Αγγελίες    Επικοινωνία

Αύριο το πρωί, πίνω καφέ στην Αθήνα

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 22/02/2018

 

Όχι πως δεν πήγα κι εγώ στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό. Οχι πως δε συγκινήθηκα βαθιά βλέποντας νέα παιδιά να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η χώρα». Αλλά, να, σε στιγμές νηφαλιότητας τρέχει ο νους στο πρόσφατο, το ζωντανό παρελθόν της ελληνικής πατρίδας. Σε παρόμοιες καταστάσεις που οδήγησαν στον εξευτελιστικό για μας ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Θυμίζουμε πως την εποχή εκείνη η Ελλάδα ήταν μικρή - τα προς βορράν σύνορά της έφθαναν λίγο έξω από τη Λάρισα -  φτωχή κι αδύναμη. Η Κρήτη έκανε συχνά επαναστάσεις για να διώξει τους Τούρκους και να ενωθεί με τη μητέρα Ελλάδα. Ο επαναστατικός αναβρασμός εντάθηκε στις αρχές του 1897. Συναγερμός στην κοινή γνώμη της μικρής Ελλάδας. Συλλαλητήρια, εμβατήρια, διαδηλώσεις, να χτυπούν οι καμπάνες, η κατάσταση έξω από κάθε όριο λογικής. Είχε ιδρυθεί η «Εθνική Εταιρεία», ένας μυστικός σύλλογος με μεγαλοϊδεατικές τάσεις και επικεφαλής προβεβλημένα στελέχη της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας. Η Εταιρεία πυροδοτούσε το λαό και πίεζε την κυβέρνηση Δηλιγιάννη. Κάτω απ’αυτή την πίεση και παρά τη θέλησή της, η κυβέρνηση απέστειλε ένα στρατιωτικό τμήμα στην Κρήτη για να βοηθήσει τους επαναστάτες. Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο Β’ έστειλε τηλεγράφημα στην Ελλάδα απαιτώντας την αποχώρηση του στρατιωτικού τμήματος και απειλώντας με πόλεμο (casus belli-αιτία πολέμου).

Η κυβέρνηση τρομοκρατήθηκε. Ο στρατός μας σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πολυαριθμότερο και καλά οργανωμένο στρατό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αλλά, η κατάσταση είχε ξεφύγει από τα χέρια της, ο κόσμος στους δρόμους, κρατώντας σημαίες, ούρλιαζε «σιγά που θα μας κάνουν καλά εμάς οι Τουρκαλάδες», κι άλλα παρόμοια. Και η «Εθνική Εταιρεία» στις επάλξεις. «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, άρα έχουμε το Θεό με το μέρος μας.»

Εδώ, πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφερθούμε στην περίφημη ρήση του Ναπολέοντα: «Ο Θεός είναι με το μέρος του καλύτερου στρατού». Πράγμα που επαληθεύθηκε.

Ο πόλεμος κηρύχθηκε στις 6 Απριλίου και τέλειωσε στις 8 Μαΐου 1897. Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Θεσσαλία, κατέλαβαν τη Λάρισα και διασκόρπισαν τον ελληνικό στρατό. Οι Έλληνες στρατιώτες αμύνθηκαν ηρωικά, αλλά... Στις 5 Μαΐου ο αρχιστράτηγος Ετέμ πασάς πέρασε τη Λαμία και βάδιζε ελεύθερος κι ωραίος προς τα κάτω. Τότε ήταν που έστειλε στο σουλτάνο του το τηλεγράφημα: «Αύριο το πρωί πίνω καφέ στην Αθήνα». Και θα έπινε! Και θα κατέλυε το ελληνικό κράτος! Κι άντε ύστερα να διώξεις τους Τούρκους απ’ την Ελλάδα!

Σημειωτέον: Η «Εθνική Εταιρεία» έσπευσε να εξαφανισθεί κι ο κόσμος, ζαρωμένος, τρομοκρατημένος, αναρωτιόνταν γιατί τα πράγματα δεν γίνονταν σύμφωνα με την ονειροφαντασία του.

Ύστερα, αρχίσαμε τα παρακάλια: Η βασίλισσα Όλγα, της οικογενείας Ρωμανώφ, είχε ανηψιό τον τσάρο της Ρωσίας, το Νικόλαο Β’. Εν καιρώ νυκτός έστειλε τηλεγράφημα ικετεύοντας για την παρέμβασή του. (Έγιναν κι άλλες διπλωματικές κινήσεις, αλλά αυτή ήταν η πιο αποφασιστική).

Ο τσάρος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την Τουρκία, δεν ήταν μόνο η συγγένεια με την Όλγα. Έστειλε το δικό του τηλεγράφημα στον Αμπντούλ Χαμίτ: Ή σταματάς την προέλαση κάτω ή... (περίπου έτσι).

Τι να κάνει ο σουλτάνος; Δεν άντεχε καινούργιες λαχτάρες: Οκτώ οι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι στην Ιστορία. Και οι οκτώ έληξαν με ήττα των Τούρκων. Στον τελευταίο πόλεμο, 1877-78, οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία. (Θα το γράψω άλλη μια φορά για να το ευχαριστηθώ). Οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία. Οι Ρώσοι έφθασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Κι άλλο τηλεγράφημα λοιπόν! Από τον Αμπντούλ Χαμίτ στον Ετέμ πασά: Στοπ!!! Κι έτσι ο πασάς δεν ήπιε καφέ στην Αθήνα.Τώρα, το πώς πλήρωσε η Ελλάδα τις ανοησίες της είναι άλλο κεφάλαιο. Δυστυχώς!

Επίλογος: Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Γιατί η Ιστορία είναι το πιο ανθρωποκεντρικό μάθημα, γιατί μπορεί να διδάξει ανθρώπους, έθνη και λαούς να αποφεύγουν τα ίδια λάθη και να χαράζουν αντικειμενικά και ρεαλιστικά την πορεία του μέλλοντος. «Όλβιος όστις Ιστορίης έσχεν μάθησιν», έγραψε ο Ευριπίδης. Όλβιος! Αληθινά!  

Μάγδα Βελτσίστα
Αθήνα, 16.02.2018

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία