Αγγελίες    Επικοινωνία

Ακόμα χειρότερα για το Μεσολόγγι

Του Βασίλη Μπρούμα

Το ανεξάντλητο των συμβολισμών και των νοημάτων του, το επίκαιρο, διδακτικό και αναγκαίο του ιστορικού παραδείγματός του, αλλά και το πολύτιμο της ιδέας και της ζωντανής πραγματικότητας του Μεσολογγίου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση και το καθήκον να μιλάμε διαρκώς γι’ αυτή την πόλη, να την προβάλλουμε κατάλληλα και να την υπερασπιζόμαστε δυναμικά και αποφασιστικά, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες, ο καθένας απ’ όποια θέση βρίσκεται και με όποιο τρόπο μπορεί.

Όσο για εκείνους που απορούν και αναρωτιούνται, «μα, τι είναι τέλος πάντων αυτό το Μεσολόγγι, τι έχει να μας πει σήμερα;» τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση, μέσα στην άγνοιά τους, και τους προσπερνάμε.

Μιλώντας λοιπόν για την Ιερή μας Πόλη, απευθυνόμαστε κατ’ αρχήν σε όλους αυτούς που αποδεικνύονται ότι γράφουν τα δικαιώματα του Μεσολογγίου εκεί που δεν πιάνει μελάνι! Δεν είναι μόνο οι Αγρινιώτες που περιφρονούν βαθύτατα το Μεσολόγγι, είναι και πολλοί «δικοί» του «εκπρόσωποι» οι οποίοι παραδίδουν άνευ όρων την τύχη του Μεσολογγίου στους Αγρινιώτες χωρίς την παραμικρή αναστολή. Όλο αυτό το θλιβερό πολιτικό συνάφι που δεν τους νοιάζει τίποτε άλλο πέρα από το πώς θα παραμείνουν στη μικρότερη ή μεγαλύτερη εξουσία. Αυτό το τοπικό πολιτικό προσωπικό είναι αδύνατο να αποτελέσει παράγοντα ανατροπής ή έστω σοβαρής διαταραχής της Αιτωλοακαρνανικής πραγματικότητας που κυριαρχείται από το χάλι του Αγρινίου.

Τα υποταγμένα δουλόφρονα «παιδιά» που μας εκπροσωπούν, υπηρέτες πολλών αφεντάδων, υποβάλλουν τα σέβη τους αναλόγως και ακολουθούν την ένοχη σιωπή. Λαλίστατα κατά τα άλλα, δεν έχουν να πουν ούτε μια κουβέντα για την ωμή καταπάτηση των δικαιωμάτων του Μεσολογγίου. Ελπίζουν φαίνεται πως άμα είναι καλά παιδιά θα τους ανταμείψουν αυτοί στους οποίους βασίζονται και θα μακροημερεύσουν. Οι άμοιροι… Η αδιαφορία τους για τα μεγάλα και ζωτικά ζητήματα του Μεσολογγίου δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό αυτών που επιθυμούν δικαιοσύνη, αποκατάσταση και ουσιαστικές λύσεις στα τοπικά προβλήματα, τα οποία συνιστούν ταυτόχρονα και πτυχές των εθνικών μας προβλημάτων, όσων υπενθυμίζουν αυτούς που έχουν εγκληματήσει κατά του Μεσολογγίου με τις επαίσχυντες και ταπεινωτικές για την Ιερή Πόλη αποφάσεις τους.

Όλοι οι σοβαροί , ελεύθεροι και αξιοπρεπείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται και κατανοούν βαθιά ποιο Μεσολόγγι και γιατί το υπερασπιζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος σήμερα. Το Μεσολόγγι που υπερασπιζόμαστε δεν έχει ουδόλως να κάνει με κανέναν αδιέξοδο μικρομεγαλισμό, με κανέναν απωθητικό ναρκισσισμό. Πέραν όμως των σημαντικών συμβολισμών, μιλάμε και παλεύουμε για τη θεσμική, κοινωνικοοικονομική και φυσική πραγματικότητα του Μεσολογγίου, την ώρα που αρμόδιοι, ενώ δεν θα έπρεπε, όχι μόνο αδιαφορούν για την Ιερή Πόλη αλλά δεν θα τους πείραζε καθόλου το Μεσολόγγι να τα έδινε όλα στο Αγρίνιο και στην Πάτρα.

Η κατάσταση εδώ είναι δύσκολη, και εξαιτίας κι άλλων λόγων βεβαίως, η αποθάρρυνση έχει κερδίσει έδαφος. Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι σχεδόν δύο χρόνια στην κυβέρνηση. Τι έκαναν με το Μεσολόγγι; Δεν μπορούν να τα φορτώνουν στους προηγούμενους , που όντως τα πήραν και τα σήκωσαν όλα. Ο σημερινός δήμαρχος και η παρέα του, ντεκόρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, διέπονται επίσης από τις αρχές της δουλοφροσύνης και του γενικού ξεπουλήματος και ονειρεύονται «ανάπτυξη» με φιλέτα κ.λ.π. Ούτε που τους περνάει από το μυαλό να υπερασπιστούν όσα αντιπροσωπεύει και να διεκδικήσουν όσα δικαιούται το Μεσολόγγι , να απαιτήσουν την επιστροφή των κλεμμένων κ.λ.π. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλοι αυτοί με την Ιερή Πόλη της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Αξιοπρέπειας; Έχουν ήδη υποστεί καθίζηση της αξιοπιστίας τους, του υποτιθέμενου συλλογικού ήθους τους. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό εν όψει και της νέας χρονιάς : οι ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και αξιοπρεπείς δημότες να βρουν κάτι από τη χαμένη τιμή, τη δύναμη και τη λάμψη της Ιερής Πόλης, να συντονιστούν και να βγουν μπροστά και όρθια για να υπενθυμίζουν, να ξαφνιάζουν, να αποκαλύπτουν, να διαφωτίζουν και να διεκδικούν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία