Αγγελίες    Επικοινωνία

Δηµοτικό πρόγραµµα: Το ζητούµενο των τοπικών εκλογών

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Γράφει ο Συμεών Γκόρπας*

Όπως σχεδόν όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα έτσι και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα περισσεύει η προχειρότητα στον προγραμματισμό, θα κυριαρχήσει η ανευθυνότητα, στην οργάνωση θα πλεονάζει η επιπολαιότητα στις υποσχέσεις, θα απουσιάζει η σοβαρότητα στην υλοποίηση του όποιου δημοτικού προγράμματος παρουσιασθεί στους ταλαίπωρους, ανυποψίαστους και πάντα γελασμένους δημότες.

Με προκλητική άγνοια οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες θα επενδύσουν τις φιλοδοξίες τους στην παθητικότητα, την αδιαφορία, την ασυμμετοχικότητα των δημοτών που παρατηρούν επί σειρά ετών (έμπειροι πια) τις μεγαλόστομες προθέσεις των υποψηφίων για την ποιοτική αναβάθμιση της πόλης.

Οι πρόχειρες «ασκήσεις επί χάρτου» που συντάσσονται σε μία ευκαιριακή σύναξη «ειδικών», λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ονομάζονται μεγαλόστομα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, προπαγανδίζονται ανισότιμα με τη μελλοντική τους προοπτική, (στον κάλαθο των αχρήστων) προορίζονται με βεβαιότητα στη μη ανάγνωσή τους απ΄ αυτούς που υποτίθεται, ότι πρόκειται να ενημερώσουν τους δημότες.

Αντί, λοιπόν, να έχει πραγματοποιηθεί μία μακρόχρονη, τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη προσπάθεια σύνταξης ενός ρεαλιστικού, αξιόπιστου και κοινωνικά ευαίσθητου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, προτιμάται η δοκιμασμένη λύση της συρραφής ιδεών, πρακτικών, αντιλήψεων, ιδεών έτσι γενικά και αόριστα (γι΄ αυτό και αποδεκτών) από τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι συμβάλλουν σε ένα πολιτικό πυροτέχνημα με διάρκεια ζωής λίγες εβδομάδες.

Για μία σύγχρονη πόλη, όπου οι ανάγκες, τα προβλήματα, οι δυσκολίες καθημερινά μεγαλώνουν και οξύνονται, οι βασικοί άξονες αναφοράς του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ πρέπει να είναι:

Αθλητισμός, δημόσιες σχέσεις δημοτικές λειτουργίες, κατοικία, νεολαία, οικονομική ανάπτυξη, παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμός, πρόνοια - υγεία, συγκοινωνία, τουρισμός.

Αυτές τις ενότητες πρέπει να ερευνήσει, να μελετήσει, να επεξεργαστεί ο δημοτικός συνδυασμός για να προτείνει λύσεις εφικτές, άμεσες, σταθερές, σε μία συνεχή παρουσία στα δημοτικά δρώμενα ολόκληρη την τετραετία και όχι μόνον στον τελευταίο προεκλογικό μήνα, όπου οι εντυπώσεις περισσεύουν και η σοβαρότητα παραμερίζεται

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί φύσει και δυνάμει ένα προνομιακό χώρο σύνδεσης, σύνθεσης και ανάπτυξης του κοινωνικού, παραγωγικού, πολιτικού και πολιτιστικού στοιχείου. Η αντίρρηση αυτή, αλήθεια προσδιορίζει και απαιτεί τη συγκροτημένη μελέτη και την άρτια επεξεργασία ενός δημοτικού προγράμματος που ασφαλώς δεν πρέπει να είναι αποσπασματικό στους στόχους, δεν πρέπει να είναι ευκαιριακό στην πραγματοποίηση, δεν πρέπει να υπακούει στην αποπροσανατολιστική πολιτική του «όλα τώρα». Το δημοτικό πρόγραμμα, δηλαδή, πρέπει να υπηρετείται μακροπρόθεσμα συμφέροντα, να ικανοποιεί τις άμεσες προτεραιότητες και να αποσκοπεί στην επανασύνθεση, λειτουργία και αξιοποίηση του κοινωνικού ιστού της πόλης.

Ένα υπεύθυνο, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο δημοτικό πρόγραμμα πρέπει να απαντά με σαφήνεια, γνώση και αξιοπιστία στα υποχρεωτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τα προβλήματα της πόλης και την προτεινόμενη από αυτό επίλυση και διέξοδό του ΠΟΥ; ΤΙ; ΠΩΣ; ΠΟΤΕ; ΓΙΑΤΙ; σχετικά με την επιλογή, ιεράρχηση και τον προγραμματισμό τους.

Ένα δημοτικό πρόγραμμα πρέπει να υποστηρίζει εκείνη την πολιτική αντίληψη που αγωνίζεται να ενισχύσει και να διευρύνει  τη λαϊκή συμμετοχή, τη δημιουργική πρωτοτυπία του δημότη, τη συλλογική και οργανωμένη δράση των μαζικών φορέων της περιοχής.

Το δημοτικό πρόγραμμα πρέπει να σηματοδοτεί, να καθορίζει, να προϋποθέτει αλλά και να προικοδοτεί τη  φυσιογνωμία ενός δήμου έτσι ώστε να λειτουργεί σαν αγωνιστής δυναμικός, πρωτοπόρος με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, κύτταρο ζωής και δημιουργία και γόνιμο πεδίο της λαϊκής συμμετοχής.

Μόνο όταν οι δημότες πεισθούν και αποδεχθούν το δημοτικό πρόγραμμα, μπορούν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στις δημοτικές υποθέσεις μέσα στους θεσμούς (λαϊκές συνελεύσεις, συνοικιακά συμβούλια κ.ά.) που βοηθούν στην επέκταση και στερέωση της δημοκρατίας προκειμένου να υποστηριχθεί προοπτική ευνοϊκή εξέλιξη στην πορεία των δημοτικών ζητημάτων και να επιταχυνθεί και να οριστικοποιηθεί η επίλυσή τους.

Η υπόδειξη, συμβουλή, βοήθεια ή άλλη πρόταση κάθε δημότη στην σύνταξη και στην υλοποίηση ενός δημοτικού προγράμματος που είναι καθήκον και δικαίωμά του, αποκτά στην εποχή μας τη μορφή μιας επιτακτικής ανάγκης ή αλλιώς είναι ένας όρος απαραίτητος και μία συνθήκη πολύτιμη στην ανεπίστρεπτη πορεία για μία κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και προοδευτική.    

*Ο Συμεών Γκόρπας είναι Δημοσιογράφος του Πρακτορείου Ειδήσεων BLOOMBERG στις Βρυξέλλες

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία