×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65
Print this page

Αποψεις

Έρευνα: Ο Βύρων στο Μεσολόγγι (Μέρος Γ')

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ο ερχομός του στην πόλη, η ζωή του εδώ και το τέλος τουΤου Γιώργου Θ. Γεωργόπουλου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ο Έντουαρντ Μπλακιέρ, στην προσπάθειά του να κάνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή τη φωνή της Ελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, σκέφτηκε πως θα έπρεπε να εξασφαλίσει την υποστήριξη ισχυρών προσώπων εκείνης της εποχής.

Προφανώς, ο Λόρδος Βύρων ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για την ικανοποίηση αυτού του σκοπού. Την ιδέα να ζητήσει την υποστήριξη του Βύρωνα, ο Μπλακιέρ την πήρε από ένα γράμμα που του έστειλε ο Τρελώνυ, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν με την τρελοπαρέα του Βύρωνα στην Ιταλία.

Ο Τρελώνυ, γνωρίζοντας ότι ο Βύρων αγωνιούσε για την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, μόλις πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της Ελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, τους έστειλε από την Ιταλία μία επιστολή και τους ζητούσε να τον πληροφορήσουν σχετικά με τους σκοπούς και τις προθέσεις τους.  Έτσι, όταν κάποια μέρα ο Τζων Χομπχάουζ, ένας στενός φίλος του Βύρωνα, μίλησε στην Επιτροπή υπέρ του Ελληνικού ζητήματος, ο Μπλακιέρ γνωρίζοντας ήδη από τον Τρελώνυ το ενδιαφέρον του Βύρωνα, άρπαξε την ευκαιρία και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να επικοινωνήσει γραπτώς με τον ποιητή.

Ο Χόμπχάουζ βέβαια, δεν είχε αντίρρηση και ο Μπλακιέρ έστειλε στον Βύρωνα μία επιστολή γραμμένη σε πολύ στομφώδες ύφος, με τον προφανή σκοπό να του δείξει ότι η Επιτροπή διαθέτει το κατάλληλο κύρος για την επίτευξη των υψηλών στόχων της. Στις αρχές του 1823, ο Μπλακιέρ φτάνει στη Γένοβα και συναντιέται με τον Βύρωνα. Εκεί, του ανέπτυξε το πόσο δύσκολος ήταν ο αγώνας των Ελλήνων και πως δεν θα ήταν δυνατόν ο αγώνας αυτός να έχει ευτυχή κατάληξη αν δεν υποστηριζόταν από μια ξένη βοήθεια. Στη συνέχεια, του ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή τον είχε ήδη εκλέξει ομόφωνα ως μέλος της και το τόνισε ότι το μεγάλο του όνομα θα της προσέδιδε ιδιαίτερο κύρος και δύναμη.

Ο Βύρων άκουγε τον Μπλακιέρ με προσοχή και όση ώρα του μιλούσε ο υπολοχαγός, η σκέψη του πήγαινε με αγάπη και θαυμασμό στην μαρτυρική χώρα που, όπως έλεγε «αυτή τον έκανε ποιητή».  Κάποια στιγμή, ο Μπλακιέρ βγάζει από τις αποσκευές του τα έγγραφα της Επιτροπής, που πιστοποιούσαν την εκλογή του Βύρωνα ως μέλος της και του τα παραδίδει. Τα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρει ο Τρελώνυ στα απομνημονεύματά του, ήταν συντεταγμένα με διπλωματικές φράσεις και πάνω τους έφεραν μια τεράστια σφραγίδα της Επιτροπής, «με μπόλικο βουλοκέρι». Προφανώς, ο καπάτσος Μπλακιέρ γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βύρωνα, με αυτή την παρουσίαση των εγγράφων ήθελε να τον εντυπωσιάσει και να του αποσπάσει την συγκατάθεση, πράγμα που έγινε και μερικούς μήνες αργότερα οριστικοποιήθηκε.

Αυτό ήταν! Ο Μπλακιέρ είχε πετύχει απόλυτα τον σκοπό του. Από εκεί και μετά η ζωή του Βύρωνα άλλαξε, πήρε άλλο δρόμο. Πήρε τον δρόμο της δόξας, το δρόμο της αθανασίας, το δρόμο του ήρωα-προστάτη ενός μαρτυρικού λαού. Ένας μελετητής της ζωής του, ο Joel Van Valin,  έγραψε πως «από εκείνη τη στιγμή ο Βύρων άφηνε πίσω του τις μέρες της νιότης ενώ οι μέρες της δόξας του, δεν είχαν ακόμα φτάσει»! Αυτές οι μέρες θα ερχόταν λίγους μήνες αργότερα, από τις 4 Ιανουαρίου του 1824, που πάτησε το πόδι του στο Μεσολόγγι μέχρι τις 19 Απριλίου του ίδιου χρόνου που άφησε την τελευταία του πνοή.

«Διατάξτε με», έγραψε  ο Βύρων σε μια επιστολή του προς την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου για να τους επιβεβαιώσει την απόφασή του να ενταχθεί στα μέλη της. Η επιθυμία του να συνταχθεί ολοκληρωτικά στο πλευρό των Ελλήνων ήταν πλέον τόσο έντονη, που χωρίς καθυστέρηση δήλωσε στην Επιτροπή ότι αποφάσισε όχι μόνο να δώσει το όνομά και την περιουσία του υπέρ του αγώνα, αλλά να πάει και ο ίδιος στην μαχόμενη Ελλάδα για να συμπαρασταθεί στον αγωνιζόμενο λαό της. Όταν βέβαια έπαιρνε αυτή τη μεγάλη απόφαση και έγραφε στην Επιτροπή τα μεγάλα αυτά λόγια, δεν γνώριζε ούτε και φανταζόταν τι χάος θα εύρισκε αργότερα στην Ελλάδα με τον πεινασμένο λαό της και τις αντιμαχόμενες φατρίες των οπλαρχηγών και πολιτικών.

Να λοιπόν πως ήλθε ο Βύρων στο Μεσολόγγι, από τον Μπλακιέρ, έναν  μεθοδικό αλλά άγνωστο στους πολλούς φιλέλληνα. Ήταν αυτός που με την καπατσοσύνη του και τη θέρμη των λόγων του κατάφερε, την πλέον κατάλληλη περίοδο της ζωής του Βύρωνα, να τον πείσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την πληκτική καθημερινότητά του και από ένας ρομαντικός ποιητής να μεταμορφωθεί σε μαχητή της ελευθερίας και του δικαίου των αδυνάμων.

Ο Μπλακιέρ είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και είχε δημιουργήσει πολύ στενές σχέσεις με τους οπλαρχηγούς και τους πολιτικούς. Η ανάμιξή του στα Ελληνικά πράγματα, περιγράφεται αναλυτικά σε δύο βιβλία του: Το «THE GREEK REVOLUTION» (1824) και το «NARRATIVE OF A SECOND VISIT TO GREECE» (1825).  Στο δεύτερο μάλιστα βιβλίο του, αναφέρει το πέρασμά του από το Μεσολόγγι, και παραθέτει πολλά στοιχεία από την τότε μορφή και τη ζωή στην πόλη μας και στη γύρω περιοχή, μέχρι τη Γαβρολίμνη. Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι αναφορές του στη λιμνοθάλασσα με τις γαΐτες και το ψάρεμα με τις πριές («Pyria, fishing by fire»). Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Ο άνθρωπος λοιπόν που πρόσφερε τόσα πολλά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην πόλη μας, δυστυχώς αγνοήθηκε και παρέμεινε στο περιθώριο της ιστορίας μας. Θεωρώ ότι είναι πλέον υποχρέωση του Δήμου Μεσολογγίου, κάποια στιγμή, να τιμήσει τούτον τον φιλέλληνα δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο ή σε μια πλατεία της πόλης. Τι παραπάνω, δηλαδή, έχει προσφέρει στο Μεσολόγγι ο Λουκής Ακρίτας, που τον έχουμε τιμήσει με μια όμορφη πλατεία;

Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα ολοκληρώσω την αναφορά μου στον Βύρωνα παραθέτοντας μερικά, όχι και πολύ γνωστά, στοιχεία για τηνεδώ ζωή του και τον θάνατό του καθώς επίσης και το πώς, μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε η αναπηρία του που έκρυβε τόσο επιμελώς.