Αγγελίες    Επικοινωνία

Την απαξίωση στην οποία έχει οδηγηθεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης τόνισε πως αυτή η απαξίωση οφείλεται στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα κέντρο όπως το ΚΕΦΙΑΠ όπου οι ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο, όπως σημείωσε ο Ν. Μωραΐτης. Επίσης, το τηλεφωνικό κέντρο δεν λειτουργεί, ο εξοπλισμός σκουριάζει στις αποθήκες, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και στο κτίριο πέφτουν σοβάδες. Πλέον το κέντρο λειτουργεί μόνο ως εξωτερικά ιατρεία και δεν έχει τη δυνατότητα να νοσηλευτούν ασθενείς. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, κατέφυγε σε ευφυολογήματα, λέγοντας πως «έπρεπε να φτιάξουμε πρώτα τα θεμέλια του σπιτιού» που είναι τα νοσοκομεία και τώρα «ήρθε η σειρά της αποκατάστασης»... λες και τα νοσοκομεία δεν παραμένουν σε άθλια κατάσταση. 

Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ είχε συνάντηση την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη με τους εργαζόμενους μέσω του «προγράμματος κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στο Δασαρχείο Αγρινίου, με επικεφαλής το Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και το Μιχάλη Κατσιγιάννη μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Κατά την συνάντηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία τους για το λανθασμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης, για όλους τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος. Όπως      τόνισαν τους αφαιρεί το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος που κάθε χρόνο ανάλογα με τα ένσημα του προηγούμενου χρόνου δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του δασεργάτη.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

Όλοι οι εργάτες - εργάτριες να δηλώνονται στον Κωδικό Ειδικότητας του ΕΦΚΑ που αντιστοιχεί στην ειδικότητα του δασεργάτη. Όλες οι μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ με λανθασμένο Κωδικό Ειδικότητας να διορθωθούν και να αποτυπωθεί η σωστή ασφαλιστική εικόνα-ειδικότητα για κάθε ασφαλιζόμενο δασεργάτη.

Μέτρα υγιεινής, προστασίας και μετακίνηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με οχήματα της υπηρεσίας.

Μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία του Δασαρχείου Αγρινίου.

Ο Μιχάλης Κατσιγιάννης κάλεσε τους εργαζόμενους, μέσα από τη συλλογική συζήτηση να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην επίθεση που συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση μέσα από την προετοιμασία ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού με δεκάδες νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή στις 18 Δεκέμβρη.

Γι’ αυτό το λόγο το ΔΣ του ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δώσουν μαχητικό, αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την ευέλικτη και με ημερομηνία λήξης εργασία μέσα από τα διάφορα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί. Μια από αυτές τις μορφές αποτελούν και τα κοινώς λεγόμενα οχτάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας, η ονομαζόμενη "κοινωφελής εργασία", στην οποία οι άνεργοι "παρκάρουν" για 8 μήνες αμειβόμενοι με ψίχουλα και καλούμενοι να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η "κοινωφελής εργασία" στο Δασαρχείο Αγρινίου που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια κλπ. Γίνεται κατανοητό πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη στιγμή που απασχολούνται ως δασεργάτες θα πρέπει να είναι αντίστοιχη και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων καθώς εκτός του ότι η συγκεκριμένη εργασία και αντίστοιχα η εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας στο μέλλον,      χάνουν την δυνατότητα να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος δασεργάτη.

Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου εργάζονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Η πυροπροστασία δεν αφορά μόνο μία σεζόν, αλλά είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος. Επομένως, χρειάζεται τα οχτάμηνα της "κοινωφελούς" να γίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την ανάδειξη των προβλημάτων και στη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με τη διόρθωση της αναγραφής της ειδικότητας των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ για να πιάσει τόπο ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τα όνειρα και το μέλλον τους.

Τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, ενώ οι μικρομεσαίοι ψαράδες οδηγούνται στο «θάνατο» με επιδότηση για την καταστροφή του σκάφους τους, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής που συνεδρίασε με αντικείμενο τις υδατοκαλλιέργειες.

Σημείωσε ότι εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέτρα εκδίωξης των μικρομεσαίων και πρόσθεσε πως στις υδατοκαλλιέργειες κουμάντο κάνουν τρεις μονοπωλιακοί όμιλοι.

Αναφέρθηκε επίσης στο εργασιακό καθεστώς κάνοντας λόγο για Μεσαίωνα με υπερωρίες που δεν πληρώνονται, με μειώσεις μισθών και ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τόνισε ότι φιλολαϊκή λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ σε σύγκρουση με την ΚΑΠ και την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, κατέθεσαν με τη μορφή αναφοράς προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, την την επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, των ΔΣ των Συλλόγων Δασκάλων Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας και Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού με την οποία ζητούν να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για στέγαση του 3ου 6/θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας.

Η επιστολή:

Η απάντηση του Υπουργείου:

Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Μωραΐτης και κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος, σχετικά με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για στέγαση του 3ου 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό ο οποίος ψηφίζεται από την Εθνική Αντιπροσωπία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών τους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό, στo Δήμο Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων του, κατά το έτος 2018 ποσό ύψους 394.620,00€.

Επίσης στον ίδιο Δήμο από τους ΚΑΠ κατανεμήθηκε για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων για το έτος 2018 το ποσό των 47.500,00 €.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, την βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής
οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε η με α.π. 5133/23.02.2018 πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών συνολικού ύψους 50 εκατ. € με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ο Δήμος Αμφιλοχίας εντάχθηκε στο ανωτέρω Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμού 180.000,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αμφιλοχίας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 59765/29-10-2018 έγγραφο και, μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο. Κατά τα λοιπά αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

 

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου σχετικά με το καθολικό αίτημα των δημοτών για την άμεση σχεδίαση αλλά και κατασκευή του προβληματικού, έως τριτοκοσμικού οδικού άξονα, που συνδέει το Θέρμο με τη Ναύπακτο και το Αγρίνιο.

 

Ο αρμόδιος Υπουργός, σχετικά με το παραπάνω αίτημα, απάντησε τα εξής:

Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Μωραΐτης και κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αναφορικά με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου για άμεση σχεδίαση αλλά και κατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει το Θέρμο με τη Ναύπακτο και το Αγρίνιο, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 358510/4580/15-11-2018 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επιπλέον, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή δε απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών τους.

Ειδικότερα, για το προηγούμενο έτος οι πιστώσεις των Κ.Α.Π. που κατανεμήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ανήλθαν σε ποσό ύψους 2.304.000,00 € ενώ αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στην εν λόγω Περιφέρεια και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τους Δήμους Αγρινίου, Καρπενησίου και Ναυπακτίας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 63538/12-11-2018 έγγραφο και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Να χρυσώσει το χάπι του ξεκληρίσματος των αγροτών προσπαθεί η κυβέρνηση με τις μειώσεις - ψίχουλα στις ασφαλιστικές εισφορές, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορο με τις όποιες μειώσεις, αλλά δεν θα σιγοντάρει στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού του λαού. Τόνισε ότι το 90% των αγροτικών οικογενειών έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 αφού στην απόλυτη φτώχεια τους έχει οδηγήσει η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ανέφερε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου όσοι αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι πήραν μόλις 23 ευρώ ως «εθνική σύνταξη» και όσοι βγήκαν φέτος έλαβαν 46 ευρώ «εθνική σύνταξη» και πρόσθεσε πως η μεσοσταθμική αγροτική σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) είναι στα 320 ευρώ. Ανέφερε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η μείωση των εισφορών στους αγρότες και η αύξηση της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ που να χορηγείται στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

 

Σελίδα 1 από 18

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία