Αγγελίες    Επικοινωνία

Αποτελειώνει σύρριζα ο ΣΥΡΙΖΑ το ΤΕΙ Μεσολογγίου;

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Του Βασίλη Μπρούμα 


Παρά το ότι η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος με δύο πολιτικούς αρμόδιους και καλούς γνώστες του θέματος διοργάνωσαν τη σημερινή  ενημερωτική εκδήλωση στο Τρικούπειο,  δεν θα κρίνουμε από πολιτική σκοπιά τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο και επικείμενη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, στην οποία εντάσσεται και η προοπτική της Γ/ βάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας. 
Τονίζεται εξ αρχής η διαπίστωση ότι το θέμα προσεγγίστηκε με σοβαρότητα και προσοχή από τους δύο ομιλητές, αλλά όχι εις βάθος,  ενώ φαίνεται πως υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση για να απαντηθούν τα σχετικά και πολλά ερωτήματα με αξιοπιστία, εγκυρότητα και σε ρεαλιστική βάση. 
Φάνηκε από την τοποθέτηση της Μαρίας Τριανταφύλλου και την εισήγηση του Παυσανία Παπαγεωργίου ότι γίνεται η αναγκαία  δουλειά στα ανώτερα κλιμάκια του αρμόδιου υπουργείου και πως ο μεγαλύτερος νομός της χώρας δεν εξαιρείται αυτή τη φορά από το δικαίωμα να ξαναέχει σύντομα ένα αυτόνομο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που το δικαιούται και το αξίζει. 
Όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της  εκδήλωση από τους ομιλητές αλλά και τη σχετική συζήτηση ήταν  ενδιαφέροντα, αναγκαία και χρήσιμα. Ακούστηκε για ένα αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για επαναθεμελίωση, για επανεκκίνηση, για βιωσιμότητα, για οικονομική ευρωστία, προσανατολισμό του στις ιδιαιτερότητες και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  της περιοχής,  για συμβολή του στην ανάπτυξη, για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  και πολλά άλλα. 
Έμεινε παρά ταύτα στο ακροατήριο η αίσθηση και η απορία πως κάποια σοβαρή επιφύλαξη και φόβος υπήρχε στους δύο ομιλητές. Ας μη μείνουμε στο άλλο,  προσπερνώντας το με απλή αναφορά, ήταν όμως φάουλ του Παυσανία όταν είπε πως ο νομός δεν έχει ιστορία, δεν έχει παράδοση στην Γ/βάθμια εκπαίδευση. Ας μη το πάμε εις μάκρος πίσω,  πάντως τα 37  χρόνια ιστορίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου δεν επιτρέπουν την προηγούμενη λανθασμένη αναφορά.   
Εν πάση περιπτώσει ο λόγος αυτού του σημειώματος αυτή τη στιγμή είναι ένας και μοναδικός,  απλός και συγκεκριμένος: Το όνομα "ΤΕΙ Μεσολογγίου" γνωρίζουν όλοι πως είναι βαρύ, σοβαρό, έγκυρο, αξιόπιστο, αναγνωρίσιμο διεθνώς. Το ίδρυμα αυτό, ριζωμένο βαθιά στον τόπο, στην κοινωνία και την ιστορία πρόκοψε και διακρίθηκε, μέσα από τόσες αντιξοότητες και αντινομίες, γιατί βρίσκεται στο σωστό σημείο, στο κατάλληλο πλαίσιο, στο ενδεδειγμένο πνευματικό, πολιτισμικό και  ακαδημαϊκό περιβάλλον, όταν αλλού δεν μπορούν να ριζώσουν, να ανθίσουν και να καρπίσουν ανάλογα "φυτέματα". 
Αποδεχόμαστε καλοπροαίρετα τις προσπάθειες  των δύο συγκεκριμένων πολιτικών, εκτιμούμε τη συνεισφορά τους και κατανοούμε τη θέση τους. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση όμως είναι ριζωμένη εδώ σ' αυτόν τον τόπο.  Κι ας ξερίζωσαν οι προηγούμενοι το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Ας βάλουν όλοι  τώρα το χέρι στην καρδιά, μυαλό διαθέτουν,   κι ας αποφασίσουν: Αυτόνομο ΤΕΙ Μεσολογγίου με σχολές και στο Αγρίνιο και τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ας τα βρουν οι αρμόδιοι και οι επιστήμονες. Να μην παριστάνουμε όλοι τους ειδικούς. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, ασφαλώς εξ ορισμού μη αποδεκτό και απορριπτέο,   πέραν του ότι δεν θα αποκαθιστά το διαπραχθέν έγκλημα και δεν θα υπηρετεί τη δικαιοσύνη με επανόρθωση, ακριβώς και εξαιτίας αυτού,  ούτε πρόκειται να ριζώσει ούτε πρόκειται να προκόψει. Όχι, δεν παριστάνουμε τους μάντεις. Απλά γνωρίζουμε το παρελθόν, διαβάζουμε  το παρόν και προβλέπουμε το μέλλον, με βάση ηθικές, πνευματικές και πολιτιστικές αρχές και αξίες. Όταν αυτές, ας υποτεθεί,  παραβιάζονται εν τη γενέσει του, είναι δυνατόν να θεμελιωθεί, να ριζώσει και να προοδεύσει ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα;  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία