Αγγελίες    Επικοινωνία

Μία ακόμη ποδηλατική διαδρομή σε Πάλαιρο - Μύτικα διοργανώνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό» που χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020.

H Δυτική Ελλάδα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου διαμορφώνεται η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8) που θα ξεκινάει από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF).

Η ποδηλατική διαδρομή Πάλαιρος – Μύτικας είναι 19 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία (λιμάνι) στην Πάλαιρο και τερματισμό στο λιμάνι του Μύτικα.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUZdkbB-gzG8e1Ww0N-BvVzELUZAhvFTE-jx9qj0w0rEHeFA/viewform

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στη δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

Το έργο αποτελεί υποέργο του EuroVelo 8 - Mediterranean Route - Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές, προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.

Ενημερώνουμε τους κατοίκους για προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος για αύριο Τετάρτη 18/9 και ώρα 01:00 - 02:00 μ.μ. σε ολόκληρο τον Μύτικα.

Πηγή: mytikaspress.blogspot.com

Το Betelgeuse Resort, σχεδιασμένο από το γραφείο Kyranis Architects είναι ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα 63 δωματίων δίπλα στη θάλασσα.

Βρίσκεται στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, σε έκταση 35 στρεμμάτων, και εντάσσει στο σχεδιασμό του τα ερείπια ενός ελαιοτριβείου του 19ου αιώνα και μιας βυζαντινής εκκλησίας του 9ου αιώνα.

Το όνομα του συγκροτήματος Betelgeuse προέρχεται από το ομώνυμο άστρο του αστερισμού του Ωρίωνα και είναι επιλογή του ιδιοκτήτη του, ο οποίος υπήρξε καπετάνιος. Ο Ωρίωνας, ολοφώτεινο σημάδι στον σκοτεινό ουρανό, καθοδηγούσε τους ναυτικούς στη δύσκολη νυκτερινή τους πλοήγηση.

Το Betelgeuse σχεδιάστηκε σαν σύγχρονος μικρός οικισμός με ισχυρές αναφορές στην ανώνυμη αρχιτεκτονική.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα ολιστικής σχεδιαστικής και κατασκευαστικής πρακτικής που εδράζεται σε με μια παράδοση που “επιμένει” ζωντανή. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε μια συνθετική αρχή “πολυπρόσωπης υπόστασης” αντί μιας “μονοπρόσωπης” ομογενοποίησης.

Στους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς συμφιλιώνονται ένα πλήθος από διαφορετικές και συχνά αντιφατικές οντότητες. Πρόκειται για ένα τρόπο κοινωνικής, πολιτειακής και παραγωγικής συγκρότησης που στηρίζεται στην αυτεξούσια μικρή κλίμακα και σημαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρη την διαχρονία του.

Ένα κτιριακό έργο λαχταρά να μας φιλοξενήσει στους δικούς του κόσμους, δηλαδή τον τόπο που το φιλοξενεί και τον χρόνο που το γεννά. Εδώ σε ένα αγροτικό περιβάλλον εγκαθίσταται μια σύγχρονη “αστική” κατασκευή “φιλοξενίας” ετερόκλητων ανθρώπων.

Το “αγαθό” της “φιλοξενίας” εκπορεύεται από μια εστία ‐ ταυτότητα, χάρη σε αυτήν, και μόνο επί τη βάσει αυτής. Η ίδια η υπόσταση της κατασκευής, ο “τρόπος” της, το “πώς” συνιστούν την ψυχή αυτής της ταυτότητας, τον αδιάψευστο μάρτυρα της αληθινής παρουσίας ή απουσίας της.

Σε μια τέτοιου τρόπου κατασκευαστική διαδικασία πρωταγωνιστεί η σύνθεση της επιστημονικής με τη λαϊκή τεχνική γνώση μέσα από μια ομότιμη σχέση αρχιτέκτονα και μάστορα. Αυτή η ζωτική και αναγκαία ομοτιμία διαθέτει βαθιές ιστορικές ρίζες και προσδιορίζει έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο μεταποίησης, τρόπο που καθιστά εφικτή την αντιμετώπιση δύστροπων έργων, εκεί όπου το τυπικό μαζικό προϊόν αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Η επίλυση της κατασκευής στην παραμικρή της λεπτομέρεια, «bottom up», εδράζεται στην απτή 1 προς 1 κλίμακα σχεδίασης στο χέρι, υποστηρίζεται στη συνέχεια με ψηφιακά μέσα και ανοίγει το δρόμο στην ουσιαστικά συνθετική «top down» εργασία.

Μπορείς να συλλογάσαι καλά το όλον μόνο αφού απελευθερωθείς από τα δεσμά του μέρους, δηλαδή τα βιομηχανικά εξαρτήματα.

Η απ αρχής σχεδίαση πλήθους επί μέρους συστημάτων προϊόντων επιτρέπει την αρμονική συναρμογή μερών χειροποίητων, προ βιομηχανικών, βιομηχανικών και μεταβιομηχανικών.

Τόσο η συνολική κατασκευή, όσο και τα δεκάδες επιμέρους ειδικά προϊόντα (έπιπλα, φωτιστικά, ειδικά προφίλ και εξαρτήματα κ.ά.) αξιολογήθηκαν βασανιστικά από μια μεγάλη δημιουργική ομάδα, με στόχο την παραγωγή ενός κατά παραγγελία προϊόντος υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένου από τη τυπική βιομηχανική λογική, προϊόντος που απαντά σε απολύτως συγκεκριμένες ανάγκες. Με αυτό τον ολιστικό τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής, τρόπο που απευθύνεται άμεσα στον τελικό αποδέκτη, χωρίς παρεμβολή “ενδιάμεσων”, η σχέση κόστους‐ αποτελέσματος είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Το εσωτερικό των δωματίων είναι ένα υπόλευκο ήσυχο “κτιριακό δέρμα” που ενσωματώνει την σταθερή επίπλωση, και “αποσιωπά” τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (φωτισμό, κλιματισμό κτλ). Το πλούσιο φυσικό τοπίο καδράρεται μέσα από ένα περιβάλλον αντιληπτικά ενιαίο.

Οι καμπύλες συναρμογές όλων των επιφανειών μεταξύ τους, σαφής αναφορά σε ένα προ‐βιομηχανικό παρελθόν, επιτείνουν την κατάργηση των ορίων ανάμεσα στα μέρη και συνεισφέρουν στη μορφοποίηση μιας οντότητας αδιαίρετης.

Η ζωγραφική συνιστά χειρονομία πρωταρχική για το έργο. Διαχέεται στο χώρο και συγκροτεί, ενσωματωμένη στο ίδιο του το κορμί εκτός “κάδρου”, την αισθητική του. Η χρωματική παλέτα των υλικών εδράζεται σε αυτό το βασικό ζωγραφικό αφήγημα.

Τέλος ο ήπιος χαμηλός και κρυφός έμμεσος εξωτερικός φωτισμός επιτρέπει στον υπέροχο έναστρο ουρανό να κάνει αισθητή την παρουσία του στο τοπίο.

Πηγή: archisearch.gr

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/06/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ένα πραγματικά εξαιρετικό Γεωλογικό πάρκο παραμένει άγνωστο και φυσικά αναξιοποίητο στις Δυτικές ακτές της Ακαρνανίας, στην παραλία της Αγριλιάς, κοντά στον Μύτικα.

Το σημείο ερευνά ο Βιολόγος, Σπηλαιολόγος, Ανεξάρτητος Ερευνητής, Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή και αν αξιοποιηθεί θα μπορούσε να προσελκύσει πλήθος τουριστών. Όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ, πρόκειται για μια παραλιακή περιοχή, η οποία είναι στολισμένη με σχηματισμούς Μειοκαίνου ηλικίας Ανώτερου Τορτόνιου (περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια πριν) γεμάτη με στρείδια, γαστερόποδα, δίθυρα, χτένια και πολλά άλλα θαλάσσια απολιθώματα, που ταξιδεύει τον επισκέπτη στην εποχή που...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 20/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ο Ναυτικός Όμιλος Μύτικα - Αλυζίας το καλοκαίρι του 2018 είχε την ιδέα και πήρε την πρωτοβουλία να αναθέσει σε επαγγελματία την δημιουργία ενός βίντεο τουριστικής προβολής του Μύτικα, με λήψεις από drone.

Το βίντεο οικονομικά καλύφθηκε κατά 50% από τον Ναυτικό Όμιλο Μύτικα - Αλυζίας και χορηγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μύτικα κατά 25%, τα Super Market Παρασκευάς Λιότος επίσης κατά 25% και ο ίδιος ο επαγγελματίας φωτογράφος, μέσω της πολύ χαμηλής προσφοράς που έκανε για το τελικό κόστος του βίντεο, ένεκα των μακροχρόνιων δεσμών που έχει με τον Μύτικα (έχει εξοχικό στον Μύτικα).

Απολαύστε το πολύ όμορφο βίντεο:

Θαλάσσια καταδίωξη στον Μύτικα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε σήμερα αργά το βράδυ προς ξημερώματα Παρασκευής, επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στον Μύτικα Αιτ/νίας.

Σήμερα αργά το βράδυ είχαμε κλοπή βάρκας μέσα από το λιμάνι του Μύτικα, με τους δράστες να επιχειρούν να κλέψουν με αυτή ψάρια από ιχθυοτροφείο.

Το Λιμενικό Σώμα αφού τους εντόπισε, έκανε επιχείρηση καταδίωξης εγκλωβίζοντας τους και είχαμε συλλήψεις όπως πληροφορούμαστε, κατασχέθηκε η βάρκα, δίχτυα, το κλεμμένο φορτίο και βρέθηκαν και τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα ώστε να διαφύγουν.

Πηγή: mytikaspress.blogspot.com

Σελίδα 1 από 27

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία