Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Π. Μιχαλάτος για το ζήτημα της Κουκουμίτσας και της Σάλτινης

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterΠρος κ. Κωνσταντίνο Καταγή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη για το ζήτημα που ανέκυψε, ύστερα από την παραχώρηση της Νήσου Κουκουμίτσας και της παραλίας της Σάλτινης, χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ και θα σας παρακαλούσα θερμά να αναγνώσετε την επιστολή μου κατά την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να απευθύνω χαιρετισμό στον Δήμαρχο, στους κυρίους Αντιδημάρχους, στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και σε κάθε πολίτη, που παρίσταται αυτήν την ώρα στην συνεδρίαση σας και αγωνιά για το μέλλον του τόπου. Ταυτόχρονα να ζητήσω την κατανόηση σας για την απουσία μου από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς παρά την δεδομένη θέληση μου να βρίσκομαι εκεί, προσωπικοί λόγοι κρίνουν επιβεβλημένη την παραμονή μου στην Αθήνα.

Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω ήδη καταθέσει δημόσια τις τελευταίες μέρες, συνοψίζεται στο ότι πρέπει να καταβάλουμε όλοι, κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των εν λόγω περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι η Κουκουμίτσα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βόνιτσας, αναγνωρίσιμο από όλο τον κόσμο και πόλο έλξης για αυτό που ήδη είναι, με συνέπεια να μην πρέπει επ’ ουδενί λόγο να αλλοιωθεί η φύση του, γιατί σε πολλούς αυτό μπορεί να φαντάζει περισσότερο ως συναισθηματική κορώνα, παρά ως επιχείρημα.

Θα σταθώ όμως και θα τονίσω ιδιαίτερα και με την παρούσα επιστολή το γεγονός, ότι μακριά και πέρα από οποιουσδήποτε συναισθηματικούς λόγους, με την παραχώρηση των περιοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, δυστυχώς το προϊόν της όποιας αξιοποίησης τους, δεν θα είναι προς όφελος των πολιτών της Βόνιτσας, αλλά θα πάει εξ’ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και αυτό όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί έτσι αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νόμου 3986 του 2011, που αφορά την συγκρότηση του Ταμείου!

Θέλουμε να συμβεί αυτό…; Δεν είναι ρητορική ερώτηση, γιατί κάποιοι μπορεί όντως να θέλουν να συμβεί ακόμα και έτσι, γιατί θα δημιουργηθούν, όπως τουλάχιστον ευαγγελίζεται η τρικομματική κυβέρνηση, θέσεις εργασίας. Πράγματι είναι πιθανό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα πρέπει κάποιος να θεωρείται τουλάχιστον αφελής, για να τις αρνείται σε μια οικονομία, που μαστίζεται από 27% ανεργία.

Ερωτώ τότε με κάθε καλοπροαίρετη διάθεση, για ποιο λόγο παραμένουν αναξιοποίητα τα λουτρά στην περιοχή του Τρύφου, στερώντας θέσεις εργασίας από τους συμπολίτες μας, και από μια σημαντική πηγή πλούτου τον τόπο μας…; Για ποιο λόγο ρημάζουν μέρα με τη μέρα οι εγκαταστάσεις όταν υπάρχουν παραδείγματα πόλεων όπως το Λουτράκι για παράδειγμα, που μέσα από μια τέτοια δημοτική επιχείρηση έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους πλουσιότερους δήμους στην Ελλάδα;

Για ποιο λόγο παραμένει αναξιοποίητο το σπήλαιο της Κωνωπίνας, αν και σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους πρόκειται για ένα γεωλογικό εργαστήρι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά και επιστημονικά…; Για ποιο λόγο βρίσκεται στα σπάργανα ο θρησκευτικός και ο ιστορικός τουρισμός, όταν η περιοχή μας βρίθει μοναδικών εκκλησιών και ιστορικών μνημείων, τα οποία δυστυχώς έχουν μετατραπεί σε στάνες, όπως το κάστρο του Γρίβα…; Για ποιο λόγο η μαρίνα της Βόνιτσας βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο σε σύγκριση με τις μαρίνες όλων των υπολοίπων γειτονικών περιοχών, στερώντας την πόλη μας από μια σημαντική πηγή εισοδήματος…;

Για ποιο λόγο δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα ένα Ιππικό Κέντρο στην πόλη της Βόνιτσας, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνούς επιπέδου αγώνες, κάτω από την κατάλληλη προώθηση, συνδυάζοντας έτσι την παράδοση της πόλης μας με την τουριστική ανάπτυξη…; Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί παρά μόνο στο ελάχιστο οι δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη αεροδρομίου στο Δήμο μας…;

Για ποιο λόγο το οδικό δίκτυο όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα σε όλη τη χώρα και για ποια ανάπτυξη θέλετε στα αλήθεια να μιλήσουμε, όταν χάνουμε ανθρώπινες ζωές εξ’ αιτίας του…; Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά δεν έχω πρόθεση να σας κουράσω.

Θέλω απλά, να καταδείξω ότι οι δυνατότητες του τόπου μας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας είναι τεράστιες, χωρίς να χρειαστεί να αλλοιώσουμε την φύση μοναδικών τοπίων, αλλά δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Είναι συνεπώς κρίσιμο, άνθρωποι από όλους τους χώρους να συγκροτήσουμε άμεσα έναν αναπτυξιακό φορέα, μακριά και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, ενωμένοι κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη για τον τόπο μας Να συγκροτήσουμε έναν φορέα που θα είναι ικανός να επεξεργαστεί την πρόταση του κάθε Βονιτσάνου που νιώθει ότι θέλει να προσφέρει.

Να συγκροτήσουμε έναν φορέα που θα είναι σε θέση να εκπονήσει και να βρει χρηματοδότηση για ένα συνολικό και βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα αναδεικνύει, χωρίς να τα παραχωρεί αντί πινακίου φακής, μνημεία φυσικής ομορφιάς, όπως είναι η Κουκουμίτσα. Εγώ προσωπικά θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτόν τον αγώνα.

Σας ευχαριστώ.


Με εκτίμηση

Μιχαλάτος Παναγιώτης

Οικονομολόγος

Πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας

των Ανεξαρτήτων Ελλήνων


Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία