Αγγελίες    Επικοινωνία

Κυβερνητικό ενδιαφέρον, ύστερα από 27 χρόνια, για τους πολύτεκνους!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

Ύστερα από 27 χρόνια «έχθρας» προς τους πολύτεκνους και αδιαφορίας για την εφιαλτική εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο διάταξη για ειδική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.

Βέβαια, η ειδική αυτή ενίσχυση, η οποία διαψεύδει τις προεκλογικές «καταγγελίες» της κυρίας Θεανώς Φωτίου ότι ο Μητσοτάκης θα καταργήσει ή θα μειώσει τα πολυτεκνικά επιδόματα, είναι απλώς μια ανάσα και σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που με απίστευτη μανία αφαιρέθηκαν από τις πολύτεκνες οικογένειες μετά το 1992, αλλά προοιωνίζεται μιαν ισχυρή πολιτική βούληση.

Είναι αλήθεια ότι ελληνική πολύτεκνη οικογένεια βρέθηκε στο στόχαστρο εκάστοτε πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, υπουργών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βουλευτών μετά το 1981, αλλά μετά το 1992 πήρε προκλητικές διαστάσεις, μολονότι «η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας προβλέπεται από τ άρθρο 21 παρ.2 του Συντάγματος. Αυτή η «έχθρα» εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους:

Κατ΄ αρχάς, με τους αλλεπάλληλους φορολογικούς νόμους ευνοούνταν οι … άγαμοι, οι απλώς έγγαμοι και οι … υψηλόμισθοι και πλήττονταν άγρια οι … πολύτεκνοι και οι χαμηλόμισθοι! Από ένα άρθρο μου στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 22 Απριλίου 1992 προέκυπτε ότι ένας άγαμος είχε, από τη φορολογία, αύξηση του εισοδήματός του κατά 5,4% έως 16%, ενώ ένας έγγαμος με παιδιά ίδιου εισοδήματος, είχε μείωση κατά 1,2% - 1,4%! Ύστερα, με αλλεπάλληλους νόμους, καταργήθηκαν πολλές ενισχύσεις.

Ακόμα υπενθυμίζω ότι στις 29 Νοεμβρίου του 1996, σε ομιλία του στη Βουλή για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει συμπαράσταση εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή στη μητέρα που έχει μικρά τα παιδιά», ενώ την ίδια στιγμή από μιαν έρευνα γερμανικής εταιρείας προέκυπτε ότι οι οικονομικές επιβαρύνσεις οικογενειών με παιδιά αυξάνονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν! Και αμ έπος, αμ έργον! Τον Ιανουάριο του 1998 το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε η έκπτωση του φόρου από κάθε παιδί να είναι μόνο κατά 5.000 δραχμές σε όλες τις περιπτώσεις. Το ίδιο ακριβώς έγινε και το 2012! Δηλαδή, τιμωρία μισθωτού με παιδιά!

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την «Πρώτη Φορά Αριστερά+ Δεξιά», η «έχθρα» κατά της πολύτεκνης οικογένειας εκδηλωνόταν και με «αγοραίες» εκφράσεις ή «καταγγελίες».. Υπενθυμίζω την πρωτοφανή έκρηξη του υπουργού Σταύρου Πολάκη σε συνέντευξη Τύπου, την οποία εζήλωσε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή για τις 205.000 πολύτεκνες οικογένειες ότι «τις έχω γραμμένες στα παλιά μου τα παπούτσια»! Επίσης, υπενθυμίζω τις δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου (Ιανουάριος του 2018) με τις οποίες χαρακτήρισε τους τρίτεκνους και πολύτεκνους «μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα»!

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία