Αγγελίες    Επικοινωνία

«Η Ισχύς εν τη Ενώσει»

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/03/2018

 

Του Γιώργου Ασηµακόπουλου*

 

Κάποτε τα παιδιά ενός γεωργού µάλωναν. Ο γεωργός βλέποντας ότι µε τις συµβουλές του δεν έκανε τίποτα, σκέφτηκε να τους δείξει το σωστό δρόµο µε τις πράξεις. Τους είπε να του φέρουν ένα δεµάτι από βέργες. Αφού του τις έφεραν, τους έδωσε όλες µαζί τις βέργες και τους είπε να τις σπάσουν. Τα παιδιά έβαλαν όλη τους τη δύναµη, µα δεν πέτυχαν τίποτα. Έλυσε ύστερα το δεµάτι και τους έδινε µια- µια τη βέργα. Κι ενώ τα παιδιά τις έσπαζαν εύκολα, ο πατέρας τους είπε: «Σαν τις βέργες παιδιά µου κι εσείς να είστε µονιασµένοι. Έτσι θα είστε ακατανίκητοι από τους εχθρούς σας. Γιατί, αν είστε χωρισµένοι πολύ εύκολα οι εχθροί θα σας βλάψουν».

Το Δεµάτι οι Βέργες, από τους µύθους του Αισώπου

Ο τόπος µας έχει πληγεί σκληρά από την κρίση. Για σχεδόν 10 χρόνια βλέπουµε να φτωχαίνει, να φθίνει, να µικραίνει και δυστυχώς, να ερηµώνει.

Οι προσδοκίες που καλλιέργησαν έργα υποδοµής όπως η Γέφυρα και η Ιόνια οδός φαίνεται να µείνανε ανεκπλήρωτες καθώς φαίνεται πως καταφέραµε να παίρνουν κόσµο αντί να φέρνουν. Παρακολουθούµε οχήµατα να περνάνε «ξυστά» από τον τόπο µας και να φεύγουν για προορισµούς όπως η Πάργα και τα Ιόνια. Αντί να υπάρχει κίνηση από την Πάτρα προς τα µέρη µας συµβαίνει το αντίθετο µιας και είναι πια γνωστό πως -ειδικά οι Ναυπάκτιοι- τιµούµε µε το παραπάνω την αγορά και την διασκέδαση της Πάτρας.

Την ίδια περίοδο είδαµε τις πόλεις µας να µικραίνουν. Είδαµε να φεύγουν κρίσιµες δηµόσιες υπηρεσίες και από το Μεσολόγγι και από τη Ναύπακτο. Εφορίες, δικαστήρια, τριτοβάθµια εκπαιδευτικά ιδρύµατα, στρατόπεδα, ό,τι υπήρχε στην περιοχή µας ως αναπτυξιακός µοχλός, έφυγε. Και ό,τι έµεινε, µίκρυνε και λιγόστεψε. Η µαρίνα του Μεσολογγίου, η Εφορία Αρχαιοτήτων της Ναυπάκτου, το ΤΕΙ που φθίνει και στις 2 πόλεις και άλλα πολλά. Αντί να µεγαλώσουµε, µικρύναµε. Είναι τόση η συρρίκνωση του δυναµικού της περιοχής µας που είναι πιθανό την ώρα που η υπόλοιπη Ελλάδα θα ξεπερνά την κρίση, εµείς θα δούµε τις πόλεις µας να παραµένουν χωριά. Τι κάνουµε όλα αυτά τα χρόνια ως τοπικές κοινωνίες; Τα γνωστά: γκρινιάζουµε, διαµαρτυρόµαστε κάποτε χλιαρά και κάποτε πιο έντονα, συζητάµε, ως εκεί. Επί της ουσίας, τίποτα. Και πάντα χωριστά, ποτέ από κοινού.

Είτε το θέλουµε είτε όχι, η Ναύπακτος και το Μεσολόγγι έχουν κοινή µοίρα, µαζί µικραίνουν και µαζί µπορούν να µεγαλώσουν. Έως σήµερα είµαστε εγκλωβισµένοι στον τοπικιστικό αυτισµό µας και δεν έχουµε καµία ευρύτερη οπτική στα κοινά προβλήµατα αλλά και τις κοινές δυνατότητες της περιοχής µας. Όσο λειτουργούµε έτσι δεν θα υπάρξει αναστροφή της κατάστασης. Υπάρχουν κοινές απειλές να αντιµετωπίσουµε, αλλά και κοινές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουµε. Η αποµόνωση των δύο πόλεων πρέπει να αρθεί, οι ελάχιστοι συναισθηµατικοί τοπικισµοί να µπουν στην άκρη και οι δύο τοπικές κοινωνίες πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται µε κοινούς στόχους.

Αν το Μεσολόγγι, το Θέρµο και η Ναύπακτος συστήσουν κοινή στρατηγική διεκδίκησης και ανάπτυξης, αποκτούν σηµαντικό ειδικό βάρος που µπορεί να επηρεάσει την κεντρική αλλά και περιφερειακή εξουσία σε θέµατα που αφορούν την κατανοµή πόρων και την χωροθέτηση υπηρεσιών που είναι αναπτυξιακοί µοχλοί για τις τοπικές µας κοινωνίες. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει κοινός αναπτυξιακός σχεδιασµός σε προνοµιακά πεδία όπως είναι η µεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ο θεµατικός τουρισµός. Όσο τα κέντρα της περιοχής µένουν αποµονωµένα µεταξύ τους, θα βλέπουµε τα τρένα να περνούν και να παίρνουν στρατόπεδα, ΤΕΙ, Εφετεία, τουρίστες και δουλειές µαζί τους για άλλα µέρη, µαζί µε τη νεώτερη γενιά που µεταναστεύει για να βγάλει τα προς το ζην.

Καιρός να υπάρξει συνέργεια µεταξύ των πόλεών µας, προκειµένου να κερδίσουµε αυτά που µας αξίζουν.

* Λέκτορας στο Τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Δ. Ελλάδας)

 Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία