Αγγελίες    Επικοινωνία

Για τα 200 χρόνια από το 1821

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/10/2019

Βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία, στα δικά μας χρόνια να εορταστούν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Η παλιγγενεσία του έθνους μας, στην οποία το Μεσολόγγι είχε τον καθοριστικό ρόλο.

Πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα γραφτούν το επόμενο διάστημα, για το εν λόγω θέμα. Προσωπικά όμως, διατηρώ πολλούς προβληματισμούς, τόσο για τις επιδιώξεις των κεντρικών διοργανωτών, όσο πιθανώς και για τα παραγόμενα πολιτισμικά/επετειακά αποτελέσματα, αν αφεθούν στις διαθέσεις διοργανωτών «ξένων», τόσο προς την ουσία της Ελληνικής επανάστασης, όσο και του Μεσολογγίου ειδικότερα.

Το επίσημο Ελληνικό κράτος, θέλοντας και μη -θα έλεγε κάποιος- δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατήσει σε μια τόσο σημαντική για τους Έλληνες επέτειο. Και να ήθελαν να υποβιβάσουν το γεγονός, απλά δεν θα μπορούσαν. Πόση εμπιστοσύνη, όμως, μπορεί κανείς να έχει σε μια Πολιτεία και ένα Κράτος, το οποίο τα τελευταία χρόνια:

- κατήργησε την Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι

- τον χειρισμό των πολιτικών κομμάτων και εν γένει την κατάληξη του θέματος αναφορικά με την Μακεδονία μας

- το γεγονός ότι Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει παραστεί ποτέ στο Μεσολόγγι στις Εορτές Εξόδου κατά τις τελευταίες δεκαετίες

- την πρόσφατη κατάργηση της αναγραφής της ιθαγένειας και του θρησκεύματος από όλα τα απολυτήρια/έγγραφα μαθητών που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας

- την εσκεμμένη περιθωριοποίηση του νευραλγικού ρόλου της Εκκλησίας από τις ιστορικές αναφορές, όταν οι υπόδουλοι Έλληνες επαναστάτησαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία»

- πολλά φερέφωνα και κίβδηλες γραφίδες επιχειρούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία και να μας την ξανασερβίρουν σύμφωνα με τους εντολοδόχους τους

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι ανωτέρω επισημάνσεις καθώς και άλλες που ελλείψει χώρου δεν μπορούν εδώ να καταγραφούν, είναι ενδεικτικές της αλλοίωσης του αληθινού πνεύματος με το οποίο αποφάσισαν και διεξήγαγαν οι αγωνιστές του 1821 την Ελληνική επανάσταση. Και είναι πιθανώς ενδεικτικές, των προθέσεων των επισήμων διοργανωτών που θα κληθούν να διαχειριστούν σε κεντρικό επίπεδο τους εορτασμούς.

Φρονώ ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το τι μπορούμε να αναμένουμε εκ μέρους της κεντρικής πολιτείας, αναφορικά με την συμμετοχή του Μεσολογγίου στην επέτειο των 200 ετών. Κοινώς, πρέπει μόνοι μας και εγκαίρως, να οργανώσουμε τον ρόλο που θέλουμε να έχει το Μεσολόγγι κατά την συγκεκριμένη ιστορικής σημασίας επέτειο. Θετική εξαίρεση μέχρι ώρας σε ένα ανώτερο επίπεδο εξουσίας, αποτελεί ο νεοεκλεγείς Αιτωλοακαρνάνας Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι τα Καλάβρυτα μαζί με το Μεσολόγγι, θα έχουν την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας στους εν λόγω εορτασμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν χωρεί ολιγωρία ή εφησυχασμός εκ μέρους μας.

Το Μεσολόγγι διαθέτει το απαιτούμενο εγχώριο δυναμικό, τις πνευματικές κοιτίδες, τους πνευματικούς ανθρώπους, τους φορείς πολιτισμού κ.λπ., που με πρωτοστάτη τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά και τους κορυφαίους φορείς της περιοχής μας, μπορούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να κάνουμε στο Μεσολόγγι, εορτασμούς και εκδηλώσεις μνήμης υψηλοτάτου επιπέδου, ανεπανάληπτες. Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί ώστε η "καρδιά" της διοργάνωσης σε πανελλήνιο επίπεδο να χτυπήσει εδώ, και ότι σε κάθε περίπτωση η ‘ψυχή’ των εορτασμών ειδικά για το Μεσολόγγι, πρέπει να οργανωθεί και να βρίσκεται εδώ. Επικουρικά και μόνο, ίσως, θα μπορούσε να ζητηθεί βοήθεια ειδικών σε υποστηρικτικά θέματα της διοργάνωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την ουσία των ανωτέρω διαπιστώσεων.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι και η αποκλειστική επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου το 2026 δεν είναι μακριά μας, και το τι θα καταφέρουμε το 2021, πιθανώς θα είναι πρόκριμα για τις δυνατότητές μας και το 2026.

Σε μια χώρα που 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, ακόμη φαίνεται να ψάχνει να βρει τον δρόμο της, το Μεσολόγγι πρέπει να ξαναδώσει τη λάμψη του, για να θυμίσει στους Έλληνες αλλά και σε όλο τον κόσμο, τις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας.

 

Κωνσταντίνος Η. Χονδρός
Περιφερειολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία