Αγγελίες    Επικοινωνία

Λευκάδιος Χέρν: Ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας από ...την Λευκάδα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Τίτλος ποιήματος: Είμαι εγώ ένας;

Είμαι εγώ ένας;
Είμαι μια και μόνη ψυχή;
Όχι, εγώ είμαι ένα πλήθος,
ένα ασύλληπτο πλήθος.
Είμαι γενεά των γενεών
αιώνας των αιώνων
Αμέτρητες είναι οι φορές
που η συρροή όλων αυτών που είμαι
σκορπίστηκε στο άπειρο
για να συγκεντρωθεί και πάλι
΄Ισως, αφού στο μεταξύ καώ
Επί τρισεκατομμύρια αιώνες
στις διάφορες δυναστείες των ήλιων
τα καλύτερα από αυτά που είμαι
θα μπορέσουν να σμίξουν και πάλι.

 [Μετάφραση: Κώστας Σφενδουράκης]

Λευκάδιος Χέρν ο Ελληνικής καταγωγής-από την πλευρά της μητέρας του της Ρόζας Κασιμάτη- και Ιρλανδικής από τον πατέρα του Τσάρλς Χέρν, γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850 και απεβίωσε στο Τόκιο στις 26Σεπτεμβρίου 1904.Παγκόσμιας φήμης συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους της Ιαπωνίας όπου εγκαταστάθηκε το 1890 μετά την πολυετή παραμονή του στην Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α., και δίδαξε καθηγητής σε Πανεπιστήμια της χώρας όπως το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έγραψε δε πολλά βιβλία με μύθους και ιστορίες της Ιαπωνίας.Ο Λ.Χ., τον Ιανουάριο του 1896 πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας και πήρε το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι. Έχουν γραφεί και γράφονται διαρκώς πολλά άρθρα γι αυτήν την κορυφαία μορφή των γραμμάτων του 20ου αι., αφορμή για το άρθρο μας σήμερα ένα γεγονός σχετικά με τον Χέρν πολύ πρόσφατο που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο και αφορά μία ακόμη εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό του.. Αντιγράφω από το site Lefkada News.:

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 30 χρόνων από την αδελφοποίηση του Δήμου Λευκάδας με την ιαπωνική πόλη Σιντζούκου πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κoizumi Yakumo Memorial Park της πόλης αυτής τα αποκαλυπτήρια γλυπτού του Masaki Noda με θέμα «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκάδιου Χέρν», το οποίο δώρισε στη μνήμη του Λευκάδιου Χέρν η Ελληνική Πρεσβεία της Ιαπωνίας.Παρόντες ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία Κωνσταντίνος Κακιούσης, ο δήμαρχος της πόλης Σιντζούκου Kenichi Yoshhizumi , ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός με αντιπροσωπεία από τον Δήμο Λευκάδας.

Ακόμη μία λοιπόν ‘τιμή’ για τον διεθνούς φήμης φιλόσοφο και λόγιο Λευκάδιο Χέρν που αγαπημένος του αφορισμός ήταν:

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει ζωή, δεν μπορεί να ξέρει τι σημαίνει κόσμος, τι σημαίνει οτιδήποτε, ώσπου ν’ αποκτήσει ένα παιδί και να τ’ αγαπάει». Υπογραφή: Λευκάδιος Χέρν/Γιάκουμο Κοϊζούμι.

*Το ποίημα από διαδικτυακή σελίδα και σε μετάφραση Κώστα Σφενδουράκη. Η φωτό από το Lefkada news.

Επιμέλεια στήλης: Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία