Αγγελίες    Επικοινωνία

Με το «Λιακατά» στη Ρουμανία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/09/2019

Ο Σύνδεσμός μας («Ο Λιακατάς») πραγματοποίησε φέτος 10ήμερη οδική εκδρομή στη Ρουμανία (μέσω Σόφιας). Ήταν κάτι ξεχωριστό!

Η μεσαιωνική πόλη Μπρασώβ, τα μοναστήρια της περιοχής Μπουκοβίνα -ζωγραφισμένα μέσα κι έξω- το πανέμορφο Ιάσιο, το Βουκουρέστι. Εδώ θα αναφερθώ στις ωραιότερες στιγμές μας.

Η Ρουμανία πνίγεται στο πράσινο και στο λουλούδι. «Ο Ρουμάνος είναι αδερφός του δάσους» μας είπε ο Ρουμάνος ξεναγός μας, ο Ντάνιελ. Συμφωνήσαμε όλοι.

Επισκεφθήκαμε το φρούριο Μπραν (πύργο του Δράκουλα), μεγάλη τουριστική ατραξιόν, που φέρνει πολύ τουριστικό χρήμα στη χώρα.

Η περιοχή της Μπουκοβίνα βρίσκεται στη ΒΑ περιοχή της χώρας. Μπουκοβίνα σημαίνει στα Ρουμανικά «γη καλυμμένη με οξιές». Εκεί, υπάρχουν τα περίφημα «ζωγραφισμένα μοναστήρια» με έντονες τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους. Επισκεφθήκαμε τις εντυπωσιακότερες ιερές μονές Βορονέτς, Σουτσεβίτσα και Μολντοβίτσα. Ιδρύθηκαν το 1488, 1581 και 1402 αντίστοιχα. Και οι τρεις προστατεύονται από την Ουνέσκο. Αποτελούν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της ρουμανικής ορθοδοξίας κι έχουν ακόμα μοναχές.

Ιάσιο: Πανέμορφη πόλη, σπουδαίο ελληνικό πνευματικό και οικονομικό κέντρο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Από το Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821. Εδώ αποδώσαμε χρέος τιμής: Στον αυλόγυρο της εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών, υπάρχει η παρακάτω αναθηματική επιγραφή:

«Εδώ, στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, ο Βενιαμίν Κωστάκη, μητροπολίτης της Μολδαβίας και της Σουτσεάβας, αγίασε στις 27 Φεβρουαρίου 1821, παρουσία των μελών της Φιλικής Εταιρείας και συμπαθούντων, τη σημαία της Εταιρείας και ευλόγησε τον ηγέτη της, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων για την ιερή υπόθεση της Ελευθερίας της Ελλάδας. Στα πλαίσια των απελευθερωτικών κινημάτων των λαών των Βαλκανίων.»

 

Ιάσιο, 21 Μαΐου 1993   

Ελληνική Κοινότητα Ιασίου

Αφήσαμε μια ανθοδέσμη δίπλα στην επιγραφή. Κι ένα μικρό μήνυμα που έγραφε: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 2019.»

Μετά, ψάλαμε τον εθνικό μας ύμνο: «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων τα Ιερά...» Στο τέλος, όλοι κλαίγαμε!

Στο Βουκουρέστι, πολλά τα ενδιαφέροντα. Στην ελληνική εκκλησία, το αδιαχώρητο, από τα ελληνικά γκρουπ και τους ντόπιους. Eκεί, στον αυλόγυρο, και η προτομή του Ρήγα Βελεστινλή. Καλύτερα μιας ώρας...

Είδαμε και το «παλάτι του λαού», χτισμένο από τον Τσαουσέσκου, δεύτερο σε μέγεθος κτήριο στον κόσμο μετά το Πεντάγωνο. Μόνο που ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να μείνει μέσα, γιατί εκτελέσθηκε. Ο πρώτος που μπήκε μέσα και χαιρέτησε από τον τεράστιο εξώστη τους παραληρούντας θαυμαστές του, κάτω στην τεράστια πλατεία,ήταν ο... Μάικλ Τζάκσον. Είχε πάει στο Βουκουρέστι να δώσει συναυλία. Μόνο που μπερδεύτηκε και στην προσφώνησή του είπε: «Χαιρετώ το λαό της Βουδαπέστης!»

Θα ήταν παράληψή μου να μην αναφερθώ στο κλίμα που επικρατούσε μέσα στο πούλμαν. Χωρίς γκρίνια, χωρίς προστριβές. Ενημέρωση, ανέκδοτα, τραγούδια. Κι εδώ θα πρέπει να πω -μάλλον να γράψω- ότι ο Γιάννης ο Σταράμος διαθέτει μεγάλο ταλέντο στο δημοτικό τραγούδι. Μας τραγούδησε: «Ν’ αναστενάξω μάνα μ’ δε μ’ακούς, να κλάψω δε με βλέπεις», «Θρήνος μεγάλος γίνεται μέσα στο Μεσολόγγι» και, αληθινή παρακαταθήκη από τη μάνα του, «Με γέλασαν μια χαραυγή της Άνοιξης τ’ αηδόνια». Βγάλαν τα κινητά τους και τον κατέγραφαν. Μοναδικά τραγούδια σε μοναδική εκτέλεση.

Και γλέντι είχαμε την τελευταία βραδιά της εκδρομής, στη Σόφια. Έτσι, για να βλέπει ο κόσμος το ζεϊμπέκικο του Γιώργου και τον τσάμικο της Ζορζέτας. Και των λοιπών Αιτωλικιωτών απάντων.

Και σ’ άλλα με υγεία.

Μάγδα Βελτσίστα

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία