Αγγελίες    Επικοινωνία

Από αγράμματοι έγιναν φωτοδότες...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Στη Μαρία μου
και στους γονείς μου, Ηρακλή και Σωτηρία...

Του Γ. Η. Ορφανού

Αυτό που θαυμάζω, παιδιόθεν, στους μαθητές του Ιησού Χριστού είναι το ότι από άνθρωποι του απλού κόσμου έγιναν φωτοδότες όλου του κόσμου.

Μα, αλήθεια, πώς το κατάφεραν αυτό; Δεν φοίτησαν κοντά σε σοφούς δασκάλους, μήτε μαθήτεψαν σε κάποιον ικανό τεχνίτη, ώστε να γίνουν δεινοί ρήτορες και φιλόσοφοι ή επιδέξιοι χειροτέχνες αντίστοιχα.

Στάθηκαν κοντά στον Ιησού. Άκουγαν με προσοχή τα λόγια του. Ακόμα και εκείνα των αλληγορικών παραβολών που ούτε εκείνοι, ούτε ο λαός δεν καταλάβαιναν με την πρώτη. Και τα έβαζαν βαθιά στην καρδιά τους.

Είδαν οι ίδιοι και ένιωσαν την αγάπη του για τον άνθρωπο. Δεν ήσαν αυτόπτες μάρτυρες μονάχα των θαυμάτων, διά των οποίων έδινε την υγεία σε νοσούντες και τη ζωή σε τεθνεώτες, αλλά και του σταυρικού του επίγειου θανάτου και της ανάστασής του, διά των οποίων ο Ιησούς λύτρωσε το ανθρωπολόι από την προπατορική αμαρτία και συνέτριψε το σκότος του θανάτου.

Αγάπησαν το Θεό με όλη τους την ψυχή και την διάνοια, όπως δίδασκε ο Χριστός. Και, με την ψυχική βοήθεια του Κυρίου, νίκησαν τους ανθρώπινους φόβους τους στην τρικυμιασμένη θάλασσα και, με την ευλογία του, αντιλαμβάνονταν κάθε στιγμή ότι ο πραγματικός Θεός, ο πατέρας όλων των ανθρώπων, είναι ένας και παντοδύναμος και γεμάτος στοργή για την ανθρωπότητα.

Και νοιάστηκαν για τους πλησίον τους όπως θα φρόντιζαν τους εαυτούς τους, καταπώς τους κήρυττε ο Ιησούς. Χωρίς βιοτικές μέριμνες να τους σκιάζουν για τους ίδιους, έδειξαν το αγνό και φιλάνθρωπο ενδιαφέρον τους για τους συνανθρώπους τους, και όταν ζήτησαν από τον Χριστό να σπλαχνιστεί τα πλήθη που τον ακολούθησαν και να τα αφήσει να πάνε να εφοδιαστούν τρόφιμα, όταν οι 5000, ως γνωστόν, ήσαν εξουθενωμένοι και αρκετά ταλαιπωρημένοι συμπορευόμενοι με τον Ιησού.

Και πολλά άλλα στιγμιότυπα από τη ζωή των μαθητών του Χριστού μέσα από τα εδάφια της Καινής Διαθήκης μάς δείχνουν κάλλιστα πώς τα κατάφεραν να γίνουν φωτισμένοι συνεχιστές του έργου και της διδασκαλίας του. Και αυτά και τα προαναφερθέντα από εμάς καθιστούν, αναμφίβολα, πασιφανέστατο και πώς οι αγράμματοι συνοδοί - απόστολοι του Κυρίου κατάφεραν να θεωρούνται καθημερινά παραδείγματα προς μίμηση από κάθε σώφρονα και μη αλαζόνα άνθρωπο.
Για μίμηση, ναι, και όχι για αντιγραφή ηθών και πράξεων, αρκεί να αφήνουμε χώρο να φωλιάσουν εντός μας η αληθινή αγάπη του Θεού, η βαθιά πίστη προς Αυτόν, η έντιμη και ανυπόκριτη αυτοκριτική και η ανιδιοτελής και άδολη σύμπραξη με τους συνανθρώπους μας. Αρκεί να έχουμε πάντα το πνεύμα και την ψυχή μας στραμμένα προς τα μακροχρόνια, τα αληθή και τα καρποφόρα "άνω" και όχι προς τα εφήμερα, τα μάταια και τα ψεύτικα "επίγεια"...

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία