Αγγελίες    Επικοινωνία

Πάλης ξεκίνηµα, καινούργιοι (για την Σωτηρία της Λιµνοθάλασσας) ΑΓΩΝΕΣ
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Το χρονικό µιας µεγάλης διεκδίκησης για την πόλη που απεµπόλησαν οι "άρχοντες"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 15/11/2018

 

"Σαράντα ακόµη Μεσολογγίτες κλείσθηκαν αργά χθες το απόγευµα µέσα στο Δηµαρχείο της πόλης και ενώθηκαν µε τους απεργούς πείνας, για να αγωνισθούν µαζί τους, για να σταµατήσουν οι αλυκοποιήσεις που οδηγούν τη λιµνοθάλασσα σε καταστροφή.

Την ίδια στιγµή δυο από τους απεργούς ο Ηλίας Κότσαρης και ο Νικήτας Φιλιππόπουλος εγκατέλειψαν σε κακή κατάσταση το δηµαρχείο. Τα εγχειρισµένα τους στοµάχια δεν άντεξαν στη δοκιµασία και οι σύντροφοί τους µετέφεραν αναίσθητους µε σπασµούς στο νοσοκοµείο…» (εφηµερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 28/8/1979)

Λες και ήταν χθες πως πέρασαν τόσες δεκαετίες από την απεργία πείνας και τον µεγάλο ξεσηκωµό της πόλης της θυσίας, για την σωτηρία της Λιµνοθάλασσας από τις τεράστιες αλυκοποιήσεις και την ικανοποίηση του αιτήµατος να περιέλθει ο λιµνοθαλάσσιος ζωτικός χώρος κατά πλήρη κυριότητα, στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκηµένων.

Με το παρόν δηµοσίευµα επιθυµώ να επαναφέρω στη Μνήµη ΟΛΩΝ εκείνων που αγαπούν και µάχονται για τη σωτηρία του Λιµνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, ακτίδες των µεγάλων εκείνων ηµερών, για να υπενθυµίσω στη σηµερινή νεολαία ότι το µοχλό της ιστορίας και των κοινωνικών κατακτήσεων, κινούν πάντα οι ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ υπέρ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.

Μπορεί ο µίζερος κοµµατισµός, τα ιδιοτελή συµφέροντα και οι µαταιόδοξοι και δειλοί κρατικοδίαιτοι ΦΑΝΟστάτες της συµφοράς, να επιδιώκουν την περιθωριοποίηση των αγωνιστών, το κοινωνικό σκεπτόµενο ΣΥΝΟΛΟ, γνωρίζει άριστα όπως, από πού κρατάει η σκούφια καθενός και το πόσα χωράει η οπουρτουνίστικη κατσούλα του.

Το τι κερδήθηκε και το τι έγιναν τα οράµατα, οι επιδιώξεις και οι αγώνες εκείνης της εξεγερµένης εποχής θα το καταγράψει η Ιστορία της Πόλης και η κρίση των νεοτέρων γενεών θα αποδώσει τα εύσηµα σε ΟΛΟΥΣ εκείνους που έβαλαν πάνω από το ΙΔΙΩΤΙΚΌ το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ…

Κλείστε µέσα σας, την ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ιδέα του Μεσολογγίου και θα αισθανθείτε σκεπτόµενοι άνθρωποι κάθε είδος αγωνιστικού ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ. Ατυχώς το ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΣ Μεσολόγγι πάλεψε για το Λιµνοθαλάσσιο περιβάλλον και την αλιευτική ανάπτυξη που θα έφερε την οικονοµική του ανάσταση και πνευµατική πρόοδο.

Το έφαγαν όµως οι προσκυνηµένοι συµφεροντολόγοι κοριοί! Έτσι έµεινε στάσιµο και ο ζωτικός του ΧΩΡΟΣ στα χέρια του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ και οι πλουτοπαραγωγικές του πηγές να αλατίζουν ακόµα, συνεχώς και κατά συρροή, το θησαυρο-φυλάκιο των επιτήδειων, που κουνούν µε περισσή ευκολία τις κάθε είδος κοµµατικές µαταιοδοξίες και οικονοµισάριες παντιέρες τρικολόρε. Με την ευχή και την ελπίδα του θεό(ς)-φυλάτου, την πόλη της ελευθερίας, από τα ίδια λάθη.

 1. Έρχεται στο δήµο µας η µε αριθµ. 58931/12-9-83 απόφαση των υπουργών Γ. Γεννηµατά (Εσωτερικών), Κ. Σηµίτη (Γεωργίας), Δ. Τσοβόλα (Οικονοµικών) και παραχωρείται κατά νοµή και χρήση η Κλείσοβα. Το Δηµοτικό Συµβούλιο µε την 207/83 απόφασή του δεν αποδέχεται την παραχώρηση γιατί δεν υλοποιείται το ΠΑΜΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ της κατά κυριότητα παραχώρησης του ζωτικού της χώρου.
 2. Η πλειοψηφία του Δηµοτικού Συµβουλίου (µειοψήφισε µόνο ο κ. Φιλιππόπουλος) αναιρεί την προηγούµενη απόφασή του και αποδέχεται την 58931/12.9.83 απόφαση των υπουργών απεµπολώντας το πάγιο αίτηµα της πόλης µας, αυτό κι αν ήταν ατσαλιά!
 3. Παγκόσµιο ιχθυολογικό συνέδριο στο Μεσολόγγι, διαπίστωση για τις τεράστιες δυνατότητες της Λιµνοθάλασσας από τους συνέδρους. Απορία του παγκοσµίου φήµης ιχθυολόγου κ. Ραβανιάν για τον αναξιοποίητο ιχθυολογικό πλούτο. Διαπίστωσή του ότι δεν συνυπάρχει η Επιστηµονική αξιοποίηση µε την κρατούσα κατάσταση της Ελεύθερης Αλιείας και της άντλησης όγκων νερού από την Κλείσοβα για τις Αλυκές.
 4. α) Μελέτη του ΙΩΚΑΕ (Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο), β) Ανάθεση µελέτης για τα τεχνικά έργα στο γραφείο Δοξιάδη µε σκοπό την αλιευτική αξιοποίηση της Λιµνοθάλασσας, ανάδοχος κ. Κ. Αντωνίου γ) Μερική κατάργηση της σύµβασης Δηµοσίου ΕΛΕΒΜΕ
 5. Φθάνει στο δηµαρχείο η µε αριθµ. 231991/14.11.85 απόφαση των υπουργών Α. Κουτσόγιωργα (Εσωτερικών), Γ. Μωραΐτη (Γεωργίας), Δ. Τσοβόλα (Οικονοµικών) που αναθεωρεί την προηγούµενη κατά νοµή και χρήση παραχώρη σης στο Δήµο µας.
 6. Ανακοίνωση για τη χρηµατοδότηση από τα ΜΟΠ ύψους 2 δισεκατοµµυρίων δραχµών για την αλιευτική αξιοποίηση της Λιµνοθάλασσάς µας.
 7. Ο Υπουργός Έρευνας - Βιοµηχανίας και Τεχνολογίας Σ. Πεπονής παραχωρεί το 40 - 45% στους ΟΤΑ µε το δυνητικό Νόµο 1822/1989 των µετοχών των Αλυκών Α.Ε. που για το Μεσολόγγι ανήρχοντο στο 36 - 38 % των µετοχών.
 8. Απρίλης: Υλοποίηση της απόφασης του Δηµ. Συµβουλίου σύσταση της Δηµοτικής Επιχείρησης η «ΚΛΕΙΣΟΒΑ» µε πρόεδρό της τον Δήµαρχο κ. Ζωγράφο.

Σεπτέµβρης: Αδιέξοδος, τεράστιο χρηµατικό έλλειµµα, παραίτηση του Δηµάρχου από την Προεδρία, ακολουθεί όλο το συµβούλιο. Εκλογή νέου Διοικ. Συµβουλίου που αποτελείται από Πρόεδρο: Παπαθέου Γεωργ. (Δηµ. Σύµβουλος), Αντιπρόεδρο: Γιώτη Μάσσου Ουρανία (Δηµ. Σύµβουλος), Κανίνιας Ν. (πολίτης πόλεως), Γεώργιος Σκαρµούτσος (εκπρόσωπος των Αλιέων), Αντώνιος Σαλούρος (εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου).

 1. Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιλέγει τη Λ/Θ Μεσολογγίου - Αιτωλικού, ως πρώτη επιλογή ενδιαφέροντος, για την προώθηση ενός ολοκληρωµένου µοντέλου αλιευτικής διαχείρισης.
 2. Επί Δηµοτικής Αρχής κ. Ρεπάσου, λόγω χρεών πτωχεύει η Δηµοτική Επιχείρηση της «Κλείσοβας».
 3. Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. µε ανακοινώσεις του διευθύνοντος συµβούλου Αθ. Δάλλα.
 4. Με την 1319/28-9-93 Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται τα µέτρα προστασίας των υγροτόπων Λ/Θ Μεσολογγίου - Αιτωλικού κατ‘ εφαρµογή της συνθήκης Ραµσάρ.
 5. Η Επιτροπή χρηµατοδότησης έργων, ενέταξε στο πρόγραµµα ΕΠΠΕΡ (έργα Προστασίας Περιβάλλοντος) το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και εγκρίνει δαπάνη 918 εκατ. δρχ. επί δηµαρχίας Παλκογιάννη µε συµπαραστάτες τους Π. Γιαννόπουλο και Ν. Φιλιππόπουλο.
 6. Προσπάθειες µετοχοποίησης (ιδιωτικοποίησης) µέσω χρηµατιστηρίου των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.
 7. Στ’ αζήτητα προσπαθεί να θέσει η Υπουργός Βιοµηχανίας κα Βάσω Παπανδρέου το δυνητικό ιδρυτικό νόµο των Αλυκών που παραχωρούσε το 36 - 38% περίπου των µετοχών στο Δήµο Μεσολογγίου µε τη συναινετική σιωπή της δηµοτικής πλειοψηφίας του Ρεπάσου.
 8. Δια στόµατος του Υφ. Κ. Καλαφάτη, ο Υπουργός ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει το οριστικό και αµετάκλητο θάψιµο του δυνητικού Νόµου 1822/1988 του Σ. Πεπονή. Γνώστης του Εκσυγχρονιστικού εγκλήµατος ήταν και ο Χρ. Βερελής. Έναρξη αγωνιστικών αντιδράσεων από φορείς της Πόλης, χωρίς όµως επιτυχία.
 9. Επί δηµαρχίας Πρεβεζάνου µπαίνει και η ληξιαρχική πράξη ταφής του Δυνητικού Νόµου. Οι ΟΤΑ των περιοχών µε αλυκές περιορίζονται αντί του 40% των µετοχών στο µίζερο 20% και το Μεσολόγγι στο 9,24.
 10. Η παραπέρα ίσως ιδιωτικοποίηση των Αλυκών Α.Ε. µε την πλειοψηφία των µετοχών να περνούν προφανώς στον ιδιώτη κ. Καλαµαράκη που ήδη κατέχει το 26% των μετοχών και ελέγχει και τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας, αφού έχει προαγοράσει το αλάτι της. Τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον προστατευόμενο ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ από διεθνείς συμβάσεις, της μόλυνσης, των καταπατήσεων και της περιβαλλοντικής ύβρεως, της αποτυχημένης μεγάλης Αλυκής.

Μας οδηγούν στεντόρεια να κραυγάσουμε Τι είχες ψηδοδεή κομματοκρατία, ότι είχα πάντα!!!

Επιμύθιο: Εμμένουμε στην άποψή μας «Μ’ αγώνες κατακτούμε τα δικαιώματά μας…».

Προτείνουμε δε σ’ όσους αριστερούληδες!! θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια της Χούντας ας κάνουν στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ανοικτή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ για να διαπιστώσουν τη θέληση της πόλης και να αφουγκραστούν το ΛΑΟ που λένε ότι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ. Θα το τολμήσουν η μικροαστική κυβέρνηση, η διορισμένη Διοίκηση των Αλυκών και ο Πασοκτζής που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ!! Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας…ΙΔΩΜΕΝ!! Ας φέρουν δε ως επικουρία τον Υπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη που ως ιδιώτης μηχανικός μετά το μακαρίτη Παλαβιτσίνη, είχαν πάρει εργολαβίες στην Κλείσοβα και το χημικό διευθ. Παραγωγής κ. Ν. Κοροβέση, για να μας πείσει περί της ορθότητας των απόψεών τους, όπως στο παρελθόν επιχειρούσαν ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Κουγέας, ο κ. Καρακατσατσούλης, ο κ. Γούστης και τόσοι άλλοι παρατρεχάμενοι της Εξ-ΟΥΣΙΑΣ. 

Νικήτας Χρ. Φιλιππόπουλος
Πολίτης της Πόλης των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία