Αγγελίες    Επικοινωνία

Tα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν, ενισχύουν σημαντικά την ανάπτυξη

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

 

Ίσως η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα ότι «οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά με περισσότερη ανάπτυξη και όχι περισσότερες περικοπές» αποτελεί την ειδοποιό διαφορά με την ολέθρια οικονομική πολιτική που εφάρμοζαν μετά το 2010 όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Διότι με το μονόδρομο της αναζήτησης «ισοδύναμων μέτρων», που ζητούσαν μετά από κάθε έλεγχο οι δανειστές, στις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων και στη φορομπηχτική πολιτική συντρίβονταν όλοι οι βασικοί παράγοντες που προσδιορίζουν την ανάπτυξη και, φυσικά, μειώνουν το χρέος.

Οι παράγοντες αυτοί, που προσδιορίζουν την υψηλή ανάπτυξη, δηλαδή οι επενδύσεις, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, ταλαιπωρήθηκαν συνεχώς μετά το 2010 και εμφανίζουν αρνητική μεταβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ στη χώρα μας. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, η (ιδιωτική και δημόσια) κατανάλωση, εξαιτίας κυρίως των περικοπών και της υπερφορολόγησης και της ισχνής χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων εμφανίζουν συνεχώς μετά το 2010 (περίοδος Μνημονίων) αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του ΑΕΠ! Αυτός ο πυλώνας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη μετά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Δεύτερον, οι επενδύσεις, με εξαίρεση το 2016 και το 2017 που παρουσιάζουν ισχνή θετική επίδραση (0,5 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα) μετά το 2010 συνέβαλαν αρνητικά στον προσδιορισμό του ΑΕΠ, με αρνητικά ρεκόρ το 2010 (-4,3 μονάδες), το 2012 (-4,4 μονάδες) και το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (-3,9 μονάδες). Τώρα, με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση (αύξηση ή επιτάχυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, εφαρμογή του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων , συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σταδιακή αποκατάσταση της χρηματοδότησης , προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας), αναμένεται να γίνει κι αυτός ο βασικός παράγων σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Τρίτον, οι εξαγωγές κατά την περίοδο αυτή ήταν ο μοναδικός σχεδόν παράγων που ενίσχυε συνεχώς την ανάπτυξη, αλλά η θετική αυτή επίδραση εκμηδενιζόταν σχεδόν από την αρνητική συμβολή των εισαγωγών, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται και δεν συμβάλλουν μόνο αρνητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όταν αυξάνονται, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές.

Έτσι, θα δικαιωθεί και η αισιοδοξία του κ. Πέτσα ότι θα μειώνεται και το χρέος, αφού η υψηλή ανάπτυξη συμβάλλει σημαντικά στη μείωσή του. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ μόνο το 2017 και το 2018 συνέβαλε σε μείωση του χρέους κατά 0,6 μονάδες και 1,7 μονάδες (πρόβλεψη).

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία