Αγγελίες    Επικοινωνία

Ας πάει και το παλιάμπελο με ψηφοθηρικές τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

Επαναλαμβάνεται ως φάρσα η ίδια ιστορία του 1990, όταν σε άσχετο πάλι νομοσχέδιο κατατέθηκαν σε μια νύχτα … 100 τροπολογίες ρεκόρ από όλα τα κόμματα, το οποίο, με τη φόρα που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι θα καταρριφθεί έως τις εθνικές εκλογές

Περιμένατε ποτέ ότι θα μπορούσε να σταθεί όρθια αυτή η χώρας, αυτή η οικονομίας, αυτή κοινωνία με ένα τέτοιο σαθρό πολιτικό σύστημα; Όταν σε μια ημέρα κατατίθενται σε άσχετο, όπως πάντοτε νομοσχέδιο, τάχιστα 12 άσχετες τροπολογίες (τις οποίες ξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τες … αντιδημοκρατικές!), αντιλαμβάνεται πόδες θα φτάσουν έως την επίσημη προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές. Ίσως σπάσουν το ρεκόρ των 100 ψηφοθηρικών που κατατέθηκαν σε μια νύχτα επί Οικουμενικής κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 7 Μαρτίου του 1990, νομοσχεδίου, το οποίο έφερε, κατ΄ ευφημισμόν, τον τίτλο «Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής κλπ». Τότε, κατατέθηκαν 100 τροπολογίες, τα κείμενα έφθαναν στη Βουλή από τις διάφορες ομάδες πίεσης και μοιράζονταν αντίγραφα στους βουλευτές. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι πολλές τροπολογίες κατατέθηκαν ίδιες και απαράλλακτες από βουλευτές και των τριών κομμάτων!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα, ύστερα από 29 χρόνια, ως φάρσα, όπως έλεγε ο Μάρξ του ΣΥΡΙΖΑ, ως δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά, η ιστορία επαναλήφθηκε ως τραγωδία (μάς οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην υπερχρέωση, στην οικονομική κρίση και στα ατέλειωτα Μνημόνια). Όπως και το 1990, έτσι και τώρα, οι ψηφοθηρικές τροπολογίες προστέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο για την … κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και προβλέπουν την παροχή επιδόματος 120 ευρώ σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους , επαναπροδιορισμό τους ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών, ειδικά επιδόματα στους φρουρούς των καταστημάτων κράτησης βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και άλλα … σωτήρια κομματικά, μπροστά στα οποία ωχριούν οι 100 τροπολογίες επί Οικουμενικής Κυβέρνησης! Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, καταγράφεται και ανάλογος καταιγισμός βουλευτικών τροπολογιών!

Όλες αυτές οι τροπολογίες συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (15 Μαρτίου 1990) υπό τον τίτλο «Η άγρια νύχτα των χαμένων ρουσφετιών» και είναι οι εξής (απολαύστε):

Α. Τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση

 1. Πρόσθετη κρατική επιχορήγηση ύψους 900 εκατ. δραχμών προς τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές.
 2. Δικαίωμα συνταξιοδότησης εκείνων που θα εκλεγούν για τρεις φορές ανεξάρτητα από τον αν συμπληρώνουν τετραετία. Η σύνταξη θα είναι πλήρης. Δεν ήταν εφικτός ο υπολογισμός του κόστους αυτού.
 3. Παροχή στους βουλευτές και ευρωβουλευτές του δικαιώματος να εισάγουν ατελώς αυτοκίνητα όχι πλέον των 2.000 κυβικών κατά το ανώτατο όριο, αλλά 2.500 κυβικών. Και αυτό «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσώπων αυτών», όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Επέκταση των αφορολόγητων Ι.Χ στις ημερήσιες, εβδομαδιαίες εφημερίδες καθώς και στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίων Αθηνών. Ο υπουργός Οικονομικών αιτιολογεί υποστηρίζοντας ότι «η επέκταση κρίνεται σκόπιμη για να μπορέσουν οι εφημερίδες να ανταποκριθούν καλύτερα στο έργο τους και την αποστολή τους που είναι η ενημέρωση του ελληνικού λαού».
 4. Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος με τη μορφή εξόδων κινήσεως για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, που υπηρετεί στο γραφείο ασφαλείας του πρωθυπουργού, όταν αυτός δεν είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας. Το κόστος υπολογιζόταν σε 20 εκατ. δραχμές.
 5. Μισθολογικά των υπαλλήλων που απασχολούνται στη Γραμματεία των δικαστηρίων.
 6. Βαθμολογική εξέλιξη κλάδου ΤΕ Παιδαγωγικού των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας του υπουργείου Υγείας, κόστους 20 εκατ. δραχμών.
 7. Χρηματοδότηση με δαπάνες του κράτους της αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων.
 8. Επιβολή τέλους για τη χρήση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Για τηλεοπτικές άδειες 2 εκατ. δραχμών για τις ανώνυμες εταιρείες, 500.000 δραχμές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Για ραδιοφωνικές άδειες 500.000 δραχμές το μήνα για τους ιδιώτες και 150.000 δραχμές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
 9. Αύξηση αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ, κόστους 339 εκατ. δραχμών ετησίως!
 10. Διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θράκη.
 11. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό συμβολαιογράφων και των υπαλλήλων κλάδου ΠΕ της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 12. Παροχή επιδόματος θέσης στους προϊσταμένους διευθύνσεων, τμημάτων και αυτοτελών γραφείων δημόσιων υπηρεσιών στις οποίες δεν έχει συνταχθεί ακόμα οργανισμός. Το κόστος υπολογιζόταν σε 64 εκατ. δραχμές ετησίως.
 13. Χορήγηση αποζημίωσης στους δημοσιονομικούς υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
 14. Ιδιαίτερη μεταχείριση ως προς τους συντελεστές δόμησης σε έκταση 254 στρεμμάτων ιδιοκτησίας Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή Φοίνικα του Δήμου Πυλαίας, στο Νομό Θεσσαλονίκης.
 15. Δυνατότητα αναχρηματοδότησης (προεξόφλησης) των παλαιών υψηλότοκων δανείων FMS με το προϊόν νέων εμπορικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους.
 16. Παράταση για μια δεκαετία του χρόνου επιβολής ειδικού τέλους ύδρευσης και αποχέτευσης.
 17. Καθορισμός χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεως ειδών φαρμακείου στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες.

Β΄ Τροπολογίες που κατατέθηκαν από βουλευτές.

 1. Επέκταση δικαιώματος σύνταξης στα μέλη οικογένειας στρατιωτικών θανόντων εν υπηρεσία.
 2. Κατάργηση διάταξης για απαγόρευση θεώρησης βιβλίων σε συστεγαζόμενους επιτηδευματίες.
 3. Εφαρμογή της αρχής της ισότητας στους αναπήρους.
 4. Στεγαστικό επίδομα στους υπαλλήλους των φυλακών και ιδρυμάτων Αγωγής του κράτους.
 5. Καθιέρωση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για τους κινηματογράφους που λειτουργούν σε πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων.
 6. Μεταφορά θέσεων του κλάδου ΔΕ Τυπογραφίας (ειδικότητας γραφικών τεχνών και βιβλιοδεσίας) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στον κλάδο ΤΕ Γραφικών Τεχνών.
 7. Διεύρυνση της έννοιας της πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και για τους συνδικαλιστές ναυτικούς.
 8. Επέκταση εισαγωγής αυτοκινήτου και οικοσκευής και γα τους προερχόμενους από τη Σαουδική Αραβία.
 9. Φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων εκμίσθωσης αυτοκίνητων.
 10. Χορήγηση αδασμολόγητων αυτοκινήτων και στους αναπήρους αναπνευστικού (αφαίρεση λάρυγγος).
 11. Χαρακτηρισμός ως εξόδων κίνησης για τη μη φορολόγηση της αποζημίωσης που χορηγείται στο προσωπικό των ΕΛΤΑ κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
 12. Η αποζημίωση που χορηγείται στους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ ως εκλογικό επίδομα να χορηγείται ως έξοδα κίνησης και να μην υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος.
 13. Επέκταση του αφορολογήτου για εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτά δικηγόρο από παροχή υπηρεσιών με πάγια περιοδική αμοιβή.
 14. Παροχή κινήτρων της περιοχής Δ΄ στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην επαρχία Δομοκού, στις κοινότητες της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας καθώς και εντός των ορίων των κοινοτήτων Μακρακώμης, Σπερχειάδας.
 15. Σύσταση στη Διεύθυνση Μορφωτικών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού τμήματος υπηρεσιών εξωτερικού και κλάδου μονίμων υπαλλήλων.
 16. Χαρακτηρισμός ως αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας των καινουργών ή μεταχειρισμένων μέχρι δύο ετών από την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας, βενζινοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων καθώς και καινουργών ελαφρών φορτηγών τύπου JEEP και παρομοίων μέχρι 2.800 κ.ε βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.
 17. Ενίσχυση στις επιχειρήσεις αυτοκινήτων – ψυγείων διεθνών μεταφορών.
 18. Χορήγηση επιδόματος και στους παραπληγικούς ή τετραπληγικούς συνταξιούχους βουλευτές καθώς και χορήγηση επιδόματος καυσίμων ίσον με την τιμήν των 100 λίτρων βενζίνης στα άτομα με παράλυση των κάτω άκρων.
 19. Χαρακτηρισμός ως δωρεών των ποσών που προσφέρονται σε διάφορα πατριωτικά ιδρύματα, εξωραϊστικούς συλλόγους και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και συλλόγους.
 20. Επέκταση της πρόσθετης φορολογικής ελάφρυνσης που ισχύει για μισθωτούς – συνταξιούχους παραμεθορίων περιοχών και στα λοιπά φυσικά πρόσωπα που ασκούν εκεί οικονομική δραστηριότητα.
 21. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση της γεωργικής γης στους Νομούς του Ανατολικού Αιγαίου.
 22. Κάτοχος αφορολογήτου αυτοκινήτου μπορεί να το μεταβιβάσει, αφού έχει συμπληρωθεί 18μηνο από την ημέρα απόκτησής του, εφόσον έχει χάσει την ιδιότητα με την οποία το απέκτησε και δεν συνταξιοδοτείται.
 23. Παράταση προθεσμιών και τροποποίηση εγκριτικών πράξεων υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις του ΝΔ 1312/72.
 24. Αναγνώριση πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και στους συνδικαλιστές ναυτικούς.
 25. Τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν το κάθε ένα από τα τέκνα από οποιοδήποτε γονέα τους, που πέθανε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες από της δημοσιεύσεως του Νόμου 1329/83, λογίζονται κατά μετατροπή ως περιουσιακές παροχές που έγιναν από τον γονέα πριν από το θάνατό του.
 26. Επιτρέπεται στους πολύτεκνους να κατέχουν 2η θέση είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα χωρίς περιορισμούς στις αποδοχές τους.
 27. Ανακοίνωση στη Βουλή πριν από την κατακύρωσή τους των προμηθειών σημαντικής τεχνολογικής και οικονομικής αξίας .
 28. Αποζημίωση των επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 29. Μέριμνα για τους δικαιούχους περιπτέρων.
 30. Αναστολή με απόφαση των Δήμων – Κοινοτήτων της επιβολής τέλους 5% στα καταστήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.
 31. Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τις ενοικιάζουν σε πολύτεκνους. Απαλλαγή πολυτέκνων κατά ¾ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για ένα αυτοκίνητο μέχρι 2000 κ.ε, καθώς και από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου για αγορά πρώτης κατοικίας ή οικοπέδου.
 32. Υπολογισμός φόρου σε περίπτωση μεταβίβασης με αντάλλαγμα.
 33. Ετήσια αναπροσαρμογή του αφορολογήτου για τον ΦΑΠ και διαρρυθμίσεις στο φόρο υπεραξίας .
 34. Την ίδια τροπολογία κατέθεσαν και άλλοι βουλευτές!
 35. Κατάργηση άρθρου για την καθιέρωση νέων διαδικασιών επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
 36. Επιτρέπεται η μεταδημότευση σε οποιονδήποτε Δήμο ή Κοινότητα, εφόσον πρόκειται για υποβολή υποψηφιότητας σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
 37. Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητης της εκλογικής αποζημίωσης που δίνεται στους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ.

38-39. Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων κλάδου ΤΕ, αποφοίτων ΤΕΙ. Διπλή τροπολογία από διαφορετικούς βουλευτές!

 1. Ορισμός αναπληρωτών προϊσταμένων στις ΔΟΥ Α΄ Τάξεως .
 2. Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταλλωρύχων.
 3. Προϋποθέσεις προσφυγής στη Δικαιοσύνη για φορολογικούς λόγους.
 4. Απαλλαγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου από την υποχρέωση καταβολής στη Σιβιτανίδειο ποσοστού 2% επί των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων.
 5. Μονιμοποίηση διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

45-46. Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων για τα μέλη απορφανισμένων οικογενειών δικαιούχων δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Διπλή τροπολογία!

47- 48. Εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων ΕΛΤΑ να θεωρείται αφορολόγητη. Διπλή τροπολογία!

 1. Στεγαστικό επίδομα στους υπαλλήλους των φυλακών και ιδρυμάτων Αγωγής.
 2. Εξομοίωση JEEP κοινοτικής και εξωκοινοτικής καταγωγής.
 3. Βελτίωση του παρεμβατικού ρόλου του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
 4. Να μην υποχρεώνονται οι Ιεροί Ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα,, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα να καταθέτουν ποσά δωρεών άνω των 80.000 δραχμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 5. Βουλευτές ή τέως βουλευτές που έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συντάξιμο υπηρεσία και έχουν καταστεί ανάπηροι κατά το χρόνο άσκησης των βουλευτικών τους καθηκόντων με αναπηρία 50% νόμιμα αποδεδειγμένη, αποκτούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας τους.
 6. Να μην υπόκειται η διανομή κερδών στους εργαζομένους σε κρατήσεις υπέρ οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης (δεν «πέρασε» μολονότι .. σωστή!).
 7. Αύξηση των φοροαπαλλαγών για γονική μέριμνα.
 8. Αύξηση αμοιβών του κλάδου ΥΕ επιμελητών – κλητήρων.
 9. Κίνητρα στους καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για μόνιμη εγκατάσταση στη Θράκη, κόστους 322 εκατ. δραχμών.
 10. Επέκταση της διαγραφής οφειλών κληρούχων.

59 - 60. Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα για το μόνιμο προσωπικό της ΕΔΕΜΕΔ που υπηρετεί στο ΙΚΑ (κατατέθηκε … δύο φορές!).

 1. Μετάταξη σε ασφαλιστικό φορέα 22 υπαλλήλων του υπουργείου Προεδρίας.
 2. Καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 6% στις συνδρομές των μελών στις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας.
 3. Προσδιορισμός του δημοτικού τέλους 5% επί των εισπράξεων ζυθοπωλείων, γαλακτοπωλείων.
 4. Αφορολόγητο δικηγόρων!
 5. Κατάταξη παιδαγωγών των κέντρων παιδικής μέριμνας στον κλάδο ΠΕ.
 6. Επανασυζήτηση προσφυγών που ασκήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς την υπογραφή δικηγόρου.
 7. Ειδικά μέτρα για τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου προς περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
 8. Διευθέτηση προβλημάτων για τους παραχωρησιούχους αυτοκινήτων του Δημοσίου.
 9. Καθιέρωση προαιρετικής εισφοράς στους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και ΤΑΕ για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
 10. Παράταση συμβάσεων εκτάκτων.

72 - 73. Δικαίωμα μεταγραφής χωρίς εξετάσεις και ποσοτικό περιορισμό για τους φοιτητές και σπουδαστές πανεπιστημίων του εξωτερικού των οποίων οι γονείς εκδιώχθηκαν από το διδακτορικό καθεστώς (κατατέθηκε δύο φορές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).

 1. Διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για το τακτικό προσωπικό των προνοιακών ιδρυμάτων.

75 – 76. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου 15% στα εισοδήματα αντιπροσώπων που αποκτούν αμοιβές ή προμήθειες από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους (και η τροπολογία αυτή με άλλη διατύπωση κατατέθηκε από δύο βουλευτές).

 1. Ενεργοποίηση παραχώρησης οικοπέδων σε κατοίκους της Κοινότητας Χάβαρι του Νομού Ηλείας με την έκδοση πράξεων παραχώρησης.
 2. Μείωση του ποσού για επιστροφή αποζημιώσεων από ανάκληση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν στη διάρκεια της δικτατορίας.
 3. Προσδιορισμός αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας .
 4. Επέκταση ισχύος του Νόμου 1813/89 και για τα θετά παιδιά που υιοθετήθηκαν μέχρι του 1989 και δεν λαμβάνουν σύνταξη.
 5. Μ αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων που λαμβάνονται με πλειοψηφία των ¾ είναι δυνατή η αναστολή της εφαρμογής των μέτρων επιβολής του τέλους του 5% στα καταστήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.

82-83. Δύο τροπολογίες για την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των πολυτέκνων. Προτείνουν αφορολόγητο αυτοκίνητο μέχρι 2000 κ.ε και την κατοχή 2ης θέσης. Πάντως, η αιτιολογική έκθεση ήταν διαφορετική!)

 1. Αντιμετώπιση προβλημάτων δικαιούχων περιπτέρων.

Κι όλες αυτές οι τροπολογίες σε νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής». «Συγχαρητήρια» …

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία