Αγγελίες    Επικοινωνία

Ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός….

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Η φύση και οι πρόγονοί μας, μας χάρισαν απλόχερα έναν ευλογημένο τόπο.

Δεν είναι τυχαίο που άλλοι μας θεωρούν «Μεσοποταμία της Ευρώπης», άλλοι «οπωρώνα της Ευρώπης» και άλλοι «νερένια περιοχή».

Αρκεί κανείς να μελετήσει την περιοχή μας και θα ανακαλύψει ένα τεράστιο και ανεκμετάλλευτο πλούτο.

Τι να πρωτοαναφέρω...

Την Αρχαία Καλυδώνα, η οποία εκτός των σημαντικών μνημείων που διαθέτει, έχει και ένα από τα ελάχιστα θέατρα στον Ελλαδικό χώρο που διαθέτει τετράγωνη ορχήστρα;

Το Αρχαίο θέατρο Οινιαδών με χωρητικότητα 3000 θεατών, ή το Αρχαίο Νεώριο που βρίσκεται στη στεριά σκαλισμένο σε πελώριο βράχο;

Ακόμα η Αρχαία Αλίκυρνα, οι Ρωμαικές θέρμες, η Πλευρώνα (σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με τεράστιο τείχος που έχουν μήκος 3χλμ.και τεράστια δεξαμενή από τα καλύτερα τεχνικά έργα των αρχαίων Ελλήνων), το απολιθωμένο δάσος καστανιάς στον Αράκυνθο,ο οποίος έχει αρκετούς μικρούς καταρράχτες, η απίστευτη θέα της Λιμνοθάλασσας και του Πατραϊκού κόλπου αλλά και δραστηριότητες όπως πεζοπορία σε μονοπάτια (μονοπάτι εξοδιτών), οι αποδράσεις εκτός δρόμου και το αλεξίπτωτο πλαγιάς .

Τη λιμνοθάλασσα με έκταση 150.000 στρέμματα (από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου), σχηματισμένη με μοναδικό τρόπο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής. Εδώ παράγεται το 60% της πανελλήνιας παραγωγής άλατος, παρατήρηση πουλιών, εδώ μεταναστεύουν, κινούνται, φωλιάζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 230 είδη πουλιών (υδρόβια και παρυδάτια), πολλά από τα οποία είναι είδη προς εξαφάνιση. Στα φυσικά της ιβάρια αλιεύονται με ιδιαίτερη πατροπαράδοτη τεχνική τα νόστιμα ψάρια της ( λίγδες ,τσιπούρες , λαβράκια, χωβιοί, κέφαλοι, χέλια , μπάφες οι οποίες δίνουν το περίφημο αυγοτάραχο). Η περιοχή προσφέρεται ως μελλοντικός θαλάσσιος οικοτουριστικός προορισμός με σεβασμό στο περιβάλλον ( ιαματικά λουτρά, ψάρεμα, βόλτα με βάρκα ή περπάτημα στη λιμνοθάλασσα, επίσκεψη στα νησάκια της , παρακολούθηση του ηλιοβασιλέματος, κολύμπι στις παραλίες της περιοχής και τόσα ακόμη).

Ποιος δε θα ήθελε να κάνει βόλτα στις εκβολές των ποταμών Ευήνου και Αχελώου με τη συμβολή των οποίων δημιουργήθηκε η λιμνοθάλασσα και οι πεδιάδες της περιοχής.

Τελευταία η περιοχή μας έχει γίνει κόμβος παραγωγής πολλών αγροτικών προϊόντων (περίπου το 55% της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς Καλαμών με αυξητική τάση, εσπεριδοειδή με χιλιάδες τόνους παραγωγής με ελάχιστα όμως συσκευαστήρια, ρύζι και άλλα προϊόντα).

Το Μεσολόγγι διαθέτει λιμάνι με εμπορική και τουριστική αξία και μαρίνα (ανάσα ζωής για τους επαγγελματίες της περιοχής) που πρέπει να συνδεθούν με την Ιόνια οδό.

Διάσπαρτα σε όλο το δήμο είναι χτισμένα πάρα πολλά εκκλησάκια, που κάθε ένα από μόνο του αποτελεί και μία ιστορία .

Τέλος ο Φράξος, μνημείο της φύσης στο Λεσίνι, η Αρχαία Ιθωρία, το Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό , η Κούλια της Κυρά-Βασιλικής στη Κατοχή, Κούλια στο Ευηνοχώρι κ.α.

Αφήνοντας στο τέλος την νεότερη ιστορία,η μοναδική στην Ευρώπη Ιερά Πόλη με τον κήπο των ηρώων, τα νεοκλασικά κτήρια, τα σπίτια πρωθυπουργών, τα πανηγύρια, τους πεζόδρομους, το γεωπονικό πανεπιστήμιο και ποδηλατόδρομους (πόλη του ποδηλάτου) είναι ιτο διαμάντι του νομού.

Ήρθε η ώρα να πιστέψουμε ,να τολμήσουμε ,να προσπαθήσουμε. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι εύκολος. Η διάθεσή μας και η ανάγκη να τοποθετήσουμε την πόλη μας εκεί που της αξίζει είναι η δύναμή μας .

Έχουμε τη διάθεση να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές για να δημιουργήσουμε ένα ΔΗΜΟ όπως τον θέλουμε… όπως του πρέπει… όπως τον ονειρευόμαστε.

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί «Όμορφος τόπος, αλλά ανεκμετάλλευτος»; Ας σταματήσουμε να το σκεφτόμαστε και ας το κάνουμε πράξη, με οδηγό τις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Λύρου και το πρόγραμμα της Δημιουργικής Ανατροπής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ (ΦΥΣΙΚΟΣ)
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία