Αγγελίες    Επικοινωνία

Σηκώνω το γάντι...

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 19/10/2017

 

Toυ Rodi de Fuca

Γιατί αν δεν το έκανα θα ήμουν αγνώμων! Τέτοιες προκλήσεις/προσκλήσεις είναι που με κάνουν να επιμένω σε καταστάσεις κατά καιρούς ουτοπικές, άκοπες και ορισμένες φορές υπερβολικές. Βρίσκομαι λοιπόν στη διάθεσή σου από σήμερα για την έστω αμυδρή συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί στην προβολή του τόπου μας.

Αλλά πριν θα ήθελα να αποσαφηνίσω στον φίλτατο και αγαπητό συνομιλητή Κο Φιλιππόπουλο -με λίγες φράσεις - την ενδεχόμενη σύγχυση με κάποια άδολη αλλά και δεκτή παρατήρησή του... Τη χρησιμοποίηση του αμφιλεγόμενου παρωνύμιου, και δη την παρένθεση του κτητικού συνδέσμου - (preposiciοn genitiva) -, DE στο εκλεγόμενο alias.

Είμαι σιγουρότατος για την έλλειψη ουδεμιάς σκωπτικότητας και για την ειλικρινέστατη υποσημείωση του, αλλά μόνο για του “λόγου το αληθές” όπως πολύ σωστά υπογράμμισε, θα ‘θελα να απολογηθώ. Αν και τετελεσμένου τούτου θα επιθυμούσα -όπως νομίζω- να αφοσιωθούμε ΟΛΟΙ σ’ αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει, σ’ αυτό που πραγματικά ο τόπος μας επιβάλλει, σ’ αυτό που μας πονάει χρόνια τώρα, βλέποντας τους άλλους δίπλα μας- και χωρίς προνόμιο- να τα οικειοποιούνται.

Dicho esto!

Από τα παλιά χρόνια στις Λατινογενείς χώρες -όπως η Ισπανία- χρησιμοποιούνταν η πρόθεση DE -μεταξύ επωνυμιών- για να προσδιορίσει τα πρόσωπα και να καθορίσει την ιδιαιτερότητά τους. Δεν έχει καμιά απολύτως ομολογία -η αυθεντική ερμηνεία της- με το VON των Γερμανών. Το Ισπανικό DE δεν είναι ενδεικτικό -εκ γένεσής του-, της αριστοκρατίας ή της ιδαλγίας.

Η πραγματική ερμηνεία του ισπανικού DE στην ελληνική γλώσσα θα ήταν, “...είμαι του...”, και αναφερόταν ή στην πληθυσμιακή ονομασία της οικογένειας π.χ ...είμαι από τους Στελλάτους (της Κεφαλονιάς...), ή ...είμαι ο Γεράσιμος του Στελλάτου.

Οι αριστοκρατικές οικογένειες άρχισαν να χρησιμοποιούν την πρόθεση-σύνδεσμο, με διχαστική σημασία, βάζοντας το DE πριν από τον ΤΙΤΛΟ του οίκου ή της δυναστείας για να ενδύσουν την αριστοκρατική γενεαλογία τους, που στην περίπτωσή μας δεν ενδείκνυται. Π.χ Carlos DE Tamarit, που σημαίνει ο Κάρολος ο μαρκήσιος του Ταμαρίτ. Οι τελικές τοπωνυμίες εδείκνυαν σ’ αυτή την περίπτωση, κάστρα, δουκάτα, Κομητείες, Βαρονίες κλπ... 

Δεν θα μακρηγορήσω περισσότερο πάνω σ’ αυτό, νομίζω ότι είναι αιτιολογικά σαφές και ο “κακόμοιρος” πρόγονός μου κάθε άλλο παρά VON ήταν, αλλά απλό παιδί των Φωκάδων, γεννημένο και γαλουχημένο στην ενετοκρατία.

Όσο για την επικαρπία του ονόματος που είναι μια εντελώς συμβολική κίνηση - χωρίς απαιτήσεις πιστεύω-, το εκφράζω ξεκάθαρα στον σταθερό πρόλογο του bilinguay.con - τόσο στα ελληνικά όσο και στα ισπανικά-, και τον οποίο πρόλογο παραθέτω και εδώ για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν...

...Τώρα αν είχα την ατυχή ιδέα να υπερβάλω το ζήλο και μ’ αυτό να πικάρω ορισμένους... ζητώ τη μείζονα απ’ τις υπάρχουσες συγγνώμες...

 

Ο πρόλογος και η απολογία μου... (από το www.bilinguay.com)    

Το χρέος

by Rodi de Fuca

Ερευνώντας εδώ και χρόνια στα Βενετσιάνικα και Ισπανικά αρχεία τη ζωή και τα έργα του μεγάλου Ελληνοϊσπανού θαλασσοπόρου και εξερευνητή Juan de Fuca, έτυχα της μεγαλύτερης έκπληξης όταν ανακάλυψα με πρωτόγονη συγκίνηση ότι ο πρόγονός μου και συγκαιρινός του, Rodi de Fuca ήταν πρώτος εξάδελφός του. Μετά από κάποια χρόνια διασταύρωσα τις πληροφορίες από το Livre d´Ore Ionienne του Ευγένιου Ρίζου Ραγκαβή. Τέτοια ήταν η συγκίνηση που δίχως χρονοτριβή υιοθέτησα το όνομά του και το έκανα συνώνυμο για το πρώτο μου και αποτυχημένο blog. Δεν το θεώρησα ως παρωνύμιο, ούτε σαν ψευδώνυμο αλλά σαν υπογραφή δωρεάς στους προγόνους. Γιατί πάντα πίστευα ότι είναι επιταγή και οφειλή για τον καθένα η αναζήτηση της προέλευσής του. Η ενδημική επικοινωνία με τις ρίζες.

Η παροδικότητά μας απ' τη ζωή και η ματαιότητα του πρόσκαιρου κάνουν πιο έντονη την αυθόρμητη επιθυμία της γνωριμίας των προγενέστερων. Έτσι λοιπόν από μια σύμπτωση, ευχάριστη σύμπτωση ανακάλυψα σε κάποιες σελίδες, συνάντησα μέσα από κάποιες λέξεις, τον άσημο αυτόν μου προπάτορα και από αυτόν τον προπάτορά του και τον προπάτορα αυτουνού, που στα μέσα του 15ου αιώνα είχε έρθει από το Βυζάντιο να αποικήσει στο βενετσιάνικο τότε νησί. Και έτσι ενδύθηκα τη λεοντή τους. Αναρριχήθηκα στο γενεαλογικό τους δέντρο /που τώρα πλέον θα ήταν και δικό μου/ και ξεκρέμασα τελεσίδικα το “Ρόδι” που θα συνόδευε πλέον τις συγκυριακές συγγραφικές μου προσπάθειες. Γιατί την ίδια εποχή ο άλλος μου εαυτός είχε πέσει με τα μούτρα στο προς το ζην επιζητώντας ασθμαίνων το Ευ ζην!

Κι όπως χαριτολογεί η κόρη μου Εύα, από τότε... Ο μπαμπάς δουλεύει, ο Rodi παιζω-γραφεί.

Dicho esto...

Επαναλαμβάνω, και προσκαλώ/προκαλώ, ΟΛΟΥΣ, όσους ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, όσους τον αγαπούν, όσους “πικάρουν” οι παράνομες ιστορικές επικαρπίες αλλουνών προς τα οικεία, όσους έχουν ένα δευτερόλεπτο ελεύθερου ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ χρόνου, όσους ο παραγκωνισμός του νομού μας ερεθίζει και αγανακτεί!.... να υιοθετήσουν ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με τα ΚΑΛΩΣ κεκτημένα! Τα δικά μας. Αυτά που μας ανήκουν. Που ανήκουν στην Αιτωλία και στο Δουλίχιο…

ΥΓ. Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι νέοι και ανήσυχοι άνθρωποι από την περιοχή μας έχουν από καιρό αρχίσει να σχεδιάζουν την ίδρυση ενός πολιτιστικού συλλόγου για την άμυνα και αξιοποίηση των θησαυρών του Δουλιχίου, της Αιτωλίας, των Εχινάδων, του Νεωρίου, της αιτωλικής ενοποίησης, της κλεμμένης ναυμαχίας μας... και σύντομα θα το ανακοινώσουν μέσω της "Αιχμής" και θα το κάνουν πραγματικότητα.

Μέσα απ’ αυτές τις λίγες γραμμές προσκαλώ/προκαλώ τους συμπατριώτες να συνδράμουν, να προσφέρουν όσο και ό,τι μπορούν για να υλοποιηθεί αυτή η προοδευτική κίνηση, που μαζί με τις ήδη υπάρχουσες θα μπορέσει να επιστρέψει στην δοξασμένη αλλά και παρεξηγημένη γη της Αιτωλίας και του Δουλιχίου την αίγλη που δικαιούται.

....Εγώ, είμαι στη διάθεσή τους!  

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία