Αγγελίες    Επικοινωνία

Εναλλακτικές θαλάσσιες διαδροµές στην περιοχή µας
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Για την ανάπτυξη Ιστορικού και Περιηγητικού Τουρισµού µέσα στα όρια του εθνικού πάρκου της λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/01/2018

 

Κλείνοντας την παρουσίαση των προτάσεων σχεδιασµού των θαλάσσιων µετώπων προτείνουµε εναλλακτικές θαλάσσιες διαδροµές ιστορικού και περιηγητικού τουρισµού.

Η αφετηρία βρίσκεται στη λιµνοθάλασσα της Κλείσοβας. Μικρά και ασφαλή πλοιάρια σχεδιασµένα να έχουν την δυνατότητα να κινούνται στα αβαθή νερά της λιµνοθάλασσας µε ύφος ανάλογο της ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής θα εκτελούν τέσσερεις διαδροµές. Η χωρητικότητά τους ως προς τον αριθµό των επισκεπτών θα πρέπει να έχει την σύµφωνη γνώµη του φορέα διαχείρισης της λιµνοθάλασσας για να µην διαταράσσεται η ησυχία του ζωικού πληθυσµού της λιµνοθάλασσας.

Στην 1η διαδροµή ο επισκέπτης- περιηγητής θα κάνει πρώτα στάση στο ιστορικό νησάκι «Κλείσοβα», µε ανάλογη ξενάγηση για την ιστορία του, την ύπαρξη και λειτουργία των ιβαριών θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισµού «αναγέννηση» στην Κλείσοβα και θα ενηµερωθεί για την παρασκευή του αυγοτάραχου. Θα κάνει τον περίπλου της Κλείσοβας και θα γνωρίσει την οµορφιά της. Θα ενηµερωθεί για την ιστορία της δηµιουργίας των πελάδων από τους ψαράδες, για τα ψάρια και το ψάρεµα στην περιοχή καθώς και για την παρουσία των πουλιών στα υφάλµυρα νερά της και την διαχρονική εξέλιξη της ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο. Ακολουθεί η χάραξη της διαδροµής στο google earth.

 

Το τµήµα της θαλάσσιας και εδαφικής έκτασης που εµπεριέχεται νοτιοανατολικά µεταξύ της κόκκινης χάραξης της θαλάσσιας διαδροµής και του θαλάσσιου µετώπου που βλέπει στο Ιόνιο είναι απείρου κάλλους και οµορφιάς. Στολίζεται µε φυσικά φαρδιά κανάλια και δρόµους παράλληλα και κάθετα προς την ακτή που εκβάλουν στην θάλασσα. Η παραλία που αναπτύσσεται γραµµικά σε αυτό το θαλάσσιο µέτωπο είναι πανέµορφη και αναξιοποίητη προς όφελος της πόλης και της ανάπτυξής της. Οι Χωροτάκτες και οι Αρχιτέκτονες τοπίου µπορούν να δώσουν τις καλύτερες σχεδιαστικές λύσεις µε χρήση αναψυχής- κολύµβησης σε αυτή την εδαφική έκταση. Τα φυσικά της κανάλια µπορούν να αξιοποιηθούν πέρα από τη χρήση που έχουν και ως εκπαιδευτικοί χώροι κωπηλασίας. Εναλλακτικές κινήσεις καθώς και δηµιουργία χώρων ψαρέµατος µπορούν να σχεδιαστούν στους παράπλευρους δρόµους.

Εξυπακούεται ότι παράλληλα µε τον µελετηµένο σχεδιασµό πρέπει να παρθούν και όλες οι απαιτούµενες εγκρίσεις από τους αρµόδιους φορείς και το Υπουργείο. Ο θεός και η φύση στον ιδιαίτερο αυτό χώρο µας χάρισαν απύθµενο πλούτο. Ας τον εκµεταλλευτούµε προς όφελος της πόλης και των πολιτών της για να ζήσουν τα νιάτα στην πόλη µας και οι επόµενες γενιές και να µην αναγκασθούν να γίνουν µετανάστες.

Συνεχίζοντας σηµειώνουµε στο χάρτη του google earth τη δεύτερη διαδροµή της εναλλακτικής θαλάσσιας κίνησης.

 

Ο επισκέπτης- περιηγητής θα επισκεφθεί τα νησάκια «Βασιλάδι», «Κόµµα» και «Ντολµά» όπου πληροφορείται για την ιστορία τους. Ενηµερώνεται για τα αλατοτήγανα της άσπρης αλυκής και την λειτουργία του χώρου των ζεστών ιαµατικών λουτρών εκεί. Επίσης για το αξιοθέατο ξωκλήσι της Παναγίας στη φοινικιά σε έναν χώρο µοναδικής οµορφιάς που ήταν αγαπηµένος προορισµός του Λόρδου Βύρωνα για ξεκούραση κατά την διαµονή του στο Μεσολόγγι.

Η θαλάσσια διαδροµή τερµατίζει στο λιµανάκι Αιτωλικού. Οι περιηγητές επισκέπτονται, το Μουσείο της Βάσως Κατράκη, την Εκκλησία της Παναγίας, την Εκκλησία των Ταξιαρχών και ό,τι άλλο διαθέτει η πόλη του Αιτωλικού. Συνεχίζουν µε περιήγηση στα στενοσόκακα και απόλαυση των ντόπιων µεζέδων στα µικροµάγαζα της πόλης.

Η 3η διαδροµή έχει προορισµό την παραλία του Κρυονερίου, για µπάνιο στις όµορφες παραλίες της και για επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο «τον κρεµαστό» που βρίσκεται στον ορεινό όγκο της «Βαράσοβας», που αποτελεί και ενδιαφέροντα πόλο αναρρίχησης για τους ορειβάτες. Στην περιήγηση γίνεται ξενάγηση, για τον ρόλο που έπαιξαν για το οικοσύστηµα οι βάλτοι και τα γλυκά νερά των ποταµιών, που χύνονται στην λιµνοθάλασσα κ.λπ. Σηµειώνουµε στο χάρτη του google earth την τρίτη διαδροµή της θαλάσσιας εναλλακτικής κίνησης.

 

Η 4η διαδροµή έχει προορισµό την παραλία του Λούρου για καφέ ή µπάνιο. Ο επισκέπτης περιηγητής περνά µέσα από την κεντρική λιµνοθάλασσα, όπου θα θαυµάσει την οµορφιά των διάσπαρτων λουρονησίδων και το σύµπλεγµα των λόφων µε τις αµµοθίνες του Λούρου. Η περιήγηση θα περιέχει ξενάγηση γύρω από τις οµορφιές του Εθνικού Πάρκου και του φτερωτού κόσµου που ζει στα χερσαία ενδιαιτήµατά του.

 

Ο περίπλους µπορεί να επεκταθεί στον παλιοπόταµο, την οξειά, το Διόνι, τον Πεταλά το Βαλτί και να τερµατίσει στο δάσος του Φράξου. Ακολουθεί η χάραξη της διαδροµής στο χάρτη του google earth.  Η πρότασή µας θα πρέπει να αποσταλεί στο φορέα διαχείρισης της λιµνοθάλασσας για την ακρίβεια της χάραξης των διαδροµών για να µην διαταράσσεται η ησυχία του ζωικού πληθυσµού της λιµνοθάλασσας. Επίσης στην χάραξη της ακρίβειας των διαδροµών µπορούν να βοηθήσουν και οι ψαράδες, που γνωρίζουν καλά τις διαδροµές της αβαθούς λιµνοθάλασσας, από όπου θα µπορούν να περάσουν τα ειδικά διαµορφωµένα για την περιήγηση πλοιάρια.

 1η υποστηρικτική εθελοντική οµάδα µελέτης της Δ.Τ.Υ του Δήµου για το προτεινόµενο προς συγκρότηση τµήµα Χωροταξίας Σχεδιασµού και Περιβάλλοντος

  1. Τσακµακλή Σταυρούλα. Πολιτικός Μηχανικός - Επίτιµο µέλος ΤΕΕ - Συγγραφέας
  2. Αράβας Δηµήτρης. Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε Μsc (µεταπτυχιακό σε περιβαλλοντικούς σχεδιασµούς) Δηµόσιος λειτουργός Δ.Τ.Υ Π.Ε Αιτ/νίας.
  3. Ράπτης Βασίλης. Χηµικός - Καθηγητής Ιταλικών - Ποδηλάτης

Για εγγραφές για δηµιουργία νέων οµάδων εργασίας

Τηλ. Επικ: 26310-26691, 6984377886 Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site ενηµέρωσης προτάσεων σχεδιασµού για την πόλη µας: tsakmakli.wordpress.com

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία