευαν να αποσυρθούν. Με την υπογραφή, πλέον, το ποσό θα διατεθεί εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση και υλοποίηση προγραμμάτων για τη νεολαία των δύο χωρών ενώ ανοίγει ο δρόμος και για περαιτέρω ενισχύσεις.

Στη Γερμανία λειτουργούν αντίστοιχα Ιδρύματα, το Πολωνογερμανικό και το Γαλλογερμανικό, που ιδρύθηκαν με στόχο να φέρουν πιο κοντά τους νέους και πάνω σ’ αυτή την παράδοση θα κινηθεί και το νέο εγχείρημα με την Ελλάδα.

Στόχος του Ιδρύματος θα είναι –πέρα από την εγκατάλειψη όλων των στερεοτύπων μεταξύ των λαών των δύο κρατών- η ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσα από πολυσχιδείς δράσεις και στρατηγικές: ανταλλαγές νέων και σχολικές ανταλλαγές, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανταλλαγή επαγγελματιών, δράσεις για την εκμάθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, πολιτιστικές δραστηριότητες, διεξαγωγή του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας σε ετήσια βάση, ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1945 και ξεναγήσεις σε τόπους και θεσμούς της εκατέρωθεν πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών (σε χώρους του κλασικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού που θεμελιώνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα).

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς

Ιστορική επιμέλεια: Γ. Η. Ορφανός

 

Στην ελληνική κοινωνία των αρχών του 20ου αιώνα είναι διάχυτη η ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Πολύ περισσότερο στα 1909. Ο λαός βαθιά απογοητευμένος δείχνει έτοιμος να ασπαστεί τις ιδέες του δημοσιογράφου Βλάση Γαβριηλίδη, διευθυντή της «Ακροπόλεως», ο οποίος στηλίτευε τον παλαιοκομματισμό και γύρευε μια ριζική επανάσταση για να «πληγούν» η φαυλοκρατία κι ο κοτζαμπασιδισμός, ενώ οι εργατικές συντεχνίες ξεσηκώνονται απαιτώντας αυξημένα μεροκάματα, κατάργηση της βαριάς φορολογίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ανυπαρξία, όμως, πολιτικών κομμάτων, ιδίως μετά το θάνατο του Χ. Τρικούπη (1896) και τη δολοφονία του Θ. Δηλιγιάννη (1905), τα οποία θα εξέφραζαν τις τάσεις των διαφόρων τάξεων της κοινωνίας, αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα για την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της χώρας. Αυτή την απουσία πολιτικών μεταρρυθμιστικών φορέων αναλαμβάνει να καλύψει το κίνημα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου».

Σύσταση & Αιτήματα «Στρατιωτικού Συνδέσμου»

Το Μάη του 1909, μία ομάδα αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού σχηματίζει το «Στρατιωτικό Σύνδεσμο» και τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς ιδρύεται με στόχους σαφέστερα ριζοσπαστικότερους από το «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», ο «Σύνδεσμος Υπαξιωματικών» και με επικεφαλής το Γεώργιο Καραϊσκάκη, εγγονό του ήρωα του 1821.

Οι δύο «Σύνδεσμοι», στις 22/6/1909, θα ενώσουν τις δυνάμεις υπό ενιαία διοικούσα επιτροπή, στην οποία θα προΐσταται ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς (γενν. 1844- πεθ. 1920), γνωστός για τη μετριοπάθειά του, αλλά και για το μίσος που είχε προς το Διάδοχο Κων/νο και τον πρίγκιπα Νικόλαο, εξαιτίας του ντροπιαστικού για την Ελλάδα πολέμου του 1897, κατά τον οποίο οι δυο βασιλόπαιδες τον είχαν ψέξει ως άνανδρο.

Άμεσες απαιτήσεις του ενιαίου πλέον «Στρατιωτικού Συνδέσμου», τον οποίο προσπαθούν η κυβέρνηση και το Παλάτι διά αποτάξεων και μεταθέσεων των στελεχών του να φθείρουν, ήσαν η αναδιοργάνωση- προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τον Ελληνικό Στρατό και στόλο κι η απομάκρυνση των πριγκίπων από τις στρατιωτικές θέσεις - «κλειδιά» που κατείχαν, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ για την πολιτική ζωή του ελεύθερου κράτους απαιτούν γενικότερη ανανέωση.

Το κίνημα της 15/8/1909

Όταν οι παλαιοκομματικοί (σχηματισμοί και φορείς και πρόσωπα που βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο από τα τέλη του 19ου αιώνα) πολιτικοί κι ο βασιλιάς Γεώργιος ο 1ος φάνηκαν απρόθυμοι να δεχτούν το πρόγραμμα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», του οποίου δημοσιογραφικό όργανο από νωρίς γίνεται η εφημερίδα «Χρόνος», οι επικεφαλής του αποφασίζουνε (στις 7/8/1909) να το επιβάλουνε πραξικοπηματικά με ένοπλο κίνημα.

Έτσι, τη νύχτα της 15ης Αυγούστου του 1909 ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» κινητοποιεί τις δυνάμεις του, συγκεντρώνεται στο Γουδί και απαιτεί από την κυβέρνηση και το Θρόνο να αποδεχτούν τις απαιτήσεις του, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ενότητας και της αποτελεσματικότητας του στρατού. Χωρίς δυσκολία, οι επαναστάτες, που στη διακήρυξή τους τονίζουν ότι δεν είναι αντικυβερνητική - αντιδυναστική στρατιωτική χούντα, αλλά επιδιώκουν όχι απομάκρυνση στελεχών του ναυτικού ή του στρατού, μα διοικητική κάθαρση, αμερόληπτη δικαιοσύνη, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πενέστερους, επικρατούν, αφού τα αιτήματά τους αυτά βρίσκουν παλλαϊκή απήχηση και τυγχάνουν τής ενθουσιώδους υποστηρίξεως των αγροτικών, των μεσαίων και των μικροαστικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Νέα κυβέρνηση υπό τον Μαυρομιχάλη

Η κυβέρνηση του Δημ. Ράλλη, μεταδηλιγιαννικού ηγέτη, αρνείται να δεχτεί τις προτάσεις του «Συνδέσμου», αν και είχε μόλις συμπληρώσει ένα μήνα στην εξουσία αφότου είχε διαδεχτεί, στις 7 Ιούλη του 1909, το Γ. Θεοτόκη. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης διορίζεται από το βασιλιά Γεώργιο αυθημερόν πρωθυπουργός και παρέμεινε στην εξουσία έως τις 18/1/1910 (επί 5 μήνες και 3 ημέρες), που παραδίδει στο Στέφανο Δραγούμη.

Ο νέος πρωθυπουργός (Μαυρομιχάλης) με την ιδιότητά του και ως προσωρινού (ως 18/8/1909) υπουργού Στρατιωτικών σπεύδει να αποδεχτεί όλα τα αιτήματα του «Συνδέσμου» και υπόσχεται στο Ζορμπά την υλοποίηση των διακηρύξεων του κινήματος, διατηρώντας, όμως, την παρούσα βουλή. Ο Ζορμπάς, ικανοποιημένος από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, παίρνει το διάταγμα της αμνηστίας και διατάζει τα επαναστατημένα στρατεύματα να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Το γιατί επελέγη να προωθήσει αρχικά το ανορθωτικό κι εκσυγχρονιστικό έργο της επανάστασης του Δεκαπενταύγουστου του 1909 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, που θεωρείται ο κλασικότερος όσο και ο πιο ανίκανος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού, είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αν δε λάβουμε υπόψη μας πως από το φόβο εμφυλίου πολέμου ή κοινωνικοπολιτικού διχασμού λάθεψαν οι κινηματίες όταν πρόκριναν τη λύση πολιτικής κυβέρνησης κι όχι στρατιωτικής χούντας για την προώθηση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

1. «Ιστορία του ελληνικού έθνους», τόμος 14ος , Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 2000.
2. Τ. Βουρνάς, «Ιστορία της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελλάδας», τόμος 1ος, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2011.
3. Γ. Κορδάτος, «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος», Αθήνα, 20ος αιώνας, 1958, τόμος 5ος.

 

 

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία