Αγγελίες    Επικοινωνία

Ιδεαλιστές και πραγµατιστές

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/06/2019

 

Όπως και στην υπόλοιπη ζωή, έτσι και στους κόλπους όσων ασχολούνται με τα κοινά από οποιοδήποτε πόστο, και ειδικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται, οι οποίοι έχουν τη δική τους οπτική γωνία.

Από τα χρόνια στα οποία ασχολούμαι με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τείνω να ξεχωρίσω δυο διακριτές και ιδιαίτερες κατηγορίες: τους ιδεαλιστές και τους πραγματιστές.

Οι ιδεαλιστές, είναι η κατηγορία εκείνη των ανθρώπων, που είναι παθιασμένοι με τον τόπο τους, με πολλές ιδέες, με μεράκι, με ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο σε ότι έχει να κάνει με τα τοπικά θέματα, αλλά φυσικά και με προτάσεις για το καλό του τόπου. Περιττό να ειπωθεί ότι οι όποιες αστοχίες σε θέματα προόδου της περιοχής τους, πληγώνουν ιδιαίτερα αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές είναι άνθρωποι με ανιδιοτελή και συχνά αλτρουιστικά αισθήματα όταν πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Οι πραγματιστές, από την άλλη πλευρά, είναι μια διαφορετική κατηγορία ανθρώπων. Με πιο τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων, με ιδιαίτερη αδυναμία σε «στοιχεία» και «αριθμούς», με μια αντίληψη προόδου για τον τόπο που βασίζεται σε απτά και συγκεκριμένα δεδομένα, και σε διοικητικές πρακτικές και διαδικασίες. Είναι φανερό ότι στην εν λόγω κατηγορία ο ρεαλισμός κατέχει περίοπτη θέση, συχνά δίχως να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για άνοιγμα της φαντασίας προς νέες υπερβατικές κατευθύνσεις για τον τόπο.

Να διευκρινίσω, βέβαια, ότι οι ανωτέρω περιγραφέντες όροι δεν αποτελούν θέσφατα και απολύτως στεγανές κατηγορίες ανθρώπων, ωστόσο με προσεκτική παρατήρηση ανθρώπων που είτε κατέχουν θέσεις ευθύνης σε τοπικό επίπεδο είτε απλώς είναι ενεργοί πολίτες, θα δει κανείς ότι εύκολα μπορεί να καταλήξει ότι μάλλον ανήκουν σε μια από τις δύο κατηγορίες. Χωρίς φυσικά να λείπουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων (μάλλον είναι η εξαίρεση), που συνδυάζουν θαυμαστά ιδεαλισμό και πραγματισμό στην κοσμοθεωρία και τις δράσεις τους.

Και το ερώτημα που αβίαστα γεννιέται σε κάθε καλοπροαίρετο δημότη, είναι "ποια κατηγορία ανθρώπων είναι καταλληλότερη για να οδηγήσει τον τόπο μπροστά, με βήματα προόδου και ανάπτυξης προς το μέλλον". Η συζήτηση είναι ανοικτή και δημόσια, επιτρέψτε μου, όμως, να παραθέσω τις σχετικές μου σκέψεις.

Πεποίθησή μου είναι, λοιπόν, ότι ένας τόπος για να πάει μπροστά, χρειάζεται απολύτως και τις δυο κατηγορίες ανθρώπων! Και οι μεν και οι δε, και όχι μόνο οι μεν ή μόνο οι δε, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικά ισχυρό ‘κράμα’, που μπορεί να οδηγήσει έναν τόπο σε δρόμους ανάπτυξης.

Συνήθως οι άνθρωποι τείνουν να συμπαθούν ομοϊδεάτες τους. Αυτούς με τους οποίους ταιριάζουν στις σκέψεις, στις παρόμοιες επιλογές κ.λπ. Όμως, με μια πιο προσεκτική σκέψη, νομίζω θα αναγνωρίσουν και οι ίδιοι ότι χρειάζονται άπαντες. Θεωρώ πραγματικά άστοχο να βλέπω κατηγορίες ανθρώπων εκατέρωθεν, όπου οι μεν παραθέτουν συχνά "ξερά" αριθμητικά στοιχεία παραθεωρώντας άλλα δεδομένα (π.χ. ποιοτικά), ενώ οι δε μπορεί να επιμένουν σε στόχους ωραίους και ιδανικούς αλλά εν τοις πράγμασι ανέφικτους.

Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στην τοπική κοινωνία, σε δημοτικές ομάδες, σε δημοτικές και αντιπολιτευόμενες αρχές, σε περιφερειακές διοικήσεις όλων των παρατάξεων, σε ομάδες ενεργών δημοτών. Η πρόκληση ξέρετε ποια είναι; Να υπάρχει ένας επιτυχής συγκερασμός των απόψεων των ιδεαλιστών και των πραγματιστών. Κάτι παρόμοιο με την «λογική» και το «συναίσθημα». Με μόνο το ένα, η ζωή είναι λειψή. Δίπλα από μια "λογιστική" θεώρηση των πραγμάτων, οφείλει να σταθεί μια «δημιουργική φαντασία». Αναγκαία και τα δυο σε μια καλή ισορροπία, για ένα επιτυχές για την τοπική κοινωνία μας αποτέλεσμα.

Φυσικά, αυτό απαιτεί ανοικτούς ορίζοντες, ιδίως από όσους ασκούν κάποιου είδους εξουσία. Δεν υπάρχει μια οπτική γωνία, υπάρχουν πολλές, για κάθε τοπικό ζήτημα. Το θέμα είναι να εξετάζονται όλες κάθε φορά και να επιλέγεται η καταλληλότερη. Με δογματισμούς και αφορισμούς, δεν πρόκοψε ποτέ κανένας και πουθενά… Χρειάζεται, λοιπόν, ανωτερότητα, αποδοχή της διαφορετικής αντίληψη της έτερης κατηγορίας από την δική μας, και η γενικότερη πορεία μας να περιλαμβάνει ένα σωστό μείγμα ιδεαλισμού και πραγματισμού.

Μια τέτοια προσέγγιση, ολοκληρωμένη μέσα από την ανάμιξη της διαφορετικότητας, μπορεί να βοηθήσει και τον δικό μας τόπο να χαράξει μια νέα καλύτερη πορεία. Ιδεαλιστές και πραγματιστές του τόπου μας σε αγαστή συνεργασία και με πνεύμα συναλληλίας, με κοινή την αγωνία για το μέλλον του τόπου μας, μπορούν να επαναφέρουν την περιοχή μας σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, όπως το θέλουμε και όπως το αξίζουμε.  

 Κωνσταντίνος Η. Χονδρός
Περιφερειολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία