Αγγελίες    Επικοινωνία

Η Ναυµαχία των Εχινάδων και η χαµένη ευκαιρία του Αρχαιολογικού Μουσείου;
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Opportunità mancata;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/09/2018

Τους τελευταίους µήνες πυκνώνουν οι συζητήσεις γύρω από την επικείµενη ίδρυση του αρχαιολογικού µουσείου Μεσολογγίου.

Είναι αλήθεια ότι στην εντελώς παρακµιακή πόλη µας τα σενάρια για έργα ανάπτυξης δίνουν και παίρνουν και στο τέλος φυσικά δε γίνεται τίποτα. Πολλές φορές κερδίσαµε το λόττο (ΤΕΙ, µαρίνα κλπ.) αλλά το πετάξαµε στα σκουπίδια. Με αφορµή λοιπόν την κουβέντα που γίνεται θα ήθελα να προτείνω κάτι. Θα αναφερθώ στη Ναυµαχία των Εχινάδων νήσων (Ναυπάκτου). Δε θα µιλήσω για την ιστορική της σηµασία, υπάρχουν ειδικοί να το κάνουν αυτό, αλλά για το πώς η πόλη µπορεί να προβληθεί µέσα από αυτό το σηµαντικό γεγονός. Μια αρχή έγινε πριν µερικά χρόνια µέσω του κ. Ιωάννη Κανή και του ναυτικού οµίλου Μεσολογγίου αλλά δεν προχώρησε. Το αρχαιολογικό µουσείο είναι µια ευκαιρία ανάδειξης αυτού του σηµαντικού ιστορικού γεγονότος. Και εξηγώ πρακτικά κάποια βήµατα που προτείνω.

  1. Στο υπό ίδρυση µουσείο θα πρέπει να προβλεφτεί αίθουσα αφιερωµένη στη Ναυµαχία µε οπτικοακουστικό υλικό κλπ. Ως παράδειγµα αναφέρω το καινούργιο µουσείο των Θερµοπυλών.
  2. Να κατασκευαστεί µνηµείο στην περιοχή της Ναυµαχίας µε εύκολη πρόσβαση έτσι ώστε επισκέπτες να µπορούν να επισκέπτονται την περιοχή.
  3. Μια από τις πλατείες στα καινούργια κοµµάτια της πόλης ή κάποια λεωφόρος να πάρει το όνοµα της Ναυµαχίας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η στάση του µετρό για το Βατικανό στη Ρώµη και η κοντινή λεωφόρος έχουν το όνοµα Lepanto, όπως επίσης κοντινός µεγάλος δρόµος κοντά στη Sagrada Familia στη Βαρκελώνη.
  4. Το λάβαρο (Stendardo di Lepanto) της ναυµαχίας των Εχινάδων νήσων (Ναυπάκτου) βρίσκεται στην πόλη της Gaeta, µια πανέµορφη πόλη µεταξύ Ρώµης και Νάπολης. Εκλεκτοί φιλέλληνες που κάποτε είχαν τα σκάφη τους στη Μαρίνα Μεσολογγίου και που είναι από τη Gaeta έχουν µεταφέρει το µήνυµα των εκεί αρχών για σύναψη σχέσεων µε την πόλη στην Ελλάδα όπου έλαβε χώρα η Ναυµαχία.
  5. Το όλο εγχείρηµα µπορεί να ξεκινήσει με κάποια ημερίδα αφιερωμένη στη Ναυμαχία με καλεσμένα αρκετά ιδρύματα που εμπλέκονται όπως για παράδειγμα το Ναυτικό μουσείο της Βαρκελώνης To Arsenale της Βενετίας, ο καθεδρικός ναός της Gaeta, τα μουσεία του Βατικανού, το Ινστιτούτο Θερβάντες κ.α. όπου στους συγκεκριμένους χώρους η Ναυμαχία έχει περίοπτη θέση.
  6. Η κατοχύρωση barnd name με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  7. Η γνωστοποίηση της περιοχής στους tour operators και στη διαφημιστική καμπάνια του Ε.Ο.Τ. ανά τον κόσμο.

Να προσθέσω το στρατηγικό πλεονέκτημα της πρόσβασης στην περιοχή και δια ξηράς και δια θαλάσσης. Επί πλέον να λάβουμε υπόψη την ομορφιά της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται σε σοβαρούς ανθρώπους, σε σοβαρά Ιδρύματα (π.χ. Διέξοδος) και σε όποιον τέλος πάντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες..  

Με εκτίμηση
Βασίλης Ράπτης

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία