Αγγελίες    Επικοινωνία

Πώς ο νέος νόµος για την Αυτοδιοίκηση επηρεάζει τη συµπεριφορά υποψηφίων

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/06/2018

 

Του Γιώργου Ασηµακόπουλου

 

Και το όνοµα αυτού, Κλεισθένης. Ο οποίος µπορεί στην αρχαία Αθήνα να διαδέχθηκε τον τύραννο Πεισίστρατο και να έκανε το πολίτευµα πιο δηµοκρατικό, στη σύγχρονη Ελλάδα όµως διαδέχθηκε τον Καλλικράτη ο οποίος είχε διαδεχθεί τον… Καποδίστρια.

Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που εισαγάγει ο «Κλεισθένης»: αφενός η απλή αναλογική και, αφετέρου, η απαγκίστρωση της εκλογής των υποψηφίων Δηµάρχων και Δηµοτικών Συµβούλων από τα συµβούλια των τοπικών κοινοτήτων. Και οι δύο αλλαγές επηρεάζουν ριζικά τη συµπεριφορά υποψηφίων και ψηφοφόρων.

Ας δούµε πρώτα το ζήτηµα των «τοπικών» συµβουλίων, γιατί οι συνέπειές της είναι καθοριστικές τόσο για το πλήθος των υποψηφίων δηµάρχων όσο και για το εκλογικό αποτέλεσµα.

Με το νέο νόµο, τα συµβούλια των τοπικών κοινοτήτων, ανεξαρτήτως µεγέθους, εκλέγονται σε ξεχωριστή κάλπη. Με τον προηγούµενο νόµο κάθε συνδυασµός χρειαζόταν πολλά άτοµα για να είναι πλήρης. Από τα άτοµα αυτά, τα περισσότερα αφορούσαν τις µικρές κοινότητες, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι σύµβουλοι αφορούσαν το Δηµοτικό Συµβούλιο και τις «µεγάλες» κοινότητες µε πάνω από 500 άτοµα πληθυσµό.

Με τον προηγούµενο νόµο υπήρχε λοιπόν µια τεράστια στρέβλωση, όπου η πλειοψηφία του ψηφοδελτίου αφορούσε τη µειοψηφία των ψηφοφόρων! Με τον Κλεισθένη, ο υποψήφιος Δήµαρχος «απαλλάσσεται» από την εξεύρεση υποψηφίων σε κάθε κοινότητα αφού η διαδικασία εκλογής των οργάνων των κοινοτήτων πλέον είναι εντελώς ανεξάρτητη. Το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δηµάρχου πλέον αφορά µόνο τους υποψήφιους Δηµοτικούς Συµβούλους, άρα ένα πλήρες ψηφοδέλτιο πλέον απαιτεί κάτω από 35 άτοµα. Η συγκεκριµένη ρύθµιση έχει σηµαντικές συνέπειες για τη συµπεριφορά των «παικτών».

  • Στις κοινότητες µέχρι σήµερα ο ψηφοφόρος πρώτα επέλεγε Πρόεδρο και µετά Δήµαρχο. Πλέον ο ψηφοφόρος της µικρής κοινότητας µπορεί να ψηφίσει όποιον Δήµαρχο πραγµατικά επιθυµεί και όχι αυτόν που επέλεξε ο Πρόεδρος της επιλογής του. Μέχρι χθες ο ψηφοφόρος ήταν «όµηρος» της υποχρέωσης στο συγγενή, φίλο ή απλά κοντινό φίλο. Τώρα σπάνε τα πυραµοειδή σχήµατα των «φυλάρχων» που επηρεάζουν ένα πλήθος Προέδρων µικρών χωριών: ο πρόεδρος δεν «κουβαλάει» στον Δήµαρχο ψήφους, πρέπει ο ίδιος ο υποψήφιος Δήµαρχος να πείσει τον ψηφοφόρο.
  • Δεν αλλάζει όµως µόνο η συµπεριφορά του ψηφοφόρου της κοινότητας, αλλά και του τοπικού υποψήφιου έναντι των υποψηφίων Δηµάρχων. Μέχρι χθες ο τοπικός υποψήφιος «αναγκαστικά» δούλευε για τον υποψήφιο Δήµαρχο σα να ήταν για τον εαυτό του. Πλέον η πειθώ (για να µην πούµε πίεση) του τοπικού υποψηφίου αφορά µόνο την εκλογή του ίδιου. Στο κάτω κάτω, δεν έχει λόγο να πιέσει τον ψηφοφόρο διακινδυνεύοντας να τον χάσει ως ψηφοφόρο για χάρη του ενός ή άλλου υποψηφίου Δηµάρχου.
  • Πέρα από τις αλλαγές συµπεριφοράς υποψηφίων και ψηφοφόρων, θα έχουµε περισσότερους υποψηφίους Δηµάρχους, αφού η κατάρτιση ψηφοδελτίου είναι εύκολη υπόθεση. Ελάχιστοι είχαν το διαµέτρηµα να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο µε τον Καλλικράτη, ο Κλεισθένης όµως είναι πιο εύκολος.

Η δεύτερη ριζική αλλαγή αφορά την απλή αναλογική, που αλλάζει εντελώς τη συµπεριφορά των υποψηφίων περισσότερο παρά των ψηφοφόρων. Η απλή αναλογική σηµαίνει ότι το επόµενο Δηµοτικό Συµβούλιο θα είναι µειοψηφικό για τον Δήµαρχο, στην περίπτωση που κανένας συνδυασµός δεν πάρει 50% στον πρώτο γύρο. Κατά συνέπεια ο Δήµαρχος, προκειµένου να έχει πλειοψηφία στο Συµβούλιο, θα πρέπει να αξιοποιεί και Συµβούλους της αντιπολίτευσης σε θέσεις ευθύνης.

  • Με δεδοµένο ότι δεν υπάρχει καν πλαφόν εισόδου στο Δηµοτικό Συµβούλιο θα προκύψουν ακόµα περισσότερες υποψηφιότητες Δηµάρχων. Το µεγάλο πλήθος υποψηφίων Δηµάρχων µπορεί να λειτουργήσει εκφυλιστικά και απαξιωτικά για την εκλογική διαδικασία, καθώς θα έχουµε στα έδρανα του Δηµοτικού Συµβουλίου υποψηφίους Δηµάρχους µε κάτω από, για παράδειγµα, 500 ψήφους.
  • Υποψήφιοι Σύµβουλοι θα µένουν εκτός Συµβουλίου και θα εισέρχονται σε αυτό επικεφαλής συνδυασµών που πήραν λιγότερες ψήφους, χάρη της αναλογι κής κατανομής των εδρών μεταξύ των συνδυασμών. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος με 900 σταυρούς που είναι δεύτερος στο δεύτερο ψηφοδέλτιο πιθανόν να μείνει εκτός Συμβουλίου.
  • Ο μειοψηφικός Δήμαρχος θα πρέπει να αξιοποιεί στελέχη της αντιπολίτευσης σε θέσεις ευθύνης. Έτσι θα βρεθούν σε θέσεις ευθύνης άτομα που προφανώς δεν χαίρουν της εκτίμησης της κοινωνίας, με μόλις 400 ή 500 θετικές ψήφους, ενώ θα μένουν εκτός Συμβουλίου υποψήφιοι με περισσότερους σταυρούς. Είναι πιθανό το εκλογικό σώμα να εκλάβει ως συναλλαγή με ταπεινά κίνητρα τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που απαξιώνει ακόμη περισσότερο τις Δημοτικές εκλογές.
  • Τις παραπάνω παρενέργειες που θα απέτρεπε η τοποθέτηση ενός αρκετά μεγάλου πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπονταν οι «ασόβαρες» και χωρίς στοιχειώδη δυναμική υποψηφιότητες, βάζοντας φρένο σε άτομα που σκοπός τους θα είναι η συναλλαγή εντός του Συμβουλίου με αντάλλαγμα μια θέση ευθύνης. Με τον τρόπο αυτό και η αναλογικότητα υπηρετείται, αλλά διαφυλάσσεται και η αξιοπιστία των ΟΤΑ και της εκλογικής διαδικασίας.

Συμπερασματικά ο νέος νόμος είναι σαφώς πιο δημοκρατικός αφού αποδεσμεύει τον ψηφοφόρο από την υποχρέωση της μικρής τοπικής κοινωνίας κατά την επιλογή Δημάρχου. Η εκλογική διαδικασία γίνεται σαφώς πιο πολιτική αφού δεν μετράνε τόσο οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ υποψήφιου και ψηφοφόρου αλλά η εικόνα του Δημάρχου και των - συγκριτικά λίγων - υποψηφίων συμβούλων κάθε συνδυασμού.

Η απλή αναλογική από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συναινέσεις σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, η έλλειψη όμως ενός σοβαρού πλαφόν οδηγεί σε απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας και της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, αλλάζει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο θα εκλεγεί ο επόμενος Δήμαρχος.  

 Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία