Αγγελίες    Επικοινωνία

Πώς γελοιοποιούνται επί 41 χρόνια τα τεκμήρια!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης μού θύμισε την περιπέτεια ενός «θεσμού», που χλευάσθηκε και γελοιοποιήθηκε επί σαράντα χρόνια τόσο από τους εκάστοτε θεσμοφύλακες όσο και από τους φοροφυγάδες, για τους οποίους, ως μορμολύκειο τάχα, καθιερώθηκε και, φυσικά, από τον Κώστα Μητρόπουλο με πάμπολλα σκίτσα, όπως το παρατιθέμενο που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» και αναδημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (19 Ιανουαρίου 1989).

Τα τεκμήρια διαβίωσης καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978, με έντονες αντιδράσεις από τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης , τα οποία, ως κυβερνήσεις στη συνέχεια, τα επεξέτειναν. Μάλιστα, ο Μανόλης Δρεττάκης, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στον Προϋπολογισμό του 1982 τα χαρακτηρίζει ως αποτυχημένα!

Και ιδού η γελοιοποίηση: Από το 1978, ψηφίσθηκαν πάνω από 3.500 νόμοι από την ελληνική Βουλή και εκδόθηκαν πάνω από …115.000 υπουργικές αποφάσεις (από αυτές πάνω από 40 αφορούν «περαίωση» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με την πρώτη την ίδια χρονιά, το 1978!!!), αλλά η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία πάνε … σύννεφο! Επίσης, ιδρύθηκαν δεκάδες θεσμοί με βαρύγδουπους τίτλους (Υπηρεσία Διακίνησης Αγαθών, Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, αντικειμενικά κριτήρια το 1994, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τον Γιάννο Παπαντωνίου το 1988 ως «αναχρονιστικά και τριτοκοσμικά», Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων το 2011 κλπ). που έχουν καταφέρει να έχει η χώρα το υψηλότερο κόστος είσπραξης φόρων στον ΟΟΣΑ!

Και ιδού η χλεύη: 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρο, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι πληρώνουν το 92% των εσόδων. Επίσης, η παραοικονομία αγγίζει το 21% του ΑΕΠ , έναντι μέσου όρου 12,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την αποφυγή ΦΠΑ, περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου, συνεχής επιδεινωση της σχέσης μεταξύ των «δίκαιων» άμεσων φόρων και των «αντιλαϊκών και «αντικοινωνικών» έμμεσων…

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία