Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο αναλφαβητισμός πέθανε, ζήτω η ...αγραμματοσύνη!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Του Δημήτρη Στεργίου

Ο «λειτουργικός»  αναλφαβητισμός, δηλαδή η ανικανότητα  παιδιών άνω των 15 ετών, δηλαδή εκείνων που φοίτησαν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο με  χρήματα των φορολογουμένων, να γράφουν, να διαβάζουν  κείμενα και έγγραφα και να κάνουν τις τέσσερις πράξεις τη αριθμητικής, «πάει σύννεφο»!

Βρήκα ένα παλιό έγγραφο στη βιβλιοθήκη του οποίου το περιεχόμενο με εξέπληξε. Γνώριζα ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του (οργανικού) αναλφαβητισμού άρχισα από τα πρώτα χρόνια που συγκροτήθηκε το νέο ελληνικό κράτος. Δηλαδή γνώριζα ότι το 1834 καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα Ελληνόπουλα από 5 - 12 ετών στο Δημοτικό, ότι το 1895 ορίσθηκε η φοίτηση να είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά, ώσπου να πάρουν το απολυτήριο του Δημοτικού και ότι η νομοθεσία πρόβλεπε αυστηρές κυρώσεις για τους γονείς που δεν άφηναν τα παιδιά τους πάνε στο σχολείο.

Ωστόσο, παρά την αυστηρή αυτή νομοθεσία, το αναλφαβητισμός στη χώρα "χτυπούσε" ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα ψηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα, οι μισοί σχεδόν Έλληνες (45%) ήταν εντελώς αγράμματοι, το 1920 ήταν 42% και το 1961 ήταν γύρω στο 18%, παρά την αυστηρή αυτή νομοθεσία. Σήμερα είναι γύρω στο 2%, αλλά, δυστυχώς, τη θέση του αναλφαβητισμού αυτού πήρε ο λεγόμενος "λειτουργικός" αναλφαβητισμός, ο οποίος είναι χείρρων του προηγουμένου, διότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν μια "δωρεάν" παιδεία ... αγραμμάτων, εξαιτίας κυρίως των ολέθριων "εκπεδεφτικών" μεταρρυθμίσεων που προωθούσε κάθε σχεδόν κυβέρνηση επί δεκαετίες!

Κι όταν λέμε ότι "λειτουργικό" αναλφαβητισμό εννοούμε την αδυναμία παιδιών να γράφουν, να διαβάζουν και να κάνουν αριθμητικές πράξεις, να καταλάβουν ένα κείμενο εφημερίδας ή εγγράφων ή επιστολών και άλλα θλιβερά. Εκτιμάται ότι ο "λειτουργικός" αναλφαβητισμός των παιδιών άνω των 15 ετών (δηλαδή εκείνων που αποφοίτησαν από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο!) στη χώρα μας συνεχώς επιδεινώνεται, αφού από 35% το 1999 σήμερα "καμαρώνει" στα επίπεδα του 45%, ενώ (αυτό είναι χειρότερο) ποσοστό 67% δείχνει να μην ενδιαφέρεται καθόλου για ανάγνωση βιβλίων!!!

Αυτό, λοιπόν, που με εξέπληξε από το έγγραφο που βρήκα στο αρχείο μου (μού το έχει παραχωρήσει ευγενώς ο φίλος μου, λαμπρός εκπαιδευτικός και συγγραφέας Διονύσης Μπερερής για το χωριό μου, την Παλαιομανινα) , ήταν τα βαριά πρόστιμα (έτσι αναφέρονται στο έγγραφο αυτό) με τα οποία τιμωρήθηκαν 27 γονείς της Παλαιομάνινας  το 1939,  διότι δεν άφηναν να πάνε τα παιδιά τους στο Δημοτικό! Μάλιστα στο έγγραφο αυτό (υπ΄ αριθμόν Πράξις 55, η οποία υπογράφεται από τον επιθεωρητή της Περιφέρειας με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου στις 8 Φεβρουαρίου του 1939) αναφέρεται ότι τα πρόστιμα αυτά επεβλήθησαν , διότι παρά "τα επανειλημμένας αναφοράς των διευθυντών των Σχολείων της περιφερείας, παραπονουμένων ότι αι συστάσεις των προς τους κάτωθι γονείς και κηδεμόνας των Σχολείων απέβησαν μάταιαι περί της αποστολής των τέκνων των εις το Σχολείον και ότι εξακολουθούν ούτοι αρνούμενοι να αποστείλωσι ταύτα". Κι έτσι, με βάση "το άρθρον 6 του Νόμου 4397 αποφαινόμεθα και επιβάλλομεν εις τους κάτωθι γονείς και κηδεμόνας των Σχολείων της Παλαιομάνινας τα αναγραφόμενα πρόστιμα":

Σημειώνεται οι γονείς που τιμωρήθηκαν με τα πρόστιμα,  από ανάγκη δεν ήθελαν να αφήνουν να πάνε τα παιδιά τους στο Σχολείο. Διότι, έκριναν ότι είναι πιο … χρήσιμοι να βοηθούν την οικογένεια στα κοπάδια από γιδοπρόβατα και στις αγροτικές καλλιέργειες! Επίσης, σημειώνω ότι το πρόστιμο ήταν 25 δραχμές για κάθε παιδί.

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία