Αγγελίες    Επικοινωνία

Με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή συναντήθηκε χτες 14/10/2019 ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης. Ως αντικείμενο συζήτησης τέθηκαν βασικά ζητήματα της αρμοδιότητας του Υπουργού που αποτελούν εκκρεμότητες για  το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικότερα ο κ. Καραγκούνης κατέθεσε το πάγιο αίτημα της  κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ένα έργο που θα δώσει ανάσα πνοής στην πόλη του Αγρινίου.

Επίσης τόνισε ότι έργο μείζονος σημασίας είναι και η κατασκευή κόμβου εισόδου και εξόδου της Νέας Οδού στην θέση «Κόμβος Χαλαζιά» για την περιοχή του Μεσολογγίου.

 Ακόμη επεσήμανε ιδιαιτέρως το ζήτημα της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Ακτίου - Αμβρακίας, όπου ενημερώθηκε από τον Υπουργό ότι βρίσκεται σε αναμονή η καθαρογραφή της απόφασης από το ΣτΕ ώστε να ξεκινήσουν ξανά και με πιο σύντομους ρυθμούς τα έργα για την υλοποίηση του εν λόγου άξονα. Μιλώντας για την ίδια περιοχή ο κ. Καραγκούνης τόνισε και την αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης  του έργου που αφορά την κατασκευή  κάθετων αξόνων Ακτίου-Αγίου Νικολάου και Λευκάδας-Βόνιτσας, όπου έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και έχει δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Επίσης ο βουλευτής συζήτησε με τον Υπουργό την δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας με κονδύλι ύψους 2εκ. ευρώ για την βελτίωση του οδικού άξονα Παλαίρου-Πλαγιάς, όπου έλαβε διαβεβαίωση από τον κ. Καραμανλή ότι αν υπάρχει υπόλοιπο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ενταχθεί άμεσα σε αυτό, διαφορετικά θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί στον επόμενο προϋπολογισμό του 2020.

Τέλος ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του Κόμβου Μενιδίου ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και απόλυτα εύλογο και δίκαιο, με τον Υπουργό να συμφωνεί ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του από  παραχωρησιούχο εταιρεία.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά και την εκδίκαση της προδικαστικής προσφυγής, ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης στο έργο «Συντήρηση και Βελτίωση οδικού άξονα Πογωνιάς - Πλαγιάς» προϋπολογισμού 6.320.000 ευρώ, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς.

 

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Πρόκειται για έργο βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υπάρχουσας οδού με τοπικές διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών έργων, κατασκευή οδοστρωσίας-ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων, τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή επιχωμάτων και τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης.

Συνοπτική Τεχνική Περιγραφή: Το έργο θα εκτελεστεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» ΑΡΧΗ (στην χ.θ. 10.400 μέτρα μετά την Πογωνιά) και έως τα όρια οικισμού Πλαγιάς ΤΕΛΟΣ (στην Χ.Θ.17,750).

Με προηγούμενη εργολαβία είχαν κατασκευαστεί εργασίες οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης πιστώσεων. Έτσι το έργο αφορά και σε αποπεράτωση τμημάτων δρόμου, στην πλήρη κατασκευή άλλων τμημάτων δρόμου, καθώς και στην σύνδεσή του με τους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους στην περιοχή του έργου.

Συνοπτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι:

  • Χωματουργικές εργασίες διάνοιξης σε σημεία που δεν έχουν κατασκευαστεί, σύμφωνα με την μελέτη
  • Κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων σε σημεία που δεν έχουν κατασκευαστεί
  • Κατασκευή επιχωμάτων και οπλισμένων επιχωμάτων ή συμπλήρωση υπαρχόντων
  • Κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου με σκυρόδεμα
  • Κατασκευή Τοίχων αντιστήριξης σαρζανέτ
  • Οδοστρωσία με την κατασκευή υπόβασης μεταβλητού πάχους και δύο στρώσεων βάσεως πλάτους 8,50 μέτρων
  • Ασφαλτόστρωση όλου του δρόμου πλάτους 7,50 μέτρων, σε δύο στρώσεις των 5 εκ.
  • Σήμανση (τοποθέτηση πινακίδων και πλαστικών οριοδεικτών) καθώς και διαγράμμιση του οδοστρώματος
  • Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στις θέσεις που θα ορίσει η επιβλέπουσα υπηρεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Διακήρυξης η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα οκτώ (18) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ανάδοχος ορίστηκε η εταιρεία "ΑΡΧΙΤΕΧ" με έκπτωση 55%

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα έργο που όχι μόνο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα θα παίξει ξεκάθαρα αναπτυξιακό ρόλο στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική ώστε να χτίσουμε το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας κι όχι έναν απλό κατάλογο έργων. Είναι σαφές ότι η αναβάθμιση του δρόμου Πογωνιάς-Πλαγιάς θα συμβάλει ευθέως στην τουριστική ανάδειξη και την ανάπτυξη σε όλη την Αιτωλοακαρνανία».

Την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθούν στην Πλαγιά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιάς.

Τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και την Λευκάδα ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, θα φέρουν ένα ξεχωριστό χρώμα σε αυτή την διήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου θα λάμψει για πρώτη φορά το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την παρουσία έξι παιδικών χορευτικών από Καρυά Λευκάδος, Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, Πλαγιά Ακτίου Βόνιτσας, Παλιάμπελα Ακτίου Βόνιτσας και δύο από την Πάλαιρο.

Οι μικροί χορευτές συνεχιστές της Ελληνικής Παράδοσης θα παρουσιάσουν χορούς από όλη την Ελλάδα και περιμένουν την συμπαράσταση και το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Πλαγιάς και θα ξεκινήσει στις 21:00. Την Παρασκευή 29 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το επιτυχημένο Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (ενήλικες).

Το παραδοσιακό χορευτικό αντάμωμα στην Πλαγιά έχει καθιερωθεί πια ως ένας ζωντανός θεσμός παράδοσης και πολιτισμού.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν παραδοσιακά χορευτικά από Νυδρί (Αλέξανδρος Νυδρίου), από Λευκάδα (Ορφέας Λευκάδος), το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου του Αγίου Δημητρίου Παλαίρου, το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Πλαγιάς, το χορευτικό «Το Ανακτόριο» του συλλόγου Γυναικών Βόνιτσας και το χορευτικό της Νίκης Παλαίρου.

Τα χορευτικά τμήματα ετοιμάζουν ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα με χορούς από όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Πλαγιάς και θα ξεκινήσει στις 21.0 και τους Χορευτές θα συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα.

Μετά την παρουσίαση τον χορευτικών θα ακολουθήσει γλέντι με την συνοδεία της Παραδοσιακής ορχήστρας.

«Οι δύο βραδιές θα είναι αφιερωμένες στην Ελληνική Παράδοση που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και πάντα πρέπει να σεβόμαστε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγιάς της Κοινωφελούς επιχείρησης και του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Πηγή: katounanews.blogspot.com

«Πετάει» η Βόνιτσα

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 17/05/2018

Πακτωλοί κονδυλίων θα εισρεύσουν στο επόµενο διάστηµα στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας.

Όπως διαβάσατε και στο προηγούµενο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ, είναι προ των πυλών µεγάλα οδικά έργα όπως η ολοκλήρωση του Αµβρακία - Άκτιο (η διακήρυξη σε άλλη σελίδα), ο δρόµος Βόνιτσα - Λευκάδα ενώ εκεί που αναµένεται απογείωση είναι στον τουριστικό τοµέα...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Λεηλάτησαν και πάλι το μοναδικό δρυοδάσος "Φαγιά" στην Πλαγιά Βόνιτσας που είναι ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής σημασίας.

Φυσιολάτρες αναγνώστες μας, επισκέφθηκαν σήμερα το δρυοδάσος και εντόπισαν αρκετά δένδρα (δρυς) διαφόρων ηλικιών κομμένα και τεμαχισμένα. Η κοπή των δέντρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων που ζητάνε από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας τον εντοπισμό των ασυνειδήτων και την παραδειγματική τιμωρία τους για να περιοριστούν οι παράνομες υλοτομήσεις στη περιοχή και για να μην καταστραφεί αυτό το υπέροχο και όμορφο δρυοδάσος "Φαγιά"...

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Στις φλόγες παραδόθηκε διώροφο σπίτι στην Πλαγιά (Ακτίου-Βόνιτσας) λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης (20 Φεβρουαρίου 2018).

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον 1ο όροφο και γρήγορα εξαπλώθηκε καταστρέφοντας ότι βρήκε στο πέρασμά της. Από την πυρκαγιά  καταστράφηκε ολοσχερώς η διπλοκατοικία. 

Αμέσως στο σημείο κατέφθασαν και ενήργησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας.

Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμοί καθώς οι ιδιοκτήτες εκείνη την ώρα απουσίαζαν. 

Για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί έρευνα το ανακριτικό της πυροσβεστικής.

 Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία