Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο αντίκτυπος των δυσµενών εξελίξεων στο Μεσολόγγι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 29/11/2018

 

 

Ζούμε δίχως άλλο, σε έναν τόπο προικισμένο και ταυτόχρονα πολύ αδικημένο. Σε έναν τόπο, όπου ντόπιοι και ξένοι ομολογούν ότι έχει όντως μεγάλες δυνατότητες, αλλά και που τα τελευταία χρόνια δέχεται τα χτυπήματα το ένα μετά το άλλο.

Ξέρετε, είναι σχετικά εύκολο να οδυρόμαστε για τα όσα άσχημα μας βρίσκουν, κατόπιν εορτής πάντα. Η ουσία όμως είναι ότι τότε είναι συνήθως αργά πια για δάκρυα. Έτσι λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει πάντοτε να κάνουμε μια απόπειρα να βλέπουμε βαθύτερα από τις εκάστοτε τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες αποτελούν εκφάνσεις του πόσο καλά ή άσχημα τα πηγαίνουμε εν τέλει ως τοπική κοινωνία.

Εγκληματούν κάποιοι, δημόσια πρόσωπα ή ιδιώτες, κατά της πόλης μας; Μα προφανώς! Είτε ενεργητικά με τις επιλογές και τις ενέργειές τους, είτε παθητικά απλώς αδρανώντας ενώ το καθήκον θα επέβαλλε να δράσουν. Γιατί όμως, ενώ παρόμοιες ενέργειες γίνονται πιθανώς και σε άλλες περιοχές, εκεί είναι μάλλον πιο διαχειρίσιμες και με μικρότερο αντίκτυπο στην κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης;

Πολλά μπορούν να ειπωθούν ως απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα. Για να μην χαθούμε όμως σε επιμέρους πτυχές και λεπτομέρειες, επιτρέψτε μου να συνοψίσω την οπτική γωνία θεώρησης σε μία μόνο τελικά εκδοχή: διότι άλλες περιοχές, έχουν περισσότερες θετικές δράσεις να παρουσιάσουν.

Μια πόλη, μια περιοχή, είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Όταν είναι ήδη ‘εξασθενημένη’, από πολλές κακουχίες-ατυχίες, άστοχους χειρισμούς πιθανώς, κατ’ εξακολούθηση αδικίες κλπ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, ότι κάθε νέο ‘χτύπημα’, επιβαρύνει δυσανάλογα την ήδη ασθενική πόλη, σε σχέση με μια πόλη που θα είχε μια ακμαιότητα σε άλλους τομείς.

Η φύση συνήθως, δεν αφήνει κενά. Όταν κάτι εγκαταλείπεται ή το χάνουμε, κάτι άλλο συνήθως θα μας έρθει προς αναπλήρωση. Επειδή όμως ζούμε και σε δύσκολες εποχές, το ‘νέο’ που μας έρχεται είναι συνήθως μια χειρότερη κατάσταση.

Προσπαθούμε να βελτιωθούμε και να αναπτυχθούμε σαν τοπική κοινωνία; Να πούμε λοιπόν ότι το προσπαθούμε. Όμως όσο το ‘καράβι’ της ανάπτυξης δεν φτάνει στον προορισμό του και αργοπορεί, όσο δεν κάνουμε την φυγή προς τα εμπρός, όσο καθυστερούμε σαν τοπική κοινωνία να κάνουμε τομές και άλματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλες περιοχές, τόσο θα είμαστε υποψήφια περιοχή προς περαιτέρω διολίσθηση.

Σε μια περιοχή που δέχεται διακόσιες χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, πόσο μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος ενός μεγάλου αρνητικού γεγονότος; Σε μια πόλη με ισχυρό αυτόνομο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με ζωντανή ακαδημαϊκή κοινότητα και χιλιάδες φοιτητές; Σε μια πόλη με μεγάλο επιχειρηματικό πάρκο, πολλές εταιρίες και θέσεις εργασίας; Σε μια πόλη με πλήρως αξιοποιημένο το θαλάσσιο μέτωπο; Αντίκτυπος με αντίκτυπο, τελικά διαφέρει.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε προσέλκυση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε ροές εισοδήματος. Που είναι η νέα γενιά της περιοχής μας; Αν εξαιρέσουμε όσους έφυγαν για εξωτερικό, μήπως οι υπόλοιποι μετανάστευσαν εντός Ελλάδας; Γιατί; Γιατί οι άλλες περιοχές δίνουν δυνατότητες εργασίας, και η δική μας περιοχή όχι; Ποιος περιμένουμε να τραβήξει μπροστά αυτό τον τόπο; Άνθρωποι συνταξιούχοι, σχολιαρόπαιδα που ετοιμάζονται να φύγουν για άλλες πολιτείες, και η νεολαία απούσα; Λυπάμαι που θα το πω, αλλά ανάπτυξη δεν θα έρθει, ούτε με εκδηλώσεις, ούτε με αναπτυξιακά συνέδρια, ούτε με κατά συρροήν βιβλιοπαρουσίασεις, ούτε με οκτάμηνες θέσεις συμβασιούχων, ούτε με ανακοινώσεις. Και όσο η περιοχή μας φτωχαίνει και η τοπική κοινωνία είναι καχεκτική, είμαστε αδύναμοι στις νέες προκλήσεις της εποχής μας! Δεν έχουμε αντισώματα! Αν δεν αλλάξουμε ρότα και δεν ισχυροποιηθούμε ως τοπικός ζωντανός οργανισμός, η επιβίωσή μας τίθεται σε αμφισβήτηση.

Αλλάζει ή αμνηστεύει η ανωτέρω συλλογιστική, το γεγονός ότι κάποιοι συνειδητά εγκληματούν ενώπιον της περιοχής μας; Όχι βέβαια! Οι εχθρικές ενέργειες, που δίχως ιδιαίτερη σκέψη και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι στρέφονται κατά της περιοχής μας, δεν αλλάζουν τον κακό τους αντίκτυπο. Όμως, αυτά που άλλες περιοχές περνούν πολύ ελαφρύτερα ως όντως αρνητικά συμβάντα, γιατί οι άλλες περιοχές έχουν ‘αντισώματα’, εμείς τα βιώνουμε σαν να μας δίνουν κάθε φορά, την χαριστική βολή. Και δικαίως το νιώθουμε έτσι, γιατί έτσι είναι.

Θα πει κάποιος ίσως, ότι η απληστία κάποιων ανθρώπων, ή η αδιαφορία κάποιων άλλων για το μέλλον της περιοχής μας, είναι ιδιοσυγκρασιακό θέμα και δεν αλλάζει με το αν υπάρχουν ή όχι ροές εισοδήματος, ανάπτυξη κλπ. Ακόμη και αν αυτός ο ισχυρισμός έχει μια κάποια βάση, το να χάνει μια τοπική κοινωνία όπως η δική μας, όλους τους πυλώνες της, ή να μην καταφέρνει να αναπτυχθεί προς νέες κατευθύνσεις, είναι σαν η τέλεια συνταγή για να ‘ανθίσουν’ στα όρια της νομιμότητας, όσοι δεν έχουν τελικά και σε μεγάλη υπόληψη τον τόπο μας, αλλά απλώς έτυχε να δραστηριοποιηθούν εδώ επαγγελματικά ή έτυχε να αποκτήσουν κάποιο ανώτερο δημόσιο αξίωμα μέσω της περιοχής μας.

Εν κατακλείδι, θα ήταν χρήσιμο οι μελλοντικοί υπονομευτές της πόλης μας, που φαίνεται να μην λογαριάζουν κανέναν και τίποτε και ας έχουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, να σκεφτούν διπλά τις ενέργειές τους και τους ιδιοτελείς σκοπούς τους και καλύτερα να βάλουν από μόνοι τους όρια στον ανεξέλεγκτο παρτακισμό τους, γιατί ο λόγος του Χριστού είναι απλώς αδιάψευστος: τα σκάνδαλα είναι αναπόφευκτο να έρθουν, αλλά αλλοίμονο σε εκείνους δια μέσω των οποίων έρχονται, αλλοίμονο στους σκανδαλοποιούς.

 

Κωνσταντίνος Η. Χονδρός
Περιφερειολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία