Αγγελίες    Επικοινωνία

Μόνο ένας ανιδιοτελής νέος Αριστείδης θα σώσει την Ελλάδα από την …επιδημική «καρεκλίτιδα»!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

Με κίνδυνο της ζωής του κατόρθωσε να φτάσει στη Σαλαμίνα λίγο πριν από τη ναυμαχία για να βοηθήσει (μολονότι εξοστρακισμένος από αυτόν!!!) τον πολιτικό αντίπαλο Θεμιστοκλή να σωθεί η πατρίδα από τους Πέρσες, λέγοντας τα ακόλουθα αθάνατα, για το υψηλό πολιτικό φρόνημα, την ανιδιοτέλεια και το μεγάλο πατριωτισμό, λόγια: «εμείς πρέπει να μαλώνουμε και σε άλλες περιπτώσεις και μάλιστα τώρα για το ποιος από μας τους δυο θα κάμει στην πατρίδα το περισσότερο καλό».

Καθώς συνεχώς εντείνεται ολοένα και περισσότερο ο κομματικός ανταγωνισμός για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, αυθόρμητα αναφώνησα «και πού ακόμα». Διότι όταν όλα αυτά, παροχές, αντί μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, και υπερχρέωση, αντί μέτρων συρρίκνωσης της δημόσιας σπατάλης, προσωπικές επιθέσεις πολιτικών αρχηγών, αντί προγραμμάτων για ανάσχεση της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κατρακύλας, γίνονται σήμερα, δίκην «προπόνησης», αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει καθώς θα τελειώνει το μαρτύριο της σταγόνας της συνταγματικής λήξης της κυβερνητικής θητείας και θα προσκληθεί ξανά ο ελληνικός λαός για να εκλέξει κυβέρνηση. Θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα, με τα γνωστά εφιαλτικά αποτελέσματα. Διότι, όπως φαίνεται, και η νέα κυβέρνηση θα μας «φεσώσει» ακόμα περισσότερο και η νέα αντιπολίτευση θα σηκώσει πιο ψηλά το μπαϊράκι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, , αφού, όπως έχει καταδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, βασικό μέλημα όλων σχεδόν των κομμάτων δεν είναι το καλό της χώρας και των πολιτών, αλλά η … «καρέκλα» της εξουσίας. Για να εκλέγονται και για να ζουν αυτοί καλά και ο ελληνικός λαός … χειρότερα!

Κι όλα αυτά γίνονται, ιδιαίτερα μετά το 2008, ενώ η χώρα μας συνεχώς εμπίμπραται από τα μνημόνια και το χρέος και δεν βρίσκεται ένα έμφρον «μικρό παιδί» να πει στους κομματικούς αρχηγούς αυτό που είπε στα σαλιγκάρια, όταν τα άκουσε να τσιρίζουν πάνω στη φωτιά: «Των οικιών υμών εμπιμπραμένων αυτοί άδετε;»!

Ναι, ναι, άδουν συνεχώς με «Ζαππειάδες», «Θεσσαλονικιάδες», «μπαλκονιάδες», «ντιμπεϊτιάδες», ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζεται και το χρέος θα φτάσει στα επίπεδα του 2009 μετά από … σαράντα χρόνια! Υπενθυμίζω ότι η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2007 και επιδεινώθηκε ραγδαία το φθινόπωρο του 2008 με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, μετεξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση, στο περιβάλλον των στενά διασυνδεδεμένων οικονομιών, προκαλών τας τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 και σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση στις περισσότερες χώρες.

Οι επιπτώσεις ήταν δυσμενείς για όλες τις οικονομίες του πλανήτη. Το 2009 η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, καθώς οι περισσότερες προηγμένες οικονομίες εισήλθαν σε βαθιά ύφεση και ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες σημείωσε σημαντική επιβράδυνση. Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, ενώ τη μεγαλύτερη ύφεση παρουσίασαν οι περισσότερο ανοικτές οικονομίες, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από τη ραγδαία πτώση του παγκόσμιου εμπορίου (κατά 10,7%) το έτος εκείνο.

Ματαίως προσπαθεί η Τράπεζα της Ελλάδος με την ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2008 ( 8 Οκτωβρίου 2008) να σημάνει συναγερμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η οικονομία παρουσιάζει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες και χρόνιες ανισορροπίες που δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς για μια μακρά περίοδο. Όσο χειροτερεύει η διεθνής συγκυρία, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαρθρωτικά προβλήματα θα διογκώνονται και η αντιμετώπισή τους θα γίνεται δυσχερέστερη».

Κι όμως, η γνωστή διαπίστωση με τη γνωστή ιαχή «Λεφτά υπάρχουν» συνεχώς γινόταν αποδεκτή, ενώ η κρίση μαινόταν. Τότε, θυμάμαι, στις 15 Φεβρουαρίου του 2009, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συζήτηση για την οικονομία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 «Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι μπορώ για να έχει η Ελλάδα τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις - συνέπειες, από αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια καταιγίδα», δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Και συνέχισε: «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία είναι ραγδαίες, πιεστικές και απρόβλεπτες. Αυτή είναι η αγωνία μου και αυτή είναι η προτεραιότητά μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η πορεία της χώρας αυτή τη στιγμή δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της κυβέρνησης. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι σε μια τέτοιας έντασης παγκόσμια κρίση. Όλοι έχουμε ευθύνες. Οι πολιτικές δυνάμεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι επαγγελματικοί φορείς, πάνω από όλα έχουμε υποχρέωση ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε απέναντι στους κινδύνους, που είναι κοινοί για όλους τους Έλληνες».

Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε: «Αν κάποιοι έχουν ως προτεραιότητά τους τις κομματικές, ή τις προσωπικές σκοπιμότητες, ειδικά σ' αυτή τη φάση, κάνουν τεράστιο λάθος, στην ιεράρχηση που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Εάν δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους της παγκόσμιας θύελλας, δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τίποτα στον τόπο». Τέλος, επανέλαβε ότι το πιο κρίσιμο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος. «Είναι η μεγάλη αδυναμία της οικονομίας μας, είναι τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά, είναι δαμόκλεια σπάθη σε κάθε κίνηση ανευθυνότητας».

Η συνέχεια είναι γνωστή και ολέθρια για τη χώρα. Προκηρύχθηκαν εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου και «Λεφτά υπάρχουν», παραλαμβάνοντας από τον Κώστα Καραμανλή την «καμένη γη» ενός χρέους που διαμορφώθηκε το 2009 στο 126,7% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια εμφανίσθηκε ο αντιμνημονιακός «σωτήρας» Αντώνης Σαμαράς μ ς τις «Ζαππειάδες», ο οποίος παρέλαβε ένα χρέος στο 172,1του ΑΕΠ και, αφού έγινε κι αυτός πρωθυπουργός, το παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα (παρά το «κούρεμα»-λεηλασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των 167 δις. ευρώ!) στο 178,9 % του ΑΕΠ. Το 2015, ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας. Ως Ορλάνδος μαινόμενος, υποσχόταν, όπως και ο Σαμαράς, κατάργηση ή σκίσιμο των Μνημονίων και, τελικά, ύστερα από τις γνωστές «κωλοτούμπες» του τροφοδότησε ακόμα περισότερο το χρέος, αφού το 2018 διαμορφώθηκε στο 181,1% του ΑΕΠ.

Θυμάμαι ότι τότε, με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομίας με πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή (15 Φεβρουαρίου 2009) έγραψα τότε το ακόλουθο σχόλιο:

«Όταν, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή τα κόμματα μαλώνουνε για τη μεγάλη οικονομική κρίση και για τα μέτρα αντιμετώπισής της, χωρίς να διαπιστώνεται καμιά συναίνεση όλων, οι πολιτικοί μας πρέπει να πάρουν ως παράδειγμα τον Αριστείδη, όταν κατέδειξε το υψηλότερο πολιτικό ήθος του μπροστά στην απειλή της αθηναϊκής δημοκρατίας από τους Πέρσες.

Πολιτικοί ή κομματικοί ανταγωνισμοί υπήρχαν και στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά μάς έδωσαν και ένα υψηλό πολιτικό ήθος που ωφέλησε την πατρίδα. Ας θυμηθούμε , λοιπόν, και τον Αριστείδη, όπως μάς τον παρέδωσε ο Ηρόδοτος (8. 79), ο οποίος, μολονότι πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή και εξοστρακισμένος από αυτόν, μόλις διαπίστωσε ότι κινδύνευε η πατρίδα, με κίνδυνο της ζωής του κατόρθωσε να φτάσει στη Σαλαμίνα λίγο πριν από τη ναυμαχία για να ειδοποιήσει ότι κάθε σκέψη να αποσυρθούν τα καράβια προς τον Ισθμό ήταν μάταιη, αφού ήταν περικυκλωμένα από τους Πέρσες. Και τότε είπε τα ακόλουθα αθάνατα, για το υψηλό πολιτικό φρόνημα, την ανιδιοτέλεια και το μεγάλο πατριωτισμό, λόγια: «Ημέας στασιάζειν χρεών εστι εν τε τω άλλω καιρώ και δη και εν τώδε περί του οκότερος ημέων πλέω αγαθά την πατρίδα εργάσεται» = « «Εμείς πρέπει να μαλώνουμε και σε άλλες περιπτώσεις και μάλιστα τώρα για το ποιος από μας τους δυο θα κάμει στην πατρίδα το περισσότερο καλό».

Δυστυχώς, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως και σήμερα, εμείς μαλώνουμε για το ποιος θα κάνει περισσότερο κακό στην πατρίδα!

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία