Αγγελίες    Επικοινωνία

Προτάσεις για την οικοτουριστική ανάπτυξη των θαλάσσιων µετώπων της παλιάς πόλης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/07/2019

 

Με το παρόν κείμενο θέλουμε να υπενθυμίσουμε και να συγκεντρώσουμε ιδέες και λύσεις που έχουν κατατεθεί όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες σχετικά με την αξοποίηση των παράλιων μετώπων της πόλης του Μεσολογγίου.

Οι ευαίσθητες αξίες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με τις ανθρώπινες δραστηριότητες να είναι φιλικές στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί το Μεσολόγγι να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο ως στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του όσο και στην ανάπτυξη τουριστικής επιχειρηματικότητας σε τομείς όπως οι πολιτιστικές ξεναγήσεις σε μνημεία, αθλητικές δραστηριότητες, ο οικοτουρισμός και τα ιαματικά λουτρά.

Ξεκινώντας από οικοτουριστικές ή πολιτιστικές ξεναγήσεις μπορούμε να σχεδιάσουμε θαλάσσιες διαδρομές στη λιμνοθάλασσα που ενώνουν τα ιστορικά νησάκια μας. Ενδεικτικά με μπλε γραμμή στον χάρτη απεικονίσαμε την διαδρομή γαϊτας στα ιστορικά νησάκια μας και στο γύρω της Κλείσοβας.

Στον ίδιο χάρτη σχεδιάσαμε προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων- αθλητικός - εναλλακτικός τουρισμός. Για παράδειγμα μπορούν να υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές. Επίσης διαδρομές ιππασίας στην δυτική περιμετρική καθώς και άμαξας για θέαση, η οποία ενώνει την Δυτική με την Ανατολική περιμετρική. Σημειώνεται στο χάρτη με πορτοκαλί γραμμή), ποδηλατική διαδρομή και διαδρομή ιππασίας πίσω από τα αλατοτήγανα της άσπρης αλυκής. Σημειώνεται στο χάρτη με μώβ γραμμή.

 

Χάρτης όπου σημειώθηκαν όλες οι εναλλακτικές διαδρομές

Ακόμα μπορεί να υπάρχει διαδρομή κωπηλατοδρόμιου με κανόε–καγιάκ. Σημειώνεται με κίτρινη γραμμή.

Το φυσικό κωπηλατοδρόμιο στην περιοχή μας το αποτελεί ο δίαυλος που ενώνει την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου –Αιτωλικού και είναι ευδιάκριτος στο παρακάτω σχέδιο. Το χειμώνα το άθλημα μπορεί να γίνεται στο προστατευμένο δίαυλο μεταξύ νησιού και Μαρίνας. Τους υπόλοιπους μήνες στο ανοιχτό φυσικό κωπηλατοδρόμιο πίσω από την περιοχή της Πλώσταινας και μέχρι το φυσικό λιμανάκι του Αιτωλικού.

Για τον τουρισμό υγείας (ιαματικός θερμαλιστικός τουρισμός) θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του χώρου των 25 στρεμμάτων στο Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο στο χώρο ο οποίος περιβάλλει την λίμνη για την οποία στην συνέχεια κάνουμε αναφορά. Ο χώρος για παράδειγμα στον οποίον βρίσκονται σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία ενός ΣΠΑ με ανάδειξη της λάσπης της Κλείσοβας.

Αντίστοιχα στο χώρο ο οποίος περιβάλλει τις καλοκαιρινές εγκαταστάσεις του Παναγία Ελεούσα μπορούν να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις ειδικής Τουριστικής Υποδομής όπως Υδροθεραπευτήρια, Θαλασσοθεραπευτήρια, Αεροθεραπευτήρια και οι συνοδευτικές αυτών εγκαταστάσεις καθώς και λοιπές εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως προπονητικό κέντρο ιππικού συνόλου. Στο χώρο απέναντι από το νησί που σήμερα είναι ιπποφορβείο προτείνουμε την δημιουργία μικρού ιππικού ομίλου και ξύλινων ξενώνων ιππασίας.

Όσον αφορά την περιήγηση ευρύτερα στη λιμνοθάλασσα, σχεδιάσαμε στον παρακάτω χάρτη δύο γραμμές περιηγητικού τουρισμού. Μία επίγεια η οποία συνδέει το Αιτωλικό με το Μεσολόγγι και το Κρυονέρι. Προτείνουμε η υπάρχουσα και πρόσφατα συντηρηθείσα σιδηροδρομική γραμμή να αξιοποιηθεί. Να λειτουργεί με δυο ή τρία βαγόνια τους καλοκαιρινούς μήνες για τους λουόμενους.

 

Χάρτης περιηγητικού τουρισμού

Χαράξαμε επίσης μία διαδρομή για ένα θαλάσσιο περίπλου των ακτών μας και των λουρονησίδων μας και για επισκεψιμότητα του μνημείου της λιμνοθάλασσας. Προτείνουμε ο περίπλους να ξεκινά από το λιμάνι μας και να οδηγεί στο Κρυονέρι και στο Λούρο. Ο σχεδιασμός της διαδρομής να γίνει σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας και τους ψαράδες. Ο περίπλους να γίνεται με μικρά σκάφη ανάλογου σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αβαθούς λιμνοθάλασσας μας.

 

Παρεμβάσεις στο παραλιακό τοπίο

Ο σχεδιασμός του Δυτικού θαλάσσιου μετώπου έχει κατατεθεί από την σχεδιαστική μας ομάδα στο Δήμο στα πλαίσια σχεδιασμού των οδικών αξόνων της Ο.Χ.Ε και είναι αναρτημένος στο Web: http://tsakmakli.wordpress.com. Στο μέτωπο αυτό σχεδιάσαμε διάφορες χρήσεις μικρών καθιστικών και περιπτέρων για επιχειρηματική δράση και θέαση των περιπατητών στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο.

Επισημάναμε μια φυσική λίμνη στην Δυτική περιμετρική βόρεια του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας, η οποία σήμερα «μπαζώνεται». Προτείναμε την ανάδειξή της. Σήμερα τους χειμωνιάτικους μήνες έχει επισκεψιμότητα ερωδιών.

 

Πανοραμική θέση φυσικής θαλάσσιας λίμνης

Εκεί γύρω από την λίμνη μεταφέραμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο νοτιανατολικό θαλάσσιο μέτωπο. Δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο αθλητικών εγκαταστάσεων που μπορεί να κατασκευαστεί και να αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Πρόταση ανάπλασης της λίμνης και του χώρου ο οποίος την περιβάλλει

Εδώ σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των προτεινόμενων λειτουργικών χρήσεων στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο θα πρέπει να γίνουν και απαιτούμενες νομικές διαδικασίες στο άμεσο μέλλον, ώστε ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία να επιτύχουν την απελευθέρωση των αμφισβητούμενων χώρων του παραλιακού μετώπου ώστε να δημιουργηθεί χερσαία ζώνη παραλίας.

 

Ανάπλαση της δυτικής περιμετρικής και ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσεις στον ελεύθερο ή αμφισβητούμενο εκτός σχεδίου χώρο ο οποίος εφάπτεται αυτής

Επίσης στο νοτιοανατολικό θαλάσσιο μέτωπο μετατοπίσαμε την νοτιανατολική περιμετρική μπροστά στο ανατολικό αλίπεδο για να δημιουργήσουμε χερσαία ζώνη παραλίας. Στο χώρο αυτό σχεδιάσαμε ξύλινα τουριστικά εκθεσιακά περίπτερα καθώς και αναψυκτήρια τύπου «παραδοσιακής πελάδας» για τουριστική επιχειρηματικότητα. Χωροθετήσαμε την χρήση του κανόε – καγιάκ, στο χώρο όπου ήδη λειτουργεί, καθώς και ένα μεγάλο χώρο ανοιχτής Στάθμευσης.

 

Αναψυκτήριο τύπου «παραδοσιακής πελάδας» για τουριστική επιχειρηματικότητα στην νοτιοανατολική περιμετρική

Προτεινόμενος χώρος για κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων στην νοτιοανατολική περιμετρική

Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές χερσαίες πανέμορφες λιμνοθαλάσσιες περιοχές του προστατευόμενου οικοσυστήματος του νοτίου τμήματος του Νομού Αιτ/νίας. Αυτές χρήζουν ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης για αξιοποίησή τους στην θέαση στο ψάρεμα, την κωπηλασία, την ποδηλασία και στην κολύμβηση. Ως παράδειγμα αναφέρουμε την περιοχή πίσω από την μαύρη αλυκή, όπου υπάρχουν πάρα πολλά φυσικά κανάλια και η αναξιοποίητη αβαθής εκτενής νοτιοανατολική παραλία της Τουρλίδας, καθώς και δυτικά η λιμνοθαλάσσια περιοχή πίσω από τις θερινές εγκαταστάσεις του «Παναγία Ελεούσα».

Προτείνουμε για όλες τις αξιόλογες χερσαίες λιμνοθαλάσσιες περιοχές του προστατευόμενου οικοσυστήματος, οι οποίες ευρίσκονται μέσα στα όρια του διευρυμένου Δήμου μας, να εκπονηθεί ολιστικά μια μελέτη για ήπια οικοτουριστική αξιοποίηση και ανάδειξή τους για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Για την εκπόνηση της προτεινόμενης μελέτης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας για την προστασία και την διατήρηση της φυσικότητας των οικοτόπων.

Καταθέτουμε δημόσια τις προτάσεις μας για τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη διαφόρων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας στα θαλάσσια μέτωπα. Μπορείτε να εξετάσετε αν η ολοκληρωμένη πρότασή μας βοηθά ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας να τα κάνουμε πράξη προς όφελος όλων μας.

H ομάδα που σχεδιάζει λύσεις εθελοντικά και καταθέτει προτάσεις μελέτης για τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας.

  1. Τσακμακλή.Σταυρούλα - Πολιτικός Μηχανικός – Επίτιμο μέλος ΤΕΕ- Συγγραφέας
  2. Αράβας.Δημήτρης -Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ (με μεταπτυχιακό σε εναλλακτικούς Σχεδιασμούς) Δημόσιος λειτουργός Δ.Τ.Υ Π.Ε Αιτ/νίας.
  3. Ράπτης Βασίλης -Χημικός -Καθηγητής Ιταλικών – Ποδηλάτης

Στοιχεία επικοινωνίας:

E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Web: http://tsakmakli.wordpress.com

 Όλες οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί για την πόλη μας είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία